Vartijana oleminen

Sebmat

Jos tahtoo olla vartija. Mitä tulee huomioida? Mitä eroa on vartijakortilla ja vartijatutkinnolla? Voiko ulkomailla vartioida? Tarvitaanko joka maassa oma vartijakortti?

8

352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • turvallisuusalankouluja

      Vartijakortti on minimi mikä pitää olla, jotta saa vartijana työskennellä. Sekä tietty vähintään 18 vuoden ikä ja nuhteeton tausta. Väliaikaisen vartijan kortin saa suoritettua muistaakseni viikossa, oliko 40 h ja sillä saa työskennellä esim. kesätyöntekijänä. Jos tahtoo vartijana ympärivuotisesti työskennellä tulee koulutusta olla takana yhteensä 100 h.

      Vartijantutkintoja on sitten erinlaisia, työkkärin järjestämiä pidempiä, mutta ei tutkintoon johtavia ja sitten on vartijan ammattitutkinto, joka muistaakseni kestää noin vuoden. Riippuu vähän käykö sen kokopäiväisenä vai työnohessa, jolloin valmistuminen on hitaampaa.

      Vartijan ammattitutkinnossa käydään sitten kaikkia asioita vähän laajemmin ja harjoitellaan itse työtäkin, niin tilanteita, esim. aggressiivisen henkilön kohtaamista vartiointikierroksella, kuin ihan työharjoittelujakin. Vartijakortti on aika teoriapainoitteinen ja itse työnoppiminen tapahtuu sitten vasta töissä.

      Lisäksi on sitten vielä turvallisuusalan perustutkintoa ja erikoisammattitutkintoa, joiden kesto on siellä 1-3 vuotta, riippuen taas käykö sen nuorisopuolella, töissä ollessaan vain miten. Ne ovat sitten jo aivan muita kuin vartija kouluja, toki ainakin perustutkintopuolelta vartijakortti mukaan kuuluu.

      Voimankäyttövälineisiin pitää myös olla koulutukset erikseen ja ne eivät kuulu tuohon 100 h koulutukseen, vaan tulevat lisäksi. Toki samalla kun sen käy, niin monesti voi suorittaa ne lisäpäivät siinä samassa. Käsirautojen käyttöön tarvitsee voimankäytön yleisen osan, ja kaasuun sekä teleskooppipamppuun sitten omat koulutukset käydä. Voimankäyttöä myös on pakko kerrata vuosittain, vartioimisliike järjestää koulutuksen työntekijöilleen.

      Jos miettii mistä kannattaa lähteä liikenteeseen, niin vartiakortti on paras. Näkee että onko ala mieluinen ja sen jälkeen voi sitten vaikka vartijan ammattitutkintoa tai turvallisuusalan perustutkintoa lähteä työnohessa suorittamaan. Merkittävin hyöty noista koulutuksista, on se että monella paikkakunnalla niihin mielenkiintoisimpiin ja haastavimpiin tehtäviin on etua jos on esim. vartijan ammattitutkinto käytynä. Ja monesti niihin sitä vaaditaankin asiakkaan puolesta.

      Pienemmillä paikkakunnilla voi olla hankala työllistyä ilman noita ammattitutkintoja, mutta pääkaupunkiseudulla saattavat jopa vartijakortin maksaa, jos hakee töihin.

      Vartijan tärkein ominaisuus on se että pystyy keskustelemaan ihmisten kanssa ja lehmän hermot olisi hyvä olla. Kohteista sitten riippuu minkälaisia muita ominaisuuksia tarvii, kaupoissa tulee olla rohkeuttakin, kun pitää yksin joku narkki ottaa kiinni tai useampikin. Piiripuolella suuntavaistoa ja kykyä työskennellä myös yöllä.

      Kohteita on niin monelaisia, joten monenlaista osaamista ja kykyä tarvitaan. Myymälä, järjestyksenvalvonta (JLVJ. esim. kauppakeskus, lähijunat), sekä sairaalat ovat kaikkein eniten toimintaa sisältäviä, sitten on asiakaspalvelu tehtäviä, porttivartioita ja vaikka mitä. Työtehtäviä voi olla pienen viraston respasta, valtioneuvoston / lähetystön turvallissuushenkilönä olemiseen.

      Toistaiseksi ei vartijana voi työskennellä muutakuin niissä maissa missä on vartijakortti, kun tuo lainsäädäntö on kovin erinlaista maiden välillä. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista että esim. EU alueella voisi työskennellä, kun nuo vartioimisliikkeetkin alkavat olemaan aika kansainvälisiä.

    • jfdjdfjgk

      Kun ymmärtää, että vartioinnissa on kyse asiakaspalvelusta, on päässyt jo pitkälle.

      • introverttivardija

        Sehän tällaista introverttia hommassa ärsyttääkin. Aina pitää olla ns ihmistenilmoilla ja puhumassa ns mukavia. Kun ei jaksais.


      • Ihmettely
        introverttivardija kirjoitti:

        Sehän tällaista introverttia hommassa ärsyttääkin. Aina pitää olla ns ihmistenilmoilla ja puhumassa ns mukavia. Kun ei jaksais.

        Ehkä vartija on väärä ammatti, jos ei pysty normaalisti juttelemaan ihmisille. Tärkeintä ei ole olla heti patukan varressa, vaan vartijat tekevät ennaltaehkäisevää työtä olemalla esillä. Tietysti kaikki piiri- ja yövartijat erikseen.


    • ammattiA
    • mutmitajoseijaksa

      Työntää kärryjä vaikka kuinka haluaisi? Eli jos haluaa olla vartija mutta ei vain saa kärryletkaa liikkeelle? Apuva. Tuleeko silloin muut vartijat muista marketeista apuun jos soittaa niille että apuva!? Koreja näkee joskus myös vartijain kantavan, eikö sekin ole vähän riskaapelia jos ne kaatuminen päälle? Ei se varmaan satu mut se on varmaan aika noloa? Onko kokemuksia ja asiallista vastausta kiitoz

      • VartijaonVartija

        Heh. Toi kärryjen roudauttaminen vartijoilla on niin tyhmä juttu kuin vain voi olla. Lisäduuneilla Vartija "sidotaan" kärryrundiin tms. pois valvonnasta ja sillä luodaan sitten turvallisuusaukko, missä ajassa voi tapahtua mitä vain.Hulluimmissa paikoissa niitä kärryjä siirrellään kärryparkista toiseen ja siihen voi palaa tunnista puoleentoista isossa kauppakeskuksessa. Kyllä fiksu tavaratalo palkkaa esim. nuoria kärry ja pullohommiin ja antaa turvallisuusvalvonnan pelata 100 pros.


    • eisekäy

      Vartija on katsos nykyään monipalvelun osaava käyntikortti joka tekee mitä kauppias päättääkään keksiä, ei siinä auta vastustella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe