Asunnon omistaminen työttömänä

ToTheClouds

Olen tässä miettinyt ja pähkäillyt oman asunnon ostamista, mutta ongelma tässä on se, että olen työtön!

Asunnon ostaminen ei sinällään olisi ongelma, koska olen työelämässä ollut pitemmän aikaa ja omistanut jo asunto-osakkeen aikaisemmin, jonka tosin jouduin myymään työttömyyden alkaessa, mutta säästöön jäi sen sen verran, että voisin pienen asunnon itselleni hankkia.

Mutta onko työttömän järkevää ja turvallista omistaa asunto??! jos tulevista töistä ei ole tietoakaan ja ainoat tulot ovat ansio-sidonnainen tai pahimmassa tapauksessa vain työmarkkinatuki, jos työttömyys jatkuu pitemmän aikaa, niin tuleeko asunnon omistamisesta jossain vaiheessa riski?

Juoksevia kulujahan omistusasunnossa ei taitaisi olla kuin vastike (max.200€) vesi/sähkölasku. Mutta sitten epävarmuustekijä on taloyhtiöön tulevat mahdolliset remontit! Nykyiset vuokrat tosin alkavat jo pilviä hipoa, joten aikalailla tasan alkaa puntit toisaalta olla, mutta mitenkäs te muut ajattette asiasta?

20

2578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakolainen-pärjää

      "Mutta onko työttömän järkevää ja turvallista omistaa asunto??! jos tulevista töistä ei ole tietoakaan ja ainoat tulot ovat ansio-sidonnainen tai pahimmassa tapauksessa vain työmarkkinatuki, jos työttömyys jatkuu pitemmän aikaa, niin tuleeko asunnon omistamisesta jossain vaiheessa riski?"

      Tulee, kun järjestelmä luotu höyhiä varten aikoinaan, miksiköhän romaanit ei yleensä omista mitään minkä verottaja saisi tietää ?????

    • omassa_turvassa

      Luuletko rahojesi olevan 100 % turvassa pankkitilillä? Käsittääkseni sossu osaa nykyään selvittää varallisuuden, jos ikinä koet tarvetta mennä "luukulta" rahaa/ilmaista asuntoa asumaan. Eli säästöt pitäisi joka tapauksessa syödä ensin. Ja äkkiäkös se sujuu, jos joutuu markkinavuokria maksamaan!

      Omassa tosiaan kulut vain sen pari sataa /kk ja remonttikulut saa minimoitua ostamalla pienen asunnon talosta, jossa ei pitäisi isoja remontteja olla luvassa (uudiskohde, sen verta uusi, ettei putkirempat vielä paina päälle tai jo remontoitu). Pieni, koska jos jotain yllättävää kuitenkin tulee, niin kustannukset jaetaan neliöpohjaisesti = 130 m² lukaalissa saat 50 tonnin laskun ja 30 m² yksiössä maksat neljänneksen tästä.

      Riski omasta asunnosta tulee vain, jos ostat taantuvalta alueelta, jossa et halutessasi pääse luukusta eroon, ainakaan niin, että jäisit omillesi.

      Tätä ei moni vuorkaloinenkaan tiedä/halua uskoa, mutta on varma tieto: omistusasujakin saa tarvittaessa tukea "luukulta". Ei lainan lyhennyksiin, mutta vastikkeisiin ja olikohan myös korkoihin (viimeksi mainitusta en ole satavarma, tarkista asia). Jos on lainaa, niin sen voi laittaa tiukan paikan tullen vapaalle. Vuokrasta et saa maksuvapaita kuukausia etkä varmaan tukea luukultakaan ennen kuin on säästöt syöty.

      • lyhennyksetitse

        Omistusasujat saa tuet vastikkeeseen,korkoihin, sähköt sekä vesi. Luonnollisesti ei varallisuutta lisääviin lainanlyhennyksiin.


    • OstaHalpa

      Riski on pieni, jos asunto on halpa. Kannattaa siis ostaa vaikka taantuvalta alueelta, jos sen kämpän saa parin vuoden vuokralla. Ei kannata ainakaan ostaa kallista vaikka olisi miten "hyvällä paikalla", koska siihen kämpän hintaan ne säästöt silloin palaa heti kuitenkin.

      Monet muuten tuhnuttelevat virossa. Siellä on halpoja kämppiä ja eläminen muutenkin halvempaa. Suomeen pääsee nopeasti, samana päivänäkin.

    • hyväsijoituss

      Jos sinulla on säästöjä, niin kyllä omaan asuntoon sijoittaminen voisi olla järkevää. Jos joskus joudut hakemaan toimeentulotukea, niin pankkitalletukset estävät tuen saannin. Oma asunto sen sijaan ei ole tuen saamisen esteenä ellei se ole esim. liian suuri hakijan käyttöön. Omistusasunnon vastikkeeseen voi myös saada asumistukea, jos tulot ovat pienet (työmarkkinatuki).

    • ToTheClouds

      Tarkoitukseni ei tosiaankaan ole millään tavalla yrittää "loisia" tai muutenkaan vältellä esim.työtä, mutta asuminen työttömänä on näköjään älyttömän kallista myös. Mielummin tosiaan omistaisi sen oman pienenkin asunnon jos sen velattomana ostaa suoralla rahalla ja makselee sitten vain vastiketta. Ainut vain, että säästöjä ei ole niin paljon, että voisi kovinkaan uutta ostaa, joten väkisin sinne -60 -70 luvun taloihin menee ja vähän syrjemmälle alueelle.

      Mitenkä muuten, kun nyt on on ollut julkisuudessa siitä, että esim.eläkeläiset yms. ns. vähävaraiset ovat joutuneet pulaan, kun taloyhtiössä on käynnistetty mittavat remontit ja yhtäkkiä pamahtanut hirveät laskut per asunto-osake, niin miten ne siellä taloyhtiön hallituksessa oikein päättävät näitä asioita...eikö sen remonttilaskun voi myös maksaa hieman isompana vastikkeena vai voiko joutua niinsanotusti kertarykäyksellä maksamaan?

      • Pikkukaupungin_jeppe

        Kyllä niitä remontteja voi maksaa myös vähitellen rahoitusvastikkeena. Tosin viime aikoina pankit ovat kiristäneet isojen remonttien rahoitusta ja on sattunut tapauksia, joissa lainaa ei ole myönnetty. Näissä kuitenkin tiettävästi on ollut kyse paikkakunnista, joissa hintataso on halpa ja talon remonttitarpeita päästetty kasautumaan. Silloin vakuusarvot eivät oikein riitä, sillä remonttiin käytetty raha ei nosta talon hintaa läheskään sataprosenttisesti.

        Vanhassa talossa on selvää, että korjauskustannuksia tulee. Meillä maksetaan putkiremontista vastiketta 2,10 euroa neliöltä kuukaudessa 20 vuoden ajan. Ei tuo tosin mikään järkyttävä summa ole, kaksiosta satasen verran. Pienemmät remontit on rahoitettu hoitovastikkeen ylijäämästä kertyneillä varoilla ja esimerkiksi ovien vaihto kertamaksulla, koska se ei riipu neliöistä.


