Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

opintolaina

topi22

kysyisin onko pakko ottaa opinto lainaa.ei ole tiedän sen mutta.Miksi väitetään että opiskelu ei ole opintolaina painotteinen. tyttäreni lähti opiskelemaan 3 vuotta sitten.tarkoitus oli että opiskelee ilman että hakisi opintolainaa. Haki normaalit asumistuet opintotuet ym. vastauksena tuli kuitenkin että olematon opintolainan suuruinen summa vähennettiin tuista.noin 300 e kk. menikö lakien mukaan. yksi keino olisi ollut jättää joku pieni lasku maksamatta niin että olis menny ulos ottoon jolloin opintolainaa ei olisi saanut.tuet olisi silloin tulleet täysimääräisenä. kuka osaisi vastata menikö kaupungin päätökset lakien mukaan. Olemme rehellisiä ihmisiä joten emme turvautuneet vippaskonsteihin.Nyt opintolaina velkaa on jo 9000 ja vielä on vuosi jäljellä. Jos työllisyys tilanne jatkuu huonon niin kusessa ollaan ns.

7

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niinhänseon

      Puhut tuista, joista vähennetään opintolainasumma. Ilmeisesti on kyse toimeentulotuesta. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki. Se ei ole vaihtoehtoinen opintolainan kanssa.

      Minun oli otettava opintolaina niin suurena kuin sain. Tulin toimeen sillä, opintorahalla, asumislisällä ja pienillä työansioilla.

      Opintolaina on mahdollisuus. Sillä voi rahoittaa opiskelua, jotta pääsee aikanaan mieluisiin töihin ja sen myötä hyvään elämään. Ei pidä opiskella ja maksattaa yhteiskunnalla sellaista opiskelua, josta ei edes itse usko työllistyvänsä.

    • opiskeelija

      Sama juttu oli itsellä kun edelliselläkin vastaajalla. Elin säästeliäästi opintorahalla, asumislisällä ja pienillä työansioilla. Tein siis muutamana iltana viikossa keikkatyötä. Työtä ei voinut valikoida, se oli otettava mitä sai. Työtuloa ei vähennetty opintotuista.

    • Daaaya

      Juup. Elikkäs opiskelija ei oo oikeutettu toimeentulotukeen, ellei lainat oo nostettu ja ne lainasummatkin pitää olla tuhlattu sillai että ne on eurolleen oikein. Muuten toimeentulotukia vingutaan takasin. Siksi en ota lainaa, koska tiedän että menisin sossuun ja sossu kiukuttelisi. Elän opintotuella ja vanhempien sponssauksella ( omilla säästöillä). Töihin jos pääsen :) Ehkä alkuperäsen kirjottajan pitäs tukea tytärtään MYÖS RAHALLISESTI. Opintojen kustannus ei oo yhteiskunnan huoli vaan vanhempien

      • 4586

        Sossu ei voi velvoittaa minkään lakipykälän nojalla opiskelijaa nostamaan ja tuhlaamaan opintolainaa ennen toimeentulotuen myöntämistä. Jos toimeentulotuelle on tarve, se myönnetään oli laina nostettu tai ei. Laina huomioidaan tietysti tulona, jos sen voi saada, vaikka ei sitä halua nostaakaan.


    • opiskelija-

      Joo toimeentulotukea tippuu vasta, jos laskettavat menot ylittää tulot. Ja tuloiksi lasketaan opintolaina, asumislisä ja opintoraha. Ja menoja ovat "perusnormi", jolla maksetaan ruoka, vaatteet, huvitukset, puhelinlaskut jne. eli kaikki muut menot paitsi vuokra, sähkö, vesi, reseptilääkkeet ja kotivakuutus. Eli siis jos opiskelijalla on asuntomenot 450€ /kk, niin hänen menot ovat yhteensä 450€ perusosa, (muistaakseni jotain 480€). Tuloja ovat opintoraha laina asumislisä. Jos tuosta erotuksena jotain jää niin silloin voi ehkä saada toimeentulotukea, mutta edellyttää sitä ettei ole sitten niitä säästöjä tai mtn muutakaan.

      Ja vielä tuosta ulosottoasiasta... Moni luulee, että jos luottotiedot menettää tahallaan niin sitten ei saa opintolainaa ja sitten sossu auttaa... Tämä ei pidä paikkaansa... Ja on ihan omakohtainen kokemus. Sossu voi auttaa harkinnanvaraisesti toimeentulotuella tällaista ihmistä noin 3kk (se on aika joka on ns. "Muutosaikaa"). Tuona aikana pitää omat kulut sopeuttaa omiin varoihin. Jos ei siihen pysty, niin sossu auttaa saamaan kelalta opintotukitakauksen, vaikka luottotiedot olisivat menneet. Eri asia on sitten, jos sitä ulosottovelkaa on hyvin paljon ja nyt puhutaan sitten useista tuhansista euroista, itselläni oli noin 5000€ ja sain silti lainatakauksen. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että sossu vaatii selityksen siitä, mihin lainarahat ovat kuluneet eli mitkään huvitukset tai osamaksusysteemit eivät välttämättä auta.

      Lisäksi,, ulosottovelka kasvaa nopeasti korkoa joten siitä muutaman tonnin velasta voi kasvaa iso paukku.... Ja vielä yksi asia, kun menet töihin, ulosottomies pitää huolta siitä, ettei leveää leipää ole edes hyväpalkkaisissa töissä. SItten kun maksuhäiriömerkintä pamahtaa omalle kohdalle, se säilyy noin 2 vuotta... jos sitä ei makseta sen ajan sisällä, niin velkoja voi hakea uutta merkintää... Jos sinulle tulee uusi merkintä sinä aikana kun on jo yksi vanha merkintä, niin uusi merkintä pidentää myös vanhan merkinnän aikaa. ELi jokaisen kannattaa kyllä asiaa miettiä tarkkaan ennen kun lähtee leikkimään asialla. Itselläni kesti 5 vuotta päästä pois tuosta kierteestä.

      Luottohäiriömerkintä vaikuttaa asuntojen saamiseen ja muihin luottokauppoihin, pankista ei saa verkkopankkitunnuksia välttämättä ja lisäksi työpaikansaanti voi vaikeutua, koska monet työnantajat haluavat tarkistaa tiedot. Niin ja eihän se merkintä ikinä täysin katoa sen firman tiedoista, jonka laskun jätit maksamatta. Se säilyy jossakin arkistossa aina, vaikka yleisestä rekisteristä häviääkin.


      Tässä vähän faktaa ja ihan omakohtainen tarina. Joskaan minä en menettänyt tahallani omia luottotietojani vaan se oli monien asioiden summa. En ikinä lähtisi enää siihen pyörään pyörimään, vaikka olenkin nyt opiskelija.

    • topita63

      joo kiitos vastauksista.hyvää kevään jatkoa kaikille

    • julmajuttu

      Opintolainaa ei ole pakko ottaa, mutta jos opiskelija päätyy hakemaan toimeentulotukea, hänelle luetaan kuitenkin tuloksi opintolaina.

      Ei siis voi tehdä niin, että ottaa mieluummin toimeentulotukea sossusta kuin opintolainaa pankista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2217
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe