Yelp! Hyvä kamera aloittelijalle?!

Yelp

Olen lähdössä syksyllä kolmeksi viikkoa Balille reissuun ja olisi mukava ikuistaa joitain otoksia sieltä. En oo koskaan ollu mikään valokuvaajatyyppi, joten en tiedä mitään kuvaamisesta tai kameroista.

Ideaalitilanne olisi kamera, joka käytännössä hoitaa kuvaamisen mun puolesta, mutta kunhan se olisi joku helppokäyttöinen. Hintana mielellään lähempänä kymppiä kun tonnia, koska on erittäin todennäköstä, että kuvaaminen rajottuu pelkkiin matkoihin.

Auttakkee lasta!

24

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi puhelin ei käy? Mitä haet sen päälle?

    • Canonisti_minäkin

      Ensimmäinen kysymys matkakohteen ollessa Bali on, täytyykö kameran olla vedenkestävä? Itse ottaisin Balille mukaan pikkupokkarin, jolla voi kuvata myös vedessä. Ne eivät nykyään maksa paljoa ja se olisi samalla kakkoskamera.

      Toinen kysymys on, pitääkö kameralla voida kuvata myös videota? Usein kaikkein kriittisin osa-alue videokuvauksessa on ääni, joten kameraan on saatava ulkoinen mikki.

      Kolmas kysymys on, mitä kohteita aiot kuvata? Maisemat ja ihmiset vaativat toisenlaisen kaluston kuin eläinkuvat. Eläinkuvaukseen sopivaa settiä ei tosin saa tonnilla.

      Matkakamera saisi yleisesti olla kevyt, oli ratkaisu mikä tahansa. Kameran ja mahdollisten vaihto-objektiivien lisäksi tarvitset pienen jalustan, repun, muistikortteja ja salamalaitteen. Noilla pärjää jo pitkälle. Suosin reppua, johon kuvauskaluston lisäksi mahtuu kaikki, mitä päivän aikana tarvitsen.

      - kamerareppu tai slingi
      - halpa vedenalaispokkari esimerkiksi Nikon, Fuji tai Olumpus
      - pienikokoinen järjestelmärunko esimerkiksi Fuji, Panasonic tai Olympus
      - jossa suurin piirtein 35 mm kinovastaava objektiivi
      - noin 85 mm kinovastaava tele, joka voi olla myös macro
      - pari ylimääräistä akkua
      - pari ylimääräistä, hyvälaatuista muistikorttia
      - kevyt kolmijalka tai taskujalusta
      - kääntyväpäinen salamalaite
      - linssipaperia ja sivellin

      • Olisko

        Ihan vaan haluaisin kysyä sulta Canonisti_minäkin, etkö taaskaan lukenut aloittajan kysymystä ollenkaan?
        Huomasitko lauseen "En oo koskaan ollu mikään valokuvaajatyyppi, joten en tiedä mitään kuvaamisesta tai kameroista."?
        Oliskohan noi sun ehdottamat varusteet jotenkin yliampuvia aloittajan kokemukseen suhteutettuna?


      • Canonisti_minäkin
        Olisko kirjoitti:

        Ihan vaan haluaisin kysyä sulta Canonisti_minäkin, etkö taaskaan lukenut aloittajan kysymystä ollenkaan?
        Huomasitko lauseen "En oo koskaan ollu mikään valokuvaajatyyppi, joten en tiedä mitään kuvaamisesta tai kameroista."?
        Oliskohan noi sun ehdottamat varusteet jotenkin yliampuvia aloittajan kokemukseen suhteutettuna?

        Luin, mutta luitko sinä ollenkaan vastaustani? Tuo on kahden objektiivin perussetti matkakuvaukseen. Ainoa erikoisuus oikeastaan on tuo vedenpitävä pokkari, joka käsittääkseni on aika hyödyllinen Balilla.


      • Noups
        Canonisti_minäkin kirjoitti:

        Luin, mutta luitko sinä ollenkaan vastaustani? Tuo on kahden objektiivin perussetti matkakuvaukseen. Ainoa erikoisuus oikeastaan on tuo vedenpitävä pokkari, joka käsittääkseni on aika hyödyllinen Balilla.

        En todellakaan lukenu. Olen joskus sun kommentteja lukenu, ja niiden sisältö on jo vuosia ollu kysymyksestä täysin riippumatta aina sama...


      • Canonisti_minäkin
        Noups kirjoitti:

        En todellakaan lukenu. Olen joskus sun kommentteja lukenu, ja niiden sisältö on jo vuosia ollu kysymyksestä täysin riippumatta aina sama...

        Kysymykset ovat olleet aika paljon samoja, joten väistämättä vastaukset ovat saman suuntaisia.


    • osta_taskukamera

      Jos löydät jostain käytettynä Canon S120 tai sen edeltäjän aina S90 asti, niin siinä voisi olla hyvä vaihtoehto sinulle. Pitäisi saada alle 150 euron. En tiedä, onko niitä paljon myynnissä, mutta se oli ainakin suosittu mallisarja ennen kuin tilalle tuli tuuman kennoilla varustetut ja sitä myöten vähän isommat mallit. Mutta kyllä uutenakin saa alle 200 e pokkarin, joka on aina varmempi ratkaisu kuin pelkällä kännykällä kuvaaminen. En nyt tuosta hintaluokasta osaa suositella mitään tiettyä nykymallia.

      Canonisti höpöttää taas käsittämätöntä paskaa... älä siitä välitä.

      • Canonisti_minäkin

        Ja sinä suosittelet vekotinta, jossa ei ole etsintä. Täysin järjetön ratkaisu tuollaiseenkin tarkoitukseen.

        Mietin itsekin myös käytetyn suosittelemista, mutta se ei ehkä tässä tapauksessa ole oikea lähestymistapa. Objektiivit voivat olla käytettyjä, mutta rungon/kameran ostaisin uutena. Jos aloittelija uskaltaa ostaa käytetyn kameran, niin tällä hetkellä on yksi ylitse muiden matkakuvaukseen. Fujin X Pro 1:iä saa juuri nyt vähän kuvattuna todella edullisesti, koska aktiiviharrastajat ja ammattilaiset vaihtavat omia X Pro 2 malliin.

        G-sarjan Canonit, joissa on etsin, ovat yksi vaihtoehto, mutta pienikennoisina ne ovat viimevuosina olleet huono vaihtoehto. Jos päätyy matkapokkariin, niin valinta kannattaa tällä hetkellä tehdä Fujin X100T:n ja Panna LX100:n välillä. Fujin hinta on yli 1000 €, mutta Rajalassa on vielä tämän päivän LX100 tarjouksessa 599 €!

        http://www.rajalacamera.fi/panasonic-lumix-lx100-silver.html

        LX100:n kenno on m4/3 kokoa. Isompi olisi parempi, mutta tuo on kuitenkin siellä äärirajoilla, millä pärjää. Kamerassa on zoomi, mikä ei ole kovin hyvä asia, mutta ei tuo Leican suunnittelema toisaalta ole markkinoiden huonoinpiakaan. Telepään valovoima on heikko.

        Laitoin vierekkäin vertailuun LX100:n, Fujin X100T:n, tuon ehdotetun S120 Canonin ja pari halpaa aloittelijan runkoa, jotka mielestäni tulevat kyseeseen. Uudemmissa kameroissa on lähes aina paremmat kennot ja prossut, mutta kennon koko kertoo paljon. Koolla on väliä ja mitä isompi kenno niin sitä parempi. Eli vähän vanhempikin isompi kenno on parempi kuin uusi pieni.

        Objektiiveista taas yli kolminkertaista zoomia ei voida edes teoriassa tehdä toimivaksi. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että keskinkertainen prime on usein parempi kuin hyvä zoomi. Aina on toki poikkeuksia. Tuo Panan LX100:ssa käyttämä on kuitenkin ilmeisesti ihan käyttökelpoinen. Noiden aloittelijarunkojen mukana usein tyrkytettävät huonot zoomit kannattaa heittää roskikseen. Canoniin saa esimerkiksi ihan kelvollisen parin f/2.8 24 mm STM ja f/1.8 50 mm STM. Ensin mainitulla onnistuu maisemat ja tilannekuvat pl. ihan hämärässä ja toinen on hyvä ihmisten kuvaukseen.

        http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_dmclx100&products=fujifilm_x100t&products=canon_s120&products=fujifilm_xe2&products=canon_eos100d&sortDir=ascending

        Panalla on myös vedenpitävä kamera. Suosittelen vedenpitävän kameran hankkimista samalta merkiltä kuin ykköskamerankin, koska valikkologiikassa on aina jotain samaa ja kameran opiskelu on helpompaa. Panan vesitiiviitä en löytänyt Suomesta parilla googlauksella.

        Rannan ja meren voi toki taklata myös vedenpitävällä kotelolla. Fujilla ja Olympuksella on ainakin koteloita noihin pikkujärkkäreihin, mutta hinta on moninkertainen verrattuna pieneen vedenalaiskameraan. Verkkokaupassa oli esimerkiksi Ricohin pikkupokkari hintaan 150 €. Panan saa suurin piirtein samoihin hintoihin, jos ostaa ulkomailta.

        Itse tykkään matkoilla repusta, mutta jos se on liian pro, niin slingit ovat hyvä vaihtoehto. Tuossa on yksi hyvälaatuinen vaihtoehto. On positiivista, jos laukku tai reppu ei näytä perinteiseltä kameralaukulta, koska se vähentää taskuvarkaiden huomiota.

        https://www.lowepro.co.uk/brands/lowepro/passport/passport-sling-iii/pd232/

        Salaman valinta kannattaa tehdä vasta kun on valinnut kameran. Oleellista siinä on, että pää kääntyy ainakin ylös päin, mielellään joka suuntaan. Kameroiden yhdysrakenteiset

        Jos kamera on tuollainen pikkupokkari kuten LX100, niin viiden euron taskujalustallakin on parempi kuin ei mitään, mutta joku Gorillapod tms on toki tukevampi. Itse kannan nykyään Siruin pientä kolmijalkaa. Iltaiset maisematkin onnistuvat paikassa kuin paikassa ja jalusta käy melkein pöytäjalustastakin.

        http://www.digitarvike.fi/sirui_t-004bx_jalusta_ _c-10x_kuulapaa

        Itselläni on kolmekin vara-akkua mukana, mutta jos ei kuvaa videoita, niin kahdella, jopa yhdellä pärjää. Akkujen ei tarvitse olla alkuperäistuotteita, mutta kylläkin laadukkaita. Eli ei halvinta.

        Paristoille ja korteille kannattaa hankkia kunnolline suojakotelo. Ne eivät maksa paljoa ja säästyy monelta harmilta. Hama ja Gepe esimerkiksi tekevät kestäviä.


    • NäilläOnMenty

      Järkkärirunko.
      18-200 zoom.
      35mm valovoimainen prime.
      Kalansilmä.
      Pikkusalama.
      Muistikortteja ja akkuja.

      • Canonisti_minäkin

        Tuo on hyvä yhdistelmä muuten, mutta 18 - 200 jälki ei ole kehuttavaa.


      • NäilläOnMenty

        Kyllä se 18-200 tekee ihan skarppia jälkeä kun sitä hiukan himmentää. 8 aukolla se on todella hyvä kunhan pitää polttovälin alle 160.
        Ja noissa ulkomaissa yleensä riittää valoa paljon paremmin kuin täällä pohjolassa.
        Hämäriä sisähommia varten on sitten se 35.
        Ja kalansilmä on hyvä laajiksen korvike ;)


      • Kuka-kehu-kuka-ei
        Canonisti_minäkin kirjoitti:

        Tuo on hyvä yhdistelmä muuten, mutta 18 - 200 jälki ei ole kehuttavaa.

        Monelle tuo Nikon 18-200mm VR II kelpaa ainoaksi putkeksi. Monien mielestä kaikki Nikon's 18-xx mm DX putket ovat hyviä.

        Toinen vaihtoehto voisi olla Nikon 18-140mm DX VR.


      • Canonisti_minäkin

    • reissuunkin

      Jos olisin aloittajan housuissa niin valintani olisi Panasonic LF1. Mukava taskuun sopiva matkakamera (hinta n. 320 €). Pienikokoisena helppo pitää aina mukana. Valotustavan valitsin iA-asentoon niin ei tarvitse olla mikään valokuvaajatyyppi.

      • Canonisti_minäkin

        Kaikissa kameroissa on nykyään automaatti valotus, mikä ei ole välttämättä hyvä asia. Perusasiat kannattaa opetella:
        - aika (liike-epäterävyys)
        - aukko (syvyysterävyys) ja
        - ISO.

        Lisäksi kannattaa sommittelusta opetella kultainen leikkaus ja syvyysvaikutelman luominen etualalla olevalla kohteella sekä kertomuksen tekeminen kuvaamalla kylttejä sekä kolmen kuvan sarjoja: yleiskuva (talo), puolilähikuva (ovi) ja lähikuva (ovenkahva).

        Ihan muutamilla perusjutuilla pystyy matkakuvistaan tekemään mielenkiintoisia niin, että muutkin haluavat niitä katsella. Usein näkee ihmisiä, jotka ottavat kohteesta useita samanlaisia kuvia, kun tarina menee soljuvasti eteenpäin ottamalla yleiskuva, puolilähikuva ja lähikuva. Kylttejä ei tule matkoilla koskaan kuvattua liikaa. Niillä saa albumin tai esityksen jaksoteltua.


      • O..nisti_minäkin

        Kuvat mainoskylteistä, taloista, ovista ja ovenkahvoista ovatkin mielenkiintoisia.
        Saranoistakin kannattaa ottaa kuvia.


      • osta_taskukamera
        O..nisti_minäkin kirjoitti:

        Kuvat mainoskylteistä, taloista, ovista ja ovenkahvoista ovatkin mielenkiintoisia.
        Saranoistakin kannattaa ottaa kuvia.

        Kylttien kuvaaminen oli Canonistin vinkeistä kyllä fiksuimmasta päästä mielestäni. Jos muisti ei ole huippuluokkaa eikä tee erikseen muistiinpanoja, niin kätevintä on ottaa kuva kohteen valmiista info-kyltistä. GPS auttaa paikanmäärityksessä vain ulkotiloissa eikä koordinaatitkaan paljon auta, jos niitä ei voi jälkeen päin yhdistää aiheeseen. Kuvia vaan tulee herkästi täysin järjetön määrä, jos joka paikassa ottaa noi yleiskuvat ennen lähikuvia varsinaisesti mielenkiintoisista jutuista. Näyttää ulkopuolisen silmissä myös huvittavalta... etenkin Canonistin suosittelemalla kalustolla, lasin vaihtoineen.


      • fiksuimmasta
        osta_taskukamera kirjoitti:

        Kylttien kuvaaminen oli Canonistin vinkeistä kyllä fiksuimmasta päästä mielestäni. Jos muisti ei ole huippuluokkaa eikä tee erikseen muistiinpanoja, niin kätevintä on ottaa kuva kohteen valmiista info-kyltistä. GPS auttaa paikanmäärityksessä vain ulkotiloissa eikä koordinaatitkaan paljon auta, jos niitä ei voi jälkeen päin yhdistää aiheeseen. Kuvia vaan tulee herkästi täysin järjetön määrä, jos joka paikassa ottaa noi yleiskuvat ennen lähikuvia varsinaisesti mielenkiintoisista jutuista. Näyttää ulkopuolisen silmissä myös huvittavalta... etenkin Canonistin suosittelemalla kalustolla, lasin vaihtoineen.

        ”Kylttien kuvaaminen oli Canonistin vinkeistä kyllä fiksuimmasta päästä … GPS auttaa paikanmäärityksessä vain ulkotiloissa”
        Tuo on just tärkeä asia matkoilla. Ulkona riittää kameran gps, mutta sisätiloissa pitää kuvata paljon kylttejä kun gps ei auta.


      • Canonisti_minäkin
        fiksuimmasta kirjoitti:

        ”Kylttien kuvaaminen oli Canonistin vinkeistä kyllä fiksuimmasta päästä … GPS auttaa paikanmäärityksessä vain ulkotiloissa”
        Tuo on just tärkeä asia matkoilla. Ulkona riittää kameran gps, mutta sisätiloissa pitää kuvata paljon kylttejä kun gps ei auta.

        No joo. Kylttejä tarvitsee tekee albumin tai diaesityksen viemään tarinaa eteenpäin.


    • Caano

      Itsellä tarkoitus ostaa Canon 5D markII ja siihen 70-200mm.Onko hyvä yhdistelmä ja mistä asti saa kuvia?

    • Canon-pokkari

      Jokin Canon pokkari voisi olla passeli "reissukameraksi" jos ei viitsi mitään järjestelmäkameraa raahata mukanaan. Canonin pokkareita on kehuttu.

      • Canonisti_minäkin

        Jos päätyy pokkariin, niin esimerkiksi joko Fuji X100T tai Panasonic LX100 ovat hyviä valintoja. Ensinmainitussa on todella hyvä kuva ja toinen on painottunut videoon. Canon ei ole tällähetkellä kovin vahvoilla pokkarien kanssa.

        Haettaessa pientä ja kohtuuhintaista matkakameraa Canonin valikoimista, on 100D f/2.8 24 mm STM f/1.8 50 mm STM vahvoilla. Aika moni tosin päätyy noilla spekseillä Fujiin, Panasoniciin tai Olympukseen.


      • kevyesti

        Minusta lomakameraksi aurinkoisille matkoille kannattaa valita paidantasku-kokoinen pokkari jossa on etsin esim Panasonic LF1. Kun lämpötila pyörii reippaasti 30 °C:n yläpuolella niin painava kamerakalusto jää helposti kantamatta.


      • ei_kädet_oikosena

        Ei nykyään vaihtoehdot ole enää pokkari TAI järkkäri. Sellainen optisella etsimellä varustettu.

        Tähänkin rakoon istuu kuin nenä päähän ns. peilitön järkkäri. Ne ovat ihan oikeita järkkäreitä siinä mielessä, että objektiivi on vaihdettavissa. Monissa pystyy jopa käyttämään vanhoja järkkärin objektiiveja sovittimen kanssa. Ulkoisen salamankin saa kiinni (ei kaikkiin, halvimmissa ei salamakenkää). Pienellä objektiivilla varustettuna koko & paino ei ole kummempia kuin ns. superzoomipokkarilla..toki se superzoomi puuttuu. Paidantaskuun eivät siis mahdu, mutta ovat sellaista vyölaukkukokoa. Jos tämän hirvityksen muistatte ;-D

        Itselläni on tällainen (Sony Nex-6 muutaman vuoden takaa) just kevyenä matkakamerana. Tai itseasiassa ykköskamerahan se selvästi on - täysikokoinen järkkäri lähtee kovin harvoin matkaan. Näissä peilittömissä käytetään ihan samanlaisia kennoja kuin järkkäreissä = kuvanlaatu on hyvän objektiivin kanssa yhtä hyvä!

        Tosin ei tähän kuvanlaatuun kannata liikaa takertua! Ei kaikista lomaräpsyistä ole tarvetta tehdä seinän kokoisia suurennuksia. Itsekin kuvaa välillä äärimmäisen pienikokoisella objektiivilla, joka ei totisesti huippulaatua edusta. Mutta kyllä jälki tällöinkin pärjää pokkareille & kamera ei ole juuri pokkaria kummenpi.

        Peilittömässä vaan on se etu, että ruokahalun kasvaessa siihen saa myös niitä parempia objektiiveja, ulkoista salamaa ym. Eikä tarvi lähteä isolla budjetilla liikkeelle, kun kipaisee kaupasta hakemassa käytetyn kameran. Jotkut hullut (esim. minä) kun muutaman vuoden välein vaihtaa täysin toimivia vekottimia uuteen.

        Luonnollisesti peilittömistä järkkäreistä löytyy täysautomaattiohjelma, jolla kamera hoitelee kaikki tarvittavat säädöt itse.

        Ja löytyy vaihtoehto niillekin, jotka ei tykkää kädet ojossa kuvaamisesta - monissa on ns. elektroninen etsin eli takanäytön sijaan se perinteinen "avaimenreikä" mihin kurkitaa. Siellä avaimenreiässä vaan on optiikan sijaan pikkuruinen LCD-näyttö. Homman juju on, että tämä elektronisen etsimen näyttö on yleensä paljon tarkempi kuin takakannen näyttä eikä sen katselua haittaa kirkas auringonpaiste. Plus saahan sitä käyttäen rauhassa selata otettuja kuvia, ilman että pääsee ulkopuoliset "saaliinjaolle".

        Hyvä elektroninen etsin on perempi kuin huono optinen...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5589
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3455
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1347
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe