Pääsiäisen herkut

Lorenaa

Miten vietit pääsiäisen? Siinä se meni maailman tapahtumia ihmetellessä. Mistä nämä ikävät asiat oikein tulvivat olohuoneisiimme ja mikä niillä on perimmäinen tarkoitus?
Koko maailman tilanne näyttä olevan sekaisin kun seinäkello!

TV:stä tuli sentään huvittava mainos vai miksi se oli tarkoitettu? Juha Mieto söi 134 rovetta mämmiä - liekö ollut KYMPIN valmistamaa, mene ja tiedä? Kyllä Miedon ympärillä oli taatusti ilma sakeana metaani höyryä pääsiäisen ajan siis hajuhaitta melkoinen. Hän oli varmasti samoilemassa metsässä sen kevättä havainnoimassa ilmaanlaadun vuoksi! Aikamoinen mies, on todettava. Meikäläiselle riitti kaksi desilitran mämmiannosta koko pääsäisen ajaksi. Liika kananmunien syönti taas aiheutta rikkiyhdisteiden päästöä ilmastoon. On nämä pääsiäisherkut aika moisia, onneksi pääsiäinen on vain kerran vuodessa.

Keittiössä tuoksui Uuden Seelannin lammaspaisti kotimaisten perunoiden kanssa. Näillä tienoilla tarjoillaan Lemin särää paikallisissa Lemin ruokapaikoissa. On todella suun mukaista leivinuunissa puukaukalossa Lemin potaattien kanssa haudutettuna.
Kyytipoikana itse valmistettua kotikaljaa jälkkärinä makiaa soppaa.

Keväisen aurinkoista maaliskuun viimeisen viikon loppua!

12

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hauskasti vietin pääsoäisen ystävättären seurassa Kahvipirtin virtuaalilennossa nauraen!
      Nuo terroriteot annoin tällä kertaa menne ohi korvien, herkkujen valmistusta riitti todella täällä.

      Pääsiäislammas onnistui uunissa mehevänä, lohkoperunoiden ja vihannesten ympäröimänä. Alkuruokana itse graavattu siikasalaatti, persimonesiementen ja mehun raikastamana. Kylmäsavulohi valkohomeviipaleen ja kirjolohimädin kera, kuorutettuna punasipulihillokkeella ja saaristolaisleipä.

      Jälkiruokana marenki Pavlova marjoilla ja kermavaahdolla, joten siinäpä ne pääsiäisherkut tuli pyynnöstä lueteltua:D

      Ihana tunne on järjestellä "husholli" taas normaalitilaan, pöytä takaisin keittiöön, jatkolevyt talteen, ja latoa puhtaat astiat ja lasit vitriiniin.

      Tyttärentytär kertoi paikallisen kahvila Merenneidon vetävän laiturilleen taas istujia, viltit on valmiina jos palelee,...melkein tekis mieli aurinkoon, kun saan kaiken taas kuntoon,..heippa!

    • Ramoona_

      Kotimaista karitsaa tarjosin pääsiäispaistina , marinadissa runsaasti yrttejä : timjamia , rosmariinia ja minttua, hunajaakin sekä pippureita, valkosipulinkynsiä ja rosmariininoksia vielä tupattuna viiltoihin. Luulisi päkäpään maun siinä peittyvän, ja karitsa on miedonmmanmakuinen, mutta...Se hellyttävä karitsainen viattomuuden symbolina vai mikä lie, itse en saa lammasta enkä lampaan lasta syödyksi. Uunijuurekset muhivat paistin seuraksi, ja alkupaloiksi itsegraavattua siikaa kuten Sinisirkullakin, se on taattu suosikki joulunakin meillä meillä. Tomaatti-mozzarella -salaattiin nipsin runsaasti omalta ikkunalta basilikaa. Pitkänäperjantaina tarjosin itse savustettua lohta ja kananmunanpuolikkailla höystettyä vihersalaattia. Minä käytän usein salaattiin granaattiomenan siemeniä, ihana väri ja sopiva mehevä makeus.

      Mämmiä ostin yhden tuokkosellisen, ja se sai korvata aamupuuron rasvattoman maidon kanssa. Jälkiruokana tarjosin kevyttä ja raikasta hedelmä-marjasalaattia ja kahvin kanssa oli pullapohjaista rahkapiirakkaa ja lusikkaleipiä .

      Juha Miedon mämmin syönti hirvitti kun luin, jospa leskimies kuittaa koko pääsiäisajan ruokailunsa kaupan mämmillä.
      Ainakin Sinisirkku ruotsia osaavana tietää, mitä tarkoittaa varma koskitar (lämpimiä lehmänpaskoja)
      Koskitar on myös sukunimi.
      Lauri Strömsö menetti kartanonsa korttipelin takia ja oli oikeutusti katkera tästä, ja rupesi kiihkeäksi fennomaaniksi (suomenmielinen). Muutti nimensäkin Koskittareksi kun tiesi sen ärsyttävän Vaasan hurreja kaupunginisiä jotka joutuivat sanomaan “Koskitar” kun LK pyysi puheenvuoroaan valtuustossa. Laurin tytär Varma Koskitar, ankara fennomaani, oli aikansa julkkis riitaannuttuaan Minna Canthin kanssa. Varma vaati Minnaa muuttamaan sukunimensä Canthista ei Kantiksi vaan suoraan Syrjäksi. Minna ei suostunut, joten Varma lurautti tiettävästi pienehkön pullollisen kustaan Minnan kaffepannuun. Tästä nousi aikanaan jopa jonkinlainen skandaali, joka on tietysti hyssytelty unohduksiin.

      Mämmiinkin liittyy Koskittaresta kasku, tosin sitäkin väitetään todeksi.
      Neidille lähetettiin mämmiä postipaketissa , päälle oli nimi kirjoitettu isoin kirjaimin VARMA KOSKITAR. Paketti kuitenkin hajosi ja postissa todettiin, että sisältö näytti siltä mitä pakettiin oli kirjoitettukin .

      • Hauskoja tarinoita Ramoonalla! Pitänee ennen uloslähtöä korjata, nuoret puhuivat täällä persimonesta, minä sekosin kirjoituksessani,...graanaattiomenan siemeniä ja mehua käytin siikasalaattiin. Persimooneista en tiedä mitään, varma koskitar ainakin aamunavetalla oli tutumpaa :D)) terve,...


    • hellukin

      Melkoisia kokkeja täällä olette. Näin kun viettää yksin juhlapyhiä, ei moisia ruokamääriä tule valmistettua. Pari pihviä riittää koko pyhien ajaksi ja perunoitakin keitän ainoastaan kaksi, salaattia tietysti lisänä. Enemmänkin tulee tehtyä herkkuja kahvipöytään, kun sentään aina joku ystävistä pistäytyy. Juustokakku ja joku suolainen piirakka ovat mukavaa tarjottavaa, plus tietysti pullat, pikkuleivät ja kuivakakut mitä nyt muutenkin on varattuna vieraita varten. Ihanan rauhallinen pääsiäisaika tuli vietettyä ja ilmatkin olivat suotuisat. Mukava kuitenkin taas palata arkeen.

    • Viikonloppu muiden joukossa.
      Perjantaina -30% broileri uunissa basmati riisiä.
      Lauantaina päivällä kaurapuuro, illalla einespizza hieman täydennettynä.
      Sunnuntaina ja maanantaina broilerin roippeista tehtyä risottoa jonka viimeiset jäänteet syömme vajaan tunnin kuluttua.

      Vaimo teki mustikka-rahka piirakan joka tuli pyhien aikana ylimääräisenä tuhotuksi.

      Juomana läpi herkkujen rasvaton maito ja illoin alkoholiton kevytsiideri.

      • Täydellistäkin

        Teinpäs uunipannullisen sitä pohjoisen mämmiä,elikkä veripalttua,ts punasleipää,ratuloine ja sipulit seassa.Aivan taivaallisen hyvää.Se oli pääsiäisen herkkuruokaa lapsuudessani jänistä paistinpannussa paistettuna pieninä hitusina.Kahvin kylkeen pyöräytin rahkapiirakkkaa.Lopusta punasleivän reunoista keitän loppuviikosta viel rössypottua.


    • Voimallista ruokaa on nuo veritankkaukset, pohjoista punasleipää en ole saanut maistaa, mutta sipulin luulisi antavan makua, vaikka en ratuloista tai rössypotuista mitään tiedäkään.

      Leipäjuusto on toki tuttua, Pudasjärvellä olen siitä nauttinut kahvin kanssa tuoreeltaan.
      Muuten kyllä perinneruuat kiinnostavat, Ruotsissa Gotlannissa sain tutustua sikäläisiin "kroppkakor'iin, missä taikinan sisään laitettiin esikypsennettyjä sianlihasuikaleita ja nyytit keitettiin suolavedessä.

      Siskoni leipomaa Satakuntalaista kakkoa söimme joka tapaamisella, eikä mummolan vaaleanpunainen vellikään juhannuksena ole unohtunut:)

      • Lorenaa

        Ei niin miellyttävä makunautinto mielestäni ole ruotsalaisten perinneherkku
        Surströmming. ts hapansilakka. Siellä todella perinneruuan maineeseen noussut ruoka, joka on käynyttä silakkaa suola-vesiliuoksessa.

        Kun purkki avataan se on parasta tehdä ulkona, sillä haju on todella kamala.
        Serkkuni tarjoilee hapansilakkaa keitettyjen perunoiden kanssa, alku drinkkinä jääkylmää - Koskenkorvaa vain pieni pikari.

        Tästä ateriasta on usein noussut varsin mielenkiintoisia juttuja palanpainikkeena
        Vahinko vain en voi hapansilakkaa syödä, ihmettelen miksi jotkut pitävät siitä mausta.


      • Ramoona_
        Lorenaa kirjoitti:

        Ei niin miellyttävä makunautinto mielestäni ole ruotsalaisten perinneherkku
        Surströmming. ts hapansilakka. Siellä todella perinneruuan maineeseen noussut ruoka, joka on käynyttä silakkaa suola-vesiliuoksessa.

        Kun purkki avataan se on parasta tehdä ulkona, sillä haju on todella kamala.
        Serkkuni tarjoilee hapansilakkaa keitettyjen perunoiden kanssa, alku drinkkinä jääkylmää - Koskenkorvaa vain pieni pikari.

        Tästä ateriasta on usein noussut varsin mielenkiintoisia juttuja palanpainikkeena
        Vahinko vain en voi hapansilakkaa syödä, ihmettelen miksi jotkut pitävät siitä mausta.

        Hapattaminen oli ennen suolan halpenemista yleinen kalan säilytystapa Suomessakin. Vähärasvaiset kalat kuivattiin, rasvaisemmat hapatettiin ensin hautaamalla kuoppiin. Tästä tulee graavikalan nimityskin, Ruotsin grav on suomeksi hauta. Onhan graavaus kypsentämättä valmistamista, vaikkei siinä ainakaan enää kalaa hapateta eikä ainakaan kuoppaan haudata. Kalaa hapatetaan astioissa laittamalla vaikka ruisjauhoja väliin, tulee kai samantapainen kuin leivän hapanjuuresta.

        Kala kypsyy myös sitruunamehulla, ruoka on nimeltään ceviche, jota julkkiskokit ovat useasti telkussa esitelleet. Ehdottomasti tuore lohi (siika, kuha ja jopa haukikin käy) leikataan pieniksi paloiksi tiiviiseen rasiaan, päälle puristetaan reilusti sitruunan tai limetin mehua, maustetaan ripauksella suolaa ja sokeria. Pidetään 3-4 tuntia jääkaapissa, sekaan tilli- ja ruohosipulisilppua, punasipulisilppu sopii, jotkut laittavat chiliä. Laitetaan tarjolle pieniin annoskippoihin , juhlaruokana voi tarjoilla vaikka korkeajalkaisista laseista tai osana salaattia, miten haluaa. Maistuu ihanan raikkaalta vaikka paahdetun ruisleivän päällä, olen myös uusien perunoiden ja uuniperunoiden särpimenä syönyt tätä herkkua.

        Mitä enemmän ikää tulee, sitä vegaanimmaksi olen muuttunut, kalaa en kuitenkaan voisi jättää. Nauta, lammas ja possu saisivat minun puolestani jäädä ostamatta, mutta mitenkään ehdoton en ole, koska terveydellisiä syitä ei ole ja haluan tarjota muille ruokaa, josta he pitävät.


      • Lorenaa

        Ostin paikkakuntalaiselta lihantuottajalta karitsan ripsiluita pakastimeen. Aion paistella niitä Barbeque kastikkeella siveltynä ulkogrillissä. Välillä vain valellaan kastikkeella jolloin pinnasta tulee niin kauniin mustanruskeaa, makunautinto on todella mahtaisa.Opin sain poikani italialaiselta anopilta, hän on oikea hyvän ruuan laiton taitaja, hänen rinnalla tunnen itseni k.o. alalla aivan noviisiksi.

        Pääsiäisenä siis ylösnousemuksen päivänä, kokonainen karitsa paistetaan pihauunissa, sen makua ei voita mikään. Onkin parasta järjestellä ajatusmaailmansa siten ettei aterian aikana ajattele muuta kun kauniisti katettua pääsiäisateria pöytää monin herkuin, juomana tietysti Sisilian auringon alla kasvaneista rypäleistä valmistettua punaviiniä.
        Niin, viaton karitsa sitä ajatellessa voi aiheuttaa valtaisan tunneyrskyn aterialla.
        Vanhat perinteiset tavat halutaan säilyttää uusille sukupolville, joten ateria kokonaisuus on sen mukainen.

        Kevät on saapunut, ilma aurinkoisen seesteinen, tuntuu kuin ilmakin olisi puhtaampaa kun talven pakkasilla, ainakin ilma ei ole niin "kuivaa"! Aivan ovella on huhtikuu, olen usein miettinyt mistä johtuvat kuukausien nimet, etenkin huhtikuu. Onko se sanaan huhta jotenkin liittyvä.


    • muutakinkuinruokaa

      Minusta suurin uutinen, komean kirkon palaminen pääsiäisyönä vei ajatukset ihan muualle kuin syöntiin!

      Vietin muistellen elämääni ja kirkkojen vaikutusta henkiseen kasvuuni.

      Söin lammasta, ilman valkosipulia ja minttuhyytelöä lapinpuikuloiden kanssa ja ilman.
      Söin mämmiä ja sen joukkoon kaadoin kermaa, ihan vispikermaa.
      Huomenna laitan valkosipuliperunoita, koska lammasta on vielä ja mämmiäkin saa kaupasta lisää, samoin munia, joita söin niitäkin ihan 10 kappaletta parissa päivässä keitettynä ja muutaman munakkaankin, nyt on kaurapuuro ollut mieliruokaa. Painokin tippunut yli kilon.

    • tinamaija

      Uunilohta kiirastorstaina ja kunnon karjalanpaistia pyhien aikaan. Ja paistipotin päällä ihanat läskinpalat. Ah autuutta!! Nyt sietää jälkikätteen paastota:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      325
      3847
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      274
      2206
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      111
      1535
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      94
      1390
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1383
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1247
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1218
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1058
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1054
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      66
      942
    Aihe