Miksi päästät kissasi ulos?

MrauuWufwuf

Eilenkin sai ihmetellä, kun keskustan laidalla eräskin kissa hyökkäs housun lahjetta puskeen ja hakemaan rapsuja. Mukavahan niitä on antaa, mutta silti säälitti ajatus millasella ihmisellä kyseinen kissa on. Vastuuton ja laiska luultavimmin. Näin kevään tullen on moni viaton luontokappale jäänyt auton alle, kun omistajat pitävät suotavana asiana JÄTTÄÄ HEITTEILLE kissa, jopa lintujen pesimäaikana. Hävetkää.

96

760

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • löytöläänkaikkilöydetyt

      Voi ,Kai pelastit sen kulkurin vaaroista?
      Jos et, sekin jää auton alle.Varmaan jonkun tarkoituksella hylkäämä ja heitteillejättämä raukka.Mä kyllä veisin sellasen löytölään, sais uude´n kodin.Parempi niin, kun kuolla tielle ;(

    • vapauskissanonni

      Ihan siksi, koska kissat nauttivat saadessaan olla vapaana. Teille sisäkissuttelijoille saattaa olla yllätys se, että jotkut ihan oikeasti ajattelevat kissojensa parasta, toisin kuin te. Vapaana kissa saa saalistaa, kiipeillä puissa ja harjoittaa muutenkin lajityypillistä käyttäytymistään. Toisin on sisäkissoilla, joiden elämä on yhtä virikkeetöntä kurjuutta.

      Auton alle jääneet ovat yleensä karanneita sisäkissoja, jotka joko tahallaan päättävät kurjan elämänsä tai sitten vankina eläminen on tehnyt niistä apaattisia ylipainoisia lössyköitä. Eli sellaisia kuin sisäkissojen omistajatkin ovat.

      • catshiu

        Täällä maalla ei sisäkissoja ole tiettävästi kenelläkään, mutta silti joka vuosi maantieltä löytyy kissanraatoja kuten myös metsästä. Kaupungissa kissan ulospäästäminen ilman valjaita on rikollista, mutta ei nämä maalaiskatitkaan näköjään turvassa ole kun yksin ulkona liikkuvat.


      • kissatpoisvaaroista

        Eläintä ei saa pitää lemmikkinä, jos ei pysty tarjoamaan sille turvallista elinympäristöä.Jos kissa on lainvastaisesti heitteillä, se ei ole turvallisessa elinympäristössä, eikä sen pito ole lakien mukaista.
        On laillisia, ja turvallisiakin tapoja pitää kissaa, ja kissa saa silloin myös halutessaan turvallisesti ulkoilla.Mutta, ei silti ole heitteillä, eikä vaaroissa.Jotkut eivät pysty ymmärtämään, että on muitakin vaihtoehtoja kuin pelkkä sisällä pito, tai pelkkä heitteillejättä/hylkääminen.Vastuullinen eläimenpito, se on kissan parhaaksi.


      • hmmhhmm

        "Auton alle jääneet ovat yleensä karanneita sisäkissoja, jotka joko tahallaan päättävät kurjan elämänsä tai sitten vankina eläminen on tehnyt niistä apaattisia ylipainoisia lössyköitä. Eli sellaisia kuin sisäkissojen omistajatkin ovat."


        Jaa a noinkohan on. Naapurin kissa sai liikkua vapaana kun lystäsi, ovessa kissanluukku josta pääsi itse sisään/ulos 24/7, ja metsästi hiiriä yms, usein myös toi saaliinsa näytille. Niin vaan se kissa löytyi tammikuussa tieltä auton yli ajamana. Takajalat melkein irti ja puoliksi muussina koko kissa, ei ollut mikään kaunis näky.


      • catshiu

        "Ihan siksi, koska kissat nauttivat saadessaan olla vapaana"
        Mikä eläin ei nauttisi saadessaan olla vapaana?

        Kissojen vapaa ulkoilu on kuitenkin ongelmallista sillä ne eivät tottele omistajaansa, eivät kunnioita oman kotipiirin rajoja ja monikaan aita ei niitä pidättele. Kissa siis karkaa hyvin helposti omille teilleen ja kotipihan ulkopuolella se on kokolailla vaaroille alttiina kuin myös saattaa aiheuttaa harmia ja riesaa naapurustossa.

        Luonnossa kissa on tehokas tappaja joka ei vain syödäkseen vaan myös huvikseen tappaa paljon lintuja sekä niiden että jänisten poikasia jne. Monille metsästäjille vapaana liikkuva kissa on kuin punainen vaate, eli niitä surutta lahdataan riistanhoidollisiin perusteluihin vedoten. Maaseutu ei ole vaaraton siksikään että irti olevat koirat sekä luonnon omat petoeläimet saattavat kissaa vahingoittaa tai jopa tappaa.

        Yleinen harhaluulo on että kissa löytää aina kotiinsa ja että vapaana ulkoileva kissa oppii välttämään vaaroja kuten esim. liikennettä. Valitettavasti näin ei ole vaan löytöeläinhoitoloissa on paljon kissoja ja melkein joka päivä ilmestyy nettiin, paikallislehteen ja -radioon ilmoituksia kadonneista tai löytyneistä kissoista, myös täällä maaseudulla.

        Eläimet nauttivat vapaudesta, mutta valitettavasti lemmikki- ja hyötyeläimet eivät kuulu luontoon eivätkä ne siellä pitemmän päälle edes pärjäisi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, ja vielä vähemmän ne kuuluvat taajamissa vapaana kuljeskelemaan ilman ihmisen valvontaa ja hallintaa.

        Villakoiran ydin onkin että tokihan eläin voi tietyin rajoituksin ulkoilla vapaana, mutta sen on oltava ihmisen valvonnassa, hallinnassa ja välittömästi kytkettävissä / kiinni otettavissa jos tarve vaatii. Kissat voivat toki ulkoilla vapaana, mutta ainoastaan valvottuna! Onnea niille joiden kissa seuraa kuin koira, tottelee omistajaansa eikä pinkaise omille teilleen heti kun sille päälle sattuu.


      • monetmenehtyynuorenaulos
        hmmhhmm kirjoitti:

        "Auton alle jääneet ovat yleensä karanneita sisäkissoja, jotka joko tahallaan päättävät kurjan elämänsä tai sitten vankina eläminen on tehnyt niistä apaattisia ylipainoisia lössyköitä. Eli sellaisia kuin sisäkissojen omistajatkin ovat."


        Jaa a noinkohan on. Naapurin kissa sai liikkua vapaana kun lystäsi, ovessa kissanluukku josta pääsi itse sisään/ulos 24/7, ja metsästi hiiriä yms, usein myös toi saaliinsa näytille. Niin vaan se kissa löytyi tammikuussa tieltä auton yli ajamana. Takajalat melkein irti ja puoliksi muussina koko kissa, ei ollut mikään kaunis näky.

        Kissa tulee ajankanssa varomattomaksi.Alkuun varoo kettuakin, kun "huomaa"ettei se ole vaaraksi, niin tulee varomattomaksi,ja kettu sen sitten nappaa kun kerran tilaisuuden saa.Siksi ketut hakeutuvat kissan lähelle, katsomaan, joko sen saisi.Täällä oli taas kissa ketun suussa nähty.Tietysti ketunkin on syötävä, mutta on vastuutonta syöttää sille kissoja.Kyllä kettu elää hiirilläkin ja muilla luonnon elukoilla.Toisaalta, kettu tekee palveluksen linnuille syömällä kissan, näin linnut selviävät kissan hyökkäyksiltä.Ilveksellehän kissa ei myöskään voi mitään, eikä sudelle tai huuhkajallekkaan.
        Meidän tutun kissa, lyhyen elämänsä ulkokissaa ollut, jäi omassa pihassa oman peräkärryn renkaan yliajamaksi ja joutuivat lopettamaan sen.Vahinkoja käy paljon ulos jätetyille kissoille.Ulkona kissat elää lyhyen, vaarallisen ja tuskaisen elämän.
        Siksi laki velvoittaa omistajaa valvomaan kissansa ulkoiluja, jotta omistaja estäisi kissan menemästä vaaroihin.
        Monet välinpitämättömät omistajat , ei vaan viitsi, eikä välitä, vaikka omalle kissalle kävisikin jotain kamalaa.Ulkokissan kohtalo on surullinen, ja elämä lyhyt, täynnä vaaroja ja kärsimystä.Omistaja vaan ei sitä kissan kärsimystä halua nähdä, ja on itse sisällä, kun kissa raukkansa pakenee autoja, petoja, ja monesti myös eksyy reissuillaan.Ulkokissan omistaja kuvittelee, että kissa on onnellinen ja saalistaa, kannattaisi omistajan seurata kissan selviytymiskamppailua....Surullista ;/


      • dfghklkjhg

        Siskon naapurilta on jääny jo kolme ulokissaa autotiellejonne muutam sata metriä ulkokissojen omasta pihasta, jossa eivät näyttäneetviihtyvän.Eivät olleet sisäkissoja siis, vaan ulkona ruokittuja, ja siellä kylmässäkin kyhjötelleitä.Jonkun ulkokissakeräilijän kissoja.Mistä moinen johtuu, kun ulkokissat niin usein jää autotielle?

        Totuus kolahtaa kurjasti , ja siksi rimpuilet,ja sepität kaiken omaksi parhaaksesi.Kaikki tietää, että olet pahasti VÄÄRÄSSÄ, paitsi sinä XD

        "Kissan parasta" ei ole vaaroissa eläminen, ja nuorena menehtymnen, lainlaatijat ja eläinhoitoloiden henkilökunta sen tietävät.


      • totuustässä

      • eroonniinpääsee

      • BronzeTiger

        2. Kissojen pitää päästä ulkoilemaan vapaana

        HL: Kissan oman turvallisuuden kannalta sitä ei pidä ulkoiluttaa ilman valvontaa kaupunkialueilla tai vilkasliikenteisten teiden lähistöllä. Pelkkä kaulapanta ei vielä takaa kissan turvallista ulkoilua, mutta omistaja hihnan päässä kylläkin. Kissa pärjää kyllä myös sisäkissana, eivätkä kaikki kissat edes halua ulos.

        VS: Kissat ovat aktiivisia lemmikkejä ja omistajan pitää tarjota kissalle leluja ja muita aktiviteetteja kodissaan. Vapaana ulkoilu ei ole lainkaan tarpeellista.

        KJ: Erään tutkimuksen mukaan vapaasti ulkoilevan kissan elinikäodote on alle kolme vuotta. Taajama-alueella kissan ei pitäisi ulkoilla vapaasti koska se on alttiina monille vaaroille. Valvottu ulkoilu tarhassa tai valjaissa antaa kissalle sisältöä elämään.

        http://www.iltasanomat.fi/lemmikit/art-2000000704557.html


        Ulkokissan pitäjät ovat vain välinpitämättömiä psykopaatteja joille oma mukavuus on kissan henkeä tärkeämpi. Onneksi ulkokissoja loukutetaan ja viedään turvaan eläinsuojeluyhdistyksiin, joista nämä heitteillejätetyt kissat löytävät turvallisen ja rakastavan kodin.


      • pystypönttö

        Voihan pystypönttö

        Vapaa kissa kuolee yleensä aika äkkiä. Varsinkin kolli. Eikä se tarkoita karannutta sisäkissaa, vaan tätä ehtaa maatiaiskissaa. Kyllä meidän maatalon kollit kaikkosi aina jo toisena elinvuotenaan, eikä koskaan tulleet takaisin. Naaraat saattoi elää jopa 5 vuotta,

        Omat kissani ovat syntyneet sisälle, ja sisällä asuvat.
        Eikä siinä ole mitään kamalaa.
        Sen sijaan kamalaa on, jos vanhukset eivät pääse ulkoiilemaan.

        Todella moni vanhus ei pääse ulkoilemaan edes kesällä. Osa asuu jopa kerrostalon kolmannessa kerroksessa portaiden päässä.


    • maallamukavaa

      Kissa tosiaan nauttii vapaasta ulkoilusta ja olisi todella typerää ottaa kissa oloihin, joissa kissaa ei voi pitää vapaana. Kissa soveltuu ihmisen lemmikkieläimistä parhaiten vapaaseen ulkoiluun. Kissa osaa varoa liikennettä ja muita vaaroja.

      http://yle.fi/uutiset/kaupunkikissa_on_varovainen_liikenteessa/6280638

      Vapaasti ulkoileva lemmikkikissa pysyy kotinsa lähettyvillä ja kun on omat maat ja mannut, ei ole vaaraa esimerkiksi metsästäjien suhteen. Meillä ei annettu enää lupaa metsästykseen omilla mailla sen jälkeen kun maat tulivat sukupolvenvaihdoksessa meidän omistukseen. Meillä kissat saavat hoitaa metsästyspuolen ja kyllä ne innokkaasti saalista jahtaavatkin.

      • juoksekuuseen

        Sinä olet se vihonviimeinen trolli joka veisaa tuota saatanan samaa virttä vuodesta toiseen. Keksisit välillä jotain muuta kirjoitettavaa vai eikö mielikuvitus riitä? Sun kanssa on turha ruveta vääntämään kun olet sen verran tyhmä ettet osaa muuta kuin hokea tuota yhtä mantraa. Miksi ihmeessä kulutat näppistäsi uusien viestien kirjoittamiseen kun helposti voisit kopioida ne 100 ja 1 samanlaista viestiä joita näiltä kissasivuilta löytyy? Hanki elämä tai edes parempi lääkitys.


      • kaikkipoisvaan

        Haaahaaaaa,onko naapuri loukutellut taas kisujasi,vai miksi puolustelet laittontakissanpitoasi?


    • gsdjdhdkhdkshdhsk

      En ikinä ole ymmärtänyt, enkä tule ymmärtämään, ihmisiä jotka vangitsevat kissan sisälle. Kissan kuuluu saada liikkua luonnossa vapaana, käydä siellä tarpeillaan, tutkia uusia kiinnostavia asioita ja tietenkin saalistaa hiiriä ja myyriä.

      Kissalla tulee olla vapaa pääsy sisään ja ulos asunnosta, ei kissaa saa vangita sisälle. Se jos mikä on eläinrääkkäystä.

      Mun kissat menee mielellään ulos kovillakin pakkasilla tai sateilla. Tulevat sitten sisälle kun siltä tuntuu ja ruokaa on tarjolla, sekä tietty lämmin huilipaikka.

      • vastuuttomiaovat

        Missäs sun linkit on?
        Laita nyt linkit siitä,miten sisäkissaa ei saa pitää,koska kymmenettuhannet sisäkissat karkaa,ja ne kerätään luonnosta.Linkitä,tai lopeta valehtelu.Ilman linkkiä,on höpinäsi harhaista.
        Karanneilla kissoilla on usin panta,sellaista käytetään heitteillejätetyillä,joskus ne jää pannasta kiinni,joskus panta kalvaa tulehduksen kaulaan,omistaja ei huomaa.Kun ei tarkista kissansa hyvinvointia,eikä hae sitä löytölästä.Miksei hae?


      • vapausparastakissoille

        Samoin on meillä. Kissat saavat mennä ja tulla halujensa mukaan. Hyvin toimiva käytäntö ja kissat ovat huippukunnossa ja onnellisia. Toista on sisäkissaparoilla, joiden surkea elämä yleensä päättyy fyysisiin sairauksiin, joita sisäkissoilla yleinen ylipaino tuo tullessaan. Ja onhan se kissaparoille henkisestikin raskasta elää vankeudessa koko kurjan elämänsä. sääli että sisäkissuttelijat kostavat oman pahan olonsa kissoilleen.


      • törkytyrpa
        vapausparastakissoille kirjoitti:

        Samoin on meillä. Kissat saavat mennä ja tulla halujensa mukaan. Hyvin toimiva käytäntö ja kissat ovat huippukunnossa ja onnellisia. Toista on sisäkissaparoilla, joiden surkea elämä yleensä päättyy fyysisiin sairauksiin, joita sisäkissoilla yleinen ylipaino tuo tullessaan. Ja onhan se kissaparoille henkisestikin raskasta elää vankeudessa koko kurjan elämänsä. sääli että sisäkissuttelijat kostavat oman pahan olonsa kissoilleen.

        Kyllähän ne pikapuoliin kuolee. Siis sinun ulkokissasi.

        Sisäkissani elelevät ihan mukavasti, ihan hoikkiksina ja monen kiipeilypuun avulla.

        Elin ennen maalla, ja muistelen kissojen kärsineen aikanaan vapausaikana maalla vapaina navettakissoina erilaisista jutuista. Ei niitä silloin osattu ajatella. Kollikissat, hienot ja upeat pojat katosi jo ensimmäisenä vuotenaan. Ja naaraat, tehtyään pentueita muutamat, kuoli myös varhain. Pentueista toki isä rokotti osan, ei silloin ajateltu kissojen leikkausta, mutta pentujen määrää pienennettiin.
        En ikinä haluaisi kissoja vapaiksi kissoiksi. Ei ne kissat olleet onnellisia.


    • älyhooi

      Typerä ulkokissa-sisäkissa vastakkainasettelu kun on olemassa oikea, oikeudenmukainen ja kaikille, myös kissoille, ratkaisu eli valvottu ulkoilu. Omistajan viitselijäisyydestä se on kiinni.

      • Kysnpä

        Paras paikka kissalle on alue, missä kissa voi olla vapaana ja saalistaa.
        Pitääkö kissalle palkata valvoja, kun kissa haluaa olla monta tuntia ulkona öisin?


      • catshiu

        Kissa ei tosiaankaan ole ketun ruokalistan ykkösvaihtoehto, mutta totuus on kylläkin se, että jos kissa ja kettu jostain syystä joutuvat napit vastakkain ei kettu aina ole ystävällisesti leikkiin kutsumassa vaan saattaa purra kissaa hyvinkin pahasti. Sama juttu on supikoiran kanssa eli vaikka kissa on siihen verrattuna nopea ja ketterä niin joskus vahinkoja sattuu fiksummallekin.

        Suuret petolinnut kuten esim. huuhkaja ovat kissalle todellinen vaara ja ne todellakin pitävät kissaa oikein herkullisena gourmetruokana. Irrallaan olevat koirat jahtailevat kissoja hyvin mielellään ja jos koira pääsee kissaan takaapäin kiinni on kissan hetket luetut. Siinä ei terävimmätkään kynnet auta. Susi kyllä voi pyydystää kissan ja ilves vieläkin varmmin, sillä viimeksi mainittua ei kissa pääse karkuun edes kiipeämällä.

        Yksin ulkoilevaa kissaa voi kohdata moni muukin vaara kuin luonnon eläimet tai irtokoirat, sillä kovin kaunista jälkeä ei tule kissatappelun tuloksena vaan siinä repeytyy korvat ja silmät sekä tulee huonosti paranevia puremia.

        Vapaana liikkuvaa kissa on altis myös monenlaisille onnettomuuksille jossa se voi loukkaantua tai jopa kuolla, ja eipä olisi ensimmäinen kerta kun kissa jää johonkin ulkorakennukseen, loukkoon tai loukkuun vangiksi. Kurja loppu kuolla nääntymällä ja kurja on myös olla minkinraudoissa tai mukamas hetitappavassa loukussa. Mukamas siksi ettei eläin aina kuole vaan jää kitumaan.

        Myös ihmiset ovat irtokissoille vaaraksi, sillä monet meistä saa sadistista tyydytystä kissojen kiusaamisesta, kiduttamisesta ja tappamisesta. Se metsästäjän hauli on näistä se pienin paha mitä eläimen kärsimyksiin tulee.

        Valvomaton vapaus on kissalle vaarallista ja joka toisin väittää katselee maailmaa vaaleanpunaisten silmälasien läpi tai sitten ei välitä paskaakaan omasta lemmikistään, eikä siitä mitä se omilla teillään puuhailee ja missä.


      • rahattiukassa
        Kysnpä kirjoitti:

        Paras paikka kissalle on alue, missä kissa voi olla vapaana ja saalistaa.
        Pitääkö kissalle palkata valvoja, kun kissa haluaa olla monta tuntia ulkona öisin?

        EI tietenkään,ethän Ole valmis uhraamaan siihen rahaa.Anna jollekkin,pääset helpoimnalla.


      • Kysynpä

        Kissa haluaa aina öisin ulos enkä jaksa tehdä töitä päivisin, jos yöt pitää ulkoiluttaa valjaissa kissaa? Kissat ovat siis ehdottomasti yöeläimiä. Jos annan tai myyn kissan toiselle, niin kyllä se kissa on edelleenkin yöeläin ja haluaa öisin ulos toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Miksi ihmiset yrittävät kieltää tällaisen tärkeän asian kissalta?


      • turvallisuustärkeintä
        Kysynpä kirjoitti:

        Kissa haluaa aina öisin ulos enkä jaksa tehdä töitä päivisin, jos yöt pitää ulkoiluttaa valjaissa kissaa? Kissat ovat siis ehdottomasti yöeläimiä. Jos annan tai myyn kissan toiselle, niin kyllä se kissa on edelleenkin yöeläin ja haluaa öisin ulos toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Miksi ihmiset yrittävät kieltää tällaisen tärkeän asian kissalta?

        Laki kieltää heitteillejätön, koska se on kissalle hengenvaarallista kulkea yksin vaaroissa.(Sama kun jättäis kaksivuotiaan yksin ulos.)
        Tiesítkö, että löytöeläintaloilta annetaan kissoja uusiin koteihin, ja niitä kissoja pidetään ulkona valvotusti? Ihmiset pärjää niiden kanssa ihan mainiosti.Ainut selitys siihen on, että edellinen omistaja ei vain viitsinyt nähdä vaivaa, eikä huolehtia lemmikkikissastaan niin kuin pitäisi.Osaaville omistajille se kissan ulkoilu ei mene koskaan niin vaikeaksi, että valitaan se kissalle vaarallisin, ja itselle helpoin tapa, eli avataan ovi ja jätetään kissa oman onnensanojaan yksin ulos.

        Jos itse haluaa, että kissa välttämättä pääsee ulos myös yöllä, voi ihan laittaa luukun oveen josta kissa pääsee suureen katettuun aitaukseensa, vaikka keskellä yötäkin.Kaikki on ihan omistajasta itsestään kiinni, että miten ison ja hienon ulkoiluaitauksen tekee.Lajityypillistä...eihän lemmikkieläimet koskaan voi elää täysin lajityypillisesti, silloinhan ne ei olisi ihmisen lemmikkejä, vaan luontoon hyljättyjä.Lajityypillisesti sepitykset voi siis unohtaa, ja huolehtia lemmikeistä kuten lakipykälissä lukee.Kissa voi silti ulkoilla vapaasti, yöllä/päivällä, turvallisesti, siellä sille vartavasten tehdyllä,ja turvalliseksi rakennetulla alueellaa.Jossa se on myös turvassa vaaroilta.Samalla ovat luonnon eläimet, kuten linnut ja niiden pesät, turvassa luontoon kuulumattomalta kissalta.
        Mikä siinä on sinulle henkilökohtaisesti niin vaikeaa, tehdä omalle rakkaalle lemmikille turvallinen ulkoilualue? Vai onko sinulla ihan henkilökohtainen tarve, päästää kissa tarkoituksella vaaroihin?
        Rotukissan omistajille tuo kaikki on täysin itsestään selvyys, vain halpojen maatiaiskissojen julma kohtalo on "heitteillejättö ja hylkääminen".
        Kaikki johtuu rahasta, maatiainen hylätään ja jätetään heitteille, koska se on halpa.Halpaa lemmikkiä ei arvosteta suomessa, eikä välitetä vaikka sille kävisi jotain, tai se ei enää palaisikaan kotiinsa.
        Mitä kalliimpi on lemmikki, sen helpommin se päätyy hyvään kotiin, ja sen paremmin siitä huolehditaan.


      • Kysynpä
        turvallisuustärkeintä kirjoitti:

        Laki kieltää heitteillejätön, koska se on kissalle hengenvaarallista kulkea yksin vaaroissa.(Sama kun jättäis kaksivuotiaan yksin ulos.)
        Tiesítkö, että löytöeläintaloilta annetaan kissoja uusiin koteihin, ja niitä kissoja pidetään ulkona valvotusti? Ihmiset pärjää niiden kanssa ihan mainiosti.Ainut selitys siihen on, että edellinen omistaja ei vain viitsinyt nähdä vaivaa, eikä huolehtia lemmikkikissastaan niin kuin pitäisi.Osaaville omistajille se kissan ulkoilu ei mene koskaan niin vaikeaksi, että valitaan se kissalle vaarallisin, ja itselle helpoin tapa, eli avataan ovi ja jätetään kissa oman onnensanojaan yksin ulos.

        Jos itse haluaa, että kissa välttämättä pääsee ulos myös yöllä, voi ihan laittaa luukun oveen josta kissa pääsee suureen katettuun aitaukseensa, vaikka keskellä yötäkin.Kaikki on ihan omistajasta itsestään kiinni, että miten ison ja hienon ulkoiluaitauksen tekee.Lajityypillistä...eihän lemmikkieläimet koskaan voi elää täysin lajityypillisesti, silloinhan ne ei olisi ihmisen lemmikkejä, vaan luontoon hyljättyjä.Lajityypillisesti sepitykset voi siis unohtaa, ja huolehtia lemmikeistä kuten lakipykälissä lukee.Kissa voi silti ulkoilla vapaasti, yöllä/päivällä, turvallisesti, siellä sille vartavasten tehdyllä,ja turvalliseksi rakennetulla alueellaa.Jossa se on myös turvassa vaaroilta.Samalla ovat luonnon eläimet, kuten linnut ja niiden pesät, turvassa luontoon kuulumattomalta kissalta.
        Mikä siinä on sinulle henkilökohtaisesti niin vaikeaa, tehdä omalle rakkaalle lemmikille turvallinen ulkoilualue? Vai onko sinulla ihan henkilökohtainen tarve, päästää kissa tarkoituksella vaaroihin?
        Rotukissan omistajille tuo kaikki on täysin itsestään selvyys, vain halpojen maatiaiskissojen julma kohtalo on "heitteillejättö ja hylkääminen".
        Kaikki johtuu rahasta, maatiainen hylätään ja jätetään heitteille, koska se on halpa.Halpaa lemmikkiä ei arvosteta suomessa, eikä välitetä vaikka sille kävisi jotain, tai se ei enää palaisikaan kotiinsa.
        Mitä kalliimpi on lemmikki, sen helpommin se päätyy hyvään kotiin, ja sen paremmin siitä huolehditaan.

        Lajityypillisen käyttäytymisen voi siis unohtaa kissoilta..... kuinka sitten tuotantoeläimille ollaan vaatimassa, että niiden täytyy saada käyttäytyä lajityypillisesti. Ihan hassua etteivät eläimet olekaan samanarvoisia.
        Pihallemme ei voi rakentaa mitään niin isoa aitausta eikä hiiret varmaankaan tulisi sinne aitaukseen. Kissa tulisi pahalle mielelle, kun ei saisikaan lähteä pyydystämään näkemäänsä saalista.
        Kissamme on siis viisas, kun se on välttänyt kaikki vaarat, onhan kissa jo yli 20-vuotias. Hyvää onkin, että asuinalue on kissalle hyvä, vaaroja vähän. Kissalla on rakastava koti ja kissa onnellinen.


      • kiiiissa
        Kysynpä kirjoitti:

        Kissa haluaa aina öisin ulos enkä jaksa tehdä töitä päivisin, jos yöt pitää ulkoiluttaa valjaissa kissaa? Kissat ovat siis ehdottomasti yöeläimiä. Jos annan tai myyn kissan toiselle, niin kyllä se kissa on edelleenkin yöeläin ja haluaa öisin ulos toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä. Miksi ihmiset yrittävät kieltää tällaisen tärkeän asian kissalta?

        Olet töissä mutta voit puolenpäivän aikaan kirjoitella kissapalstalla?

        Mulla on ollut kissoja enemmän kuin sulla varmaan elinvuosia ja kyllä, kyllä kissat varsinkin nuorena tykkäävät mennä viipottaa myös öisin. Ratkaisu on helppo eli joko makarin ovi kiinni tai jos se ei onnistu niin tulpat korviin ja saat nukuttua vaikka kissat kuinka yöaikaan meuhkaisivat.

        Nämä mun katit ovat jo sen verran iäkkäitä että mieluummin yönsä nukkuvat mun viekussa kuin järjestävät öisiä jytäjäisiä, eli kissa älykkäänä ja sopeutuvana eläimenä hyvin nopeasti oppii meidän ihmisten päivä- ja yörytmin. Itse asiassa paria poikkeuksta lukuunottamatta nämä jäävät nukkumaan vielä senkin jälkeen kun itse olen punkasta ylös noussut.

        Kissa haluaa yöllä ulos. Haluaa kuselle ja paskalle, joten kunnon hiekkalaatikko on todellakin must jos sulla on naukujaisia. Saalistus? Sen vietin voi tyydyttää jos vaivaudut leikittämään kissaasi ja jos niitä on enemmän kuin yksi (mikä toivottavaa) niin porukaltaan ne saavat ajan kulumaan eikä ole niin pakko tappaa lintusia tai rottasia.

        Mun katit pääsevät halutessaan ulkotarhaan ja hei, sieltä aina löytää tapettuja päästäisiä (RIP) joita arvon katit eivät vaivaudu syömään vaan tappavat tappamisen ilosta. Valitettavasti ulkotarhan sisään pääsee myös muita pikkuisia jyrsijöitä ja lintuja eli kattini napsivat ne napaansa vaikka tauti- ja loisvaara on olemassa.

        Kissa oppii talon tavoille eli jos järjestätä hiekkalaatikon, leikkikaluja ja mieluummin leikkikaverin niin nuorikin kissa viihtyy sisätiloissa oikein hyvin. Ja tosiaan, vanhetessaan ne arvostavat kunnon yöunia siinä missä me ihmisetkin.


    • lukekaaottakaaopiksenne

      Kouvolan sanomat 6. huhtikuuta 2016:
      "Suomessa jätetään jopa 20 000 kissaa heitteille vuosittain – koirien arvostus lemmikkeinä huomattavasti korkeampi"
      linkki:
      http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2016/03/16/Suomessa jätetään jopa 20 000 kissaa heitteille vuosittain – koirien arvostus lemmikkeinä huomattavasti korkeampi/2016520475183/4

      Vantaan sanomat 24.5.2014
      ”Kotipiirin ulkopuolella tavattu kissa on heitteille jätetty eläin”
      linkki:
      http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/219149-kotipiirin-ulkopuolella-tavattu-kissa-on-heitteille-jatetty-elain

      Kaleva 6.4.2016
      "Lain mukaan poro on Suomessa ainoa eläin, joka saa liikkua vapaana ilman valvontaa."
      linkki:
      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kotikissa-on-aina-suojeltu-elain/447375/

      Fiksua, kiihkotonta ja objektiivista pohdintaa lain faktojen pohdalta:
      linkki:
      http://kissantassutblogi.blogspot.fi/2015/08/kissat-ja-lainsaadanto.html

    • Tiiuuu
    • OneReason

      Lainaus Iisalmen Sanomista 5.5.2015

      "Rikoslain 44 luvun 15 §:n pykälän perusteella sellaisen eläimen, jonka tiedetään olevan vaaraksi ihmiselle, tulee olla asianmukaisesti vartioitu. Vastuullaan olevan eläimen asianmukaisen vartioinnin laiminlyönnistä on säädetty rikoslaissa sakkorangaistus.

      Kissojen osalta vaarallisuusarvioon vaikuttaa se, että kissojen ulosteen on todettu olevan infektoituneen lihan ohella keskeisin tartunnanaiheuttaja toksoplasmoosi- nimiseen tautiin, jonka aiheuttaja on Toxoplasma gondii -niminen alkueläin. ”Taudin tärkein ilmenemismuoto on sikiön toksoplasmoosi, joka voi syntyä, kun nainen saa tartunnan odotusaikana. Tauti aiheuttaa sikiölle elinvaurioita. Suomessa syntyy vuosittain noin 50 synnynnäisen toksoplasmoositartunnan saanutta lasta, joista suurin osa on syntyessään oireettomia. Myöhemmin, 10–20 vuoden kuluessa, lähes kaikille ilmaantuu näkö-, kuulo- tai aivovaurioita. Jos tauti todetaan heti syntymän jälkeen, vammat voidaan välttää lääkityksellä. Taudin ehkäisynä etenkin raskausaikana odottavan äidin on syytä välttää tartunnanlähteitä, kissoja ja raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa.”






      Lainaus HS TIEDE 1.7.2015

      "Jokelaisen mukaan kissoja pitäisi suojella toksoplasmatartunnoilta myös niiden oman terveyden vuoksi. Jokelainen muistuttaa, että toksoplasmatartunta voi sairastuttaa kissan niin vakavasti, että kissa voi menehtyä siihen"

      ”Jos minulla olisi kissa, suojelisin sitä mahdollisimman hyvin toksoplasmatartunnoilta. Minun kissani ei pääsisi jahtaamaan pikkueläimiä eikä saisi raakaa lihaa syödäkseen. Kissa olisi sisäkissa, jolla olisi jyrsijä- ja lintuvarma ulkotarha. Hiekkalaatikon sisältö tyhjennettäisiin päivittäin sekajätteeseen”

      • OneReason

      • vapauskissanonni

        Lainaus meidän kissoilta. Vapaana ollaan nyt ja jatkossakin. Saalista riittää ja kivaa on.


      • hautsikahau
        vapauskissanonni kirjoitti:

        Lainaus meidän kissoilta. Vapaana ollaan nyt ja jatkossakin. Saalista riittää ja kivaa on.

        Tervetuloa naukujaiset meille sillä pari terrieriä ja venäjänajokoira odottavat teitä riemumielin. Saaliin toivossa...


      • vapauskissanonni
        hautsikahau kirjoitti:

        Tervetuloa naukujaiset meille sillä pari terrieriä ja venäjänajokoira odottavat teitä riemumielin. Saaliin toivossa...

        Kissoillamme on kyllä ihan tarpeeksi omia maita, joilla saa mellastaa halunsa mukaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Kiitos kutsusta. Unohdit kuitenkin laittaa kutsuusi osoitteen, joten siihen on vaikea vastata myöteisesti, jos kiinnostus asiaan herää.


      • naapurinomatonmaat
        vapauskissanonni kirjoitti:

        Kissoillamme on kyllä ihan tarpeeksi omia maita, joilla saa mellastaa halunsa mukaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Kiitos kutsusta. Unohdit kuitenkin laittaa kutsuusi osoitteen, joten siihen on vaikea vastata myöteisesti, jos kiinnostus asiaan herää.

        Hassua, vaikutat ihan kerrostaloasukilta, kun vänkäät täällä täysin selkeitä lakipykäliä vastaan XD


      • drollii
        naapurinomatonmaat kirjoitti:

        Hassua, vaikutat ihan kerrostaloasukilta, kun vänkäät täällä täysin selkeitä lakipykäliä vastaan XD

        Tämä tyyppi on trolli joka väittää omistavansa hehtaaritolkulla maata jossain kissojen onnelassa jossa niille ei ole mitään vaaraa kuten petoeläimiä, metsästäjiä, irtokoiria jne. ja hänen kissansa ovat maailman viisaampia kun osaavat välttää kaikki vaarat joita maailmassa yksin liikkuvalle kissalle on. En usko että hänellä on edes yhtäkään kissaa ja epäilen että hän on pikku reppana jolla ei ole muuta elämää kuin provoilla ja keksiä satuja lemmikkieläinpalstoilla. Kysy häneltä jotain niin huomaat ettei hän vastaa!


      • chxi
        drollii kirjoitti:

        Tämä tyyppi on trolli joka väittää omistavansa hehtaaritolkulla maata jossain kissojen onnelassa jossa niille ei ole mitään vaaraa kuten petoeläimiä, metsästäjiä, irtokoiria jne. ja hänen kissansa ovat maailman viisaampia kun osaavat välttää kaikki vaarat joita maailmassa yksin liikkuvalle kissalle on. En usko että hänellä on edes yhtäkään kissaa ja epäilen että hän on pikku reppana jolla ei ole muuta elämää kuin provoilla ja keksiä satuja lemmikkieläinpalstoilla. Kysy häneltä jotain niin huomaat ettei hän vastaa!

        Taitaa olla multinikki catt:in yksi persoona :))))))


    • HuolehtikaaLemmikeistä

      Niinpä.
      Kivojahan nuo eläimet on kaikki, varsinkin jos ovat kilttejä, mutta tosiaan mielestäni kanssa aika helkkarin vastuutonta päästää niitä varsinkin kaupunkialueilla kulkemaan vapaana.
      Liikenne tietysti on se pahin vaara kissoille, mutta sitten vielä kun löytyy niitä saatanan saunan taakse ammuttavia kusipäitä, kun ovat heti kiduttamassa ja tappamassa kissaa, jos näkevät sellaisen kulkevan vapaana ja saavat sen kiinni.
      Tiedä mikä on sitten sellaisten ihmisten motiivi..? Saavat vissiin sairasta seksinautintoa ja henkisiä orgasmeja eläinten satuttamisesta.
      Ei sille muuta selitystä ole, vaikka tällaiset hullut puolustelevatkin lakipykälillä omaa käytöstään.
      Vaikka kyllähän fiksu lemmikinomistaja huolehtiikin siitä, että lemmikki ei pääse lähtemään omin nokkinensa mihinkään seikkailemaan.
      Olisi kissojenvihaajille ynnä muille sadistipaskoillekin ihan oikein, etteivät pääsisi toteuttamaan sairaita tekojaan kissoja tappamalla/rääkkäämällä.

    • Sisäkissa

      Eikös kissa ole kuitenkin Suomen luonnolle vieraslaji, joten sitä ei sinne saisi edes päästää lain mukaan. Ja kuka haluaa olla sydän syrjällään huolissaan kadonneesta kissasta, kun ei olekaan kuulunut pariin iltaan kotiin.. En jaksa ymmärtää näitä ihmisiä, jotka väittävät, että kissa kuuluu päästää vapaana ulos. Eikä kuulu! Itsellä on ainakin huonoja kokemuksia kun kissa on vahingossa päässyt karkaamaan ulos, eikä ollut kivaa kummallakaan. Hirveä huoli itsellä ja kissalla paniikki. Kyllä sille kissalle voi hommata sisälle virikkeitä.

      • Näinkin

        Kissaa ei saisikaan hankkia sellaiselle asuinalueelle, missä kissalla on vaarallista olla, vilkas liikkenne. Olen kuullut, että kissa tuli takaisin kotiinsa monien viikkojen jälkeen - oiskohan kissalla ollut loma.


      • ylösulosjalenkille
        Näinkin kirjoitti:

        Kissaa ei saisikaan hankkia sellaiselle asuinalueelle, missä kissalla on vaarallista olla, vilkas liikkenne. Olen kuullut, että kissa tuli takaisin kotiinsa monien viikkojen jälkeen - oiskohan kissalla ollut loma.

        Kissaa ei saisi hankkia jos ei vaivaudu sitä ulkoiluttamaan. Vapaa valvomaton ulkoilu, parveke- ja tarhaulkoilu, sekä sisäkissana olo on huono valinta. Valjaissa omistajan kanssa liikkuminen tarjoaa kissalle virikkeitä, aktiviteettia ja hyvän tavan purkaa energiaa.


      • ulosjavapaaksi
        ylösulosjalenkille kirjoitti:

        Kissaa ei saisi hankkia jos ei vaivaudu sitä ulkoiluttamaan. Vapaa valvomaton ulkoilu, parveke- ja tarhaulkoilu, sekä sisäkissana olo on huono valinta. Valjaissa omistajan kanssa liikkuminen tarjoaa kissalle virikkeitä, aktiviteettia ja hyvän tavan purkaa energiaa.

        Valvottu "ulkoilu" on kaikkein huonoin vaihtoehto. Silloin kissa näkee, mitä kaikkea riemua ulkoelämä voisi tarjota, mutta ei pääse niistä nauttimaan, koska valjaat ja niiden toisessa päässä löllyvä ihminen ovat esteenä.


      • ihanailma
        ulosjavapaaksi kirjoitti:

        Valvottu "ulkoilu" on kaikkein huonoin vaihtoehto. Silloin kissa näkee, mitä kaikkea riemua ulkoelämä voisi tarjota, mutta ei pääse niistä nauttimaan, koska valjaat ja niiden toisessa päässä löllyvä ihminen ovat esteenä.

        Tarpeeksi pitkä flexi ja reipasjalkainen ihminen takaa että kissa pääsee kiipeilemään, ottamaan spurttia, vaanimaan ja köllöttelemään auringossa. Kissa nauttii hihnassa ulkoilusta siinä missä koira, kani tai fretti.


      • ulosjavapaaksi
        ihanailma kirjoitti:

        Tarpeeksi pitkä flexi ja reipasjalkainen ihminen takaa että kissa pääsee kiipeilemään, ottamaan spurttia, vaanimaan ja köllöttelemään auringossa. Kissa nauttii hihnassa ulkoilusta siinä missä koira, kani tai fretti.

        Kissa on paljon koiraa itsenäisempi eläin ja mukana olevasta ihmisestä on sille vain haittaa. Valjaissa kissa ei pääse kunnolla saalistamaan, liikkumaan tai tekemään juuri mitään muutakaan kivaa. Ehkä valjastelu nyt sentään aavistuksen parempi vaihtoehto on kuin pelkkä sisällä nyhjöttäminen tai pienessä ulkokopperossa oleskelu. Hyvä vaihtoehto se ei kuitenkaan ole. Maalla ja mahdollisuus vapauteen, siinä on kissalle paras mahdollinen elinympäristö.


      • maallamukavaa
        ulosjavapaaksi kirjoitti:

        Kissa on paljon koiraa itsenäisempi eläin ja mukana olevasta ihmisestä on sille vain haittaa. Valjaissa kissa ei pääse kunnolla saalistamaan, liikkumaan tai tekemään juuri mitään muutakaan kivaa. Ehkä valjastelu nyt sentään aavistuksen parempi vaihtoehto on kuin pelkkä sisällä nyhjöttäminen tai pienessä ulkokopperossa oleskelu. Hyvä vaihtoehto se ei kuitenkaan ole. Maalla ja mahdollisuus vapauteen, siinä on kissalle paras mahdollinen elinympäristö.

        Me maalla ei kaivata tänne enää yhtään irtokissaa eikä puskapentuja.


      • catshiu
        maallamukavaa kirjoitti:

        Me maalla ei kaivata tänne enää yhtään irtokissaa eikä puskapentuja.

        Aika harva maalainen loppupeleissä asuu niin korvessa että lähimpään naapuriin on kilometrien matka ja kissat todellakin liikkuvat usean kilometrin säteellä kodistaan. Meidänkin pihapiirissä käy kissavieraita 5-6km päästä ihan säännöllisesti ja muuten ihan kiva kun kissoista pidän, mutta haisee se kissankusi myös maaseudulla, kukolla on liian iso urakka pitää vieraat kissat poissa tipujen kimpusta, omat kissat joutuvat ei toivottuihin tappeluihin ja aika ikävä on kun lintulaudalta käydään lintuset ja oravat suuhun napsimassa.

        Kissa on fiksu ja oppivainen eläin, se on ihan totta, eli kyllä se oppii liikkumaan taluttimen jatkeena siinä missä muutkin eläimet varsinkin jos pennusta asti se siihen totutetaan. Tiedän kyllä tapauksia jossa vanha maaseudun ulkokissakin on oppinut valjastelun salat ja pystyy näin nauttimaan turvallisesta ulkoilusta kunhan omistaja vain vaivautuu ja viitsii viemään lemmikkinsä ulos mahdollisen monipuolisiin maastoihin. Kaupungissakin on puistoja, lenkkeilymaastoja ja muita ulkoilualueita jossa kissa pystyy kiipeämään, hyppimään, juoksemaan jne. Jos niitä ei ole sun kotitalosi lähelle, voit pistää kissan koriin ja vaikka fillaroida lähimpään puistoon. Liikunta ei varmaan tee sullekaan pahaa.


      • maallakissojenkeramukava
        maallamukavaa kirjoitti:

        Me maalla ei kaivata tänne enää yhtään irtokissaa eikä puskapentuja.

        Täällä maalla me toivotetaan tervetulleeksi kaikki vapaasti ulkoilevat lemmikkikissat. Ikävä kyllä niitä ei kovin paljon näy, sillä kissathan pysyttelevät kotinsa lähistöllä, vaikka tuo trolli muuta väittääkin. Asiaa on onneksi tutkittu ja kotikissan, jolla ravinnonsaanti on turvattu, reviiri on yllättävän pieni. Villiintyneillä kissoilla on suurempi reviiri, koska ne joutuvat hankkimaan ravintonsa omin voimin.

        Valjastelu on tosiaan kaikkein kurjin vaihtoehto kissoille. Siinä kissa näkee mitä riemuja olisi tarjolla, mutta ei pääse niistä kuitenkaan nauttimaan.


      • catshiu
        maallakissojenkeramukava kirjoitti:

        Täällä maalla me toivotetaan tervetulleeksi kaikki vapaasti ulkoilevat lemmikkikissat. Ikävä kyllä niitä ei kovin paljon näy, sillä kissathan pysyttelevät kotinsa lähistöllä, vaikka tuo trolli muuta väittääkin. Asiaa on onneksi tutkittu ja kotikissan, jolla ravinnonsaanti on turvattu, reviiri on yllättävän pieni. Villiintyneillä kissoilla on suurempi reviiri, koska ne joutuvat hankkimaan ravintonsa omin voimin.

        Valjastelu on tosiaan kaikkein kurjin vaihtoehto kissoille. Siinä kissa näkee mitä riemuja olisi tarjolla, mutta ei pääse niistä kuitenkaan nauttimaan.

        Kuinka monta vuotta sinä olet asunut maaseudulla? Kuinka monta maaseudun irtokissaa sinä tunnet jotta voit arvioida niiden liikkumapiirin?

        Minä tunnen varsin monta lähiseutujen kissaa ja tiedän varmasti että ne kulkevat useita kilometrejä siitäkin huolimatta että niitä hoidetaan hyvin ja ravinnonsaanti on kotiosoitteessa taattu. Esimerkiksi yksi omista kissoistani, jo edesmennyt, kävi päivittäin parin kilometrin päässä rannassa kun tiesi että kalanperkuujätteitä on tiedossa. Siis siitäkin huolimatta että shebaa ja muita kissanpöperöitä oli hänellekin kotona tarjolla.


      • maallajne
        catshiu kirjoitti:

        Kuinka monta vuotta sinä olet asunut maaseudulla? Kuinka monta maaseudun irtokissaa sinä tunnet jotta voit arvioida niiden liikkumapiirin?

        Minä tunnen varsin monta lähiseutujen kissaa ja tiedän varmasti että ne kulkevat useita kilometrejä siitäkin huolimatta että niitä hoidetaan hyvin ja ravinnonsaanti on kotiosoitteessa taattu. Esimerkiksi yksi omista kissoistani, jo edesmennyt, kävi päivittäin parin kilometrin päässä rannassa kun tiesi että kalanperkuujätteitä on tiedossa. Siis siitäkin huolimatta että shebaa ja muita kissanpöperöitä oli hänellekin kotona tarjolla.

        Suotta valehtelet ja keksit juttuja. Tässä asiassa ei tarvitse tukeutua mutu-luuloihin, sillä asiaa on tutkittu.

        http://www.ts.fi/teemat/luonto/80691/Kissan ekologiaa tunnetaan vasta vahan

        "–Kotitalon sijainti on kissan liikkumisen kannalta keskeinen: Jos ravinnon saanti on turvattu, kissa pyörii vain noin 200 metrin säteellä pihapiiristä. Villiintyneillä kissoilla elinpiiri muodostuu isoksi, Kauhala sanoo."


      • catshiu

        Ikävä tuottaa pettymys, mutta en valehtele enkä keksi juttuja. Miksi ihmeessä niin tekisin? En ole pikkukakara joka harrastaa trollausta vaan aikuinen maaseudulla asuva ihminen, ihminen jolla itsellään on ollut monta kissaa ja joka tunnistaa aika monta vierastakin kissaa.

        Kiva juttu jos jonkun kissa pysyttelee 200m säteellä pihapiiristään, mutta harmi vaan että täkäläiset katit eivät tuota metrimäärää kunnioita vaan ne liikkuvat tosiaan useiden kilometrien päässä kotoaan. Olisi kyllä vallan mainiota jos kissat pysyttelisivät oman pihan lähettyvillä, sillä silloin löytöeläinhoitolat jäisivät ilman kissa-asukkaitaan eikä maailman vaarat uhkaisi kovinkaan montaa naukujaista.

        Villiintyneitä kissoja en tiedä näillä meidän lakeuksilla olevan vaan kaikki tietämäni ja tuntemani kissat ovat näitä tavallisia maalaiskatteja joita on monta.


      • Kissat_erilaisia

        Saatatte puhua eri asioista.
        https://en.wikivet.net/Feline_Territorial_Behaviour
        Uros- ja naaraskissojen reviireissä on selvä ero. Lisäksi leikattujen kissojen reviirit ovat yleensä selvästi pienemmät. samoin kaupunkikissojen reviiri on pienempi kuin maaseutukissojen. Niinpä lakeuren leikkaamaton urho voi tosiaan olla kilometrinkin päässä kotoaan, kun se sata metriä leikatulle kaupunkilaisneidolle on jo pitkä matka.


      • MiujaMau
        Kissat_erilaisia kirjoitti:

        Saatatte puhua eri asioista.
        https://en.wikivet.net/Feline_Territorial_Behaviour
        Uros- ja naaraskissojen reviireissä on selvä ero. Lisäksi leikattujen kissojen reviirit ovat yleensä selvästi pienemmät. samoin kaupunkikissojen reviiri on pienempi kuin maaseutukissojen. Niinpä lakeuren leikkaamaton urho voi tosiaan olla kilometrinkin päässä kotoaan, kun se sata metriä leikatulle kaupunkilaisneidolle on jo pitkä matka.

        Mulla on kolme leikattua uroskissaa joista yksi pysyttelee varsin hyvin lähimaastossa ja tulee kutsuttaessa pihaan, mutta kaksi muuta liikkuvat kilometrien säteellä ja viipyvät reissuillansa jopa useita päiviä.


      • catshiu

        Minulla ei ole ollut naaraskissoja, mutta kaikki urokset ovat olleet leikattuja. Lähiseutujen kissat, ne tunnistamani tytöt ja pojat ovat kaikki kahta kollia lukuunottamatta leikattuja. Onneksi maaseudullakin on valveuduttu sen verran että suurin osa meistä älyää sekä leikkauttaa että rokotuttaa kissansa.


    • LopettakaaJo

      Oli tuossa kotimatkalla näköjään yksikin nuori kissa nauttinut vapaudestaan, kunnes oli jäänyt auton alle. Siirrettiin sivumpaan ja ilmoitettiin kaverille jos laittais someen ilmoitusta. Siinä teille "kissan kuuluu päästä ulos" heitteille jättäjille muistutus, ettei kissan paikka ole ulkona.. Jokaiselle kissaa ulkona pitävälle kuuluis antaa sakko kouraan ja toisesta eläintenpitokielto, niin ei tarttis lemmikkien kärsiä turhaan. Eikös se kissan ulkona pitäminen ole nykyään jopa laitonta?

      • LopettakaaJo

        Ps. Sirupakko olisi hyvä eläimellä kuin eläimellä. Voisi sitten viedä kotiin tai sakottaa, mikäli kissa tavattaisiin useammin kuin kerran.


      • höpsistöhöpö

        Sulla mitään kotimatkaa olekaan. Kotona vaan istut ja provoilet netissä satuja keksimässä.


      • catshiu
        LopettakaaJo kirjoitti:

        Ps. Sirupakko olisi hyvä eläimellä kuin eläimellä. Voisi sitten viedä kotiin tai sakottaa, mikäli kissa tavattaisiin useammin kuin kerran.

        Komppaan sirutuksen pakollisuutta. Eihän se kissaa kotipihassa, turvassa onnettomuuksilta tai estäisi kuolemaa, mutta löytöeläinhoitolaan, eläinlääkärin tai poliisin hoiviin päätyneen elävän katin tai raadon omistaja selviäisi helposti.


      • catshiu
        catshiu kirjoitti:

        Komppaan sirutuksen pakollisuutta. Eihän se kissaa kotipihassa, turvassa onnettomuuksilta tai estäisi kuolemaa, mutta löytöeläinhoitolaan, eläinlääkärin tai poliisin hoiviin päätyneen elävän katin tai raadon omistaja selviäisi helposti.

        Eihän se kissaa kotipihassa pitäisi, kuten ei turvassa onnettomuuksilta tai estäisi kuolemaa,

        Ymmärrettävin noin


    • dooreemiii

      Lainaus Jyväskylän kaupungin Ympäristöosasto & Ympäristöterveys:

      Lainaus alkaa
      Eläinsuojelulain mukaan kissan hylkääminen ja hoidotta jättäminen on kiellettyä. Myös metsästyslaki kieltää kotieläimeksi otetun kissan hylkäämisen ja heitteillejätön. Heitteille jättämisestä on kysymys silloin, kun kissa on koditon tai kissan omistaja päästää kissansa ilman valvontaa kotipiirinsä rajojen ulkopuolelle. Edellä mainittujen vaatimusten vuoksi, kissaa ei tule päästää ulos ilman silmälläpitoa, ei yöaikanakaan.
      Lainaus päättyy

      • Eiihannoinkaan

        Valitettavasti tämä on ihan siitä kiinni kuka sovellettavia kolmea lakia tulkitsee. Noin voidaan kirjoittaa ja sanoa mutta käytäntö on liian usein ihan muuta koska lait eivät ole selviä.
        Jos tämä olisi ihan näin kuten lainaat, niin eläinsuojeluyhdistykset tuskin luovuttaisivat vapaasti ulkoilevia kissoja ihmisille taajamiin ja niiden ulkopuolelle.


    • eioleniinhelppoa

      Kissa saa liikkua ulkona, ei ole laitonta! Yritän kuitenkin pitää vuoden ikäisen, leikatun, sirutetun, hyvin hoidetun, rakastetun kissani sisällä. Nyt vaan menee hermo! Antakaahan nyt, te kaikki tietävät ja osaavat, neuvvoja! Kissa on katsellut maailman menoa tähän asti ikkunasta, leluja, virikkeitä ja seuraa on. Siitä huolimatta kissa on alkanut aamuyöstä raapia ulko-ovea, voimakkaasti ja tunti tolkulla! Mieheni lähtee aamulla töihin, joten hänen pitäisi saada nukkua. Raapimisen välillä kissa hyppää sängyymme, ja taas lähtee PYRKIMÄÄN ULOS!!Mikä neuvvoksi??

      • kur.nau

        Käytä kissasi illalla ulkona, tietysti mielellään myös päivällä mutta ainakin illalla. Kävelytä sitä, anna sen kiipeillä ja hyppiä, salli sen katsella & kuunnella kevättä. Ole sen kanssa ulkona ainakin puoli tuntia, mutta mieluummin tunti.
        Kun olette sisällä, ruoki kissasi vähän ennen nukkuma-aikaa.
        Laita korvatulpat omiin ja miehesi korviin, sulje makuuhuoneen ovi.
        Jätä kissalle leluja, hanki kiipeilyteline ja jotain kivaa mitä voi rauhassa raapia.
        Jos teillä on parveke johon voi laittaa verkon, pidä ikkunaa raolleen jotta kissa pääsee hyvällä säällä sinne happea haistelemaan.
        Paras ratkaisu olisi kissakaveri jonka kanssa voi yövirkut kissat pistää ranttaliksi.
        Vuoden ikäinen kissa on vielä nuori ja raisu, mutta iän karttuessa se kyllä oppii nauttimaan hyvistä yöunista eli tottuu teidän ihmisten päivärytmiin.


      • helpporatkaisu

        No tietenkin päästätte kissan ulos, jos asutte sellaisessa paikassa, jossa se on mahdollista. Nyt on ihanteellinen aika totuttaa kissaa vapaaseen ulkoiluun kun talveen on vielä pitkä aika. Muuten tilanteeseen on hankala löytää ratkaisua. Valjaissa ulkoiluttamisesta ei ole juuri mitän iloa tai hyötyä kissalle. Kissanne on vielä nuori ja tarmoa täynnä. On ihan luonnollista, että se haluaa ulos. Sitten kun aika kuluu ja jos kissasta tulee tyypillinen apaattinen ylipainoinen sisäkissa, jolla ei pahemmin elämänhalua ole jäljellä, niin jotkut uskottelee itselleen kissan "sopeutuneen" sisäkissaksi.

        Toivottavasti te ajattelette aidosti kissan parasta, ettekä tee niin.


      • katillinen
        helpporatkaisu kirjoitti:

        No tietenkin päästätte kissan ulos, jos asutte sellaisessa paikassa, jossa se on mahdollista. Nyt on ihanteellinen aika totuttaa kissaa vapaaseen ulkoiluun kun talveen on vielä pitkä aika. Muuten tilanteeseen on hankala löytää ratkaisua. Valjaissa ulkoiluttamisesta ei ole juuri mitän iloa tai hyötyä kissalle. Kissanne on vielä nuori ja tarmoa täynnä. On ihan luonnollista, että se haluaa ulos. Sitten kun aika kuluu ja jos kissasta tulee tyypillinen apaattinen ylipainoinen sisäkissa, jolla ei pahemmin elämänhalua ole jäljellä, niin jotkut uskottelee itselleen kissan "sopeutuneen" sisäkissaksi.

        Toivottavasti te ajattelette aidosti kissan parasta, ettekä tee niin.

        Hei laholatva, lue kirjoitus 11.4.2016 20:11

        Sen sijaan että trollaat palstalla nosta perse penkiltä ja vie kissasi ulkoilemaan. Tekee varmaan sullekin hyvää käydä ulkona ettet vallan pölyty siellä kämpässäsi näppäimistöä hakkaamassa.


      • eioleniinhelppoa
        helpporatkaisu kirjoitti:

        No tietenkin päästätte kissan ulos, jos asutte sellaisessa paikassa, jossa se on mahdollista. Nyt on ihanteellinen aika totuttaa kissaa vapaaseen ulkoiluun kun talveen on vielä pitkä aika. Muuten tilanteeseen on hankala löytää ratkaisua. Valjaissa ulkoiluttamisesta ei ole juuri mitän iloa tai hyötyä kissalle. Kissanne on vielä nuori ja tarmoa täynnä. On ihan luonnollista, että se haluaa ulos. Sitten kun aika kuluu ja jos kissasta tulee tyypillinen apaattinen ylipainoinen sisäkissa, jolla ei pahemmin elämänhalua ole jäljellä, niin jotkut uskottelee itselleen kissan "sopeutuneen" sisäkissaksi.

        Toivottavasti te ajattelette aidosti kissan parasta, ettekä tee niin.

        Kallistun antamaasi ratkaisuun! Meillä on ollut vuosien mittaan useita kissoja, jotka ulkoilevat vapaasti. Tähän asti on tulleet oikein hyvin toimeen myös naapureitten kanssa, tuntevat toinen toisensa. Olemme eläneet hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta nyt valitettavasti tuli uusi, autojaan rakastava, ja kissoja vihaava naapuri. Hänen vuokseen olen joutunut "rääkkäämään" kuopustani, etten ole laskenut ulos. Vanhempi kissa on oppinut, ettei mene tämän kovaäänisen perheen tontille, mutta nuori hurja saattaisi sen tehdä. Te, joilla on mukavat naapurit - olkaa onnellisia!


      • Surkuhupaisaa
        eioleniinhelppoa kirjoitti:

        Kallistun antamaasi ratkaisuun! Meillä on ollut vuosien mittaan useita kissoja, jotka ulkoilevat vapaasti. Tähän asti on tulleet oikein hyvin toimeen myös naapureitten kanssa, tuntevat toinen toisensa. Olemme eläneet hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta nyt valitettavasti tuli uusi, autojaan rakastava, ja kissoja vihaava naapuri. Hänen vuokseen olen joutunut "rääkkäämään" kuopustani, etten ole laskenut ulos. Vanhempi kissa on oppinut, ettei mene tämän kovaäänisen perheen tontille, mutta nuori hurja saattaisi sen tehdä. Te, joilla on mukavat naapurit - olkaa onnellisia!

        Vastasit itsellesi trolli! Sun kirjoitustyyli kyllä tunnetaan. Get a life


      • lääkkeetottamatta

        Mikä helvatun raivohullu täällä purkaa sairasta päätään?Kirjoittele vaan pöytälaatikkoosi, jos et pysty kuin kiukuttelemaan ja hyökkäilemään!Olet säälittävä!


    • näinsemenee

      Sinulle "kur.nau", kaikki ei asu kartanossa! Olisikin helppo, jos olisi useita ovellisia huoneita, parvekkeita ja avoimia ikkunoita (talvella?), kissojen juosta ja temmeltää. Useimmilla meillä kuitenkin on vain yksiö, pieni kaksio tai pieni mökki, missä haluaisimme lemmikkiemme kanssa elää. On aivan selvää, että pienissä tiloissa, niin kissat kuin koirat kärsivät! Siksi niitten olisi parasta päästä myös ulos nauttimaan elämästä! Ilkeät, agressiviset (=sairaat!) ihmiset, ovat suurin vaara viattomille eläimille! Eivät uskalla suuremmille isotella, niin purkavat kiukkunsa eläimiin!

      • kartanotonnau

        Kaikki eivät asu kartanossa enkä hetkellä minäkään vaan kesämökissä jonka aiemmin omistin sisareni kanssa puoliksi. Ei ole kartanoa eikä suuria tiluksia, mutta kissoilla on onneksi suuri ulkotarha joka on rakennettu asuin- ja ulkorakennuksen väliin.

        Opiskeluaikana asuin pienessä vuokrakämpässä jossa oli onneksi parveke ja vuokranantaja antoi luvan laittaa siihen kissaturvallisen verkon. Hieman myöhemmin muutettiin sisareni kanssa samaan kerrostaloon seinänaapureiksi, laitettiin verkot molempien parvekkeisiin kuin myös kissaluukku parvekkeiden välille. Molempien kissat saattoivat siten liikkua parvekkeelta toiselle. Parvekkeille kissat pääsivät raollaan olevasta ikkunasta. Hyvällä säällä ikkuna saattoi olla raollaan 24/7, mutta kylmällä ilmalla ei parvekkeelle päässyt kuin ihmisen auttamana.

        Muutaman vuoden jälkeen sisareni muutti rivitaloon ja rakensi sen pihaan aika tilava kissatarhan. Sinne kulkeminen tapahtui samoin kuten kerrostaloasuntojemme parvekkeille.

        Nykyisinkin kissani pääsevät ulkotarhaan ikkunasta, ja ulkotarhasta ne pääsevät halutessaan myös ulkovarastoon tehtyyn eristettyyn "kissapesään". Viimeksi mainittu auttaa siinä ettei kylmällä säällä tarvitse pitää mökin ikkunaa auki vaan kissat voi mennä omaan kämppäänsä lämmittelemään.

        Olen siis asunut kerrostaloyksiöissä ja jopa kaupungin keskustassa. Tuohon aikaan minulla oli 3 kissaa, reskuerakki ja sisarellani 4 naukujaa. Ne kaikki ulkoilutettiin myös valkoissa parveke- ja ulkotarhaulkoilun lisäksi, jopa silloin kun sisareni jo työnteli vauvanvaunuja. Onhan se aikaavievää, ja onhan se alkuun haasteellista varsinkin aikuisen taluttimeen tottumattoman kanssa, mutta jokainen kissamme on oppinut valjastelun iloihin ja liikkumaan ulkoilmasta nauttien.

        Älä ota kissaa jos et vaivaudu, viitsi tai jouda sen ulkoilua valvomaan vaan joko lasket sen yksin mennä viipottamaan tai pidät sitä vankeudessa sisäkissana.


    • eivapaatavangitavoi

      Samanlaisia kuvitelmia ja haaveita minullakin on, ei taida vaan käytännössä mennä ihan noin hyvin.? Valjaissa taluttaminen ei myös onnistu kaikkien kissojen kanssa, ja joka paikassa. Eilen oli just lehdessä, miten yksi "valjaskissa" haettiin palokunnan voimin puusta alas. Kyllähän nämä jutut ja ohjeet tiedetään, mutta ei se aina onnistu, ja vapaana kulkeva kisu on se onnellisin! Kysy vaikka kissaltasi!

      • kissakartanonau

        Paskapuhetta sanon minä monen kissan ja vielä useamman vuoden kokemuksella. Jos opetat kissasi hellyydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella valjaissa liikkumaan, se tekee sitä vaikka kaupungin keskustassa. Mutta sulta kysytään aikaa, vaivaa, hyviä hermoja ja vielä kerran aikaa.
        Miten opetellaan? Ensin totutetaan valjaisiin pikku-pikkuhiljaa sisätiloissa ja vasta sitten ensimmäiset ulkoilut emännän tai isännän turvallisessa sylissä. Ei sitä kissaa heti ensimmäisillä kerroilla nakata narussa katuun ja sanota että nyt katti kävelet.

        Kissanpennun kanssa leikin varjolla kaikki helpompaa, ehkä, aikuisen kanssa haastavampaa tai sitten ei. Helpoin valjaisiin totuttamani oli muutaman kuukauden ikäinen maaseudun puolivilli kissanpoikaviikari, ja ehdottomasti hankalin oli valkoinen komistus jonka pelastin eläinlääkärin piikiltä ja joka ei ollut koskaan päässyt edes parvekkeella käymään. Silloiset omistajansa vaan lihottivat siitä nättiä sohvatyynyä. Aloitimme sillä että Putte sai kurkistaa ulko-ovelta ulkomaailmaa jota se pelkäsi älyttömän paljon, mutta pikku-pikkuhiljaa siitäkin tuli oikein reipas lenkkeilijä. Yllättävän helppo mutta todella haasteellinen tapaus oli vanha maaseudun ulkokissa jonka piti oppia paitsi valjaisiin niin myös kerrostaloelämään kaupungissa. Pahin remmirähjääjä oli kuitenkin adoptoimani kulkukoira jonka taluttimeen opettelu oli yhtä helvettiä!

        Ei vapaata vangita voi ja dirlandaa. Suomen luontoon ilman ihmistä vapaana vaeltamaan kuuluu vain sen alkuperäiseläimet sekä poro jolla on lainsuoma liikkumisvapaus. Taajamissa on tarkat säädökset että mikä ja missä saa vapaana liikkua, mutta ilman ihmisen valvontaa ei mikään.

        Nyt nenäliinaostoksille pikku nisskuneidit kun kissa ei olekaan vapaa ja villi eläin joka voi mennä viilettää mielensä mukaan niin maalla, merellä kuin taajamissa. Tai joo, kissalla merkkiä ilves on se oikeus, mutta se onkin vähän eri kissa kuin teidän ja meidän kaikkien kotikisut. Kesykissa, kotikissa, lemmikkikissa, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Villakoiran ydin on kuitenkin se, että se on ihmisen kesy lemmikkieläin josta on huoli pidettä myös hitto vie ulkoillessa.


      • kissatvaintaitajille
        kissakartanonau kirjoitti:

        Paskapuhetta sanon minä monen kissan ja vielä useamman vuoden kokemuksella. Jos opetat kissasi hellyydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella valjaissa liikkumaan, se tekee sitä vaikka kaupungin keskustassa. Mutta sulta kysytään aikaa, vaivaa, hyviä hermoja ja vielä kerran aikaa.
        Miten opetellaan? Ensin totutetaan valjaisiin pikku-pikkuhiljaa sisätiloissa ja vasta sitten ensimmäiset ulkoilut emännän tai isännän turvallisessa sylissä. Ei sitä kissaa heti ensimmäisillä kerroilla nakata narussa katuun ja sanota että nyt katti kävelet.

        Kissanpennun kanssa leikin varjolla kaikki helpompaa, ehkä, aikuisen kanssa haastavampaa tai sitten ei. Helpoin valjaisiin totuttamani oli muutaman kuukauden ikäinen maaseudun puolivilli kissanpoikaviikari, ja ehdottomasti hankalin oli valkoinen komistus jonka pelastin eläinlääkärin piikiltä ja joka ei ollut koskaan päässyt edes parvekkeella käymään. Silloiset omistajansa vaan lihottivat siitä nättiä sohvatyynyä. Aloitimme sillä että Putte sai kurkistaa ulko-ovelta ulkomaailmaa jota se pelkäsi älyttömän paljon, mutta pikku-pikkuhiljaa siitäkin tuli oikein reipas lenkkeilijä. Yllättävän helppo mutta todella haasteellinen tapaus oli vanha maaseudun ulkokissa jonka piti oppia paitsi valjaisiin niin myös kerrostaloelämään kaupungissa. Pahin remmirähjääjä oli kuitenkin adoptoimani kulkukoira jonka taluttimeen opettelu oli yhtä helvettiä!

        Ei vapaata vangita voi ja dirlandaa. Suomen luontoon ilman ihmistä vapaana vaeltamaan kuuluu vain sen alkuperäiseläimet sekä poro jolla on lainsuoma liikkumisvapaus. Taajamissa on tarkat säädökset että mikä ja missä saa vapaana liikkua, mutta ilman ihmisen valvontaa ei mikään.

        Nyt nenäliinaostoksille pikku nisskuneidit kun kissa ei olekaan vapaa ja villi eläin joka voi mennä viilettää mielensä mukaan niin maalla, merellä kuin taajamissa. Tai joo, kissalla merkkiä ilves on se oikeus, mutta se onkin vähän eri kissa kuin teidän ja meidän kaikkien kotikisut. Kesykissa, kotikissa, lemmikkikissa, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Villakoiran ydin on kuitenkin se, että se on ihmisen kesy lemmikkieläin josta on huoli pidettä myös hitto vie ulkoillessa.

        Wow...siinähän se tuli, ei ole lisättävää ;)


      • Meillä_tehty_se_virhe
        kissakartanonau kirjoitti:

        Paskapuhetta sanon minä monen kissan ja vielä useamman vuoden kokemuksella. Jos opetat kissasi hellyydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella valjaissa liikkumaan, se tekee sitä vaikka kaupungin keskustassa. Mutta sulta kysytään aikaa, vaivaa, hyviä hermoja ja vielä kerran aikaa.
        Miten opetellaan? Ensin totutetaan valjaisiin pikku-pikkuhiljaa sisätiloissa ja vasta sitten ensimmäiset ulkoilut emännän tai isännän turvallisessa sylissä. Ei sitä kissaa heti ensimmäisillä kerroilla nakata narussa katuun ja sanota että nyt katti kävelet.

        Kissanpennun kanssa leikin varjolla kaikki helpompaa, ehkä, aikuisen kanssa haastavampaa tai sitten ei. Helpoin valjaisiin totuttamani oli muutaman kuukauden ikäinen maaseudun puolivilli kissanpoikaviikari, ja ehdottomasti hankalin oli valkoinen komistus jonka pelastin eläinlääkärin piikiltä ja joka ei ollut koskaan päässyt edes parvekkeella käymään. Silloiset omistajansa vaan lihottivat siitä nättiä sohvatyynyä. Aloitimme sillä että Putte sai kurkistaa ulko-ovelta ulkomaailmaa jota se pelkäsi älyttömän paljon, mutta pikku-pikkuhiljaa siitäkin tuli oikein reipas lenkkeilijä. Yllättävän helppo mutta todella haasteellinen tapaus oli vanha maaseudun ulkokissa jonka piti oppia paitsi valjaisiin niin myös kerrostaloelämään kaupungissa. Pahin remmirähjääjä oli kuitenkin adoptoimani kulkukoira jonka taluttimeen opettelu oli yhtä helvettiä!

        Ei vapaata vangita voi ja dirlandaa. Suomen luontoon ilman ihmistä vapaana vaeltamaan kuuluu vain sen alkuperäiseläimet sekä poro jolla on lainsuoma liikkumisvapaus. Taajamissa on tarkat säädökset että mikä ja missä saa vapaana liikkua, mutta ilman ihmisen valvontaa ei mikään.

        Nyt nenäliinaostoksille pikku nisskuneidit kun kissa ei olekaan vapaa ja villi eläin joka voi mennä viilettää mielensä mukaan niin maalla, merellä kuin taajamissa. Tai joo, kissalla merkkiä ilves on se oikeus, mutta se onkin vähän eri kissa kuin teidän ja meidän kaikkien kotikisut. Kesykissa, kotikissa, lemmikkikissa, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Villakoiran ydin on kuitenkin se, että se on ihmisen kesy lemmikkieläin josta on huoli pidettä myös hitto vie ulkoillessa.

        "Jos opetat kissasi hellyydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella valjaissa liikkumaan, se tekee sitä vaikka kaupungin keskustassa."

        Älkää nyt helkkarissa päästäkö kissaa ulos edes valjaissa. Kerran kun katin päästät maistamaan ulkoilmaa, niin se ei ulko-ovelta enää väisty.
        Aika harvalla on 24/7 aikaa ulkoiluttaa kissaa, niin mukavaa kun se olisikin. 3 tuntia ensin "valjastelet", sitten raahaat nelivetona vastaan pistävää kissaa sisään ja lopun iltaa kuuntelet mouruamista ja oven raapimista, joka keskeytyy vain iltaruokintaan.
        Hauskaa? NOT!


      • kartanollinenkurnauta
        Meillä_tehty_se_virhe kirjoitti:

        "Jos opetat kissasi hellyydellä, kärsivällisyydellä ja rakkaudella valjaissa liikkumaan, se tekee sitä vaikka kaupungin keskustassa."

        Älkää nyt helkkarissa päästäkö kissaa ulos edes valjaissa. Kerran kun katin päästät maistamaan ulkoilmaa, niin se ei ulko-ovelta enää väisty.
        Aika harvalla on 24/7 aikaa ulkoiluttaa kissaa, niin mukavaa kun se olisikin. 3 tuntia ensin "valjastelet", sitten raahaat nelivetona vastaan pistävää kissaa sisään ja lopun iltaa kuuntelet mouruamista ja oven raapimista, joka keskeytyy vain iltaruokintaan.
        Hauskaa? NOT!

        Hoh-hoijaa. Kuka sanoo että kissaa pitäisi ulkoiluttaa 24/7? Eihän koiriakaan tarvitse! Ihanteellista tietysti on jos voit, viitsit, jaksat ja ehdit käyttää kissaasi ulkona useita kertoja päivässä vaikka vain pienen hetken kerrallaan, mutta jälleen kokemuksen rintaäänellä sanottuna voin kertoa että valjaissa ulkoilu kerrankin päivässä riittää jos vain omistajalla on viitselijäisyyttä olla taluttimen jatkeena noin tunnin verran.

        Kissat eivät ole tyhmiä vaan erittäin oppivaisia eläimiä! Meidän monet, monenikäiset ja monista eri lähtökohdista kotoisin olleet naukujaiset oppivat hyvinkin nopeasti tietämään milloin on ulkoilun aika ja milloin ei kiitos sisäisen kellonsa. Oven edessä kiljuminen ilmaisee että katti on turhautunut eikä ole saanut tarpeeksi aktiviteettia, liikuntaa eli omistajan on katsottava peiliin. On tylsää, ei ole tekemistä, ei ole leikkikaveria, en saa huomiota, ulkona oltiin liian vähän ja mulla on niin helvetin paljon energiaa tuhlattavaksi asti! Huudan, kiljun, raavin ulko-ovea ja vaikka kusen keskelle plyyshimattoa ellen saa elämääni sisältöä!

        Jos olet täyttänyt kissan tarpeellisen hoidon, ruokinnan, ulkoilutuksen, aktivoinnin ja liikunnantarpeen esimerkillisesti, voi sulkea korvasti ja olla huomaamatta elukkasi protestointia. Sitkeinkin sissi lopulta ymmärtää ettei oven silppuamisella ja prrrrrkelettä mouruamalla saa tahtoaan läpi. Ihan sama se on koiran- kuin myös ihmispentujen kanssa.

        Kissa oppii ihmisenkin elonrytmin ja hyvä niin jotta voimme elää sopusoinnussa ja rakkaudentäyteisessä yhteiselossa. Niin me kissojemme kuin myös koiriemme kanssa. Koirakin on tuotava tarpeeksi pitkän ja energiaa kuluttavan sekä aktiviteettiä tuoneen ulkoilun jälkeen sisälle vaikka kantaen. Kissojen kanssa on helpompaa. On ihan eri asia ottaa syliin lihavakin kotikissa kuin mastiffi tai dobermanni. Tiedoksi vain että viimeksi mainitun olen joskus joutunut vähillä voimilla kantamaan eli ei ne koiratkaan aina ilolla sisälle tule.

        Oliko muuta?


      • oikeusvapauteen

        Totta! Eli älä ota kissaa, jos et voi laskea sitä vapaana ulos! Usein on jouduttu ulkona seisomaan pelkkä talutushihna kädessä, valjaat pitäisi laittaa älyttömän tiukalle, jos meinaa että kissa niissä pysyy! Taluttimet on koiria varten!


      • kurnauskistanau
        oikeusvapauteen kirjoitti:

        Totta! Eli älä ota kissaa, jos et voi laskea sitä vapaana ulos! Usein on jouduttu ulkona seisomaan pelkkä talutushihna kädessä, valjaat pitäisi laittaa älyttömän tiukalle, jos meinaa että kissa niissä pysyy! Taluttimet on koiria varten!

        Tottumaton kissa saattaa akrobaatinkyvyillään valjaista irti päästä kuten Houdini kahleistaan, mutta kunhan niihin on oppinut ja tottunut, ei sitä edes yritä. Meidän kateilla on ollut ohuenohuet pehmeät nahkavaljaat jotka todellakaan eivät ole kroppaa kiristäneet, mutta eipä yksikään valjaisiin tottunut ole niistä edes yrittänyt karata.

        Aloittelijoiden marinoita ja saamattomuutta jos kissa valjaista karkaa!

        Oliko vielä muuta?


      • vapaastitarhassa
        oikeusvapauteen kirjoitti:

        Totta! Eli älä ota kissaa, jos et voi laskea sitä vapaana ulos! Usein on jouduttu ulkona seisomaan pelkkä talutushihna kädessä, valjaat pitäisi laittaa älyttömän tiukalle, jos meinaa että kissa niissä pysyy! Taluttimet on koiria varten!

        Ulkoilutarha on se paras ja turvallisin tapa.Ihan ittestä,ja varallisuudesta kiinni, kuinka ison tekee :)


      • Naukur
        vapaastitarhassa kirjoitti:

        Ulkoilutarha on se paras ja turvallisin tapa.Ihan ittestä,ja varallisuudesta kiinni, kuinka ison tekee :)

        Parveke- ja ulkotarhaulkoilu tukee valjaissa liikkumista mutta se ei kuitenkaan ole tie kissojen onneen.

        Kissa kaipaa ja tarvitsee liikuntaa ja muutakin aktiviteettia jottei patoutunut energia purkautuisi tihutöinä, kiljumisena, aggressiivisuutena, pissaongelmina etc. tai jopa masennuksena ja apaattisuutena. Parvekkeella ja kohtalaisenkokoisessakaan ulkotarhassa kissa ei saa lihaksilleen töitä, vaikka voikin happea haistella ja saada virikkeittä aisteilleen.

        Tiedän sen kokemuksesta. Esimerkiksi sisareni oli tehnyt ihan hyvänkokoisen ulkotarhan rivaripihaansa jossa kissoilla oli mm. kiipeilymahdollisuus, mutta silti porukka lähinnä istui ja ihmetteli. Sama juttu on ollut mullakin vaikka ulkotarha on todella hyvänkokoinen, talon ja ulkorakennuksen väli aidattu, eli huimia penskoja ja Penttiä (kissamaailman adhd) lukuunottamatta ei siellä juurikaan ole spurtattu eikä energiaa kulutettu. Kävellään, nuuhkitaan, ihaillaan apilankukkaa ja nautitaan auringonpaisteesta mutta liikunta? Se on todella vähäistä.

        On hyvä asia että kissa pääsee parvekkeelle tai ulkotarhaan, pois neljän seinän sisältä, mutta se ei kuitenkaan vie omistajalta ulkoilutusvastuuta. Ei, sillä kissaa pitää ulkoiluttaa myös valjaissa tai vapaana, jos siis omistaa ihmekissan joka seuraa kuin koira, jotta katti saa energiaa kulutettua ja käpälilleen muutakin työtä kuin sohvakaluston tuhoamista.

        Virikkeitä ja liikuntaa saanut kissa on tyytyväinen ja tyytyväisen kissan omistajan ei tarvitse vinkua kissansa ongelmakäyttäytymisestä jne. netin palstoilla.

        Ulkoilu tekee hyvää myös meille ihmisille eikä vain kissoille. Tänäänkin olin siskoni hullukillin Pentin, oman sijaishoitokollin sekä karjalankarhukoirani kanssa luonnossa useamman tunnin. Paistettiin myös kevään ensimmäiset nuotiomakkarat ja piski heitti talviturkkinsa. Mikä muu muka olisi parempaa kuin nauttia keväästä lemmikkiensä kanssa?


      • sosimplee
        oikeusvapauteen kirjoitti:

        Totta! Eli älä ota kissaa, jos et voi laskea sitä vapaana ulos! Usein on jouduttu ulkona seisomaan pelkkä talutushihna kädessä, valjaat pitäisi laittaa älyttömän tiukalle, jos meinaa että kissa niissä pysyy! Taluttimet on koiria varten!

        Myös frettejä ja kaneja ulkoilutetaan valjaissa joten miksipä ei myös kissoja


      • Meillä_tehty_se_virhe
        kartanollinenkurnauta kirjoitti:

        Hoh-hoijaa. Kuka sanoo että kissaa pitäisi ulkoiluttaa 24/7? Eihän koiriakaan tarvitse! Ihanteellista tietysti on jos voit, viitsit, jaksat ja ehdit käyttää kissaasi ulkona useita kertoja päivässä vaikka vain pienen hetken kerrallaan, mutta jälleen kokemuksen rintaäänellä sanottuna voin kertoa että valjaissa ulkoilu kerrankin päivässä riittää jos vain omistajalla on viitselijäisyyttä olla taluttimen jatkeena noin tunnin verran.

        Kissat eivät ole tyhmiä vaan erittäin oppivaisia eläimiä! Meidän monet, monenikäiset ja monista eri lähtökohdista kotoisin olleet naukujaiset oppivat hyvinkin nopeasti tietämään milloin on ulkoilun aika ja milloin ei kiitos sisäisen kellonsa. Oven edessä kiljuminen ilmaisee että katti on turhautunut eikä ole saanut tarpeeksi aktiviteettia, liikuntaa eli omistajan on katsottava peiliin. On tylsää, ei ole tekemistä, ei ole leikkikaveria, en saa huomiota, ulkona oltiin liian vähän ja mulla on niin helvetin paljon energiaa tuhlattavaksi asti! Huudan, kiljun, raavin ulko-ovea ja vaikka kusen keskelle plyyshimattoa ellen saa elämääni sisältöä!

        Jos olet täyttänyt kissan tarpeellisen hoidon, ruokinnan, ulkoilutuksen, aktivoinnin ja liikunnantarpeen esimerkillisesti, voi sulkea korvasti ja olla huomaamatta elukkasi protestointia. Sitkeinkin sissi lopulta ymmärtää ettei oven silppuamisella ja prrrrrkelettä mouruamalla saa tahtoaan läpi. Ihan sama se on koiran- kuin myös ihmispentujen kanssa.

        Kissa oppii ihmisenkin elonrytmin ja hyvä niin jotta voimme elää sopusoinnussa ja rakkaudentäyteisessä yhteiselossa. Niin me kissojemme kuin myös koiriemme kanssa. Koirakin on tuotava tarpeeksi pitkän ja energiaa kuluttavan sekä aktiviteettiä tuoneen ulkoilun jälkeen sisälle vaikka kantaen. Kissojen kanssa on helpompaa. On ihan eri asia ottaa syliin lihavakin kotikissa kuin mastiffi tai dobermanni. Tiedoksi vain että viimeksi mainitun olen joskus joutunut vähillä voimilla kantamaan eli ei ne koiratkaan aina ilolla sisälle tule.

        Oliko muuta?

        "Jos olet täyttänyt kissan tarpeellisen hoidon, ruokinnan, ulkoilutuksen, aktivoinnin ja liikunnantarpeen esimerkillisesti, voi sulkea korvasti ja olla huomaamatta elukkasi protestointia. Sitkeinkin sissi lopulta ymmärtää ettei oven silppuamisella ja prrrrrkelettä mouruamalla saa tahtoaan läpi."

        No nyt on kolmas vuosi menossa. Montako vuotta arviosi mukaan täytyy vielä kestää sitä mouruamista, oven kahvaan hyppimistä ja raapimista? Ja niinkuin sanottu, vaikka valjastelisit sen kanssa kolme tuntia, niin ei se saa tarpeekseen.

        Miksi sitä kissaa pitää yleensäkään ulkoiluttaa? Harmittaa että tuli aloitettua. Sekä kissa, että itse olisi varmasti onnellisempi, kun ei ulkomaailmasta tietäisi mitään.


      • VuhNau

        Kissa ei ole akvaario- eikä häkkieläin joten siksi sitä täytyy ulkoiluttaa.

        Yksiu esimerkki elävästä elämästä eli meillä eroahdistuksesta kärsivän, välillä aggreessiivisesti reagoivan ja ulko-ovella jatkuvasti mouruavan kissan rauhoitti kissakaverin ottaminen. Käytös muuttui kuin seinään ja nimenomaan positiivisesti. Kyseinen kissa oirehti ennen kaveria todella voimakkaasti vaikka sitä aktivoitiin ja ulkoilutettiin runsaasti. Vahva epäilys on että käytösongelmansa johtuivat liian varhaisesta vieroituksesta.

        Kissa oppii rutiineja sekä esim. tietämään milloin on mahdollisuus päästä ulos ja milloin ei. Jos mahdollista, ulkoiluta kissaasi aina samaan vuorokaudenaikaan, ja ulos lähtiessä toista samoja sanoja sekä rituaaleja kerta kerran jälkeen. Kovapäisinkin kissa oppii lopulta mitä esimerkiksi sana ulos, lähdetään tai valjaat tarkoittaa. Mutta taas jälleen kerran toistoja toistojen perään.

        Meillä sana ulos singauttaa kissat ulko-ovelle kun ne tietävät että on lenkkeilyn aika, ja viimeistään kun otan valjaat naulakosta hipsii se porukan hitainkin uniluolastaan. Kun sanon sisälle, tietävät naukujat että sisälle mennään vaikka sitten reppuselässä jos ei muuten. Jos sanon tarhaan, siirtyy halukkaat yksilöt sen pikkuikkunan luo josta ulkotarhaan pääsee. Eivät meidän kissat ole sen älykkäämpiä tai oppivaisempia kuin muutkaan, olen vain jaksanut tehdä toistoja toistojen perään ja kovapäisinkin mirri on lopulta oppinut ymmärtään mitä eri sanoilla tarkoitan. Helpottaa elämää kun toisiamme paremmin ymmärrämme.

        Kyllä se vain on niin että olipa kyseessä kissa tai koira niin kunnollisen ulkoilun, liikuntaa sisältävän sellaisen, jälkeen ei jaksa eikä halua petoilla, huutaa kurkku suorana tai muutenkaan oirehtia. Tietysti kissoissa on eroja eli naaraspuolinen petoeläin nimeltä Pentti ei ihan pienellä aktivoinnilla rauhoitu, mutta hän onkin adhd. Onneksi ikä on hieman hänen tempperamenttiaan rauhoittanut.


    • kissanauttiikeväästä

      Voi, voi kun on taitava tai hyvän mielikuvituksen omistava satuilija!

    • KitiKossa

      "Jos kissa ei ole puutarhassasi tai et näe kissaasi se on lain vastaisesti heitteillejätetty. Kissa ei saa olla edes omistamallasi maalla vapaana muutoin kuin ”kotipiirissä”
      Lähde: http://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-lajit/koirat-kissat507

      "Kissojen ja koirien vapaana pitäminen on täydellistä piittaamattomuutta muista eläimistä."
      Lähde: http://jarmolautamki.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/142712-vapaana-olevat-kotikissat-suuri-uhka-luonnolle

      "Vaikka lähes kaikki tuntevat kissojen irrallaan pitämisestä annetut määräykset ja ohjeistuksen, hyvin usein niistä ei piitata. Kissan annetaan kulkea vapaana ja poistua omasta pihasta. Monesti se tuupataan illalla ulos ja oletetaan palaavaksi aamulla kotiin."
      Lähde: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/18/lintujen-poikueet-lahtevat-pesista-kissat-kontrolliin

      Kissat eivät kuulu luontoon!!

      • R.I.P.Nature

        Washingtonin Smithsonian-instituutti on julkaissut tutkimuksen siitä, kuinka paljon kissat syövät pikkunisäkkäitä. Suuruusluokka yllätti tutkijatkin. Yksi lemmikkikissa tappaa keskimäärin 30–47 lintua ja 177–299 nisäkästä vuosittain. 10-vuotias kissa on ehtinyt siepata suuhunsa jo nelisensataa lintua.


    • catshiu

      Surullista ja valitettavasti täyttä totta eli rakkaat lemmikkikissamme ovat luonnossa pienpetoja jotka tappavat sekä syödäkseen että myös tappamisen ilosta. Ehkä monikaan ihminen ei harmittele linnun tai jyrsijän kohtaloa kissan kynsissä kun kuoleehan niitä eläimiä muutenkin kuin ainoastaan kissojen tappamina, mutta ainakin minä tunnen piston sydämessäni aina kun näen kissan riepottelevan jotain eläinparkaa. Viimeksi eilen tuli tippa silmään kun löysin puoliksi syödyn sepelkyyhkyn.

      Kissat saalistavat melkein mitä vain eli paljon muutakin kuin vain pikkulintuja tai hiiriä ja myyriä. Kissoille saaliiksi kelpaa mm. oravat, jäniksen poikaset, sammakot, sisiliskot, monet hyönteiset kuten esim. perhoset, kana- ja vesilinnut ja monet muut. Kissa on taitava metsästä, hiljainen tappokone joka onnistuu helposti saaliinsa yllättämään. Olen nähnyt kun kissa nappaa ilmassa olevan linnun kiinni. Niin uskomaton on kissan hyppykyky. Kissa saattaa tappaa myös muita lemmikki- ja kotieläimiä kuten vaikkapa kaneja ja kanoja poikasineen ja tuottaa suurta surua niiden omistajille.

      Vinkkinä teille kaupunkilaisille jotka tulette tänne maaseudun rauhaan kesämökeillenne: pitäkää kissanne ja koiranne omalla tontillanne älkääkö päästäkö niitä metsiin ja ihmisten pihapiireihin. Täällä maalla on irtokissoja jo ihan tarpeeksi eikä lisää kaivata, ei edes kesälomien aikaan.

    • siamilainen

      Muuhun kantaa ottamatta... Te jotka päästätte kissojanne pihalle valvomatta "koska se on niille lajityypillistä ja ovat niin onnellisia!" tekisittekö saman koirillenne, kaneille, freteille? Niin ja eikös hevosetkin pitäisi päästää vapaana kirmailemaan, jotkut reppanat kun nököttävät hiekkatarhoissa ja karsinassa, ehkä kerran kesässä pääsevät laitumelle jos puitteet sallivat. Voi niitä reppanoita koiriakin jotka on opetettu että muuten ollaan sisällä, mutta käydään ulkona touhuamassa pari kertaa päivässä. Pitäisihän niiden päästä pihaalla vaeltelemaan ja toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistä, merkkailun ja reviiritappeluiden merkeissä! Ja voi niitä koiraparkoja jotka elävät ulkokoirina sitten! Pitäisihän niidenkin päästä sisälle laumansa luokse, onhan niille lajityypillistä hengailla oman lauman parissa. Eikun hetkinen...

      Naukur, ihan hyvää tekstiä ja asiallistakin vielä :) Itse omistan parivuotiaan siamilaisen, joka tullut meille vasta puolisen vuotta sitten. Ensimmäisessä kodissaan elänyt vain ja ainoastaan sisäkissana. Toisessa kodissa yritetty viedä pihalle valjaissa, ei kuulemma tykännyt. Ja meille tullessaan ajattelin, että minäpä totuttelen ulkoiluun pikkuhiljaa. Vaan pelkät valjaat saavat kissan pelkäämään, lyöttäytyy maahan, tärisee eikä liiku edes namien voimalla. Siis sisätiloissa. Ulko-oven kun avaa niin koettaa rimpuilla karkuun, sitten kun tilanne laukeaa kyhjöttää ja välttelee meitä seuraavan tunnin. Harmi, minusta olisi ollut niin kiva kissaa ulkona käyttää. Mutta kun pelkkien valjaiden pukeminen saa jo näin pahan kauhun aikaan, emme ole puolessa vuodessa edistyneet asian kanssa yhtään. Ikkunasta tykkää kyllä kovasti lintusia tiirailla ajoittain, mutta eipä niitäkään minuuttia kauempaa kyttää.

      Kyllä, kissa on hyvin fiksu, oppii nopeasti ja on myös sopeutuvainen. Jos kissa yöllä mouruaa ovella ja päästät sen pihalle, se keksii että "ahaa jos huudan tässä niin ovi aukeaa". Jos ei aukea niin hoksaa kyllä ettei temppu toimi. Mummoni on valitettavasti opettanut kissansa siihen, että ravaa öisin päästämässä kissoja pihalle ja sisälle. Yöllä raapivat makkarin tapettia -> ulos, hyppäävät ikkunalaudalle huutamaan -> sisälle.
      Omani öisin nukkuu ja on tottunut siihen että nousemme klo 5 töihin, siihen saakka on nätisti hiljaa. Mutta sitten vapaapäivinä tuleekin viideltä varovasti maukumaan sänkyyn että mikäs on kun nyt ette herääkkään tähän aikaan. Samoin on oppinut ruokintarutiineihin. Joskus sitä itse ihmettelee että mitäs tuo vieressä kovasti naukuu ja kehrää, tajuan katsoa kelloa, kappas se on seitsemän eli juuri kissan iltasapuskan aika.

      • NauKurNau

        Putte, tuo jo edesmennyt valkea ihanuus kuului sarjaan kissat jotka eivät koskaan olleet ulkoilmaa edes haistaneet muuta kuin korkeintaan raollaan olevasta ikkunasta.

        Putte tuli mulle aikuisena, todella lihavana ja apaattisena kissana jota oli entisessä kodissaan pidetty tosiaankin lähinnä sohvatyynynä. Oli sillä oikein hieno ulkomaalainen nimikin, mtta veljeni lapsi totesi että kissa on ihan Putte Possun näköinen. Siitä nimi Putte ja se pysyi vaikka kissa meillä laihtuikin ihan mallimittoihin.

        Kermap*rsepariskunta oli tuonut Puten eläinlääkäriin piikille kun saivat tietää että kissalla on virtsakiviä. Ilmeisesti oli liian vaativaa ja vaivalloista alkaa kyseistä kisua hoitamaan ja erikoisruokavaliolla ruokkimaan, joten tappotuomio tuli muutoin ihan terveelle kissalle. Onneksi eläinlääkäri oli saanut herrasväen suostumaan hän että etsii kissalle uuden kodin ja se uusi koti löytyi minun luotani. Ikävä kyllä tämä PIIP pariskunta oli hankkinut heti uuden kissan vaikka itse en heille edes kärpästä lemmiksiksi olisi suonut.

        Putte pelkäsi kaikkea! Jopa kärpäsiä ja ulkomaailma oli todellakin kauhun paikka. Ulko-ovi sai olla sepposen selällään eikä kissa uskaltanut kuin korkeintaan kurkistaa ulos ja sännätä kauhuissaan karkuun. Muut kissat ja koirat tulivat ja menivät ulkotarhaan mielensä mukaan, mutta Putte ressukka maastoutui sohvatyynyksi, mitäpä se olisi muutakaan osannut tai uskaltanut.

        Valjaisiin totuteltiin pikkuhiljaa sisätiloissa. Eihän ne kivat olleet, mutta kuten jo olen monta kertaa toistanut niin omistajalla on oltava aikaa, kärsivällisyttä, rakkautta, vielä kerran rakkautta ja toistoja toistoja sekä toistoja. Mielipiteitä on monia, mutta mielestäni pehmeät nahkavaljaat ovat kissoilla kaikkein parhaat. Aloittelijan valjaina olin pitänyt joustavia kapeasta kuminauhasta valmistettuja jotka on helppo vetäistä päälle ja heti muutamassa sekunnissa pois. Eihän niissä kissa kestä jos karata haluaa, mutta opettelussa ne ovat ihan hyvät.

        Tuleepa pitkä tarina, mutta Putella lähtökohta oli siis paniikki, kauhu ja pakeneminen mitä ulkoiluun tuli. Aikaahan se vei, kärsivällisyyttäkin ja paljon muuta, mutta pikkuhiljaa Putte rohkaistui tarkkailemaan ulkomaailmaa ovenraosta, sitten siirtyi jo ulkoterassille ja heureka, lopulta pihalle!

        Putte sai edetä omaan tahtiin enkä sitä koskaan väkisin ulos vienyt, en edes sylissä kun siitäkin se ressu jo panikoi. Isona osana Puten ulkomaailmaan ja valjaisiin totuttamisessa epäilemättä oli toiset kissat ja koirat joiden käytöstä se tarkkaili. Oli muuten operaatio totuttaa kyseinen kissa silloiseen kattilaumaan ja pariin koiraan, mutta se on eri tarina se.

        Loppu hyvin, kaikki hyvin. Porukan arimmaksi Putte jäi, mutta ihan kelpo valjaissa ja taluttimessa liikkuja siitä tuli. Hieman laiskanpulskea ja mukavuudenhaluinen se toki myöhemminkin oli, aika lailla samanoloinen kuin sisareni kissa Paavo jonka kanssa ne olivat lopulta kuin kauan kadoksissa olleet kaksoset.

        Tarinan opetus jos sitä on? Todella ulkoilma- ja valjaskammoinen kissa saattaa oppia nauttimaan ulkoilusta kuin myös muiden kissojen sekä koirien seurasta. Aikaa ja hermoja se kyllä omistajalta vie.


      • maallamukavaa

        Sinähän nyt aivan typeriä kyselet. Eihän ole mitään järkeä päästää sellaista lemmikkiä ulos, joka ei ole soveltuva vapaaseen ulkoiluun. Kissa on ihmisen lemmikeistä siihen parhaiten soveltuva ja siksi vain itsekäs ja vastuuton kissanomistaja ei suo kissalleen vapautta.

        Mitä tulee tuohon Naukurin tekstiin, niin ei se, että sinä olet asioista samaa mieltä tee siitä hyvää. Se oli tyypillistä elämästä ja luonnosta vieraantuneen ihmisen hölinää.


      • Mussunmussunmussun
        maallamukavaa kirjoitti:

        Sinähän nyt aivan typeriä kyselet. Eihän ole mitään järkeä päästää sellaista lemmikkiä ulos, joka ei ole soveltuva vapaaseen ulkoiluun. Kissa on ihmisen lemmikeistä siihen parhaiten soveltuva ja siksi vain itsekäs ja vastuuton kissanomistaja ei suo kissalleen vapautta.

        Mitä tulee tuohon Naukurin tekstiin, niin ei se, että sinä olet asioista samaa mieltä tee siitä hyvää. Se oli tyypillistä elämästä ja luonnosta vieraantuneen ihmisen hölinää.

        Perustele väitettäsi miksi kissa olisi ihmisen lemmikeistä parhaiten vapaaseen ulkoiluun soveltuva!

        Miksei koira, kani, fretti, lammas, vuohi, possu, poni jne. mitä lemmikkieläiminä pidetään?

        Perustele mikä kissasta tekee parhaimman! Totteleeko se ehkä paremmin, oppii kotipiirin rajat helpommin, ei karkaile, ei aiheuta närää naapurustossa eikä tapa luonnon eläimiä?


      • Purnau
        maallamukavaa kirjoitti:

        Sinähän nyt aivan typeriä kyselet. Eihän ole mitään järkeä päästää sellaista lemmikkiä ulos, joka ei ole soveltuva vapaaseen ulkoiluun. Kissa on ihmisen lemmikeistä siihen parhaiten soveltuva ja siksi vain itsekäs ja vastuuton kissanomistaja ei suo kissalleen vapautta.

        Mitä tulee tuohon Naukurin tekstiin, niin ei se, että sinä olet asioista samaa mieltä tee siitä hyvää. Se oli tyypillistä elämästä ja luonnosta vieraantuneen ihmisen hölinää.

        "Se oli tyypillistä elämästä ja luonnosta vieraantuneen ihmisen hölinää"

        Tunnemmeko toisemme? Jos emme, mistä tiedät että mukamas olisin elämästä ja luonnosta vieraantunut ihminen?

        Kuinka sulla itselläsi menee? Elämänhallinta kunnossa? Millainen on luontosuhteesi? Elät omavaraistaloudessa metsän keskellä vai katselet kerrostalokämppäsi ikkunasta näkyvää yksinäistä pensasta?

        Mikä eläin soveltuisi parhaiten vapaaseen ulkoiluun? Koira ja kanat.


      • maallamukavaa
        Purnau kirjoitti:

        "Se oli tyypillistä elämästä ja luonnosta vieraantuneen ihmisen hölinää"

        Tunnemmeko toisemme? Jos emme, mistä tiedät että mukamas olisin elämästä ja luonnosta vieraantunut ihminen?

        Kuinka sulla itselläsi menee? Elämänhallinta kunnossa? Millainen on luontosuhteesi? Elät omavaraistaloudessa metsän keskellä vai katselet kerrostalokämppäsi ikkunasta näkyvää yksinäistä pensasta?

        Mikä eläin soveltuisi parhaiten vapaaseen ulkoiluun? Koira ja kanat.

        Sinusta en tiedä, mutta tuon nimimerkki NauKurNau:n kohdalla tekstistä on helppo tehdä kuvaamani päätelmä. Niin kulunut kokoelma sisäkissuttelijoiden (mahtava sana muuten) käyttämiä hokemia siihen oli koottu. Ja onhan se nyt selvä, ettei kissoja sisällä vankina pitävällä ihmisellä ole kaikki palikat kohdallaan.


    • Zeria

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016020221054448_uu.shtml

      Julmasti pahoinpidellyn kissan omistaja:

      "Haluan kuitenkin varoittaa kaikkia lemmikkien omistajia ja kehottaa pitämään lemmikeistänne huolta, Lehtonen painottaa"

      Pitäkää lemmikeistänne huolta jo ennen kuin ne joutuvat kohtaamaan jotain kauheaa, ehkä jopa kuolemaakin pahempaa, eli ottakaa opiksemme em. perheen ja kissan kokemuksista. Turha elää siinä luulossa että omalle kissalle ei voi sattua mitään ikävää. Omistajan jälkiviisaus ja omatunnon pistokset kissaa auta jos huonosti on käynyt.

      Ihminen on vapaan kissan suurin vihollinen.

      • maallamukavaa

        Kauheinta mitä kissa voi kohdata on kituminen sisäkissana. Se on yhtä kärsimystä niin kauan kuin kissaparalla elinpäiviä riittää.


      • Kurrrrrr

        Mitäpä tästä ylläolevasta opimme?

        Senkö että me kissojamme valvotusti ulkoiluttajat olemme lemmikkiemme vangitsijoita, rääkkääjiä, kiduttajia sekä niille kärsimystä tuottavia?

        Eiköhän ne pahantekijät löydy ihan muualta, ja suurena osasyyllisinä ovat kaikki he vastuuttomat ja patalaiskat kissanomistajat jotka jättävät kattinsa ulkoilemaan ihan oman onnensa nojaan välittämättä paskaakaan sen tekemisistä tai siitä mitä se ehkä joutuu kokemaan.


    • Naunaunaunau

      Vaihtelen nimimerkkiä sillä vahingosta viisastuneena en enää ole aikamääriin käyttänyt samaa nikkiä sillä se on varma tapa saada paskaa niskaan kirjoitti mitä kirjoitti.

      Mun kirjoituksia tässä ketjussa ovat
      kur.nau
      12.4.2016 20:49
      kartanotonnau
      13.4.2016 21:35
      kissakartanonau
      14.4.2016 20:05
      kartanollinenkurnauta
      15.4.2016 20:46
      kurnauskistanau
      15.4.2016 21:00
      Naukur
      17.4.2016 13:05
      VuhNau
      18.4.2016 12:51
      NauKurNau
      19.4.2016 19:37
      Purnau
      20.4.2016 12:40

      Tiedoksi sinulle rakas ystävä etten ole sisäkissuttelija vaan mielestäni kissan täytyy päästä ulos ja nimanomaan liikkumaan eikä vain istuksimaan paikoillaan monta kertaa päivässä. Jos tuo ei onnistu, on yksi ainakin tunnin mittainen ulkoilu tyhjääkin parempi.

      Kaikki omat sekä sisareni että sijaishoidossa olevat kissat ovat päässeet päivittäin pitkillekin valjaskävelyille kuin myös halunsa mukaan ulkoilemaan todella suuressa ulkotarhassa. Sama koskee myös koiria.

      Vastaileppa ensin minun kysymyksiini niin sen jälkeen voidaan alkaa koota mun palikoita kokoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1395
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1205
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      164
      880
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      866
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      154
      762
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      756
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      738
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      28
      614
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      585
    Aihe