Puhuminen on vaikeaa

hiljainen98

Tekee vaan mieli hieman avautua . :) Kärsin mm. valikoivasta puhumattomuudesta. Koulussa puhun jos minulla on asiaa tai joku kysyy jotakin. Muuten olen hiljaa enkä koe edes tarvetta olla sosiaalisempi. Mutta sitten iskee kunnon ahdistus kun kuulen opettajan käskevän työskentelemään parin /ryhmän kanssa. Itse puhuminen tietysti on vaikeaa mutta mietin myös milloin minulla on lupa puhua, mitä muut ajattelevat minusta kun puhun, olenko tarpeeksi älykäs jotta voin keskustella jostain aiheesta yms. Ja joo, ajattelen usein olevani todella tyhmä, en halua paljastaa sitä muille oppilaille puhumalla heille.

Varsinaisiin ryhmätöihin en ole osallistunut. Olen jättänyt kurssin kesken jos siihen on kuulunut olennaisesti tiivis työskenteleminen ryhmäsä ja jopa esitelmän pito (pari kertaa olen pitänyt yksin pelkästään opettajalle) luokan edessä. "Hauska" esimerkki: vasta viimeisellä tunnilla ennen koetta kerrottiin, että kokeen sijasta pitääkin esiintyä luokan edessä ryhmän kanssa. Istuin siinä sitten ihmisten lähellä ja kuuntelin järkyttyneen mistä minun pitäisi kertoa. Vähän ärsytti kun kurssi jäi kesken ihan loppusuoralla. :/ Tietenkin olisin voinut neuvotella opettajan kanssa, mutta ryhmäläiset olisivat voineet ihmetellä kun en olisi tullutkaan luokan eteen.

On tilanteita joissa menen täysin lukkoon. En pysty sanomaan mitään vieraalla kielellä jos moni kuulee. En siksi osallistu parikeskusteluihin mikä hävettää jonkin verran. Opettajalle olen viimeksi vuosi sitten joutunut lukemaan jonkun tekstin ja jännittänyt sitä hirveästi. Myös näytteleminen saa minut mykäksi. Tänään tunnilla piti ottaa itselleen myyjän rooli. Ei ollut kiva selittää parille, että on vaikeaa omaksua uusi rooli (mikä on totta, koska en yleensä pysty teeskentelemään olevani jotain muuta kuin olen). En siinä tietenkään voinut suoraan sanoa olevani tosi ahdistunut ja peloissani. Räpläsin kyllä käsiäni mikä varmaan herätti epäilykset siitä onko kaikki kunnossa. :D
Jospa sitä jotenkin selviäisi elämästä.

7

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhuminen-hopeaa

      vaikeneminen-kultaa

      Ei ole mitään hävettävää olla hiljaa. Kun ei ole sanottavaa on parempi olla hiljaa. Tämä on kansan viisautta. Ei tarvitse näytellä mitään mitä ei ole. Aina voi ilmaista itseään muullakin tavalla kuin puhumalla. Sinulta sujuu hyvin tuo kirjoittaminen. Itse tykkään piirtää. Puheilmaisu on rajallista. Mutta sitäkin voi oppia lisää, mikäli tarve on. Näyttelemistä helpottaa se, että esittämällä näytelmässä toista henkilöä voi unohtaa itsensä ja ujoutensa.

      Puhujalta jää moni asia huomaamatta. Kuten sanottu kyllä maailmassa on tarvetta hiljaiselle tarkkailjalle.

    • Aspergerinfo

      Osaan asettautua aloittajan asemaan. Ikävä kyllä, 70-80 -luvuilla ollu7 edes mahdollisuutta integroituun opiskeluun. Mutta ei tuo esiintyminen tai kyky siihen ole elämän pääasiallisimpia juttuja; ei kaikkien tarvitse osata näytellä/teeskennellä olevansa hyvä esiintyjä tai edes huonokaan esiintyjä, eikä tarvitse toisten edessä esiintyä, jos ei itse sitä halua. Minä en halua. Minulla on muita keinoja tuoda ajatuksiani esiin, vahvimpana juuri kirjoittaminen. Olen myös visualisti, ehkäpä teenkin joskus kuvakirjan tärkeimmistä ajatuksistani eli ajatuksista, joita muille tahdon tuoda julki ja esiin yleisesti.:)

      Vähän aihetta sivuten, koska olen järkyttynyt tällä hetkellä; kotiini on murtauduttu eilen ja joitain viikkoja sitten edellisen kerran, ei ole jälkiä ovessa eikä asunnon omistaja näe tarpeen hankkia turvalukkoa oveeni.

      • Isotäti

        Aloittaja: voisitkohan puhua asiasta terveydenhoitajalle? Entä vanhemmat? Aspergerinfo: joku on tullut siis avaimilla kotiisi, jos ei ole jälkiä, onkohan asunnon omistaja liian utelias?


    • rutyruty

      Omaa persoonallisuuttaan ei hyödytä yrittää muuttaa, mutta aina voi kehittää osa-alueita harjaantumisen kautta. Jos toiselle puhuminen on aina yhtä vaikeaa riippumatta siitä, onko kyseessä tuttu kaveri vaiko hieman tuntemattomampi, niin silloin siitä poisoppiminen vaatii jo enemmän, mutta jos edes joskus on tilanteita, jolloin ei jännitä, niin siiloin se on enemmänkin harjoituksen puutetta ja kokemattomuutta. Kysyjä on ilmeisesti aika nuori ja tietty epävarmuus sekä ahdistus kuuluu asiaan, mutta siihen ei pidä jäädä kiinni, sillä pohjimmiltaan kyse on paljolti seksuaalisuudesta tai sen pelosta, jolloin oikea lääke on estoista vapautuminen. Kesällä on mahdollisuuksia olla vapaammin julkisesti, joten mukaan sinne missä on muita ja mahdollisimman vähissä vaatteissa. Tietyt urheilulajit esim. uinti samoin sellaiset joissa pakosta joutuu fyysiseen kontaktiin, tanssi tai vaikka kamppailulajit, ryhmäliikunta myös. Näillä pääsee jo alkuun, eikä edes tarvitse puhua paljoa.

    • Aspergerinfo

      Mielestäni sinä aloittaja toimit hienosti kirjoittaessasi foorumiin ajatuksistasi. Omasta mielestäni, ei ole pakko osallistua mihinkään sellaiseeen, mikä itsestä tuntuu pahalta. Toki taitojaan vaikka missä eri elämänalueilla saa treenana, JOS sitä itse tahtoo. Mutta jos yhteiskunnan normeihin kuuluu ESIM. vaikka pakottaa joku esiintymään väkisin, ollaan väärillä urilla. Minä en aio esiintyä julkisesti koskaan missään, tämä on oma päätökseni ja sen saan pitää. Enkä pitää luentoja. Sen sijaan kirjoitan eri medioihin, koska pidän siitä. Kirjoittamalla pystyy purkamaan tunteitaan, eikä se ole yhtään ei-hyväksyttävämpi tapa ilmaista itseään, päinvastoin, kuin puhuminen jollekin ryhmälle jossain, koulussa, ulkona, luentosalissa tai missä tahansa. Mielestäni kirjoittaminen itseasiassa on hienompi tapa tuoda ajatuksiaan julki, kuin mikään muu visualisoinnin ohella. Visuaalisesti ajatustensa esiintuominen on siis yhtä hieno tapa, eli samalla viivalla kirjallisen itsetuotannon kanssa.

      ---

      Asuntooni päästiin murtautumaan, koska oven lukko ei nähtävästi mene kiinni kunnolla. Edellisessä asunnossani kävi samoin, eli minulle soitettiin töihin, että koirani on rappukäytävässä, vaikka olin todellakin oveni aamulla töihin lähtiessä sulkenut kunnolla, kuten aina teen. Tätä oven lukkoa ei korjata, vaikka olen ilmoittanut siitä kiinteistönhuoltoon. Asun Helsingissä.

      Talomme isännöinnin virallisessa tiedotteessa lukee, että kellarikomeroihin on murtauduttu juuri äskettäin.

      Taitaa kuulua Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen tällainen perustuslain loukkaaminen, sillä isännöinti ei vastaa puoleen vuoteen puhelimeen kun yrittää soittaa ja ilmoittaa asioista.

      ___________________________________

      aspergerinfo.foorumi.eu

    • Aspergerinfo

      ps. minulla on valvontakamera kotonani ja tutkintapyyntö asiasta poliisilla

    • Vartijaoppilas

      Mielestäni sinä aloittaja toimit hienosti kirjoittaessasi foorumiin ajatuksistasi. Omasta mielestäni, ei ole pakko osallistua mihinkään sellaiseeen, mikä itsestä tuntuu pahalta. Toki taitojaan vaikka missä eri elämänalueilla saa treenana, JOS sitä itse tahtoo.

      Pane YP kuvat tänne verkkoon! Tunnistetaan kelmi. Eiköhän sillä lurjus siitä tokene. Olen muuten minäkin hiljaista tyyppiä. Osaan kyllä psykologian. Ei kannata mennä turhan takia uhittelmaan. Kerätään ensin faktat ja sitten kerätään konnat itse teossa. Ja tietenkin telkien taa sukkelaan ennen kun pääsevät karkuun livahtamaan. Näin on näreet ja konnat lusimassa. Vieläkö haluat lisää vinkkejä? Aina voit kutsua meikäläisen kadulta tai vaikka lähimarketista. On kansalaisvelvoite myös puuttua peliin kun rikos tapahtuu silmiemme edessä. Ei kuitenkaan mitään katupartioita tarvita vaan koulutettu ja hyvin palkattu vartija. Ihanne ammatti monelle. Ja myös tulevaisuuden ammatti. Vartijaa aina tarvitaan kun on omaisuutta mikä tarvitsee vartiointia oli yö tai päivä. Itseasiassa päivällä rikokset ovat yleisempiä. Vaikka ei sitä arvais.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe