talousmatematiikkaa

bisnestäpukkaa

Joskus on hyvä kaivaa taskulaskin pöytälaatikosta ja tehdä vähän numeroharjoituksia. Jos esimerkiksi minä ajattelisin rakentaa Virojoelle rivitalon, johon tulisi 21 huoneistoa yht. 1007 m2 eli 48m2 per kämppä, niin sen hinta voisi olla vaikka 2,67 miljoonaa euroa. Eli siis n. 127.000 euroa per kaksio. Tuollaisia pikkuasuntoja taitaa saada kylältä jo kolmasosan hinnalla, sataan tonniin saa jo omakotitalonkin. Saa siinä olla sekä jetro että kaisa niitä myymässä, mutta varmaan niistä muutama kaupaksi menisi.

No voisinhan minä ne vuokratakin. Käypä vuokra tuollaisesta voisi olla ehkä 500 eur/kk, mutta korkean paikan lisää hinnoittelen ne 600 eur/kk. Hoitovastike kulu voisi olla vaikka 150 eur/kk, joten veronalaista voittoa jäisi 450 eur/kk. Eli 21 kaksiosta saisin kuukaudessa n. 9.500 eur ja vuodessa n. 113.000 eur. Jos saisin panaman kautta verot nollattua ja rahallakaan ei mitään korkoa ole kun inflaatio katosi, niin jo 24 vuoden päästä olen omillani. Tietysti edellyttäen että joka kämpässä on koko ajan vuokranmaksaja ja mitään remppa tms kuluja ei ensimmäiseen neljännesvuosisataan tule.

Pitää vissiin laittaa lotto vetämään jos vaikka rupeais grynderiksi.

11

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asiaviestioli

      Asiaa. Vaihteeksi. Kiitos.

      • Olkjasui

        Ei se niin asiaa ollu, taas musta tuntuu meininkiä, unohtu vaan yks pikku juttu... Rahoitus!


    • Yhksyhks

      Unohdit kokonaan, että tuskin kellään on tuota rahaa säästössä. Laskepa lainan lyhennyksen ja koron osuus vaikkapa 30 vuoden lainalle. Vieläkö on pelkkää tuloa? Taitaapa mennä miinuksen puolelle.

      • Yhksyhkskahks

        2 670 000, 30 v laina, lyhennys / vuosi 89 000 €, korot eka vuonna n. 40 000 €, lainan hoitokulut siis 129 000 €/v. Tuolle 1007 neiliölle 10, 67 €/m2 kuukaudessa ja siis 48 m2 asunnossa lainavastike 512,16 € mainitsemasi hoitovastike 150 €, tekee yhteensä 662,16 €. Missä voitto?


    • triviaalia

      no nostetaan vuokraa tai myydään kunnalle, kumpikohan tuottaisi varmemman tulon

    • YKSINKERTAINENTOIMITUS

      ..eli lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna JÄRJETÖN INVESTOINTI jopa Virolahden kunnalle...

      • Iikiikiik

        Ehkäpä kunnan laina-ajat on pidempiä ku 30 v ja korkotasokin alhaisempi? Sehän muuttaa tilannetta ihan toiseksi.


    • kunnallisbisnestäpukkaa

      Tuossa aloituksessa koetin todistella ettei rivitalon myyminen/vuokraus vapaille markkinoille voi tässä taloustilanteessa olla oikeastaan minkäänlainen vaihtoehto grynderille.

      Samoilla ehdoilla kunnan kuitenkin kannattaa rakennuttaa ja edistää uusia asuntoja. Jokainen asukas on ainakin jonkinlainen veronmaksaja ja jokainen asukas on lisäämässä kunnan palveluiden kysyntää, niin kaupoissa kuin terveyskeskuksissa ja siten varmistaa niiden säilymistä kunnassa. Tällaisten vuokra-asuntojen kunnallinen tukeminen on tavallaan samaa palvelua kuin kyytien tukeminen syrjäkylille ja ikään kuin jäsenmaksu siitä että kunta pysyy asuttuna.

      Nyt tässä tilanteessa kun talot on jo tehty, niin onko kunnan parempi pelastaa yksi grynderi (& rahoittajat) vai rakennuttaa sillä rahalla vielä lisäksi oma 3 miljoonan euron talo ja edistää siten vielä useampien asukkaiden saamista? Onko yhden rakennusyhtiön pystyssä pitäminen sellaista toimintaa johon kunnan kannattaa suunnata verorahoja? Sekin on mahdollista mikäli kyseinen firma on kunnalle korvaamaton ja vaikkapa merkittävä työllistäjä ja jota ilman ei vastaavia työpaikkoja säily.

      Kaikkeen liiketoimintaan liittyy riski, ja riskienhallintaan liittyy tarvittavien sopimusten tekeminen. Sen että onko tämän hankkeen riskit hoidettu riittävillä sopimuksilla kertonee käräjäoikeus. Ja seuraavaksi hovioikeus.

      Loppuviimeksi nämä talot tulevat joka tapauksessa markkinoille. Joko oikeus toteaa ne kunnan taloiksi, tai sitten joku muu taho ne asuttaa, jos ei muuten niin voudin huutokaupan kautta.

      Sen että onko ostamisen kannalla enemmistö vai vähemmistö kuntalaisista kertonee vasta seuraavat vaalit. Toivottavasti niiden edellä kerrotaan minkälaista elinkeinotoiminnan tukemista kukakin ehdokas pitää tarpeellisena ja sopivana.

    • Yrittäjyyskannattaa

      Loistoidea. Aloitan rakentamisen heti huomenna!

    • Keiljus

      Kun katsoo kunnan nykyisten vuokra-asuntojen kuntoa ei pitäisi ostaa tai rakentaa enää yhtään asuntoa jos ei niistä osata pitää huolta.

      • Uolevi561

        Mikäs niissä nykyisissä on vikana?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe