Koiran hankkiminen?

Kokematonkoirankaveri

Hei! Täällä kirjoittaa 11-vuotias tyttö Helsingistä. Kiinnostuin muutama kuukausi sitten kovasti belgianpaimenkoirasta ( tervuereista ). En vielä ajatellut hankkia koiraa vaan vasta 15-vuotiaana ns rippilahjana. Sopiiko Tervueren minulle ensimmäiseksi koiraksi? On tullut puuhailtua paljon vahvan sakemannin seurassa ja hieman myös isompien koirienkin kanssa. Itse olen kovin liikunnallinen joten ajattelin että se olisi hyvin tärkeä osa koiran hankintaa. Aikaa ja kiinnostusta löytyy. Eli sopisiko belgianpaimenkoira minulle ensimmäiseksi koiraksi?

6

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdasdasddd

      Kaikki koirakokemus on hyväksi ennen oman koiran hankintaa. Varsinkin samantyyppisistä roduista.
      Suosittelen myös lisäksi lukemaan paljon koirakirjoja, esim. Jan Fennelin "Kuuntelen koiraani", sekä Cesar Millanin "Pentukoulu" vähintään. Saat ne kirjastosta.

      Mieti myös valmiiksi tarkkaan oletko 15-vuotiaana motivoitunut hoitamaan koirasi seuraavatkin 15 vuotta (jolloin olet jo 30-vuotias)?
      Yleensä siinä 15-16v alkaa kiinnostamaan ''nuorten jutut'', eli kaupungilla ja bileissä pyörimiset ja tottakai mahdollisesti ne pojat/toiset tytöt.
      Kiinnostaako todella silloin vähintään se 10-12/kertaa päivässä viedä pentua ulos, jotta se oppisi sisäsiistiksi? Entä opettaminen tavoille, sekä mahdollisesti joku harrastus? Pärjäätkö näykkivän pikkupennun kanssa? Mites koiran murkkuikä? Nuorilla usein katkeaa pinna nopeasti, ellet ole todella rauhallinen ihminen, joten murkkuikäisen pennun hoitaminen ja komentaminen voi olla haastavaa, malttia kun ei saa menettää missään vaiheessa. Yksinoloharjoituskin on tärkeä opettaa heti.


      Kerää paljon nyt tämä 4 vuotta kokemusta koirista, erityisesti niistä belggareista, ettei tule yllätyksiä niin kamalasti.
      Nuorille en suosittele ainakaan aluksi taluttelemaan ihan yksin koiraa.
      Liian usein näkee lapsia taluttamassa ihan pikkukoiria, koska ''ne pärjää'' vanhempien mielestä, koska koira on pieni. Kaikki myös aina tunkee väkisin iholle, kun on pentukoira kyseessä, nimim. kokemusta on! Ja ne kaikki ei ole kivoja, vaikka toisen koiran omistaja niin väittäisikin. Monet aikuiset koirat ei siedä pentuja.

      Mitä myöskään niille vanhemmille ei yleensä tule mieleen on se, että mitä jos vieras irtokoira tuleekin sen pennun päälle? Miten ihmeessä lapsi tilanteesta selviää?? Pahimmassa tapauksessa pentu kuolee ja lapsi loukkaa vielä itsensäkin.
      Meidän koiran kimppuun on tultu pari kertaa, onneksi olin nopeampi ja rohkeasti puolustin pentuani, joten pelkoa ei jäänyt.

      Sulle olis tulossa suhteellisen iso koira, jonka hallinta voi olla haasteellista jos koulutus menee pieleen. Mieti miten pärjäät koiran kanssa joka esim. räyhää/haluaa tappaa kaikki muut koirat tai/ja ihmiset. Sun tulis siis pystyä se pitämään aisoissa ja poissa muiden iholta.
      Juuri yksi päivä näin koiran joka halusi kaikkien AUTOJEN perään, todennäköisesti paimensi niitä. Todella vaarallista ja jos irti pääsis niin henki lähtis heti, koska juoksee auton alle suoraan.

      Oletko harkinnut muita rotuja? Miksi juuri tervueren? Kai tiesit, että se on haasteellinen ekaksi koiraksi vahtiviettinsä ja voimansa puolesta? Jossei sinulta löydy tarvittavaa auktoriteettia, voi koira puolustaa sinua ja olla vaaraksi täten muille.
      Tervueren tarvitsee myös jotain tekemistä normihihnalenkkien lisäksi, koska se on ns. harrastuskoira. Se sekoaa jossei se saa tekemistä ja tällöin se pistää talon remonttiin ja viihdyttä itseään tekemällä tuhmuuksia. >:)

      Jos nyt lähdet tosissasi asiaa viemään eteenpäin, niin kirjasto kutsuu! :)
      Onnea rodunvalinnasta ja kannattaa mennä tutustumaan rotuun ihan näin niinkuin oikeastikin. Facebookin ja foorumeiden, sekä kasvattajien kautta pääset varmasti tutustumaan tarkemmin näihin upeisiin koiriin!

      Ps. ole tarkkana mistä pentusi otat. Valitse virallinen suomalainen kasvattaja, joka tukee sinua koko koiran eliniän. Tsekkaa virallisilta Kennelliiton jalostustietosivuilta vanhempien terveystiedot ja ota pentu vain rohkeilta vanhemmilta. Tervuilla on ihan liikaa pehmeitä yksilöitä jotka säikkyy mm. ääniä.

      Lue tämäkin vielä:

      http://koirarodut.suntuubi.com/?cat=560

    • Olinuorijoskusmäki

      Suositelisin ensi koiraksi toyterrieriä tai chihuahua löytyy tervun ulkomuodolla sekä tarvitaessa luonnetakin ;)
      Mulla oli oppi/hoitokoirana sinun iässäsi rottweiler ja tervu,mutta en olisi pärjännyt ilman heidän ohjaajiaan niiden kanssa vaikka olivatkin huippuunsa koulutettuja aikuisten toimesta :)
      Ota myöhemmin rinnalle tervu kasvamaan kun olet selvinnyt pienestä ensin! Niin ja jatka ennen oman tuloa harrastusta mm. SKL nuorten toiminnat,jäsenyys ja näyttelyt,lainakoirat..

      • Kokematonkoirankaveri

        Kiitos! Olen ajatellut että siinä 14-16 ikävuoden välillä alkaa kiinnostamaan muutkin asiat kun vain se koiran pissittäminen ja hoito, mutta olen miettinyt ja tulen tottakai miettimään tätä asiaa todella kunnolla, ajattelin että siis ostaisin sen pentuna, niin saisi vähän enemmän opettaa itse sille tapoja mistä itse tykkää eikä niistä, mitä sille on jo opetettu. :)ja jos siis päädyn sen koiran hankkimaan, tutustun hoitoon, ruokintaan, erilaisiin tarpeisiin, sairauksiin ja tottakai kokonaisuudessaan siihen itse rotuun jonka sitten valitsen. En ole vielä ihan tasan päättänyt että onko se koira sitten belgianpaimenkoira vai mikä.. Tie vaikka kiinnostuisin vuosien varrella vaikka terriereihin, ja ostaisin pienemmän koiran ensin mutta kun ei se koiran elättäminen ihan ilmaista ole. Olen semmoinen ihminen että periaate pysyy vaikka mieli muuttuu joten enköhän sen koiran jonka tulevaisuudessa valitsen, osaan hoitaa...mutta kiitos siis vielä


    • Helpompaakoiraatarjolla

      Itse olen sinua hieman vanhempi tyttö. Olen ollut kahden tervun kanssa tekemisissä, toinen valitettavasti edemennyt. En suosittelisi ekaksi koiraksi tervua, tai belgiä ylipäätänsä. Vaikka oletkin sakemannien ym. kanssa ollut tekemisissä, niin belgit tarvitsevat paljon aikaa kouluttamiseen. Itselläni ei ole ollut koiraa. Vaikka ottaisitkin belgin rippilahjaksi, johon on monta vuotta, todennäköisesti jatkat opiskelujasi peruskoulun jälkeen. Iltasi menisivät opiskelussa, ja sinulla ei jäisi paljoa aikaa välttämättä koiran koulutukseen. Ensimmäiseksi kannattaisi ottaa pienempi koira, tai belgin kokoista toivoessasi esim. jokin sekarotuinen, jossa on helppoja rotuja. Sekarotuiset ovat myös tunnetusti terveempiä, tälle en syytä muista.

      • asdasdasddd

        Hei, kirjoituksesi oli todella fiksu, pointsit siitä, Helpompaakoiraatarjolla!

        Valitettavasti kuitenkin kommenttisi sekarotuisten terveydestä ei pidä paikkaansa.
        Sekarotuisuus ei tee koiraa terveemmäksi, eikä sekarotuisia suurimmaksi osaksi edes tutkita luustoltaan tai perinnöllisten sairauksien osalta, joten sairaudet leviävät hallitsemattomasti.
        Monet sekarotuiset ovat myös pentutehtaiden tuotteita (koska jos olet Kennelliiton jäsen, niin sinulta VAADITAAN asioita, tai et saa koiriasi rekisteriin), koska niitä on helppo kasvatella välittämättä mistään säännöistä tai terveystarkeista.
        Ei myöskään mopsin ja englanninbulldoggin sekoitus ole mitenkään erityisen terve yhdistelmä, vaikka sekarotuiseksi luokitellaankin. Mopsi ja englanninbulldoggi maailman sairaimpia rotuja ja ne yhdistäessä tulee molempien rotujen sairaudet mahdollisesti pennuille, joten pentu mahdollisesti paljon sairaampi kuin puhdas jommankumman rodun edustaja. Ymmärrärsitkö logiikkani?

        Hienoa kuitenkin nähdä, miten fiksuja nuoria täälläkin keskustelussa on! :)
        Uskomatonta ajatella, että aloittajakin on vain 11-vuotias ja silti niin aikuismainen.

        Itse suosittelen edelleen jotain helpompaa rotua, koska moni useamman koiran omistanutkaan ei sovellu belgianpaimenkoiran omistajaksi. Se vaatii jo tietynlaista asennoitumista, auktoriteettia ja halua/osaamista harrastaa. Ei välttämättä nappaakkaan tehdä sen kanssa paljon töitä, kun ei ymmärrä miten rankkaa se voi opiskelujen lisäksi olla. Sen jälkeen voikin olla koiran kanssa vaikea elää; se voi räyhätä kaikille vastaantulijoille, vahtia kotia vierailta, näykkiä, hyökkiä toisten koirien/ihmisten päälle, rikkoa paikkoja jne. Lista on loputon.
        Ja kaikesta maksaa lopulta omistaja. Aika ikävään tilanteeseen voi joutua mm. siitä jos koira hyökkää jonkun kimppuun ja vahingoittaa tätä vakavasti. Voi tulla ''pikkuinen'' lasku.

        Seurakoirat on sellainen varma valinta! =) Suosittelen esimerkiksi villakoiraa. Turkin voi ajella pari kertaa vuoteen lyhyeksi, niin ei tarvii sitä turkkiakaan miettiä. Toinen helppo rotu on whippet, vaikka lähteekin kyllä saaliin perään. Se kuitenkin sen verran kevyt ja helppo pitää aisoissa. Kumpikaan roduista ei ole taipuvainen aggressiivisuuteen tai dominoiva luonteeltaan.


    • Eiseainaoo

      Tervuista ei itselläni ole oikeastaan ollenkaan kokemusta, mutta entäs sitten kun lähdet opiskelemaan? Mitä koiralle sitten tapahtuu? Lähteekö se mukaasi? Jääkö vanhemmille vai joutuuko kiertoon? Entä jos lähdette lomalle? Tai jos tulee yllättävä sairastuminen koiralle? Kuka kouluttaisi pennun? Näitä kannattaa miettiä ja harkita ennen koiran ottamista. Itse sain oman koirani rippilahjaksi, ja koira ollut nyt vuoden minulla. Kokemusta kyllä löytyi kahdeksan vuoden takaa perheemme colliesta.. Mutta kyllä tämän toisen kanssa on saanut monet itkut itkeä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2003
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      54
      1725
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      58
      1629
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe