Aihe

Olenkohan bipo?

erilainen_sairaus

Moi!

Osaako joku arvioida, kuulostavatko oireeni bipolta? Ongelmani ei ole niinkään manian ja masennuksen välinen heilahtelu, vaan raju mielenkiintojen muutos, joihin toki liittyy paljon masennusta.

Olin juuri vuoden opiskelemassa uuteen ammattiin, mutta nyt mielenkiinto lopahti siihen kokonaan, ja lopetin opiskelun. Jopa alan kirjojen avaaminen on vastenmielistä. Ja sama on toistunut jo useamman kerran, tosin aiemmin opiskelu (aina eri aloille) on kestänut ennen romahdusta vain muutamia kuukausia. Innostun jostain uudesta, aloitan innolla sen, ja muutaman kuukauden päästä loppuu into ja vaihtuu pohjattomaan väsymykseen ja masennukseen. Ja tuota masennusta sitten "lääkitsen" alkoholilla, kun elämä on täysin tyhjää.

En siis kykene mihinkään pitkäjänteiseen toimintaan ja kaikki aloittamani ihmisuhteet, harrastukset ja opiskeluyritykset hyytyvät muutaman kuukauden päästä. Ja kun tätä on jatkunut jo yli 10 vuotta, alan olemaan aika hajalla asian kanssa.

Tämä ei ole kai ihan tavanomaista kaksisuuntaista, mutta voisiko se kuitenkin liittyä asiaan? Minulla ei ole voimakkaita manioita, ts. en yleensä tee mitään yliampuvaa. Ihmettelen vain miksi jonkin aikaa kestänyt intohimo sammuu kuin itsestään ilman mitään syytä?

Mistä kannattaisi kysellä apua tällaiseen ongelmaan?

5

122

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • hkhkhkhk
   • erilainen_sairaus

    Olen käynyt jokunen vuosi sitten kahdenkin psykiatrin juttusilla ja ei kumpaan osannut sanoa oikein mitään. Kolmea masennuslääkettäkin kokeilin, mutta tuloksetta. En tuon perusteella oikein usko mihinkään lääketieteelliseen apuun. Olisi lähinnä kiva ymmärtää itseään paremmin. Osaltaan se vähentää syyllisyyden tunnetta, kun mieltää huonoutensa sairaudeksi. Sen kanssa on kuitenkin elettävä päivittäin.


   • erilainen_sairaus

    Epävakaan persoonallisuushäiriön piirteitä en kyllä itsessäni tunnista.


   • hkhkhkhk
    erilainen_sairaus kirjoitti:

    Epävakaan persoonallisuushäiriön piirteitä en kyllä itsessäni tunnista.

    Täällä on lueteltuna kriteerit 9 kpl, ja jos niistä 5 täyttyy, niin silloin olisi epävakaa. Voi on joitain piirteitä persoonallisuushäiriöistä, saamatta silti sitä diagnoosia. Mutta jos lähdetään liikkeelle siitä, että taustalla on kipeitä kokemuksia esim. lapsuudesta, niin ammattiapua olisi hyvä saada, vaikka harrastaisi meditaatiota tms., koska meditaation myötä mielen lukot aukeavat, ja niitä tunteita voi olla yksin liian vaikea kestää.

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=epi00003


  • syklo

   Moi!

   Kuulostaa tavallaan tosi tutulta. Itselläni mielenkiinto räjähtää ensin käsiin asiassa kuin asiassa, josta innostun: teen ihan hullulla draivilla kaiken, kunnes yhtäkkiä kaikki tuntuu ihan merkityksettömältä. Mulla on sekä epävakaan että mielialan aaltoiluhäiriön (syklotymia, johon sunkin oireet enemmän viittaa, kyseessä on biposta lievempi muoto) diagnoosit. Mutta mulla tähän liittyy selkeä tarmokkuuden ja myös mielialan vaihtelu. Draivilla kun mennään, olen paras tyyppi ikinä ja pystyn ihan mihin vaan, painan 24/7 mitä nyt jokusen tunnin unet aina välissä. Pänttään, siivoan, kokkailen mitä kunnianhimoisimpia annoksia jne. Ja vastakohtana sitten kun draivi loppuu nukun jopa 14h/vrk, ahdistun, masennun ja ajattelen että en pysty tähän, ei tää ole mun juttuni ja lukkiudun kotiin viikoiksi.

   Suosittelisin ottamaan yhteyttä koulupsykologiin (jos vielä opiskelet). Heillä on rajalliset mahdollisuudet auttaa toki, kun opiskelijoita on hillitön määrä per yksi henkilö, mutta ainakin saisit asiaa vähän auki ja mahdollisesti tyyppi tietäisi kuntasi/kaupunkisi palveluntarjoajia neuvoa, että minne voisi olla yhteydessä.

   Muussa tapauksessa kuvaamassasi tilanteessa valitettavasti ainoa paikka taitaa olla paikallinen psykiatrian poliklinikka/mielenterveysyksikkö, jossa pääset juttelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Jos kemiat kohtaa ja koet tulevasi kuulluksi, homma saattaa toimia. Jos käy huonompi mäihä, ei kannata roikkua huonossa hoitosuhteessa (ts. lyödä päätä seinään jos hoitsu ei vaan tajua).

   Kannattaa myös hakea kirjastosta aihetta käsitteleviä teoksia, niitä on nyt jo suomeksi julkaistu aika läjä ja muiden kokemuksista/ammattilaisten mielipiteistä saattaa vaikka jotain jäädä käteen miten asiat voisi tehdä paremmin tai mitä ei ainakaan halua itselleen. Mitä paremmin tunnet itsesi, sen paremmat todennäköisyydet on myös hyötyä kaikesta itsesi ulkopuolella saatavissa olevasta avusta.

   Voimia. Tää on joskus ihan yhtä helvettiä, mutta vielä piru vie porskutetaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   199
   11713
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   178
   2717
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   2082