Sotilasvakuutus on yhtä arvokas kuin sotilasvala

ResAlik

Tässä puolustusministeriön Resurssipoliittisen osaston henkilöstöyksikön kirje (19.4.2016 FI.PLM. 2016-2326) puolustusvoimien Pääesikunnalle:

”Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirje Dnro 3347/4/15/9.9.2015

Sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytettävä nimitys

Eduskunnan oikeusasiamies on liitteessä olevassa vastauksessaan ottanut kantaa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista tiedottamiseen. Eräissä puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedotteissa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytetty yksipuolista sotilasvala-nimitystä. Vaikkei nimityksellä olekaan ollut syrjivää tarkoitusta, puolustusministeriö pyytää Pääesikuntaa ohjeistamaan puolustusvoimien hallintoyksiköitä siten, että kaikessa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia koskevassa tiedottamisessa, opetuksessa ja kirjoituksissa tilaisuuksista käytetään nimitystä ”Sotilasvala ja sotilasvakuutus”.

Ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi

Vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi”

21

2180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ResAlik

      Jos ei ole uskonnollinen, on luontevaa valita uskonnollisen sotilasvalan sijaan neutraali sotilasvakuutus (kunnian ja omantunnon kautta). Sellaisenhan on antanut puolustusvoimain ylipäällikkökin. Kyllä kelpaa.

      Sotilaspapit yrittävät kehua sotilasvalaa jotenkin muka paremmaksi esim. "perinteiden" vuoksi. Älä mene siihen halpaan. Uskonnon- ja uskonnottomuuden vapaus on mylös perinteistä.

      Valitsemalla sotilasvakuutuksen olet siinä samalla edistämässä siirtymistä siihen, että alokkaiden pakottaminen valintaan uskonnollisen ja ei-uskonnolisen vaihtoehdon välillä poistuu - samoin kuin todistajan valan/vakuutuksen tehtiin viime vuonna eduskunnassa. Porukkaa ei ole hyvä jakaa uskonnon takia.

      Kunnia ja omatunto riittää - kaikille. Jokainen voi sitten rukoilla ja vannoa uskonnollisesti itse tykönään.

    • Epätahtia

      Epätahti jatkuu Porin prikaatissa
      Porin prikaatin oppaassa ”Tietoa tuleville alokkaille” jatketaan epäyhdenvertaista tiedotuslinjaa sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan suhteen: uskonnollisesti neutraalia sotilasvakuutusta syrjitään ja uskonnollista sotilasvalaa suositaan (s. 2 ja s.23). http://maavoimat.fi/documents/1950813/2885804/PorPrAlokast2-16net.pdf/057324b4-59eb-47f9-b25d-b33643fc5c9f
      ”Tervetuloa seuraamaan sotilasvalaa (s. 2)
      2/16-saapumiserän sotilasvala ja -vakuutus- tilaisuudet järjestetään Niinisalon osalta 18. elokuuta Kauhajolla ja Seinäjoella sekä Säkylän osalta 19. elokuuta Huittisissa ja Raumalla.”
      ja
      ”Vala DVD (sivu 23)
      Jokaisen saapumiserän valatilaisuus tallennetaan DVD:lle. Peruskoulutuskauden päätteeksi järjestettävän valapäivän tapahtumat on mukava kerrata kotona ja näyttää sukulaisille ja tuttaville. DVD on myynnissä sotilaskodeissa pian valapäivän jälkeen.”
      Uskonnollisesti neutraali sotilasvakuutus annetaan ”kunnian ja omantunnon kautta”. Sotilasvalassa viitataan ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”. Armeijan henkilöstön, tiedottajien ja varsinkin sotilaspapiston on ilmeisen vaikea suhtautua tasapuolisesti sotilasvakuutukseen.
      Esa Ylikoski

      • Ihmetteelesuuresti

        Ei ollut puolustusministeriön tasapainoittamisohjeet vielä(kään) saavuttaneet oppaan tekijöitä.


    • IQmonkey

      Kummatkin on yhtä mitättömiä. Ne ei merkkaa mitään, vain turhia muodollisuuksia, kuten koko armeija.

      • Sanon.vaaan

        Valinnan edessä? Kunnon sotilas ei alistu pappien painostukseen.


      • Sanon.vaaan
        Sanon.vaaan kirjoitti:

        Valinnan edessä? Kunnon sotilas ei alistu pappien painostukseen.

        Kenttäpiispa on höpissyt "uskontoallergisista". Uskonnolliseen tuputukseen on kuitenkin ihan tervettä reagoida...


    • Kysynpä.vaaan

      Miten Sinulle kerrottiin sotiilasvalan ja sotilasvakuutuksen valinnasta? Tuliko sotilasvala jotenkin suositeltavampana? Tekikö esittelyn sotilaspappi? Eikö hän ole pikkuisen puolueellinen ja "jäävi" asian esittelijä, kun edustaa vain toista vaihtoehtoa?

      • Vänrikki_vain

        Eipä tuo ollut mikään erikoisen tärkeä puheenaihe. Mahdollisuudet kerrottiin kyllä ennen valamarssia, mutta itsekunkin omaksi asiaksi jäi mitä tekee. Mitään painostusta ei harjoitettu mihinkään suuntaan. Valamarssikin oli ihan yhtä pitkä ja helteinen kaikille.

        Ainoa ero oli, että kävimme antamassa vakuutuksen ennen valatilaisuutta kunnantalolla. Itse valan seurasin kentän laidalta ja liityin sitten ohimarssiin. Yksi alokas oli sairauden takia poissa ja joutui lopulta valalle RUK:ssa, sillä muuten ei upseeriksi päässyt.

        Koko palvelusaikana en muuten havainnut mitään uskontoon liittyvää eroa, paitsi että tietenkin meillä jumalattomilla oli hartausajat vapaat. Ainoa poikkeus oli juutalainen, joka sai erittäin pitkän pääsiäisloman. Se kuitenkin luullakseni vähennettiin muista lomista.


    • Skånepåg

      Vala tuli vannottua Merikappelissa 1969 :)

    • Havaintona

      Vakuutuksen ohjelma oli kesällä aivan yhtä juhlallinen, soittokuntakin paikalla.

    • RohkeuttaNyt

      Jos et ole uskonnolinen, ihan turha valita uskonnolllista valaa "kaikkitietävästä ja kaikkivaltiaasta".. Kyllä "kunnia ja omatunto" - ja rohkeus - riittää sotilashommissa. Riittäähän rohkeus olla oma itsesi.

    • ResAlik

      Meneillään olevan alokaskauden lopussa helmikussa varusmiehet antavat joko sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan. Valinta on periaatteessa vapaa riippumatta siitä, kuuluuko kirkkoon vai ei.

      Sotilasvakuutus on uskonnollisesti tunnustukseton eli uskontovapaa ja annetaan "kunnian ja omantunnon kautta". Sen sijaan sotilasvala on uskonnollinen, ja siinä puhutaan kaikkivaltiaasta ja kaikkitietävästä Jumalasta".

      Luulisi että ei-uskonnolliset nuoret valitsisivat ensin mainitun, mutta jollain lailla armeijan koneisto ja sotilaspapit ja ehkä tietämättömät vanhemmat tai isovanhemmaat manipuloivat nuoret niin, että ylisuuri osuus valitsee uskonnollisen vaihtoehdon, vaikka kaikki voisivat valita uskontoneutraalin vaihtoehdon.

      Ylen jutussa "Kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän..." – sotilasvalaan ehdotetaan muutoksia
      http://yle.fi/uutiset/kaikkivaltiaan_ja_kaikkitietavan__sotilasvalaan_ehdotetaan_muutoksia/9066733 Ehdotus yhteiseen vakuutukseen siirtymisestä on sinänsä hyvä. Nyt varusmiehet ovat kuitenkin tässä pakkovalinnan edessä.

      Jutussa kenttäpiispa väitti, että vain kaksi tai pari prosenttia varusmiehistä antaa sotilasvakuutuksen. Tämä tarkoittaisi, että suurin osa myös kirkkoon kuulumattomista antaa sen. Samoin tietenkin suurin osa kirkkoon kuuluvista.

      Jos näin on ja kun joka tapauksessa sotilasvakuutuksen antajien osuus on ollut kautta maan alle 10 prosentin luokkaa, vaikka onkin nousussa.

      Mielestäni tilanne kertoo alokkaisiin kohdistuvasta uskonnollisesta painostuksesta, joka koko armeijan koneisto tiedottajineen, upseereineen, esimiehineen sotilaspappeineen on pitänyt yllä vuosikausia.

      Nyt siihen tarvitaan muutos. Tsemppiä ja sotilaalta tarvittavaa rohkeutta, alokkaat!

      • Lukija.huom

        Päivitystä!


    • Anonyymi

      Antaahan Puolustusvoimien ylipäällikkökin - eli tasvallan presidentti - virkaan astuessaan juhlallisen vakuutuksen ilman uskonnollista julistusta! Luulisi kelpaavan alokkaallekin "kunnian ja omantunnon kautta" annettava sotilasvakuutus (entiseltä nimeltään juhlallinen vakuutus).

    • Anonyymi

      No tasa-arvoihmisten mukaan naisten jalkapallon maailmanmestaruus on yhtä arvokas kuin miesten. Taitaa vakuuttajien tilaisuuden todellinen, eikä vain määrätty, arvostus nousta samalle tasolle valatilaisuuden kanssa samoihin aikoihin kun naisen jalkapallo kerää saman määrän katsojia kuin miesten.

    • Anonyymi

      Ei kai uskonnollisella julkistuksella pitäisi olla kovinkaan suuri merkitys isänmaallisuudelle? Myös uskonnottomat voivat suorittaa asevlevollisuuden jne.

      Miksi niin monet alokkaat armeijassa valitsevat uskonnolllisesti julistuksellisen sotilasvalan eivätkä uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen, vaikka eivät itse ole uskonnollisia?

      Itse annoin juhallisen vakuutuksen, joka oli nimenä ennen sotilasvalan vaihtoehdolle. Onhan sotilasvakuutuskin juhlallinen vakuutus.

    • Anonyymi

      Ihan hyvä, että joku on koittanut edistää yhdenvertaista suhtautumista. Valitse sotilasvakuutus kunnian ja omantunnon kautta.

    • Anonyymi

      Mitä helvetin arvokasta on jossain pellevalassa?

    • Anonyymi

      Tämä ohje ei aina toteudu varuskunnissa ja joukko-osastoissa?

    • Anonyymi

      Sotilasvakuutus oli alun perin juhlallinen vakuutus, ja se tuli käyttöön jo vuonna 1919 eli heti itsenäistymisen jälkeen samaan aikaan kun sotilasvalakin.

    • Anonyymi

      Voinko vannoa Allahin nimeen

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe