Pyöräilijöiden kausi alkaa taas ja

tiedäjamene

onkin aika kerrata ne liikennesäännöt.

Yksi tärkeimmistä säännöistä, kannattaako mennä ajoneuvon eteen jos ei kerkiä ja aio pysähtyä? Retorinen kysymys, tähän ei tarvitse vastata :)

Edellistä voi jatkaa vielä että yleensäkin se kuka jää toiseksi niin kannattaa liikkua sillä periaatteella että joustaa vähän, mikään minä olen oikeassa ei auta siihen jos loukkaannut liikenteessä vaikka olit kuinka oikeassa hyvänsä. Muista että ajoneuvosta näkee paljon paljon huonommin yleensä kuin se mitä jalankulkija näkee. Olosuhteet tekee tepposia, ajovalot voi häikäistä mitä tahansa liikenteessä liikkuvaa osapuolta niin että ei vaan näe, älä mene, älä aja jos et näe!

KAru totuus on vaan se että ratin takana istuu niin järkyttävän huonoja kuljettajia että älä luota liikaa kuljettajien osaamiseen, vaikka ei olisi huono kuljettaja sanan varsinaisessa merkityksessä niin huonot ajotavat. Se kuski joka ajaa 70km/h taajamassa kohti suojatietä niin ehkä sillä ei ole aikomustakaan pysähtyä, mene siihen eteen olemaan OIKEASSA.

Noniin, kun veri nyt kiertää kaulan yläpuolella niin pääsemme tieliikennelakiin.
Kun ylität suojatietä niin tässä on joitakin sääntöjä jotka on hyvä tietää, varmuudella sääntöjen oikeellisuus kannattaa varmistaa finlex.fi etc paikasta hakusanalla tieliikennelaki.

Autoilijan kuuluu antaa tietä pyöräilijälle kun autoilija tulee kärkikolmion takaa, siis se harmaataustainen liikennemerkki jonka toisella puolella voi olla vaikka tarja halosen alaston kuva. Sekä kääntyvän autoilijan pitää antaa tietä suoraan ajaville kuten myös kevyenliikenteenväylää ajaville pyöräilijöille jotka ylittää suojatietä pitkin autotien. Sitten on hyvä tietää että kun edellä mainitut asiat eivät täyty niin pyöräilijällä ei olekkaan etuajo-oikeutta, kun siis auto ajaa tietä suoraan jossa on suojatie keskellä tietä niin siinä ei ole pyöräilijällä etuajo-oikeutta, tie pitää ylittää kävellen jotta autoilijalle on velvollisuus antaa tietä tien ylitykseen. Tähän ei tee poikkeusta mitkään hidastetöyssyt yms, tie on tie joka jatkuu samalla lailla sen suojatien jälkeenkin. Selkeyttääkseni tätä asiaa niin aatelkaas vaikka se moottoritie, jonka kai kaikki ns tunnistaa. Jos siellä moottotiellä olisi se suojatie myös niin siis jalankulkijat saa mennä tien yli etuoikeutetusti ja ajoneuvojen on annetta tähän esteetön kulku ja mutta pyöräilijällä tätä etuoikeus kulku oikeutta ei ole.

1. Puhukaa näistä asioista sopivassa yhteydessä, perheen piirissä vaikka ruokailussa ota aihe esiin ja tuo sitten sopivasti siihen faktat!

Koska nämä asiat ei ole selkeitä!

Älä totu musta tuntuu käytäntöön, älä ota mallia muista vaan tiedä ja mene.
Tiedä lait, ei niitä niin paljoa ole että asia olisi ylivoimainen ja sitten se mistä alussa jo kirjoitin se terve järjenkäyttö, sitä ei voi liikaa korostaa. Älä ole siis ZOMPI liikenteessä joka ei näe mitään, ei kuule mitään, ei havannoi mitään, ei oikeasti tiedä mistään mitään, kyllä siinä riski on että pitää se kokea se auton yliajamaksi jääminen sitten., kuinka siinä sitten käy niin on korkeemman käsissä..

Tien ylittämisessäkin se että LAIN mukaan vasta tielle astumassa olevalle on annettava esteetön kulku tien yli. Astut siis tielle kun auto on 0,5s päässtä nopeudella 60km/h, se ajaa sinua päin 59km/h nopeudella ja jarruttaa sen jälkeen samalla kun sinä lennät 5 metrin korkeudessa muutaman kymmenen metri kerien komeesti..

Ei, ota vähän katsekontaktia vasemmalle lähestyvään liikenteeseen, lähesty suojatie määrätietoisesti mutta antaen nyt mennä sen auton tai pari siitä ennen että ei autojenkaan tarvitse tehdä mitään paniikki jarrutuksia. Mutta älä jää seisomaan siihen suojatien viereen, se viestittää että et ole menossa tien yli, näitä haaveilijoita riittää ihan tarpeeksi jotka ei mene tien yli ennen kuin käy potkimassa perseelle vaikka olet jo pysähtynyt.

Jos olet liikenteenohjaaja niin toimi sitten ajoissa, älä sitten enää ala ohjaamaan liikennettä kun liikenne on jo pysähtynyt ja odottaa VAIN SINUA että MENE NYT JO TIEN YLI kun kaikki odottaa. Eli se kun haluat olla kohtelias tai jotain muuta.. ja annat käsimerkkiä autolle että menee vaan ensin.

Oma valinta, jos et käytä heijastimia, olet hyvin huonosti liikenteessä näkyvä tummien vaatteiden ja heijastittomuuden takia. Se kannattaa tiedostaa sitten tietoisena valintana että sinua ei huomata välttämättä niin hyvin.

2. Puhukaa näistä asioista sopivassa yhteydessä, perheen piirissä vaikka ruokailussa ota aihe esiin ja tuo sitten sopivasti siihen faktat! Toistan siis tämän, puhumalla näistä asioista asiat saattaa saada uutta valoa ja tietoa.

Kyllä minä ainakin olen huomannut että' perheen piirin iäkkäämmissä edustajissa on ollu aika vakaviakin puutteita liikenneasioiden tuntemuksessa.

13

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • trololllaolloooooo

      Pyöräilykausi on ympäri vuoden, mutta trollit heräävät taas talviuniltaan.

      • SähkäriFillaristi

        Mitä trollaamista, asiaahan tuo oli, ainakin mun mielestä.

        Itse liikun sekä ratin takana että kaksipyöräisillä. Nykyautoissa A-palkki peittää järjettömän tehokkaasti näkyvyyttä. Tähän on olemassa ratkaisu, se ikuisesti mainostettu tilannenopeus, eli pyöräilijän kannattaa vilkuilla niitä autoja, tai pikemmin kuskeja, jos saat katsekontaktin auton kuljettajaan, sinut on huomattu, toivottavasti. Autolla, pidä koko ajan silmällä sitä kevyttäkin liikennettä.

        Ei ole rakettitiedettä, jotkut vaan vihaa pyöräilijöitä, toiset autoilijoita, väkisin ei kannata väliin tunkea kummankaan, rumaa jälkeä voi tulla ja silloin mun mielestä on pienempi harmi, kumpi oli väärässä..

        Kesä tulee, ajetaan fiksusti ja annetaan muittenkin ajaa fiksusti, yhteispelillä selvitään kaikki ehjänä kotiin :)


    • Kannattaisi-miettiä

      Olisiko syytä tarkistaa se asenne myös siellä auton ratin takana. Istut siellä suojassa ja turvassa korin sisäpuolella mutta jalankulkijat ja pyöräilijät ovat suojaamattomia. Olisiko kenties syytä huomioida tämä seikka aina kun lähestyt suojaamatonta henkilöä liikenteessä?

      • järkirattiin

        Juuri näin. Fiksu ymmärtää tuon, trollit ei.


      • tiedäjamene

        Kyllä kyllä, toisilla varmaan se asenne pitäisi tarkistaa ja paljon muutakin.
        Kuin myös pyöräilijälläkin, jalankulkijalla olisi hyvä muistaa näitä asioita mistä aloituksessa kirjoitetaan. Eikö siinä lue myös autoilijoistakin, järkyttävän huonoja kuljettajia..

        Olet sitten millä tahansa liikkumismuodolla liikenteessä niin terveen järjen käyttö on ihan suotavaa. Perus asiat on helppo oppia ja selvittää eli tieliikennelaki ja selkokielisempääkin ohjetta löytyy netistä, kenen kuuluu väistää jne. Se terveen järjen käyttö on sitä että osaa vähän niin kuin tulkita tilannetta, kannattaako mennä ihan katsomatta vaan autotielle autojen eteen, toiseksi siinä jää eikä auta yhtään se että kuka oli oikeassa tai väärässä. Voisi jopa sanoa että todella tyhmä teloo itsensä liikenteessä, unohda ne säännöt ja käytä järkeä!

        Mulla on kaveri kuollut erittäin typerässä tilanteessa aikoinaan, kännipäissään juos moottoritien yli tai melkein.. jäi yritykseksi ja kuoli jorvin sairaalassa. No ehkä se meni alkoholin piikkiin tiedä sitten mutta jos vähän kattelee mihin väliin menee niin ei käy noin, sama voi käydä suojatielläkin kun täysin typerästi mennään ajattelematta sitä että se auto tulee sieltä 30-70km/h nopeudella, jos ei vaan huomaa niin mitä se lohduttaa että kuka oli oikeassa.

        Koittakaa sisäistää tuo ja opettaa muillekkin, ei siihen tarvii mitään einstainin älykkyyttä selvitä hengissä elämässä näissä asioissa.


    • diiiipadaaaii

      Aloittajalle kysymys. Eivätkö kaikki suojatiet ole jossakin paikassa keskellä tietä?

    • ZuggisHeebo

      Kohta voi taas laittaa cycloon sliksit alle ja trikoot jalkaan. Tuskin maltan odottaa.

      Aloittaja kirjoitti täyttä asiaa. Jos keskimääräistä parempi kuskikin joskus tekee virheitä, entäs sitten se huonompi?.
      Elikkäs: Ei sitten suhailla tszombina siellä liikenteessä!

    • tilannenopeus

      > "Tien ylittämisessäkin se että LAIN mukaan vasta tielle astumassa olevalle on annettava esteetön kulku tien yli."

      Saman LAIN mukaan suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Ei voi tulla yhdellekkään autoilijalle yllätyksenä että suojatiellä kävellään, sillä suojatie on juuri se paikka jossa tie ylitetään.

      • eri_väistövelvoite

        Suojatiellä ei tosin koskaan saa pyöräillä. Samassa kohtaa pitää olla myös pyörätien jatke jotta saa pyöräillä yli. Tällöin pitää myös muistaa se että autiolijoilla ei ole samaa "esteetön kulku" velvoitetta pyöräiljöitä kohtaan, kuin on jalankulkijoita kohtaan.


    • kaikkiMahtuuJärjellä

      Vielä kun pyöräilijät ottaisivat muutkin liikkujat ja säännöt huomioon ja tärkeintä, ottaisivat järjettömän vauhdin pois paikoissa joissa on riski tapahtua ikäviä onnettomuuksia. Iso osa pyöräilijöistä ei todellakaan tunne heidän velvollisuuksia ja väistämisvelvollisuutta.

      • Säännöt_tunnettava

        Velvoite ajaa sopivalla tilannenopeudella koskee kaikkia ajoneuvoja, eli myös polkupyöriä.

        Sopiva tilannenopeus on se missä autokuskin lisäksi kaikki muut liikkujat pystyvät hallitsemaan tilanteen, kuten esim. kävelijät, pyöräilijät, vastaantulevat ajoneuvot yms. Sama pätee myös jos ohjaa fillaria.


    • tiedäjamene

      http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000001159369.html

      "Varsinkin vähän iäkkäämpi pyöräilevä kansanosa ei oikein tiedä näitä liikennesääntöjä, nuoremmat tuntee selvästi paremmin. Varokaa siis mummeleitä ja papparaisia jotka polkee kohti suojatietä, ne saattaa tulla vaan vaikka terveyttäänkin uhmatenkin ilman itsesuojeluvaistoa. Että sekin olisi hyvä aina pitää mielessä vanha kunnon viisaus eli viidakonlait, isompi kameli menee ensin ja pienempi jää toiseksi! Sillä viisaudella vaikka olisi kuinka oikeassa välttää sen että ei käy huonosti, ei se auta vaikka olisi oikeassa kun jalaton poikki ja makaat sairaalassa, pahimmillaan vielä vakavempiakin vammoja. Kuolluttahan ei oma kuolema harmita, omaisia se harmittaa.

      Yksi sellainen aika arkinen vaaratilanne:
      Jos vastakkaisesta suunnasta ajava auto antaa tietä päästä polkemaan pyörällä yli suojatien niin muista että toisesta ajosuunnasta tulevalla ajoneuvolla tätä velvollisuutta ei ole, älä mene ajamaan auton eteen miten sattuu!
      Lainaa"

      Virheitä sattuu puolin ja toisin, ajoneuvosta ei vaan näe aina niin hyvin ulos, se terve itsesuojelu kunniaan, katso ennen kuin menet ja arvioi.. Sen päälle kun lisätään vielä niin autoilijan kuin pyöräilijän huonot ajotavat niin riskejä alkaa olla, kuka tuntee mitäkin sääntöjä, kuka noudattaa mitäkin, ajotavat kullakin, kaiken kukkuraksi päihtyneenä ajavat, sairaana ajavat, tunnekouhussa ajavat, että auttaako se nyt paljonkin sitten tietää että toinen mokas kun sulle kävi huonosti.

      KOSKA usein suurimman osan kolareista sun muista haavereista välttää omilla valinnoilla, ei tuolla liikenteessä liikkuminen niin vaikeaa ole. Huonoilla ajotavoilla usein vaikeutetan vaan sitä omaa liikkumista ja aiheutetaan haittaa ja jopa vaaraa.

    • 43e2fd444

      Mun ex työpaikan lähellä helsingin tilkassa, tilkankadun yli menevä suojatie tilkanvierto.. niin kyllä tuossa suhahteli melkosen usein pyöräilijöitä siihen malliin että mahtavatko tietää että ovatkin väistämisvelvollisia. Ajan siis itse tilkankatua pitkin ja tilkanviertoa pitkin kevyenliikenteen väylää tullaan yli tilkankadun.. Onneksi siinä puolimetriä korkea hidastetöyssy että ei siihen kukaan autolla aja kovin kovaa mikä varmaankin on monen fillaroitsijan pelastanut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4582
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe