Havaintoja SoMesta

laatu.pilalla

Sosiaalinen media, valitettavasti se koskee myös suomi24-palstaa, on vajonnut täysin ala-arvoiseen tilaan.

Se johtuu siitä "keskustelusta" mitä somessa käydään, mitä ei suoraan sanoen voi keskusteluksi kutsua, koska se ei ole ainakaan keskustelua siinä mielessä mitä keskustelulla ainakin vielä 15 - 20 vuotta sitten tarkoitettiin. Pikemminkin parempi ilmaisu olisi inttäminen, jäkättäminen tai loan heitto, mikä vieläpä tapahtuu puskista.

Selasin tämän palstan keskusteluja reilun 10 vuoden takaa ja huomasin niiden sävyn olevan ainakin selvästi sivistyneempää kuin mitä viimeisimpien vuosien aikana on ollut. Vauhti tuntuu kiihtyvän yhä nopeutuvalla vauhdilla, mihin johtaneekaan?

Jokainen jäkättää omaa näkemystään, ja jos toisella on tästä poikkeava näkemys niin "yhteenotto" on vääjämätön joka kärjistyy kärjistymistään mitä pitemmälle niin kutsuttu keskustelu etenee. Voi sitä vihan määrää! Tämä koskee jo melkein kaikkia aiheita, mistä mielipiteitä vaihdetaan (tai siis nykyään jäkätetään). Erinomaisen mieltä kiihdyttäviä tuntuvat olevan politiikka ja historia (?) palstat, mutta eivät vain ne.

Tyyli kertoo jotain yhteiskuntamme menosta laajemminkin, vaikka olisikin niin että somessa seilaa vain pieni osa kansaa etsimäsä pakotietä turhautuneisuudelleen, turhaan. Jos elävässä elämässä "keskustelu" on yhtä ala-arvoisella tasolla niin herää kysymys mitenkä tässä maassa kohtapuoleen saadaan asioita hoidetuksi kun kukaan ei tunnu näkevän kuin oman "totuutensa".

Viimeisempänä, vuoden tai parin aikana, tulleena ilmiönä on vastapuolen mielipiteen lyttääminen ns. trolliksi mikäli se ei satu lukijaa miellyttävän. Tapahan tuokin. Ihmisillä lienee myös nyt jo suoranaisia ongelmia ymmärtää objektiivista totuutta.

On myös säälittävää kuinka aikaisemmin ainakin verraten arvostetut sanomalehdet ovat vajonneet tähän samaan ylläpitäessään kaikenlaisia anonyymisiä "narina-palstoja", jonne voi hetken mielijohteesta heittää melkein mitä hyvänsä.( Sensuurin kynnys tuntuu olevan korkea näissä lehdissä tai se on kohdennettu täysin väärin.) Äkikseltään niitä lukiessa tulisi mieleen, että asialla ovat jotkut lastenkamarista karanneet ihmiset, mutta kun asialla on myös suurelta osin matemaattisella mittakaavalla (iältään) aikuiset yksilöt.

Henkilökohtaisesti olen menettänyt mielenkiintoni näihin palstoihin. Enkä suosittele näitä kenellekään itseänsä valveutuneena ihmisenä pitävälle. Älkää hyvät ihmiset alkako ottaa näitä ainakaan tosissanne.

22

245

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tuttuakin

   Kun maamme valtamedia levittää trollipelotteluaan, kärsivät tilanteesta ennen kaikkea omilla aivoillaan ajattelevat kirjoittajat. Typerimmät, siis äänekkäimmät tyrmäävät kaikki poikkeavien ajatusten esittäjät trolleiksi.

   Aiemmin sanottiin, että Suomessa on kerrallaan voimassa vain yksi totuus. Nyt tuntuu siltä, ettei ole enää yhtäkään. Nyt jylläävät Somessa vaikuttavien mielikuvat. Asiallinen, perusteltu keskustelu ei ole toivottua. Siltä ovat vieneet tilaa uhoaminen ja toisaalta pakonomainen viihdyttämisen tarve.

   • minulla.on.puheita

    Edes valtauskomuksista ja -väittämistä poikkeavia mielipiteitä on mahdollista esittää julkisesti. Se on sekin paljon ja toisille katastrofi.


  • tuttuakin

   Me ryssät haisemme.

  • ilmapuntari

   Kyllä tuo trolliksi nimittely on minusta kaikista ihmeellisintä.Jos on eri mieltä valtamedian toimituksen kanssa jostain asiasta,mitätöidään toisen mielipide
   sanomalla häntä trolliksi.
   Tulee mieleen Bushin lausahdus;jos et ole puolellamme olet meitä vastaan.
   Tämä on ollut juuri sitä yhden totuuden puolesta puhumista ja aiheuttanut
   selvää itsesensuuria pohjoismaissa kuten eräs sanavapauden konferenssissa
   puhunut eilen ilmaisi.
   Toisen mitätöinti ja pilkkaaminen on käynyt hyvin myös valtamedialle kunhan
   vastapuoli edustaa kilpailevaa poliittista puoluetta mutta auta armias jos sanot poikkipuolisen sanan maahanmuutosta alkaa natsi-sanalle tulla käyttöä.

   • leap.of.faith

    naulan kantaan kirjoitat!

    Suomen vajakkien priimusten säännöt menevät:

    Se, joka haluaa suojella sotaa pakenevaa, on suvakki.
    Se, joka haluaa rajoittaa maahanmuuttoa mistä tahansa syystä, on natsi.
    Se, joka haluaa tutkia tai ennustaa maahanmuuton seurauksia on jompaa kumpaa - riippuen tutkimuksen tai ennusteen tuloksista.

    Tänään oli radiossa "vihapuheesta" juttua, kuinka itsesensuuri on todella paha uhka sananvapaudelle.

    Olen samaa mieltä! Kuinkahan monta vuotta esim. sellaisissa viihdeohjelmissa kuin Uutisvuoto on kommentoitu jotain poliittista linjaa s.e. sellaista suunnitteleva leimataan pelleksi?

    Missä olivat vihapuheen etsijät silloin? Kukas tätä vihanlietsontaohjelmaa julkaisee? Ohhoho. Entäs kun kritiikki osuu takaisinpäin ko. puulaakiin -- heti ollaan sananvapauspäivänä vaatimassa vasta-argumentoijien vaientamista.

    Yksi mielenkiintoinen itsesensuurin muoto on kyvyttömyys ajatella kuin yhden ääripään kautta. Tutkikaapa huviksenne HS, YLE, Aamulehti kolumneja ja pääkirjoituksia. Kuinka suuri % toimittajista pohtii aidosti useasta näkökulmasta, vailla sokeaa uskoaa jomman kumman ääripään liikkeeseen?


   • witheringHeights

    > Tulee mieleen Bushin lausahdus;jos et ole puolellamme olet meitä vastaan.
    Kate Bushin? Eiköhän lausahdus ole aikalailla vanhempi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/You're_either_with_us,_or_against_us


  • asterix.riidankylväjä

   Olen samaa mieltä kanssasi kommentoinnin tasosta. Suomi24 on kuitenkin edelleen vapaata. Muuta kuin mitä valtamediat tarjoavat.

   YLE on aikapäiviä sitten poistanut kommentointimahdollisuuden uutisistaan. Pääsääntöisesti siksi, että lukijoiden mielipide erosi toimittajan mielipiteestä tai lukijoiden argumentit osoittivat toimittajan virhetulkintoja.

   Iltasanomien kommentointiin päätyy vain osa.

   Olen samaa mieltä kanssasi myös rappiotilasta yhteiskunnassamme, tai jostakin, joka näyttäytyy sellaisena. Tarkemmassa keskustelussa yleensä henkilöt perustelevat lyhyitä twiittinäkemyksiään hyvin. Joissakin pahimmissa harvoissa tapauksissa henkilöllä on vain yksittäissometusten sekava melska hallussaan, vailla mitään asioiden punnintakykyä.

   Agitointi on tullut helpoksi kuin heinänteko.

  • ilmapuntari

   Kyllä Yle on poistanut kommentointimahdollisuuden mutta vain suomenkielisiltä,
   ruotsinkieliset sensijaan voivat aika vapaasti kommentoida uutisia.
   Tämä on tapahtunut uuden toimitusjohtajan aikana,joka ei kai arvosta katsojien mielipidettä minkään vertaa.
   Uutisvuodosta sen verran,että itse pidän sitä esikuvana vihapuheille,jotka toki
   kohdistuvat vain suomalaisia ja tarkoin valittuja poliittisia ryhmiä kohtaan.
   "Valkoiselle roskasakille" ei voi sentään myöntää samoja oikeuksia kuin näille
   neroille,joita siinä esiintyy.
   Rkp:n valtaus lauantai-iltoihin.

   • en.tartte

    Vain lahjattomat tarvitsevat telkkaria.


  • PeeJiiPee

   Totta joka sana

   • niin.on

    Totta, että vain lahjattomat tarvitsevat telkkaria


  • väärää.paineenpurkua

   Niin, ei näillä palstoilla ole kyllä yhtään mitään tekemistä keskustelun kanssa. Jokainen huutaa omaa totuuttansa, minkä "tueksi" suorastaan vääristellään ilmiselviä tosiasioita.

   Varmaankin kysymys on jonkinlaisen turhautuneisuuden purkamisesta.

   • päreet.palaa

    Pitäisikö lähteä poltteleen autoja?


  • uusi.huomen.koittaa

   Vaatii uusmedian lukutaitoa. Ota haaste, kykenetkö. Vanhaan mätämediamonopoleihin ei ole paluuta vaikka kuinka itkettäisi ja businekset kärsisi. Hahaa, mennyttä aikaa on turhaa haikailla

   • eilispäivää

    Paperilehdet väistyy


   • en.tarvitse
    eilispäivää kirjoitti:

    Paperilehdet väistyy

    Niiden sensuroituja mielipidepalstoja ei viitsi lukea eikä niihin kirjoittaa. Niitä toimittamaan yleensä lykättiin lehden lahjattomin toimittaja, yleensä femakko.


  • kanan-lento

   Hyvä aloitus !
   - siihen se sitten jääkin.

   • rohkeasti.mukaan

    Pistä paremmaksi! Täällä sana on vapaa.


  • Gummeli

   Kirjoittelen usein someen, kun saan tarpeekseni ylen punapropagandasta. Mielestäni televisio-ohjelmat on tehty vajakeille tai niille, joilla ei ole tietokoneen tarjoamia mahdollisuuksia. Suomalainen journalismi on vajonnut niin alas, että pahaa tekee. Toimittajat pilaavat hyvän aiheen aseenteellisuudella, asiantuntijoilta näyttävillä ammattivalehtelijoilla. Laatumedialle olisi Suomessa kova kysyntä.

   • PeeJiiPee

    Totta


  • mshdgfbmhbrmgtm

   Luultavasti taas helmien tiputtelemista vihamieliseen trollitehtaaseen tämäkin kirjoitukseni kun nimetön on ja nimetöntä koko keskustelu tuntemattomien välistä, mutta ei Suomi24-palsta ole "some". Sen verran korjaan. Tämä Suomi24- foorumi on nimetön verkkoyhteisö ja osa kirjoittaa tännekin kirjoittaakseen mielipiteitä. Vastuulliset aikuiset ihmiset eivät voi missään nykyaikana nettimielipiteinään väittää, etteikö trolleja olisi olemassa, koska ammattitrollien uhriksi voi joutua jopa tavallinen Suomi24-keskustelupalstoille kirjoittava. Valitettavaa kokemusta nettipelottelusta löytyy. Ja itse luulen, että trollien tarkoitus onkin herättää pelkoa, koska niistä asioistahan ei netissä vapaata keskustelua ole, mistä palstojen tavislukijoilla herää pelon tunne ja tunne, että eivät uskalla sanoa mitään... Itse esimerkiksi luulen, että maan pienituloisilla ja köyhillä olisi paljonkin sanottavaa yhteiskunnallisista epäkohdista, mutta Suomi24-foorumilla halveksuttavat ammattivihaajanettitrollit ovat "ansioituneesti" estäneet kaiken yhteiskuntakiinnostavan keskustelun, mikä olisi rehellistä.

   Mitä tulee tämän "keskustelufoorumi" Suomi24- foorumin kyseenalaisiin pelottelu-"ansioihin": tämä foorumi on aiheuttanut sen, että pitkään luulin kaikkien Suomen maan ihmisten olevan seonneita, kunnes tajusin, että oikeasti tämä Suomi24 on foorumi, missä lähinnä erinäiset äärimieliset uskonnolliset hihhulit ja rasistit julistaa marginaalinäkemyksiä. Lisäksi Suomi24- foorumin "ansio" on se, että minä pelkään nykyisin koko somea, koska minua ei suojeltu täällä internetin vihakirjoittajien traumatisoivan sairailta jutuilta, vaikken tiedä somesta mitään. Mitä yleisesti sitten tulee "someen" ja internetiä käyttäviin ihmisiin, niin yksityisyys on ainoa asia, mikä on tärkeää ja tietokoneita ei pitäisi rakentaa sillä tavalla törkeästi, että kuvitellaan lähtökohtaisesti kaikkien olevan muka kiinnostuneita jakamaan yksityisyyttään. Jos mä kirjoitan Googlen hakusanakenttään vaikka sanan "hiv", se vittu ei tarkoita että mulla olisi hiv ja jos mä kirjoitan Googlen hakusanakenttään vaikka sanan "Syyria", se ei tarkoita että olisin terroristi... Vaan: sille Googlelle ei siinä kuuluisi mikään minun arkeeni liittyvä asia. Ja rasistit joista tämä Suomi24 on ollut kiinnostunut juttelemaan: tyyppejä, jotka ei kiinnosta taviksia... Rasistien kanssa kanssakäyminen kiinnostaa tavista suomalaista yhtä vähän, kuin ulkomaalaisten asiat.

   Ainakin kivasti vankilaa toivoisin kaikille sellaisille nettitapauksille, jotka valehtelee nettitekemiset ja nettiyhteisöllisyyssidonnaisuudet internetissä tarkoituksella tahallisesti. Esimerkiks jos mua nyt kun tän kirjoituksen postaan tänne Suomi24-palstalle, valehdellaan yhdenkään maailman somen jäseneksi tai sidonnaiseksi, se olisi rikos, koska se olisi valhe. Vastasin ketjun aloitukseen, koska tekstissä ei ollut yhtäkään rikollista verbaalista ilmaisua.

  • Elaini

   Erittäin hyvä kirjoitus AP:lta. Itse olen tosin käyttänyt kansainvälisiä/englanninkielisiä sivustoja niin pitkään, että tiedän loanheiton tapahtuvan vähän joka kielisessä mediassa.

   Tosin jostakin syystä suomenkielisiä kommentteja lukiessa tulee usein mietittyä että huh huh sentään, toivottavasti kukaan ei saa päähänsä laittaa tuota lausetta Google Translateen. Jotkut puhuvat suomea englanninkielisellä sivulla vähät välittämättä siitä, että kuuluu hyviin tapoihin käyttää kieltä jota useimmat paikalla ymmärtävät (eli useimmissa tapauksissa englantia), ja silti he ovat jopa vaatineet suomen käyttöä.

   Mutta kyllähän niitä hyvin käyttäytyviä ja sivistyneitäkin suomalaisia löytyy, en mene täysin yleistämään. Mutta sanon silti sen, että näen sielläkin tätä ilmiötä (piittaamattomutta, negatiivisuutta) suomalaisilta usein.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   206
   4292
  2. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   167
   2956
  3. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   36
   2414
  4. Törkeä ryöstö Hyrynsalmella

   Törkeä ryöstö Hyrynsalmella – miehet tunkeutuivat aamuyöllä taloon, otsikoivat lehdet. Kenen sakkija ovat tunkeutujat olleet ja missä??
   Hyrynsalmi
   47
   1539
  5. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   133
   1444
  6. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   179
   1349
  7. Joko kadonnut?

   Onko löytynyt jo?
   Hyrynsalmi
   9
   1065
  8. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   115
   1054
  9. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   39
   989
  10. Käynköhän mä vielä siellä

   lähiaikoina.. 🤔 Jaa-a, siinäpä mietittävää meille molemmille.
   Tunteet
   65
   864
  Aihe