3-vuotiaan nokkeluus vai onko?

Iloinen.hoitaja

Hoidin 3-vuotiasta. Vein pääsiäiskoristeen, jossa oli viisi pientä suklaajänistä vierekkäin viehättävässä pahvikoristeessa. Lapsi kysyi: kenelle nuo ovat? minä: teidän perheelle (nelihenkinen). Lapsi: kuka tuon yhden syö?
Onko itsestään selvää, että 3-vuotias osaa päätellä tai laskea tämän laskutehtävän? Minulle se oli ihme.

14

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysyitköpiloillasi

      Ikävä kyllä 3-vuotias, joka osaa laskea kolmeen tai neljään ei ole nero. :)

      • niih

        Lapsi voi hyvinkin laskea "minä, äiti, isä..." ja yksi on siis ylimääräinen.


    • Iloinen.hoitaja

      Kiitos epäystävällisestä ja asiallisesta vastauksesta. Ei ole ikävä asia, että lapsenlapseni on tavallinen tai keskiverto. Omista vain on aikaa yli 30 vuotta, en enää muista, mitä osasivat. Kysyin lapselta, miten hän huomasi että yksi jää jäljelle. Vastaus: minä vain osaan jutella kaikenlaista. Odotin juuri sitä, että hän luettelee: isä, äiti, veli ja minä.

    • Montako.sormea

      Lapsi on parhaimmassa oppimisen iässä tuossa vaiheessa. Hän oppii oman äidinkielensä ja siinä ohessa toisenkin kielen, jos sitä hänelle päivittäin puhutaan. Hän osaa kyllä laskea, ehkä mielessään: isän, äidin, minun, veljen - kenen tuo viimeinen on.
      Mutta on mielestäni nokkela lapsi. On ihana seurata hoksottimien heräämistä. Lapsi panee merkille niin paljon uutta ja kysyy kaiken aikaa. Moni vanhempi jättää tämän kehitysvaiheen ja kyllästyy lapsen uteluun. Ei kannattaisi. Nyt jos koskaan voi keskustella ja kertoa, tutustua yhdessä, etsiä vastauksia...

    • Iloinen.hoitaja

      Montako.sormea:n vastausta oli huomattavasti mukavampi lukea. Kiitos siitä! Kun hoidan näitä kahta, olen 100 %:sesti heidän kanssaan ja seuraan koko ajan kehittymistä. Viimeksi seurasin leikkaamista saksilla, paketoimista teippiä käyttäen ilman että teippi ruttaantui ja pääsiäismunien maalausta. Ihania hetkiä, ja kun tulen kotiin, tunnen nimimerkkini mukaisesti ja enemmänkin, ihan onnea pukkaa.

    • Montakosormea

      Lapset oppivat joka hetki. Sitä on ihana seurata, kun on aikaa, kuten isovanhemmilla paremmin on. Omat vanhemmat ovat usein niin kiireisiä, että eivät oivalla niitä pieniä seikkoja, joita lapsi huomioi ja tallentaa muistiinsa.
      Onhan vanhastaan ne hauskat jutut, kun lapsi käyttää sattumalta kuulemansa sanat aivan epäsopivassa tilanteessa. Esim voimasanat, jotka sitten pamautetaan vaikkapa piispan kutsuilla: "Oma perhanan hyvää kakkua!"
      Kyllä lapsi osaa laskea. Hänellä on hyvä muisti. Lapsi voi oppia kaksi kieltä siinä kuin yhdenkin.
      Lapsen oppimiskyvyn voi myös lannistaa irvailemalla tai naureskelemalla, kuten jotkut tässäkin ketjussa. Lapsi ilahtuu, kun hänen saavutustaan kunnioitetaan ja otetaan vakavasti. Kannattaisi keskustella eikä lannistaa!

      • Kysyitköpiloillasi

        Jaa, että jos sanoo aikuiselle, ettei 3-vuotias ole nero kun osaa laskea neljään, niin silloin on vanhempi joka latistaa oppimiskyvyn irvailemalla ja naureskelemalla? Tuota, eikös se vain tarkoita, että on realisti? Realistin lapsella on paljon suuremmat mahdollisuudet pärjätä elämässä, kuin jos ylenmäärin ylistetään taidoista, jotka ovat aivan normaalia ja keskitasoa. Toki silti kehua pitää, muttei kannata ajatella, että lapseni on muita huomattavasti nokkelampi. Näin ajattelee vain tyhmä.


      • 1säpappa

        Kun mun tyttöni oli tuossa iässä, kävin toisinaan hänen kanssaan sellaista leikkiä, että hän puhui ja käyttäytyi kuten minä ja minä taas kuten hän. Oli aivan uskomatonta huomata hänen huomiokykynsä sellaisissakin asioissa, jotka itsellä on omassa käytöksessä jäänyt huomaamatta. Onneksi tosiaan ihan omasta päätöksesni olin päättänyt – ja siinä onnistunutkin – lopettaa kiroilemisen.

        Isosiskonsa (silloin n. 3v) kanssa leikittiin sellaista, että vuorotellen sanottiin sana joko suomeksi tai ruotsiksi, ja toisen piti sanoa se toisella kielellä. Itse useimmiten hävisin leikin. Lasten älykkyyttä ei tosiaan pidä aliarvioida.


    • Yxmutsi

      Osa 'aikuisista' ihmisistä kuvittelee vieläkin menneitten aikojen lailla. Silloinhan lapsi ei ollut mitään, vain kuin 'tyhjä taulu', siksi lapsia väheksyttiin eikä pidetty minkään arvoisina.

      Kaksi omaa kasvattaneena ... hmmm ... huono sana, ohjaaminen on paree enkä ehkä sitäkään niin kovin hyvin osannut, mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri että pienet ihmiset ovat paljon älykkäämpiä kuin 'aikuiset', joilla on liikaa esteitä eli estoja elämän ja maailman katsomisen ja kokemisen tiellä.

      Ja lapset oppivat aivan kaiken mitä heille opetetaan ja mitä he ympäriltään itse keksivät. Korostan sanaa KAIKEN, siksi kannattaa miettiä tarkaan mitä opettaa ja miten ohjaa.

    • Iloinen.hoitaja

      Olkoon 3-vuotias lapsenlapseni lahjakas tai ei, niin ainakin oppivainen. Nukuttaessani häntä hän pyysi että saisi lukea minulle sadun. Otti kirjan, käänteli sivua just oikeassa kohdassa ja pajatti ulkoa kaikki kirjan tekstit. Minä kiittäen kehumaan, että voi hyvänen aika, sinä luit koko kirjan, totta kai huomasin ettei hän todellisuudessa lukenut. Tähän 3-vuotias: "Kun tulit noin iloiseksi, niin minäpä luen sulle toisen" ja niin pajatti ulkomuistista toisen kirjan. Tarkistin tekstin, totta oli.

      • Riikka-täti

        On ihan tavallista, että tuon ikäinen osaa jo ulkoa vaikka mitä. Kummipoikamme osasi jo aakkostaa sanoja paljon paremmin kuin moni aikuinen. Lukemaan hän oppi pian nelivuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Siis oikeasti lukemaan ja myös ymmärtämään lukemansa, ihan tietotekstiä häntä kiinnostavista aiheista, kuten autoista, traktoreista ja muista moottorikoneista. ;-) Hän myös laski alekkain isojakin yhteen-, vähennys- ja kertolaskuja. Osasi osan kertotauluista jo ennen kouluun menoa. Hän myös osasi joitakin itselleen tärkeitä fraaseja englanniksi, eestiksi, saksaksi ja ruotsiksi, mikä ei sekään liene ollenkaan harvinaista. Hän tunsi jo alle kouluikäisenä todella hyvin kasveja ja lintuja ja muisti monien tieteelliset nimetkin. Hänen vanhempansa (ja kumminsa ;-)) vastasivat aina hänen kysymyksiinsä asiallisesti ja selittivät kaiken, mitä lapsi keksi kysyä - ja minkä osasivat selittää. Koska eivät kaikkea tietenkään osanneet, lapsi oppi käyttämään sekä kirjallisia lähdeteoksia että nettiä.

        Hän on monipuolisesti lahjakas nuori, käy nyt erikoislukiota. Kaikki kouluaineet - niin luku- kuin talenttiaineetkin - ovat aina olleet hänelle helppoja. Lukion ekalla luokalla hänen yläasteaikainen kaverinsa joutui tapaturman vuoksi olemaan useita viikkoja poissa koulusta. Kummipoikamme opetti hänelle melkein joka päivä kouluasiat ja potilaskin pääsi kursseista läpi hyvillä arvosanoilla.

        Jostakin olen lukenut, että osa ekaluokkalaisista on kehitykseltään nelivuotiaan tasolla, osa jopa yksitoistavuotiaan. Lapset kehittyvät kukin niin omaa tahtiaan ja eri osa-alueet eri vauhtia, että ennen kouluikää opitut asiat eivät ole mitenkään yhteismitallisia.


    • iloinen.hoitaja

      Hei Riikka-täti, ihanaa että sinulla on lahjakas lapsi. Olet varmaan siitä erityisen kiitollinen, toivottavasti lahjakas lapsenlapsesi löytää vihreän oksan yhteiskunnassamme.
      Tarkoitukseni ei kuitenkaan ollut leuhkia oman lapsenlapseni lahjakkuudella, vaan kertoa hänen hauska vastineensa yllättyneen mummun reaktioon, eli lukaista ulkoa toinenkin kirja.

      • Riikka-täti

        Iloiselle hoitajalle

        Tarkoitukseni ei suinkaan ollut leuhkia, eihän minulla ole mitään ansiota siinä, että poika on aika välkky. Lähinnä halusin kertoa, että lapset todellakin oppivat eri asioita ihan eri tahtiin. Lohdutukseksi voin kertoa, että toinen sukulaislapsi, tyttö, oppi puhumaan vasta yli kaksivuotiaana, mutta oli liikunnallisesti ja fyysisesti erittäin kyvykäs jo ihan muutaman kuukauden ikäisenä - vaikka sitä ehkä ei kukaan edes usko. Lukemaan (ja ymmärtämään lukemansa) tämä tyttö oppi viisivuotiaana ja pärjäsi koulussa myös tosi hyvin. Kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi, yksi laudatur ja kolme eximiaa.

        Sinun kirjoituksestasi ei myöskään tullut se käsitys, että olisit halunnut leuhkia. Kaikkihan me olemme jälkikasvustamme ylpeitä - ja jokainen ihan syystä! Maailmassa ei ole montaakaan mukavampaa asiaa kuin lasten kehityksen seuraaminen!


    • Selitä.mummulle

      Aikuiset eivät vieläkään ymmärrä, miten oppivaisia pikkulapset ovat. Ei ollenkaan huono ilmaisu "tyhjä kirja", sillä lapsi täyttää kirjansa sivuja joka päivä, joka hetki. Hän painaa mieleensä niin paljon asioita, että jos tämä kyky säilyisi, olisimme einsteineja kaikki.
      Ymmärtäväiset vanhemmat jaksavat vastata tuhansiin kysymyksiin ja antavat virikkeitä lapselle. En ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että päivähoitolaitoksissa annettava varhaiskasvatus aina voisi tukea tiedonhaluisen lapsen kehittymistä. Joillekin lapsille innostuneet vanhemmat tai isommat sisarukset ovat parempi taustatuki.
      Tämän päivän isovanhemmat ovat saanee seurata lapsien hoitoa ja opetusta kolmessa polvessa. Oman koulun istu-selkä-suorana-suu-kiinni-opetuksesta tämän päivän tiimityöskentelyyn. Ei voi luin hämmästyä lapsen monialaista tietämystä. He opettavat mummunsa käyttämään tietokonetta, näpyttämään kännykkää ja tietävät snookerin säännöt, kun ihmettelevä mummu asettuu Eurosportin ääreen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7548
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2822
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2412
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      113
      2129
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1399
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1337
    Aihe