      • Asiassa on monia huomioon otettavia asioita:
        - asuntoa ei kannata ostaa paikkakunnalta, jos työ voi edellyttää, tai todennäköisesti edellyttää muuttamista toiselle paikkakunnalle
        - älä missään nimessä hoppuile asunnon ostamisessa
        - jos kysymyksessä on vanhempi asunto-osakeyhtiö, tutki onko yhtiössä jo tehty mittavampia remontteja, jollei ole sen pitää näkyä hinnassa
        - isot remontit rahoitetaan aina taloyhtiön lainalla, jota saa lyhentää rahoitusvastikkeena
        .
        Vaikka kannatankin omistusasumista, itse en lähtökohtaisesti ostaisi omaa työttömänä (riippuu myös työttömyyden kestosta, asuinpaikasta jne). Ostaisin oman vain sellaiselta paikkakunnalta, jolta oletusarvoisesti löydän töitä. En missään nimessä hoppuilisi asunnon ostamisen kanssa, vaan tekisin korkeintaan tiukkoja tarjouksia. Väliajan asuisin hinta-laatu suhteeltaan kohtuuhintaisessa vuokra-asunnossa. Huutokaupat.com -sivustolla myydään jonkun verran asuntoja. Parhaimmillaan asunnon voi sieltä saada ehkä neljänneksen markkinahintaa edullisemmin.


      • ToTheClouds

        Punditilta erinomaisia ajatuksia!

        Juuri tuo työttömyyden peikko kalvaakin tässä ostohommassa, jos niitä töitä ei tämänhetkiseltä asuinpaikkakunnaltani löydykään, vaan joutuisi työn perässä muuttamaan muualle. Tosin ainahan voisin sitten tämän asunnon laittaa vuokralle, vuokralaisia luulisi aina löytyvän.

        Sitten saisi säännöllistä, tosin pientä tuloa vuokralaiselta. Tästä asiasta ei tosin ole kokemusta, joten en tiedä sen sudenkuoppia ja ainahan se verottaja vie välistä tässäkin tapauksessa.


      • ToTheClouds kirjoitti:

        Punditilta erinomaisia ajatuksia!

        Juuri tuo työttömyyden peikko kalvaakin tässä ostohommassa, jos niitä töitä ei tämänhetkiseltä asuinpaikkakunnaltani löydykään, vaan joutuisi työn perässä muuttamaan muualle. Tosin ainahan voisin sitten tämän asunnon laittaa vuokralle, vuokralaisia luulisi aina löytyvän.

        Sitten saisi säännöllistä, tosin pientä tuloa vuokralaiselta. Tästä asiasta ei tosin ole kokemusta, joten en tiedä sen sudenkuoppia ja ainahan se verottaja vie välistä tässäkin tapauksessa.

        Paitsi että todennäköisesti saat työpaikan isommalta paikkakunnalta, jossa on korkeammat asuntojen hinnat ja vuokrat ja todennäköisesti myös parempi asuntojen hintakehitys ellei ammattiosaamisesi ole poikkeava. Lisäksi ajatus asunnon vuokraamisesta ei ole kannattavaa. Toisella paikkakunnalla joudut vuokraamaan asunnon, jonka vuokraan sisältyy tuon asunnon omistajan tuotto veroineen ja sinä itse tuloveroa omistamasi asunnon tuotosta. Tämä tietää todennäköistä TAPPIOTA.
        .
        Lisäksi työttömänä ollessa on kiva ajatella, että on mukava puskuri turvaamassa elämää erilaisten sattumusten varalle.
        .
        En suosittele sinulle omistusasunnon hankkimista tuolta paikkakunnalta, vaikka olenkin omistusasumisen kannattaja vuokra-asumiseen verrattuna.


      • beethooven

        Oma aina kannattaa periaatteessa ihan melkein missä vaan?


    • PilviinVain

      Mä voisin vastata, kun olen ollut samassa tilanteessa. Perin pienen, mutta viihtyisän ja uudehkon kaksion opiskellessani. Asunnossa ei ollut lainaa enää jäljellä - kuollut vanhempani oli maksanut sen aikaa sitten pois. Omistusasuntoon saa aina yleistä asumistukea (myös työttömänä ja opiskellessa). Lainaan ei saa lisärahaa eikä autopaikan maksua huomioida, mutta vastike, vesi ja lämpö otetaan huomioon Kelassa.

      Olin jonkin aikaa työttömänä ja pätkätöissä, ja voin sanoa että mukavampi oli olla, kun asunnon vastike oli reippaasti vastaavan vuokraa pienempi. Jäi siis enemmän käteen rahasta.
      Hiljattain työllistyin vakituisesti toiselle paikkakunnalle, hyvin pitkän matkan päähän kotokulmilta (tänne ajaa sieltä n. 8 tuntia). Mietin, miten maksaisin kakkosasunnon vuokran ja vuokratakuun (olin aiemmin töissä provisiopalkalla, josta ei pahemmin jäänyt säästöjä).
      Marssin sitten osakekirjan kanssa omaan pankkiini, selitin tilanteeni ja kysyin, saisinko parin tonnin lainan (tai mikä luotto se nyt onkaan) sitä vastaan. Toimitin myös uuden työsopimukseni. Pankissa sanottiin, että aika erikoinen tilanne kun omaisuutta on mutta tuloja ei ollut juuri ollenkaan, siis ennen tätä nykytyöni palkkaa. Antoivat kuitenkin 3500 euron lainan (500 euroa meni käsittelykuluihin, ja sanoivat että kannattaa olla tonni tilillä likviditeettiä varten, jos jotain tapahtuu enkä pystyisi maksamaan sitä 80 euron kuukausilyhennystä - on muutamaksi kuukaudeksi pelivaraa). Maksoin takuun, ensimmäisen vuokran ja kävin korjauttamassa autostani pari pientä vikaa samoin tein. Rahaa jäi vielä yli pahan päivän varalle. :)

      Eli jos saat vakitöitä toiselta paikkakunnalta, voit ihan hyvin muuttaa sinne vuokralle - asunto-osake kelpaa kuitenkin todella hyvin pienen "starttilainan" takuuksi pankissa. Voit tosiaan laittaa sen myös vuokralle. Itse en ole vielä omaani laittanut, koska haluan käydä pari kertaa kuukaudessa kotikotona viikonloppuisin. Sekä vastikkeeni että vuokrani ovat niin pieniä, että voin hyvin elää näin - ja jää vähän säästöönkin.

      En ole ikinä tajunnut sitä, miksi omistusasunto mukamas sitoisi jollekin tietylle paikkakunnalle. Olen tosin tottunut jo lapsesta asti siihen, että toinen vanhemmistani oli usein työkomennuksilla Suomessa ja ulkomailla, joten ehkä oma näkökulmani matkatöihin ja vapaaseen liikkumiseen on toisenlainen kuin monella muulla.

      Remonttikuluista: ainakin Espoossa putkiremppojen kulut maksetaan isompina vastikkeina, ei kertarysäyksellä. Tai siis en tiedä, miten yleistä se on. Nämä ovat vain tapauksia, joista tiedän (jotkut eivät voi maksaa isompaa vastiketta, vaan mieluummin myyvät asuntonsa).

      • OstaHalpa

        Velaton asunto ei tietenkään sido ketään, päinvastoin. Mutta se velkaluukun laina sitoo, jos sitä on liikaa.


      • Mutta ei ole kannattavaa ostaa asuntoa, laittaa se vuokralla ja vuokrata toiselta paikkakunnalta asunto. Kannattaa ostaa asunto siltä toiselta paikkakunnalta. Vuokraamalla omistusasuntosi maksat veroa sen tuotosta ja kannat riskin, saatko vuokralaista asuntoon. Kun vuokraat asunnon toiselta paikkakunnalta maksat tällä kertaa tuon asunnon omistajan tuoton vaatimat verot. Lisäksi jos nyt kävisi niin, että työllistyt ja jäät asumaan tuolle vieraalle paikkakunnalle, laittanet jossain vaiheessa ostamasi asunnon myyntiin. Et luultavasti ole ehtinyt asua asunnossa kahta vuotta, joten maksat veron myös mahdollisesta myyntivoitosta.
        .
        Tuo on hieno tapa maksimoida verojen maksaminen. Yleensä ihmiset pyrkivät minimoimaan veronmaksun. Laskuesimerkki tuosta olisi helppo tehdä.


      • pundit kirjoitti:

        Mutta ei ole kannattavaa ostaa asuntoa, laittaa se vuokralla ja vuokrata toiselta paikkakunnalta asunto. Kannattaa ostaa asunto siltä toiselta paikkakunnalta. Vuokraamalla omistusasuntosi maksat veroa sen tuotosta ja kannat riskin, saatko vuokralaista asuntoon. Kun vuokraat asunnon toiselta paikkakunnalta maksat tällä kertaa tuon asunnon omistajan tuoton vaatimat verot. Lisäksi jos nyt kävisi niin, että työllistyt ja jäät asumaan tuolle vieraalle paikkakunnalle, laittanet jossain vaiheessa ostamasi asunnon myyntiin. Et luultavasti ole ehtinyt asua asunnossa kahta vuotta, joten maksat veron myös mahdollisesta myyntivoitosta.
        .
        Tuo on hieno tapa maksimoida verojen maksaminen. Yleensä ihmiset pyrkivät minimoimaan veronmaksun. Laskuesimerkki tuosta olisi helppo tehdä.

        Moninkertaiset, joka vaiheeseen sisältyvät verot ja kulut tekevät tästä suurella todennäköisyydellä tappiollista. Koskee siis sitä tilannetta, että ostat asunnon paikkakunnalta, jota et voi enää käyttää.


      • vanhenetSinäkin

        Sulla ei sitten tainnut olla lapsia? Tuo yhtälö muuttuu aikas nopeasti jos on kakarat riesana....etkä kyllä niitä tule saamankaan tuolla elämänrytmillä.Eipä silti,en kyllä itsekään suomeen ainuttakaan velkahelvettiin tekisi.


      • PilviinVain

        Ei, ei ole lapsia - eikä tule. :D Ikää mulla on jo jotain neljäkymmentä vuotta, joten luojan kiitos hedelmällisyyskin alkaa kadota huitsan nevadaan. :)
        Olen aina ollut vapaaehtoisesti lapseton, joten perhe ei ole koskaan ollut liikkumiseni tiellä. Ehkä olisi pitänyt mainita asiasta, mutta kun mulle se on luonnollista ja joudun aina muistuttamaan itseäni siitä, että iso osa ihmisistä haluaa perustaa perheen, oli se järkevää tai ei.

        Punditille sen verran, että olen kyllä miettinyt ostavani ehkä sitten joskus toisen asunnon, ja nimenomaan täältä. Mutta se oma koti siellä ei-muuttotappio -seudulla joutuu edelleenkin toimimaan tukikohtana parina viikonloppuna kuukaudessa sekä tietysti lomilla, kun käyn morjestamassa ystäviä, tuttavia ja sukulaisia. Ja tosiaan, nykyinen liksa on kohtuullinen ja kahden asunnon kulut niin pienet (samoin kuin omat kulut - heräteostokseni ovat kirjoja, joihin tosin menee iloisesti rahaa) joten ainakaan vielä en rupea vuokraloordiksi. Tai siis -leidiksi.


      • PilviinVain

        (Niin, ja olen siis tuossa omassa asunnossani asunut jo 5 vuotta. Jos Punditin viesti oli minulle. Mutta ei, en aio myydä sitä. Jos möisin, en ikinä saisi ostettua samanlaista koska asuntojen hinnat ovat nykyään seudulla ihan älyttömät.)


    • bbhgg

      olisiko tuolla asuinpaikkakunnalla asumisoikeusasuntoja?

      • plopplop2

        mitä hyötyä on asumisoikeusasunnoista joissa on melkein korkeampi vuokra mitä normi vuokra-asunnoissa??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3752
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      115
      1474
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1340
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1164
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      58
      1044
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1036
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe