katetrivuotaa

eturauhassa

Olin eturauhasleikkauksessa ja nyt on katetri. Onko normaalia että katetri falskaa?
Miten kauan voi tulla veristä vuotoa?

15

7040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vuototutkittava

      Jos katetri vuotaa runsaasti eli niin ettei tukipussiin tule virtausta lainkaan on tällöin otettava yhteys pikaisesti hoitavaan terveyskeskus lääkäriin tai vastaavaan sairaanhoitajaan. Pieni vuoto on ihan normaalia koska katetria ei pystytä saamaan millään 100% tiiviiksi. Jos koet että vuoto on hävetävää tai muuten häiritsevää niin sairaanhoitajalta voi pyytä kiinteitä housuvaippoja. Leikkauksen tehneellä yksiköllä on velvollisuus tiedottaa potilasta housuvaippojen käytöstä tarvittaessa opastaa niiden käytössä.

    • Potilaskertomus

      Olin eturauhasleikkauksessa viime syksynä ja parin päivän sairaalassa olon jälkeen pääsin kotiin. Lääkäri sanoi että katetrin kiinniolo aikana pitäisi välttää ylimääräistä liikkumista jottei katetrin kiinnitys löystyisi.
      No minä en jäänyt sohvan vangiksi vaan jatkoin normaalia elämää liikkumisen puolesta. Se oli virhe sillä liikkumisen myötä katetrin kiinnitys löystyi ja virtaus rupesi heikentymään. Lopulta kiinnitys meni niin löysäksi että virtausta ei mennyt enää lainkaan katetriin vaan kaikki valui housuihin. Tämän seurauksena nopeasti HYK:siin ja laitettiin uudelleen virtaus katetriin sekä annettiin kiinteitä housuvaippoja joita käskettiin pitämään. Tämä kaksiviikkoinen katetrin kanssa oli elämäni pisimmät kaksiviikkoa ja jokapäivä oli hermo kireällä. Kunnes sitten vihdoin koitti se päivä kun katetri poistettiin niin ensimmäistä kertaa menin sairaalaan iloisena ja hymyillen.

      Aloittajalle voimia sekä pitkää pinnaa katetrin kanssa ja liikkuminen kyllä kannattaa, mutta ei niin rajusti kuin mitä minä tein sillä sohvalla makaaminen ei edistä toipumista.

    • Teiskahennilä

      Kannattaa muistaa että katetrin poiston jälkeen voi virtauksen pidätys olla heikko ja housuvaippoja saattaa joutua pitämään viikon, mutta tämäkin on ihan tapauskohtainen.

    • katetritraumat

      Riippuu sairaanhoitajasta. Olen joutunut olemaan katetrissa viikon ajan suuren leikkauksen jälkeen, ja katetria vaihdettiin säännöllisesti. Vain yksi sairaanhoitaja sai katetrin kiinni ilman suurempaa sählinkiä... sellaisia ne pääkaupunkiseudun sairaanhoitajat tuppaavat olemaan. Verestä en sitten osaa sanoa, koska omassa katetroinnissa veri meni sairaanhoitajan piikkiin (hän kuitenkin suostui myöntämään sen hetken kinastelun jälkeen)

    • Liikkua_pitää

      Kun minulla on katetri samasta syystä viime kesänä niin minua lääkäri kehoitti liikkumaan paljon. Hän antoi "pikkupussin" vyötärölle jonka kanssa ulkona liikkuminen onnistui hyvin. Lääkäri myös sanoi että jos kahdenviikon aikana ei liiku niin olisi mahdollisuus veritulppiin ja muihin sairauksiin.

    • ounou-

      Etkö saanut lainkaan niitä napapiikkejä veritulppien ehkäisyyn?
      Olen myös kuullut että jos liikkuu paljon sen pikkupussin kanssa voi tulla haavatyrä?
      Pitäneekö paikkaansa?

    • Lääkitys

      Minäkin olin kyseisessä leikkauksessa ja kaikki meni hyvin puolitoistaviikkoa, mutta sitten alkoi helvetin moiset vatsakivut. Kuulin jälkikäteen että kipulääkkeitä olisi pitänyt käyttää säännöllisesti leikkauksen jälkeen. Käskettiinkö teitä muita käyttää kipulääkkeitä säännöllisesti?
      Hoito-ohjeessa ja lääkepurkeissa lukee että tarvittaessa. Tietenkään en niitä ottanut kun ei ollut kipujakaan ennen kuin sitten vasta alkoivat.

      • Aaltokipu

        Eturauhasenleikkauksen jälkeen lääkärin pitäisi määrätä lääkkeet joita kotihoidon aikana käytetään. Kipulääkkeitä tulisi suosituksen mukaan käyttää päivittäin niin pitkään kuin lääkärin määräämä kuuri kestää. Kipulääkkeiden käyttämättömyys voi johtaa vaikeisiin vatsakatarin kaltaisiin oireisiin tai sitten saattaa esiintyä aaltokipua eli sietämätön kipu kun jäseniä liikuttelee. En tiedä mitä purkeissa ja ohjeissa lukee, mutta lääkärin sana on tälläisissä tapauksissa painavampi kuin yksikään hoito-opas tai pilleripurkin epämääräinen suositus.


      • TYKS

        En tiedä onko sairaanhoitopiireissä eroa, mutta minä olin TYKsissä syksyllä kyseisessä leikkauksessa, mutta en saanut mitään lääkärin ohjeita särkylääkkeiden päivittäiseen käyttöön. Kun lähdin kotiin niin lääkäri sanoi että kipulääkkeitä voi ottaa tarvittaessa.


    • Ikävä_kokemus

      Olen myös ollut kyseisessä leikkauksessa ja leikkausalueella ilmeni sisäinen vuoto eli virtsa valui vatsaonteloon joka aiheutti hirveän polton. En vaihtanut katetria suosituksen mukaan uuteen viikon käytön jälkeen. Voisiko vuoto olla seurauksena siitä ? Tai olisiko muita mahdollisia vaihtoehtoja?

      • Lääkärityössään

        Se että virtsaa pääsee valumaan vatsaonteloon on todellakin erittäin harvinaista ja eturaushasleikkaus potilaista näin saattaa käydä yhdelle tuhannesta. Mikäli näin kuitenkin päässyt tapahtumaan on seurauksena aivan järkyttävä poltto,kipu ja kivistys alavatsassa joka saattaa pidemmän päälle aiheuttaa potilaalle shokki-tilan.

        katetri tulisi todellakin vaihtaa viikottain sillä jo reilu viikon käytössä olleeseen katetrin virtaukseen tulee sakkaa joka estää virtsan normaalin virtauksen. Tällöin on erittäin suuri riski että tukos aiheuttaa virtsaputkeen paineen joka repäisee herkän leikkauskohdan auki. Potilas kyllä tuntee kun repäisy tapahtuu sillä kyseisellä hetkellä tulee yleensä järkyttävän kivun lisäksi erittäin raju hiki.

        Päivystykseen olisikin lähdettävä pikaisesti heti ensioireiden jälkeen sillä mitä enemmän virtsaa pääsee vastaonteloon sitä sietämättömksi kipu käy ja myös seuraukset voivat olla vaikeita ja riippuen repäisyn laajuudesta niin edessä saattaa olla uusi pikainen leikkaus ja jos tähän joudutaan niin katetria voi joutua pitämään hyvinkin pitkään jopa kuukauden.

        Muista mahdollisista aihuttajista sen verran että kyseessä voi olla myös leikkauksen aikana tapahtunut virhe, mutta jos kyseessä on ollut robottiavusteinen leikkaus niin tuollainen virhe olisi silloin jo amatöörimäistä huolimattomuutta.


      • Eturauhanen

        "poltto,kipu ja kivistys alavatsassa joka saattaa pidemmän päälle aiheuttaa potilaalle shokki-tilan"

        Ei kukaan pysty elämään tuollaisen kivun kanssa niin pitkälle että kerkeäisi menemään shokki-tilaan. Kyllä sitä ennen shokki-tilaa aina lähtee jo päivystykseen ja lähestyvän shkko-tilan tietää jo siitä jos ihminen alkaa tärisemään ja hikoilemaan.

        Tuosta virtsaputken repeämisestä myös sen verran että voi johtua myös siitä että jos on ollut leikkauksen jälkeen vain paljon paikallaan eikä liikkunut niin sekin saattaa haurastuttaa leikkauspaikkaa virtsaputkessa. Oma lääkäri sanoi minulle että pitäisi liikkua leikkauksen jälkeen normaalisti sillä paikallaan makoilu ei edistä paranemista ja voi aiheuttaa komplikaatioita.


    • Entinen_potilas

      Minulta leikattiin toissa vuonna eturauhanen laparoskooppisella leikkauksella ja kun lähdin sairaalasta kotiin niin hoitajat antoivat tarkat kotihoito-ohjeet. Tärkein asia oli että liikkua pitää päivittäin eikä vaan makailla sohvalla/sängyssä sillä liikkumattomuus voi aiheuttaa kompikaatioita. Sanottiin että Normaalia elämää voi/pitää jatkaa. Saunassa käynti kiellettiin sekä autolla-ajo, pyöräileminen ja ylimmääräistä rehkimistä piti vältää. Ulkoilua suositeltiin henkisen hyvinvoinnin ja pirteyden sekä toipumisen nopeuttamisen kannalta. Katetri käskettiin vaihtamaan viikon päästä uuteen ja tätä hoitajat painottivat että se on juuri se viikko eikä yhtään yli.

      • VirtsaaSeVainOn

        Hyviä neuvoja. Eturauhasleikkauksen jälkeen katetria pidettävä 2 viikkoa, samaa. 4 päivää jäljellä ja nyt alkoi falskata, ei mukava tunne, vaipat kastuu, tulee väkisin putken reunoilta. Ainut pelko, jatkuuko virtsaputken tervehtyminen normaalisti, vai onko katkennut jostain, vai, vai?


      • VirtsaaSeVainOn kirjoitti:

        Hyviä neuvoja. Eturauhasleikkauksen jälkeen katetria pidettävä 2 viikkoa, samaa. 4 päivää jäljellä ja nyt alkoi falskata, ei mukava tunne, vaipat kastuu, tulee väkisin putken reunoilta. Ainut pelko, jatkuuko virtsaputken tervehtyminen normaalisti, vai onko katkennut jostain, vai, vai?

        Onko katetri tukossa kun falskaa ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe