Talous kuntoon ihmissyönnillä?

Eurooppa 2020 –strategia painottaa lisäarvon tuottamista osaamisen avulla, osallistavaa, kilpailukykyistä, verkottunutta ja vihreämpää yhteiskuntaa. Eurooppa 2020 on EU:n kasvustrategia mainittuun aikarajaan mennessä. Strategian käytännön ilmenemismuodot Suomessa näyttävät painottuvan erityisesti osallistamiseen ja kilpailukykyyn. Osallistaminen on tarkoittanut työttömien elinolosuhteiden heikentämistä, ei suinkaan työpaikkojen luomista. Pääarkkitehtina on häärinyt porvarihallituksen uuras juoksupoika, perussuomalainen työministeri Jari Lindström. Toki jo eteläpohjalainen ministeri muutama vuosi sitten kiekaisi vaatimuksen sosiaalisten tulonsiirtojen tekemisestä vastikkeellisiksi.

Kilpailukyvyn parantaminen on Suomessa niin ikään saanut lähinnä tragikoomisia sovelluksia, kun vauhtia ei suinkaan laiteta vientituotteita syytäviin koneisiin, vaan ryhdytään leikkaamaan työläisten palkkoja, lomia ja eläkkeitä lainkaan katsomatta sitä onko näillä toimenpiteillä markkinoiden näkökulmasta mitään hyötyä. On vaikea kuvitella, miten paikallisen nakkikaupan myyjän palkan heikennys edesauttaa esimerkiksi vientiä. Palkkoihin puuttuminen on taas pois kysynnästä.

Unionin päättävissä elimissä näytään kantavan huolta erityisesti kilpailukyvystä. Se on merkinnyt erityisesti verotukseen ja rakenteisiin puuttumista. Julkisten menojen vähentämisen on katsottu olevan välttämätöntä, jotta Eurooppa pysyisi mukana kansainvälisessä kilpailussa. Käytännössä tämä on merkinnyt sitä, että jäsenmaissa yritysverotus on painunut lähes olemattomiin. Verotulojen väheneminen ja aktiiviset julkisen sektorin leikkaukset ovat puolestaan heijastuneet markkinoille luomalla lähes kysyntätyhjiön. Sitä korjaamaan on keskuspankki laitettu syytämään markkinoille seteleitä. Valitettavasti jakelukanava on väärä mistä syystä raha kasautuu lähinnä rahoitussektorille eikä ohjaudu aktiiviseen kulutukseen.

Koska kilpailu ymmärretään vain epäkurantilla tavaralla kilpailemiseen, niin tämän tyyppisestä kilpailun edistämisestä ei tule loppua. Ei niin kauan kunnes ymmärretään, ettei täysin ulkona olevaa tavaraa kannata edes tuottaa. Siksi ponnistelut pitäisi keskittää uuden luomiseen.

Suomessa kaikki uudistukset koetaan jo lähtökohtaisesti kammottavina ja vieraina asioina. Erityisen takapajuinen on yrityskulttuuri. Siinä ei ole tapahtunut viimeisen tuhannen vuoden aikana yhtään mitään. Yhä vielä riisto, orjuus ja sorto ovat arkipäivää. Osaaminenkin on vain tyhjänpäiväisyyksien osaamista. Tuotannon ja markkinoinnin seuraamista tärkeämpää on kytätä vaikkapa työläisen pukeutumista. Ettei vain olisi töissä tennissukat jalassa.

Yhteenvetona voi todeta, että toimet talouden kuntoon saattamiseksi muistuttavat lähinnä oman itsen syömistä, koska syömisestä säästäminen johtaa ennen pitkää siihen, että syödään olemassa olevaa saamatta mitään korvaavaa tilalle.

0

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        27
        4900
      2. Mitä haluaisit

        Sanoa hänelle tällä hetkellä?
        Ikävä
        226
        2736
      3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

        Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        237
        2104
      4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
        Maailman menoa
        68
        2072
      5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

        Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
        Ensitreffit alttarilla
        18
        1804
      6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

        Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
        Maailman menoa
        186
        1420
      7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
        Joensuu
        52
        1269
      8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

        Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
        Maailman menoa
        147
        1023
      9. Hyvin sä olet

        Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
        Ikävä
        56
        1015
      10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

        Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
        Suomalaiset julkkikset
        9
        951
      Aihe