Amiga Apollo Core

Tämän huomasin melkeinpä vahingossa tässä yhdessä ketjussa, miksi tästä ei puhuta?

http://www.apollo-core.com/knowledge.php?b=0

Siis ollaan saamassa uutta teknologiaa valmiiksi vanhoille amigoille. Se on FPGA:lla rakennettu kiihdytinkortti, joka sopii mm. A500/A600/A1200-malleihin. Nykyään näyttäisi vain A600:lle olevan myytävä versio. Tehot ja speksit muuttuvat nähtävästi koko ajan, ja tällä hetkellä Apollocore vastaa teholtaan noin 3-4x 80 Mhz:n 68060:ta. Käsitykseni mukaan se vastaisi teholtaan noin 200 Mhz:n Pentiumia. Eli kaukana ollaan vielä nykyajan laitteista. Samalla siihen tulisi myös parannusta amigan grafiikkarautaan, eli lisää resoluutiota ja värejä, ja myös chunkymoodia tarjotaan. Kulkee SAGA-nimen alla, lienee joku paranneltu versio AGA:sta. Muistia kortilla olisi 128 MB. Pitäisi olla myös yhteensopiva vanhojen MC680x0 prosessorien kanssa, eli voi ajaa vanhaa koodia.

Todellinen pullonkaula classic amigoissa on aina ollut chunky-grafiikkamoodin puute ja hidas chipram, ei oikein tekstuurimapattua grafiikkaa voi pyörittää kunnolla. DOOM portattiin 90-luvun lopussa mm. AGA-amigoille, jossa turbokortti, ja omassa 68030/50 Mhz koneessani se pyörii välttävästi, eli saa jopa yli 10 framea/sekunnissa, ja näyttötila 320x256 ja 256 väriä. Tein itse myös joskus chunkytoplanar-rutiinilla tekstuurimappausta, ja jotakin 12 fps irtosi affiinilla tekstuurimappauksella (320x256x8 bpl), ja pari vaivaista pintaa A1200:lla ja 68030:lla. Aika toivotonta siis.

Amigan käyttöjärjestelmässäkin on ongelmansa, se on aika yksinkertainen, ja siihen ei saa muistinsuojausta, jolloin virheelliset ohjelmat voivat kaataa helposti koko järjestelmän. Ei tosin haittaa niin paljon, koska amigathan boottavat muutamassa sekunnissa.

2

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä oli vielä joku sivu aiheesta, ilmeisesti koko projekti on aika harrastepohjainen, eli pojat kyhäävät näitä käsin ja myyvät halukkaille:
      http://www.apollo-accelerators.com/
      Siinä on A600:lle hintaan 150 €.

    • Tuli tässä mieleen vielä se että kaikki tähänastiset yritykset päivittää amigan rauta nykyaikaiseksi ovat epäonnistuneet. Lähinnä tulee mieleen Cybervision-näytönohjain ja PPC - ei kukaan sellaisia halua, ne ovat epästandardeja, eivätkä yhteensopivia vanhojen amigojen kanssa.

      Pitää olla laajennus AGA-piirisarjaan sekä taaksepäin yhteensopiva prosessori, jolla samanlainen käskykanta kuin MC680x0-sarjan prosessoreissa. Eikä esim. PowerPC- prossessorit sellaisiksi kelpaa. Ne ovat lisäksi hitaita nykyisiin prosessoreihin verrattuna, ja hankalia ohjelmoida suoraan, kun niissä on RISC-käskykanta.

      Cybervision näytönohjain oli taas vanha ja hidas, eikä sillä pystynyt käyttämään amigan copperia, mikä oli yksi OCS/ECS/AGA-piirisarjan ominaisuuksia, jolla näytölle sai lisää värejä, ja resoluutiota ja näyttömoodeja pystyi vaihtamaan näytöllä useiksi eri alueiksi, ja copperilla sai lisää spritejä ruudulle kuin olisi muuten ollut mahdollista.

      Tähän kaikkeen siis tuo Apollo Core lupaa parannusta. Kun se on FPGA:lla tehty, niin se voidaan päivittää myöhemmin helposti ohjelmallisesti, mikä on tärkeää prototyyppivaiheessa. FPGA:n tehokkuus ja energiankulutus ovat viime aikoina parantuneet sen verran, että perinteiselle ASIC-kehitykselle ei ole enää yhtä suurta tarvetta, varsinkaan kun tässä ei tavoitella suurta tehokkuutta tai isoja volyymeja kuluttajille.

      Pidän siis tätä Apollo Core-projektia lupaavana: sillä ei saa mitään huipputehokasta laitetta aikaiseksi, mutta se päivittää amigan raudan edes 2000-luvun tasolle, ja on taaksepäin yhteensopiva vanhojen amigoiden kanssa. Parannukset AGA:n piiristöön tuskin jää vain grafiikan tasolle, vaan myös äänipiiriä voidaan parantaa, esim. 16-bittiset äänet, ja 8 kanavaa. Samalla pitää myös USB-portteja saada, sekä muita. Jää vielä nähtäväksi, mahtuuko kaikki tämä yhdelle laajennuskortille, vai miten tämä ratkaistaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      415
      1740
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1370
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1368
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1285
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1036
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      910
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      881
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    10. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      114
      859
    Aihe