Itsensä hylkääminen/uhrautuminen syy maniaan?

psykoottinen-

http://areena.yle.fi/1-2467059

Siis tämä dokumentti kertoo kaksisuuntaisesta ihmisestä vaikka sitä ei tuossa ohjelmasta kertovassa lyhennelmässä sanota ollenkaan. Se tulee ilmi dokumentin aikana. Mulla heräsi ajatuksia katsoessani tätä. En tiedä miten paikkaansa pitäviä ajatukseni ovat oikeasti mutta kerronpa kuitenkin ja olisi mielenkiintoista kuulla herättääkö muissa esim. kaksisuuntaisissa jotakin ajatusta?

Tässä dokumentissa oleva nainen siis on elänyt isänsä kanssa elämänsä. Nyt itse 50 v ja isä 86v. Isä on menossa vanhainkotiin ja tytär lähtee etsimään itseään maailmanympärysmatkalta (on lääkityksellä vaikka ei uskoisi). Myyvät molemmat talonsa, jotka ovat olleet vierekkäin. Naisella ei ole siis muita lähi-ihmisiä elämässään kuin isä. Mulla tulee tästä mieleen omat vanhempani, jotka siis olivat narsisteja ja ripustautuivat meihin lapsiin väärällä tavalla. Mitään normaalia irtautumista henkisesti kuin fyysisestikin ei ollut mahdollista edes tehdä ilman välien rikkoutumista heidän puoleltaan. Tarkoittaa tällä esim. oman elämän elämistä, kouluttautumista, oman perheen perustamista, muuttamista pois kotoa. Narsistit haluaa, että lapset elävät häntä varten ja unohtavat itsensä.

Mietin onko tälläkin naisella sellaiset vanhemmat (äidistä siinä ei puhuttu mitään muuta kuin kuollut aiemmin)? Miksi hän on yksin? Miksi hän elää isäänsä varten vai näyttääkö se vain siltä? Minä pääsin omista vanhemmistani ainoana lapsena irti (meitä on viisi), ensin fyysisesti sitten myöhemmin henkisesti. Ilman kipua ja ongelmia se tosin ei tullut. En suostunut hänen kotitontukseen mihin osaan minua kaavailtiin. Tästä syystä hän ei pitänyt yhteyttä minuun vuosiin ja kantoi siitä katkeruutta. Hän hylkäsi minut sen tähden, että lähdin elämään elämääni. Mitään tukea en saanut oman elämäni alkuun. Kaikki muut ovat henkisesti kiinni äidissä (isä on kuollut). Yksi lapsista elää vieläkin äidin kanssa tiiviisti, pitkään jopa saman katon alla, äitisuhteen takia hänen parisuhteensa ovat menneet piloille (minun tulkinta ja yksi syy). Ja heillä on henkisesti sairas hyväksikäyttö/riippuvuussuhde toisiinsa. Molemmat tekevät nykyään sitä toisilleen ja kohtelevat toisiaan hyvin pahoin. Tästä ihmisestä tuli siis myös itsestä narsisti.

Mietin onko näillä kaksisuuntaisen tempauksilla (siis itsekin myös kaksisuuntainen) myös se merkitys, että ihminen on ensin liian kauan kieltänyt itseään ja omaa elämäänsä ja elää jonkun toisen määrittelemää elämää ja sitten tulee raja vastaan ja tempastaan jotakin joka menee sitten överiksi? Yritetään sitä irtiottoa mutta se ei tuo pysyvää ratkaisua, jos et tee pysyviä muutoksia elämääsi. Siis onko tämä tavallaan liian kilttien ihmisten sairaus? Unohdat itsesi ja omat unelmasi/tarpeesi niin pitkiksi ajoiksi, että lopulta lähdet niitä etsimään paniikissa jonkun älyttömän asian muodossa? No, vaikka nyt tässä tämä bussilla maailmanympärysmatkalle? Kuulostaa kyllä ihan kaksisuuntaisen touhulta ja siltä, että eipä näytä lääkkeet auttavan muutenkaan.

Onko itsensä hylkääminen, omien tarpeiden tukahduttaminen se syy/yksi syy miksi jotkut saavat välillä sen manian? Kun sitä on jatkunut tarpeeksi pitkään tulee se joku sisältä joka vaatii ottamaan jotakin itselleen ja tavallaan autat itseäsi siinä. Mutta jos et tee pysyviä rajoja muihin ja lakkaa elämästä muiden haluamaa elämää, jäät tähän vuoristorataan manian ja masennuksen välille? Onko syy vuoristorataan vääränlainen kiltteys ja alistuminen?

Mulla ainakin kaikki psykoottisuus pahenee kaikenlaisesta itsensä hylkäämisestä. Sitähän voi tehdä monin eri tavoin, eikä välttämättä tajua sitä itse, jos on siihen kasvatettu. Hylkäämään omat tarpeensa ja elämään muita varten. Tasapainon löytyminen ihmissuhteissa, rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, on minulla ainakin ollut yksi terveyttä tuova tekijä mutta sen oppiminen käytännössä on vieläkin kesken minullakin. Sitä on niin sokea omalle kohtelulleen itseä kohtaan.

Tunnistatko itsessäsi näitä asioita, jos kärsit tästä sairaudesta? Kannattaa katsoa tuo dokumentti.

Tietysti saman vaikutuksen voi tuoda myös elämäntilanteet, että ei saa tarvitsemiaan asioita vaikka mitä tekisi. Ei se vika aina ole ihmisessä itsessään mutta joissain tilanteissa voi ollakin.

1

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei ole ihme jos mieli järkkyy kun jätetään kaikki velat maksamatta ja yhteiskunnan maksettavaksi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5078
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe