Tämä gynekologi todella tietää vaihdevuosista

EiOllutReumaVaanVaihdev

http://maijakajan.fi/2012/04/19/vaihdevuosioireista-hormoneista-ja-terveydesta/

http://maijakajan.fi/2015/11/16/naisen-vaihdevuodet-ja-hormonikorvaushoidon-raatalointi/

http://maijakajan.fi/2015/11/16/vaihdevuosioireista-ja-hormonikorvaushoidosta/

http://maijakajan.fi/2012/08/20/vaihdevuodet-raskasta-ja-kallista/

Kannattaa lukea nuo kaikki. Minäkin sain reumadiagnoosin, sitten fibromyalgiadiagnoosin ja muitakin, mutta kappas vain, kaikki oireeni paranivat esrogeenikorvauhoidolla.

16

8197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Estrog

      Minäkin kuljin vuosia tutkimuksissa nivelkipujen ym. laajojen oireiden, unettomuuden ja kipujen vuoksi. Epäiltiin reumaa ja fibromyalgiaa. Lopulta oltiin jo tekemässä polvien tähystystä, kun oli niin kovat kivut polvinivelissä, samoin lonkissa ja sormissa. Lääkäri vihjasi myös, että stressikin voi olla kipujen, unettomuuden, virtsatulehduskierteen syynä.

      Onneksi alkoi ne kuumat aallot noin kuukautta ennen polvitähystystä ja tk-lääkäri suostui määräämään hormonikorvaushoidon.

      Ehdin käyttää reilu pari viikkoa estrogeeniä, jolloin nivelkivet alkoivat helpottaa ja peruin polvitähystyksen. Estrogeenin myötä ei muitakaan nivelkipuja ole ollut kuin vain ajoittain, silloin, kun olen yrittänyt vähentää estrogeenin annostusta.

      Estrogeeniannostuksen vähentäminen toi takaisin myös virtsatulehdukset, joten lääkäri sanoi, että parempi on käyttää estrogeenia virtsatulehdusten estämiseksi kuin jatkuvaa antibioottikuuria. Hyvin pysyy poissa kaikki virtsatulehdusoireet estrogeenillä.

      Maija Cajan todellakin tietää, mistä puhuu ja kirjoittaa. Toki joillakin voi olla esim. nivelkipujen syynä reuma, eli pitäähän nivelkipujen ym. syy aina tutkia, mutta jos on myös vaihdevuodet, niin ehkä kannattaa kokeilla estrogeeniäkin - välttää rasittavat ja myös yhteiskunnalle kalliit tutkimukset ja myös sairauspoissaolot töistä - pysyy parisuhde ja muut ihmisuhteetkin kunnossa, kun saa nukuttua, eikä ole koko ajan kipeä, yliväsynyt ja stressaantunut.

      Harmi vain, etten saanut estrogeenia aiemmin, ehkei olisi tullut osteoporoosia. Lähes viisi vuotta kärsin mielestäni selkeistä vaihdevuosioireista, mutta kun FSH-lukemat eivät muuttuneet riittävästi, niin lääkäri ei uskonut, että on kyse vaihdevuosista.

      Aina ei ole niin, että vain kuumat aallot ovat merkki vaihtareiden alkamisesta - niin jotkut lääkärit tuntuvat ajattelevan - jopa jotkut gynekologit.

    • 52172

      Kiitos näistä linkeistä. Laitoin Kajanin nettisivut ylös tulevan varalle.
      Onneksi minulla nyt on gynekologi, joka ymmärtää, että nainen voi käyttää pitkään e-pillereitä, kun ne helpottavat elämää.

      • EiOllutReumaVaanVaihdev

        Onneksi olet löytänyt viisaan gynekologin. :)


    • Aboriginaali
      • EiOllutReumaVaanVaihdev

        Kiitos Aboriginaali - hyvä linkki, jonka kautta löytyi muitakin kiinnostavia juttuja. :)


    • mf62

      Hei.Luin atikelin jossa puhutaan 50-59 vuotaiaille aloitetusta estrogeenihoidosta.Onko niin etä yli 60 vuotias ei enään hyödy estrogeenin lisäyksestä.Itselleäni on lähes kaikki oireet paitsi ei kuumia aaltoja mitä artikkelissa on lueteltu,mutta en ole tiennyt että estrogeenihoidolla voitaisiin vaikuttaa oireita parantavasti ja lisäksi kohonneet kolesterolit..olenko siis sen ikäinen että pitää kärsiä loppuun asti..

      • Lääkärille_käymään

        Niin se taitaa olla, että suositellaan aloittamaan viisikymppisenä tai kun vaihdevuodet alkaa. Jospa lääkäriltä löytyisi jotain apua kuitenkin.

        Alla lainaus lehtiartikkelista, jossa juttua myös Maija Kajanista:

        Kajan puhuu vain estrogeenista käymättä rajanvetoa pelkän estrogeenin ja yhdistelmähoidon välillä. Hemmingin mielestä kuitenkin olennaista on juuri se, että hormonikorvaushoidolla tarkoitetaan kahta eri lääkettä.

        – Ja toisen lääkkeen vaikutukset ja riskit ovat aivan erilaiset kuin toisen. Tämä on ehkä koko sotkun syy, Hemminki arvelee.

        Vanha suositus sanoo, että hormonikorvaushoito olisi aloitettava 10 vuoden sisällä vaihdevuosioireiden alkamisesta...

        http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2768854-elina-hemminki-tyrmaa-maija-kajanin-hormonihoitovaitteet


    • Kajan_markkinoi_itseään

      Tutkimusprofessori Elina Hemminki THL:stä tyrmää suuren osan Maija Kajanin hormonikorvaushoitoon liittyvistä väitteistä.
      Hormonikorvaushoidon vastustajana tunnettu tutkimusprofessori Hemminki ihmettelee tampelaisen gynekologi Kajanin julkisuudessa esittämää listaa niistä sairauksista, joiden riskiä voidaan vähentää vaihdevuosien korvaushoidolla.

      – Lista ei perustu tutkimukseen, hän toteaa.

      Hemmingin mukaan ei ole näyttöä siitä, että esimerkiksi dementian tai sepelvaltimotaudin riski vähenisi korvaushoidoilla.

      Toisen korvaushoitolääkkeen vaikutukset ja riskit ovat aivan erilaiset kuin toisen.
      Tutkimustieto hormonilääkityksen vaikutuksista tautiriskeihin ei Hemmingin mukaan ole ollenkaan niin yksiviivaista kuin mitä Kajan antaa ymmärtää.

      Puhdas estrogeeni tuo nykykäsityksen mukaan ehkä enemmän hyötyjä kuin haittoja. Yhdistelmälääkkeen kohdalla tämä ei päde. Rintasyöpäriskin lisäksi lääke voi ehkä lisätä esimerkiksi aivoinfarktin, dementian tai keuhko-ongelmien (keuhkoemboliat ja -syövät) riskiä.

      http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2768854-elina-hemminki-tyrmaa-maija-kajanin-hormonihoitovaitteet

    • Kajan_mainostaa_itseään

      Vielä niveloireista:

      Kajanin listalta Hemminki poimii vielä nivelongelmat. Kajan harmitteli sitä, että lääkärit eivät ymmärrä kysyä vaihdevuosioireisiin hänen mielestään kuuluvista nivelkivuista.

      – Tämäkin on Kajanin oma mielipide. Lääketieteellisessä kirjallisuudessa vaihdevuosioireiksi on yleisesti hyväksytty kuumat aallot ja niistä johtuva unettomuus sekä emättimen kuivuminen.

      http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2768854-elina-hemminki-tyrmaa-maija-kajanin-hormonihoitovaitteet

    • Kumpaa_uskoa

      Kumpaa uskoa?


      Elina Hemminki
      Syntymävuosi: 1948
      Virkanimike: tutkimusprofessori
      Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL


      https://www.thl.fi/fi/thl/organisaatio/osastot-ja-yksikot/jarjestelmat/sosiaali-ja-terveydenhuollon-tutkimus/henkilosto/elina-hemminki


      Maija Kajan
      Gynekologi, kaupunginvaltuutettu


      https://testi.vihreat.fi/henkilo/maija-kajan

      TUTKINTO
      Lääketieteen lisensiaatti, erikoislääkäri
      PALVELUT
      Gynekologia, Naistentaudit, Raskauden seuranta
      TOIMIPISTEET
      Tampere ja Helsinki, kolme yksityistä lääkärikeskusta,
      hinnaston muk. vastaanottopalkkio 65-80e/20 min

      Vaihdevuosioireet, vaihdevuosien hormonikorvaushoito, raskauden ehkäisy, yleisgynekologia, seksuaaliterveys, seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat, alkuraskauden ultraäänitutkimus

      Kumpi saa rahaa siitä, että hänen neuvojaan kuunnellaan, ja naisia tulee hänen vastaanotolleen?

      Hemminki ei saa mitään rahallista korvausta, vaan hoitojen vastustajan maineen. Olisko kuitenkin proffalla / tutkijalla enemmän tietoa?

      • estriina

        Proffalla voi olla enemmän teoreettista tietoa, mutta praktiikkaa tekevällä lääkärillä taatusti enemmän kosketusta tosielämään. Jos vuosikymmenten kuluessa vastaanotolla on ravannut tuhansia erilaisia naisia oireineen ja vaivoineen, syntyy siinä lääkärille pakostakin jo jonkinlainen käsitys, mitä tosi elämässä tapahtuu ja mistä on apua.


      • Kukumoko

        Jos mä en käyttäisi estrogeeniä, ni luultavasti olisin tappanut itseni. Oireista esim kuumat aallot oli vain vähän, pahin ja lamaavin oli henkinen ahdistus, myös ärtyneisyys, itkuisuus, yksinäisyyden tunne, polvi kivut erittäin aktiivinen rakko, myös alapää kuiva ku Sahara. Ei oo vissiin proffalla vaihdevuodet oireilu juuri mitenkään. T. Maijan erittäin kiitollinen asiakas :)


    • estriinalleVastaus

      Proffan viittaamissa tutkimuksissa on ihan niitä samoja naisia kuin praktiikkaa pitävällä lääkärillä.

      Toisen näkemyksen mukaan auttaa, mutta sitten kun asiaa tarkastellaan kontrolloidusti ja seurataan tieteellisillä kriteereillä, niin ei auta. Mutu-tuntumalla voi väittää mitä vaan.

      Onhan toi aika huolestuttavaa, jos määrää vaan yhtä hormonia, kun turvallista olis käyttää kahta. Ainakin netissä Kajan tosiaan kirjoittaa vain toisesta.

      Vuosikymmenten kuluessa on muuten vaihdevuosien hoitokin muuttunut aika lailla. On muuttuneet suositukset ja tullut uutta lääketieteellistä tietoa, ja hoitomuodotkin kehittyneet.

    • uslvmnsgh

      Suhtaudun kyllä kriittisesti kaikkiin lääkkeisiin ja vielä että niitä pitäisi syödä ehkä koko loppuelämä. Ei, kyllä apua löytyy muualtakin. Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa naisen elämää ja niinpä niihin löytyy apuakin luonnosta. Kaikki lääkkeet kuormittavat ja lisäävät sairastamisalttiutta ja nuokin hormonit päätyvät lopulta vesistöön ja sitä kautta kaikkiin ihmisiin ja esim. kaloihin.

      Itse olen saanut apua luonnosta ja hyvin on mennyt, vaikka oireet aluksi olivatkin hirvittävät. Ruokavalio on tässäkin etusijalla; runsaasti kasviksia ja riittävästi hyviä rasvoja, kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä ja kookosöljyä, siemeniä ja pähkinöitä, kalaa ja voita. Suoliston bakteeritasapainon on oltava hyvä, eli kasvisten lisäksi runsaasti maitohapatettuja kasviksia, hyvälaatuista juustoakin, graavikalaa, kuituja, ei sokeria ja vain kohtuudella perunaa ja viljaa, jos ollenkaan. Runsaasti ulkoilua ja kohtuullisesti liikuntaa ja lisäksi melkein jatkuvaa hyötyliikuntaa. Eli ei istumatyötä ja kaikki mahdolliset matkat pyöräillen tai kävellen, puutarhatöitä, puiden pilkkomista, lumitöitä, marjastusta jne ja myös pientä jatkuvaa aktiivisuutta, kuten käsin tiskaamista ja neulomista. Ajoissa nukkumaan, ajoissa ylös, ei kahvia eikä alkoa. Kyllä se useimmiten nukuttaa kun rehkii päivän kunnolla. Ei iltaisin mitään ruutuja, ei edes telkkaria, vaan kirja käteen.

      Elintapojen lisäksi yrttejä, esim. poimulehti on voimakkaan estrogeeninen kasvi. Tiedänpä naisia, joilla jo loppuneet kuukautiset ovat alkaneet uudelleen, kun ovat runsaasti käyttäneet poimulehteä. Se on toinen juttu, haluaako niitä takaisin. Mutta tehokas kasvi on. Itse syön sitä läpi kesän salaattina ja leivän päällä päivittäin, talvella juon teenä monta kertaa päivässä. Kun aloin sitä käyttämään, sain jatkuvasti kuulla, että missä nuorennusleikkauksessa olen käynyt. Ulkomailta tilaan paria luontaistuotetta, mutta niitä en viitsi mainita, kun niitä ei virallisesti saa kai Suomeen tuoda, mutta löytyy helposti netistä, jos kiinnostaa. Lisäksi käyn vyöhyketerapiassa, se rentouttaa ja parantaa elimistön vielä jäljellä olevaa kykyä tuottaa hormoneja ja parantaa untakin. Aivan mahtava hoito ja harmittaa vietävästi, että kaikki eivät sitä vieläkään tunne. Auttaa niin moneen vaivaan, ettei voi edes tähän luetella. Äitini mm. pääsi eroon kilpirauhaslääkityksestä, vaikka sen piti olla elinikäinen.

      Elän hyvin vahvasti vaihdevuosia, mutta ilman juuri mitään oireita. Luonnollinen prosessi etenee, mutta en kärsi siitä mitenkään.

      • Anonyymi

        Vaihdevuodet alkavat, kun munasolut loppuvat ja nainen on biologian kannalta hyödytön. Luonnon mielestä ei kannata tuhlata enää estrogeenia ja elinvoimaa moiseen, vaan joutaa haurastumaan ja menehtymöön nopeammin, pois kuluttamasta resursseja. Tämä on siis se luonnollinen tapa. Lääketiede on pidentänyt elinikää 100-200 vuodessa kaksinkertaiseksi, emme kuolekaan 40-50 vuotiaina. Lisäksi voimme pysyä terveempinä estrogeenin avulla, joka on oma luonnollinen hormoni. Estrogeeni hormonikorvaushoitona sen puutteesta kärsiville toimii samoin kuin insuliinihormonikorvaushoito diabeetikoille tai tyroksiinihormonikorvaushoito kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville. Eipä heitäkään käsketä menemään luonnollisesti mökkiinsä haurastumaan, kärsimään ja kuolemaan. Ne ovat kaikki hormonikorvaushoitoja jonkin hormonin puutteesta kärsiville ja puutteesta haittaavia oireita saaville. Ei sen kummallisempaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaihdevuodet alkavat, kun munasolut loppuvat ja nainen on biologian kannalta hyödytön. Luonnon mielestä ei kannata tuhlata enää estrogeenia ja elinvoimaa moiseen, vaan joutaa haurastumaan ja menehtymöön nopeammin, pois kuluttamasta resursseja. Tämä on siis se luonnollinen tapa. Lääketiede on pidentänyt elinikää 100-200 vuodessa kaksinkertaiseksi, emme kuolekaan 40-50 vuotiaina. Lisäksi voimme pysyä terveempinä estrogeenin avulla, joka on oma luonnollinen hormoni. Estrogeeni hormonikorvaushoitona sen puutteesta kärsiville toimii samoin kuin insuliinihormonikorvaushoito diabeetikoille tai tyroksiinihormonikorvaushoito kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville. Eipä heitäkään käsketä menemään luonnollisesti mökkiinsä haurastumaan, kärsimään ja kuolemaan. Ne ovat kaikki hormonikorvaushoitoja jonkin hormonin puutteesta kärsiville ja puutteesta haittaavia oireita saaville. Ei sen kummallisempaa.

        Insuliini- ja tyroksiinilisät eivät lisää syöpäriskiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6579
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4243
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2647
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2040
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1558
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1111
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1066
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1031
    Aihe