Koira murisee omistajilleen, entäs vauvalle?

koir4

Viisivuotias koira, joka tuli meille puolivuotiaana. Ollut aina arka luonteeltaan ja uusiin asioihin/ihmisiin tutustuminen vaatii totuttelua, mutta kiintyy omaan laumaansa. Viihtyy paljon omassa rauhassaan, mutta lähtee innoissaan aina mukaan esim lenkille. Ongelmana on, että koira murisee meille, omalle laumalleen, todella usein. Lähes aina silloin kun sitä silittää. Johtajuuteen kiinnitetään koko ajan huomiota, eikä silitellä aina kun koira sitä itse vaatii, ruokakupin otan pois jos haluan jne jne. Alistuu usein itse (tulee luokse ja menee häntä heiluen selälleen). En pidä itseäni ihan idioottina koirien suhteen, mutta tämä asia menee yli hilseen.

Siis esimerkkinä: koira tulee innoissaan häntä liehuen luokseni ja kun silitän sitä rauhallisesti, alkaakin murista ja jäykistyy. Silloin käsken koiran poistumaan. Murisee usein myös harjattaessa ym muutoin hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Tuolloin jatkan murinasta huolimatta ja hoidan sen mitä olenkin tekemässä. Ollut aina näin. Todella epävarma luonne ollut aina, ja onpa pari kertaa puraissutkin. Ei puhettakaan että voisi esim. silittää mitenkään innokkailla otteilla, vaan vaatii aina rauhallista käsittelyä. Ruualle on perso ja tottelee innokkaasti, mitä nyt muutamia temppuja olen opettanut. Mutta auta armia kun näytät makkaraa ja pyydät antaa tassua. Tassu tulee kyllä salamannopeasti käteeni mutta hampaat menevät irveen.

Onkohan tuo koira joku sekopää??

Perheessä on nyt muutaman kuukauden ikäinen vauva. Koira on jokseenkin kiinnostunut vauvasta. Käy joskus nuuskaisemassa häntä alhaalla heiluen, mutta hakeutuu nopeasti pois. En missään nimessä uskalla vauvan antaa koskea koiraa (tarttuu tietenkin karvoista tiukasti), sillä puraisisi ihan varmasti. Uskallan toistaiseksi pitää samassa tilassa ilman jatkuvaa valvontaa, sillä vauva ei liiku ja koira pysyy itse kaukana. Mutta olenko ihan idiootti pitäessäni noin epäluotettavan koiran lapsiperheessä? Koirasta en todellakaan helpolla luovu, mutta todella tarkkana saa olla kun lapsi joskus liikkuu.

Mitään vinkkejä tai kokemuksia, murinan tai vauvan syntymisen koiraperheeseen, suhteen?

7

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Checking

      Koiran koko ja mahdollinen rotu vaikuttavat sikäli, että jos koira kilahtaa, miten pahaa jälkeä syntyy. Minikokoiset eivät ketään tapa. Mutta vaikuttaa tosi erikoiselta koiralta. Kyllähän se on pidettävä lapsesta kaukana. Alkoiko murina teillä vai oliko se tuollainen jo teille tullessaan? Yksi mahdollinen selitys on terveysongelma. Se voisi selittää sen, että koira koko ajan varoittaa teitä olemaan varovaisia. Jos sillä on joku kipupaikka.

    • 151631

      Mun koirani kanssa aikalailla samanoloinen kuin kuvailet omaasi. Nuorena mielellään tarjoili hampejaan ja irvisteli kunnes yritti näykätä. Suhtauduin siihen aika lailla huumorilla. Kehitin siitä vähän kuin pelin jossa jäykistelyssä kilpailimme kumpi ehtii ensin: minä vetää käden pois vai koira tarjota hammastaan. En milloinkaan komentanut sitä pois, vaan kehuin kaunista "hymyä" ja valkeita hampeja sekä palluttelin sitä entistä päättäväisemmin. Opetin sen ottamaan hellästi kiinni kun puraisi, eikä koskaan ole hälvässyt verille asti. Kehittymässä olleesta ruokakuppiaggressiosta opetin irti pitämällä kuppia jalkojeni välissä. Opetin sille nuorena taloon tullessaan paljon kaikkia temppuja ja sitä intoa riitti, sekä talossa että metsässä lenkkeillessä. Ongelmiakin oli ja tietyissä ristiriitatapauksissa olin sille kyllä aika fasistinatsi. Mutta niin vain sain johtajuuden ja lisäksi taisin saada varauksettoman kunnioituksenkin. Nyt 10 vuotias herrasmieshaukku ja tuo yhteinen "harrasteemme" vedä käpäläsi pois tai tulee hampia-leikki on vähentynyt muttei loppunut. Tämä koira tuli myös kodinvaihtajana noin vuoden ikäisenä ja oli elänyt lapsiperheessä jossa siitä päätettiin luopua koiran purtua perheen poikaa.

      Edellä kerrotun perusteella tulet tuskin saamaan koirasta lapsellesi toiveiden leikkikaveria. Sen etsikkoaika on luultavasti mennyt jo. Mutta vastaavasti sitä ei ehkä kannata nahkurillekaan viedä vaan voit etsiä kodin jostain kaltaisestani erakosta jolla on koiranhampaan kestävä huumorintaju.

    • Dr.alaban

      En minäkään tykkäisi, jos palkkapäivänä pyydettäisiin luokse ja pomo vain silittelisi päätä kun pitäisi muheva shekki saada kouraan. Voisin itsekin kilahtaa aika lailla:D Koira ei myöskään tule välttämättä innoissaan luokse sillä meiningillä, että kiva nähdä pidetään hellä hetki. Se, että koira heittää selälleen ja kerjää/ komentaa rapsutuksia massuun ei ole alistumista. Kannattaa miettiä mitä kaikkea sille koiralle opettaa ja mihin kaikki johtaa. Se, että koira ei siedä silittämistä ja kosketusta kertoo, että se on mennyt jo suht huonoon jamaan. Ja, huolestuttavaa on se, että itse pidät sitä arvaamattomana...
      Mikä on johtanut siihen, että koira pitää sinua epäluotettavana? Ehkä olet lähestynyt sitä väärin, olet sen mielestä outo, antanut sille paikoin liikaa valtaa, yms. Teiltä puuttuu kokonaan yhteisymmärrys.
      Hmm...helposti sen saa kuitenkin sietämään kosketusta ja nauttimaankin silittelystä kun tietää mitä tekee. Siitä voit olla aivan varma.
      No, joo. Hommaat jonkun fiksun kokeneemman tyypin katsomaan itseäsi/ koiraa niin selviät pähkäilemästä kun on kerta vauvakin talossa. Ei kuitenkaan PEVI- kouluttajaa missään nimessä...Ja sellaiset jotka tarjoaa vain pelkkiä nameja kaikkeen ratkaisuna kiertäisin myös erittäin kaukaa.
      Tällaiseen ongelmaan ei voi saada mitään järkevää ohjeistusta netin keskustelupalstoilla. Olikohan tämäkään nyt järkevä kommentti:D

    • okkouluttaja

      Oletko miettinyt, pitääkö koirasi oikeastaan silittelystä lainkaan? Tuohan on hyvin ihmismäistä käyttäytymistä, joka ei koiralle ole mitenkään lajityypillistä.. Useimmat koirat silittelystä oppivat pitämään, mutta ei se siltikään ole koiralle mitenkään luontaista. Usein ihminen käyttää silittämistä palkitsemisena, koska me itse pidämme sitä positiivisena asiana, mutta koiralle se voi olla vastenmielistä ja täysin luonnotonta. Jos koira tulkitsee ihmisen käytöstä samalla tavalla kuin toisen koiran käytöstä, silittäminen voi tuntua siitä jopa uhkaavana käytöksenä. Useimmat koirat pitävät siitä, kun sitä silitetään selästä, mutta jos toinen koira laittaa päänsä tai tassunsa sen selän päälle, tilanne on täysin eri ja rähinä melko varma. Useimmat koirat osaavat erottaa ihmisen käyttäytymisen koiran käyttäytymisestä ja ymmärtävät, että ihmiseltä tulevat uhkaavalta vaikuttavat eleet onkin ystävällisiä eleitä, mutta tämä vaatii oppimista ja tämä oppiminen tapahtuu pentuna sosiaalisena herkkyyskautena, noin 6-12 viikon iässä. Tiedätkö millaisista oloista koira on sinulle tullut? Tämäntyyppiseen käytökseen olen itse törmännyt pentutehtaista tulleiden koirien kanssa, joilla kosketus ihmisiin on hyvin vähäistä siihen asti, kunnes koti löytyy ja ongelmia syntyy, jos koti sattuu löytymään reilusti yli luovutusikäisenä.

      Kivun mahdollisuus kannattaa myös tutkia. Kosketuksen sietäminen on toki yksilöllistä ja kuten jo sanoin, kaikki eivät siitä pidä. mutta henkilökohtaisesti pidän kipua aina potentiaalisena vaihtoehtona, jos aggressiota esiintyy hoitotoimenpiteissä, joissa se voi kyllä johtua yhtä hyvin myös siitä, että koiraa ei ole totutettu niihin tai se on totutettu niihin pakottamalla, jolloin puolustautuminen on tullut mukaan kuvioihin tätä kautta.

      Aggressio sinänsä on täysin normaali asia, se on tapa reagoida asioihin. Taipumus aggressiivisuuteen on kaikilla, jopa kasvit osoittavat tiettyä aggressiota. Eri asia sitten on, milloin yksilö aggressiota käyttää, selvitäkseen jostain tilanteesta, tämä on yksilöllistä ja aggression käyttäminen liittyy myös perimään, toinen yksilö käyttää aggressiota herkemmin kuin toinen, mutta kaikilla siihen on valmius. Jos aggressiivisella käytöskellä saavuttaa haluamansa, sen esiintyminen lisääntyy, josta seuraa, että koira käyttää hampaitaan aina vain herkemmin ja yleistää käytöstä samankaltaisiin tilanteisiin. Se mitä koira saavuuttaa onkin tärkein asia selvittää, muuten et voi näitä seurauksia hallita ja aggressio luultavasti vahvistuu. Netin kautta on turha lähteä spekuloimaan mitä koira käytöksellään hakee, kannattaa ehdottomasti palkata asiaan perehtynyt kouluttaja, joka on aggressiivisten koirien kanssa tottunut työskentelemään. Pelkkä eläinkouluttajan ammattitutkinto ei välttämättä riitä, vaikka heillä kyllä teoriassa on pätevyys ongelmaan tarttua.. Kaikki jotka lupaavat poistaa koirastasi aggressiivisuuden kannattaa kiertää kaukaa, aggressiivisuus ei ole sairaus, joten sen poistaminen on mahdotonta, käytöksen dumppaaminen tekee koirasta entistä vaarallisemman.

      Koska teillä on vauva, kannattaa hakea ulkopuolista apua, ongelma ei parane itsestään. Jos tähän päädytte, kannattaa valmiiksi miettiä, mistä ongelma on alkanut. Juurikin aggression tehokkaan yleistymisen vuoksi monen vuoden aikana kehittynyt aggressiivisuus vaikuttaa usein täysin järjettömältä käytökseltä. Kun asiaa lähtee purkamaan ensimmäisistä tilanteista, joissa koira on aggresssiivisesti käyttäytynyt, alkaa tilanne usein hahmottumaan ja koiran motiivit on usein helpompi ymmärtää ja tätä kautta käytöstä ylläpitäviin vahvisteisiin pystytään vaikuttamaan.

    • Aloittakaalääkäriltä

      Ammattilainen neuvoisi muutenkin ensin ell ja kipuspesialistille ennen koulutuksen aloittamista. Opista ei ole hyötyä jos terveys rassaa... Mikäli yhteydet on pitkät niin verkossa toimii Koiruuksien klubi ja ei ole hinnoilla pilattu kuitenkaa.

    • sullaonongelma

      Vähän kyllä epäilen että se koiran "murina" on tykkäämistä, eli nautiskelee vähän kuin kissa kehrää, koska ilmeisesti ei ole hampaitaan käyttänyt. Tiedän erään koiran joka nautinnollisesti murisee ja "polkee mopoa käyntiin" kun sitä rapsuttelee, ei takuulla ole vihainen. Koiran kuvauksesta päätellen pidän sinua idioottinen koirien suhteen.

      • luetunymmärtämistä

        Juu löytyy kyllä koiria jotka örisee ja murisee, kuten hampaitaan näyttäviä koiria, ja tällä osoittavat vain ystävällisyyttään. Nämä koirat vain erottaa helposti rennosta, kirsusta hännäpäähän ulottuvista ystävällisistä eleista. Aloittaja kertoi koiran jännittyvän, mikä kertoo kyllä aloittajan koiranlukutaidosta ja aivan oikeasta tulkinnasta, että koira ei todellakaan ole rento tilanteesta. Hän myös kertoi koiran purreen...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe