Isommat koirat pelkää pienempää, mistä johtuu?

islamari

Aina kun ulkoilutan pientä koiraani niin jostain syystä lähestulkoon kaikki isot koirat saavat aivan silmittömän raivarin. Olen huomannut, että usein ensin isommat kääntävät päänsä poispäin, mutta sitten alkaa raivoaminen. Pieni koirani on vilkas, iloinen ja osaa kulkea nätisti hihnassa. Tykkää nuuskutella paljon myös maata. Samankokoisten koirien kanssa tätä ongelmaa ei ole ja omani ei ole moksiskaan vaikka isommat räyhäävät. Yleensä aina juttelen koiralleni mukavia kun muut räyhäävät ja tarjoan namia joskus. Olen huomannut, että isompien koirien omistajat vaihtavatkin monesti kadun toiselle puolen suosiolla antaen tilaa. Tästä päättelen, että heidän koiransa pelkäävät omaani. Vai onko heillä jonkinlainen koulutus menossa kun näin käyttäytyvät?

19

410

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • islamari

      Unohtui mainita että, että välillä huudahdan iloisesti ja reippaasti isompien omistajien koirille " ei ole mitään hätää ohi tässä vain mennään" ja heilautan kättäni rauhan merkiksi. Olen kuitenkin lopettanut sen, koska huomasin tämän tavan vain kiihdyttävän vastapuolen isompaa koiraa enemmän ja omistajat eivät hirveästi näemmä tykänneet tästä eleestä. Nykyään tyydyn vain hymyilemään itsekseen vienosti alta kulmien.

      • "ja heilautan kättäni rauhan merkiksi" --- Tuo voi olla vaarallista koska esimerkiksi useimmat paimenkoirat toteavat käden heilauttamisen isäntää kohti jo uhkailuksi ja varsinki isännän uhkailuksi

        Siis älä huido äläkä heiluttele käsiäsi koiran isäntää päin ja jos isäntäkin vastaa niin koira luulee että nyt alkaa tappelu ja voi tulla päälle puolustaessaan isäntäännsä ja kokemusta on asiasta


      • puolustaatakuulla

        Vaikka itsellä on pieni koira, kääpiösnautseri, takuulla saisi raivarin jos joku alkaa huitoon ja huuteleen, voi hyvää päivää. Itse en katsele vastaantulijoiden koiria silmiin, katson oman koirani reaktiota, jos nuuskuttelee rauhassa ei mitään ongelmaa mutta jos vastaantulija tulee vaanien tai tuijottaen niin omani kyllä provosoituu että mitä tuo kuvittelee. Minä päättelen että aloittajan koira on ihan pihalla koirien elämästä....


    • Koirankielellä

      Sinä et nyt varmaankaan tulkitse oikein koirien käyttäytymistä. Ei isommat koirat pienempää pelkää, päinvastoin. Remmirähjäys ei johdu pelosta vaan se on uhoamista. Pelkäävä koira kyyristelee, menee taaksesi ja on hiljaa, ehkä vapiseekin.

      Luultavasti oman koirasi elekieli (jota sinä pidät iloisena) on vastaantulijoiden mielestä röyhkeää: katsekontakti, hyvä ryhti ja häntä pystyssä. Röyhkeän koiran käytös on siis provosoivaa toisille.

      Liiallinen huomion kiinnittäminen vastaantulijoihin ei ole hyvä asia. Siisteimmin ohitukset sujuvat kun oma koirasi on kontaktissa sinuun eikä tuijota vastaantulijaa. Mutta varmaan erityisesti vastaantulleet isot koirat ovat koulutuksen tarpeessa. Ei pitäisi provosoitua, varsinkaan pienestä koirasta.

    • islamari

      Kiitoksia selvennyksestä. En tosiaan ole kiinnittänyt oman koirani eleisiin niinkään huomioita kun en mitään oikein ymmärrä mitä se milloinkin yrittää sanoa. Kerran päästin isomman koiran joka haukkui paljon haistamaan koiraani kun se oli rauhoittunut. Kun isompi haisteli ja omani liikahti hypähti tämä isompi peloissaan omistajansa taakse ja rupesi haukkumaan uudestaan. Tästä päättelin, että se pelkää omaani.
      Oma koirani ei ole kyllä missään "kontaktissa". Kunhan yritetään kävellä rauhassa eespäin muista niin välittämättä. Välillä se pysähtelee ja tuijottelee muita koiria, mutta jatketaan matkaa sitten muista niin välittämättä vaikka muut rupeavatkin haukkumaan.En ole sitä erityisemmin kouluttanut kun ei omasta mielestä siihen niin tarvetta ole ollut. Mökilläkin vapaana kuljeskelee ja luokse tulee nätisti.
      Toinen mistä isommat koirat eivät näemmä tykkää on kun pissatan koiraa taloni lähettyvillä. Aina kun koira on tarpeillaan niin isommat ohi menevät saavat näitä hakkukohtauksia. Omani vaan tekee tarpeensa rauhassa ja katselee ihmeissään.
      Onko tässä nyt sitten käynyt niin, että vastaantulevat isommat koirat ovatkin sitten koulutuksen tarpeessa? Omani sitten olen kai "vahingossa" kouluttanut hyvin vaikka en ymmärrä koirien kouluttamisesta tuon taivaallista. Istumaan ja maahan käskyt olen ainoastaan opettanut kirjan ja namien avulla.

      • ISOkoiraPIENETaivot

        Varo vaan, kohta kohtaamasi "ISONkoiranomistajat" näyttävät röyhkeälle pikkukoiralle ja ehkä sinullekin paikkasi; usein juttu päättyy pikkukoiran raateluun. Heillä on koira munanjatkeena (naisillakin) ja pätemisen tarvetta. Harvoin muutenkaan asiat kunnossa.


    • islamari

      Hei, usein kyllä nämä isojen koirien omistajat vaikuttavat ihan mukavan oloisilta ihmisiltä. En ole heidän puoleltaan minkäänlaista isottelua vielä nähnyt. Yrittävät kovasti vain, että koira kulkisi nätisti. Heidän sielunelämästään en kyllä tosiaan tiedä mitään kuten en muiden vieraiden ihmistenkään.

    • ishlaben

      Hei, minulla n. 30kg seropi narttu joka hyvin dominoiva.
      Esim lenkeillä olen huomannut että mikään koira ei liian lähelle saa tulla ( oli koko mikä tahansa )ja sitten myökin jos vastaan tuleva koira on myös sominoiva tai näyttää merkkejä isottelusta, niin silloin meidän narttu aloittaa isottelun ja lopuksi murina/haukku.

    • hihhulihei1

      Koira joka olemuksellaan antaa ymmärtää että hihna poistettaessa tunkee iholle, saa aikaan vastapuolessa rähjän mikäli karkoittava koira ei luota että omistaja hoitaa homman.

    • eimeilläpelät

      Mulla koita 75kiloa, ei pelkää ketään, ei mitään.Pikukoirien kanssa tulee juttuun, leikkii ja haistelee varovasti,ettei pikkuinen hermostu ;)

    • Pienenlapsenäiti
    • Qiu

      Pieni koirasi todennäköisesti huokuu iloisella käytöksellään itsevarmuutta. Liiallinen itsevarmuus voi hermostuttaa muita koiria siinä missä epävarmuuskin. (Epävarmat koirat ovat usein arvaamattomia = vaara) Itsevarma koira on peloton. Peloton vastus on huolestuttava vastus.

      Peloton, vieras koira on muiden koirien mielestä helposti pelottava, oli koko mikä vaan, koska silläkin on hampaat. Toiset koirat rähinöivät varmuuden varalta, viesti on "älä saa mitään ideoita, pysy poissa, jos tulet lähelle, täältä pesee". Rähisevä koira voi olla joko suht peloton koira, joka luulee, että sen tehtävä on heikon ihmisen puolustaminen tai sitten pelokas koira, joka uhoaa, etteivät uhkaavat olennot lähestyisi.

      Tässä tapauksessa molemmat osapuolet puhuvat "koiraa" vähän heikonlaisesti. Jos koirasi tulkitsisi muita koiria paremmin, se tajuaisi ujuttaa käytökseensä myös rauhoittavia eleitä. Ei ole hirveän fiksua liikkua kaikkialla maailmanomistajan elkein, odottaen, että muut koirat alistuvat.

      En myöskään menisi vannomaan, että oma koirasi on täysi enkeli. Noin itsevarma koira ei välttämättä peräänny, jos toinen koira tulee liian lähelle ja käyttäytyy aggressiivisesti tai ei alistu tälle pikku egoistillesi. Tappelu voi olla hyvinkin mahdollinen, joten kannattaa harkita tarkkaan millaisten koirien luo koirasi päästät.

      Sinänsä itsevarmuus koirassa on hieno ominaisuus! Koirasi ei stressaa ja kykenee toimimaan monissa tilanteissa paremmin kuin jos olisi hermoheikkp yksilö. Mutta kannattaa pitää mielessä se, että koira, joka kulkee maailmanomistajan elkein liikkuu ikään kuin keskari pystyssä, ja siinä on omat vaaransa.

    • dr.alaban

      Aika lailla samaa mieltä ylläolevan postaajan kanssa. Kyllähän sitä näkee suht. paljonkin koiria jotka kulkevat maailmanomistajan elkein. Jos ei koira niin omistaja sitten. Jotkut enemmän tietoisesti ja toiset taas eivät selvästi vain ymmärrä. Monesti siinä omaan nilkkaansa omistaja "kusee" kun lähtee liikaa rehentelemään tai tahalleen ärsyttämään. Sitä kiertää päässään sitä samaa kehää.
      Mielestäni varman yksilön ei tarvitse tehdä itsestään numeroa ns. arkipäiväisissä asioissa. Varmuudesta kertoo myös se, että kykenee/ uskaltaa antaa rauhoittavia merkkejä toiselle vaikka toinen käykin kuumana on pelokas tai turhautunut kuten ylläoleva postaaja sanoi.
      Koiria on kuitenkin niin paljon eri luonteisia ja kokoisia, että kun lähdetään vertailemaan kunnolla voidaan melkein jo puhua eri eläinlajeista. On niitä jotka on luotu haastamaan melkein kaikkea liikkuvaa. Jotkut on jalostettu alunperin jo reagoimaan eri tavoin "ärsykkeisiin" ja sitten vielä kun otetaan erilaiset hermorakenteet mukaan niin siinähän sitä mietiskeltävää on kun pitäisi saada koirakko toimimaan yks yhteen omistajan kanssa. Koulutuksella tai ennemminkin oikeaan suuntaan ohjaamisella on toki suuri merkitys sitä ei voi kieltää. En itse tykkää käyttää sanaa koulutus, koska usein monet mieltävät sen ainoastaan komentoihin/ käskyihin. No, koirat on koiria ja sopu sijaa kuitenkin antaa lenkkipoluilla.

    • vanhemmat-HOX

      Tämä nyt ei varsinaisesti liity tähän, mutta tänään näin kun alle 10v. lapsi ulkoilutti yksin isohkoa saksanpaimenkoiraa. Ihan nätistihän se meni ja pikkukoirat haukkuivat sille, mutta kun vastaan tulikin vietikkäämpi samankokoinen ja lajia oleva kikkailija niin oli todella vaikea lapsen pidellä koiraa. Koira veti perässään lasta ja toinen karjui, että "pidä nyt se piskisi kurissa!!" Toinen sitten pääsi juoksien alta pois juuri ja juuri. Huh, mitä draamaa! Sydän tykytti itselläkin melkein kahtasataa. Luulisi vanhempien nyt vähän ymmärtävän, että isoa koiraa EI anneta pikkulasten talutettavaksi. Se voi mennä nätisti vanhempien kanssa, mutta kun se on yksin heikomman kanssa voi se kokea olevansa vapaata riistaa remmin päässä.

      • Annikka39

        Mitä sinä täällä itket. Meillä ainakin 11 ja 10v. lapset vievät dobermannimme kyllä ulos. Saammepahan olla isännän kanssa rauhassa petipuuhissa sillä aikaa ja tehdä lisää lapsia.


      • raakatepi

        Hmm. Taidatkin olla sellainen tavan tantta jota ei muka yhteiskunnan säännöt koske. Olen nähnyt tuollaisia kävelevän kaduilla helmat paukkuen samalla kun perse laahaa maata ja suusta valuu kuola. Sitä paitsi kuka järkevä enää 39v. lapsia tekee? Onko se lapselle sitten kiva kun YO- lakkiaisista pitää suoraan lähteä jo omien vanhempien hautajaisiin kun muut kaverit suuntaavat kapakkaan? No sukulaiset ainakin säästyvät turhilta matkoilta.


      • Stop-prinsessa
        Annikka39 kirjoitti:

        Mitä sinä täällä itket. Meillä ainakin 11 ja 10v. lapset vievät dobermannimme kyllä ulos. Saammepahan olla isännän kanssa rauhassa petipuuhissa sillä aikaa ja tehdä lisää lapsia.

        Kuulepas Annikka39. Tuntuu siltä, että olet saanut prinsessan kasvatuksen vanhemmiltasi eikä miehesi ole laittanut sinulle luuta kurkkuun kunnolla missään vaiheessa vaan on antanut sinun koheltaa mielesi mukaan. Ja kyllä se varmaan hiukan hävettää tai potuttaa kun puuttuu se oikea kunnon mies talosta. Yleensä tuollainen röyhkeä itsekeskeisyys nimittäin kielii siitä. Naisille kun annetaan liikaa valtaa niin tällaista sitä sitten joutuu kaikki syyttömätkin yhteiskunnassa sietämään. Monet maailman konfliktit ovat myös naisten syytä vaikka miehiä osoittelevatkin sormella innokkaasti. Annas vielä kun arvaan, olet aina päällä?


      • Annikka39

        Nyt pidät sen leipäläpes kiinni!! On vielä äitienpäivä ja solvaat täällä minua. Häpeä!


      • Stoppi-prinsessa

        Tässä taas hyvä esimerkki, kun vähän laittaa rajoja niin heti ollaan kurkussa kiinni. Mitään ei saisi sanoa vastaan, ainoastaan omat mielipiteesi merkkaavat. Luulisi sinunkin siitä pikkuhiljaa taipuvan ja rauhoittuvan. Mutta, jos ukkosi ei laita stoppia hölmölle käytöksellesi niin senkun meuhkaat sitten siihen asti kunnes rauhoitut. Mutta viattomiin koiriisi et kyllä pura turhautumistasi. Tuhkamuna ukkosi sitä näköjään sietää joten kipinöi sitten sille.
        Tiedän kyllä, että on äitienpäivä sillä kyllähän jokaisella nyt äiti jossain on. Toivotankin heille kaikille hyvää ja leppoisaa päivää!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe