Laitoshuoltajan työ

Onko.raskasta

Mietin kouluttautumista laitoshuoltajaksi. Olen tehnyt siivoustyötä yhteensä n. 5 v. Osan näistä vuosista nuorena, n. 30 v sitten ja ollut nyt yli 5-kymppisenä 3 v osa-aikaisena. Vakituisia viikkotunteja ainoastaan 6. Lisänä tuurauksia silloin tällöin. Työ on tähän asti ollut suht kevyttä, eli noilla viikkotunneilla ei ole pääsyt liiemmin rasittumaan. Kaikenlaista kremppaa kuitenkin on ja mietinkin tässä nyt sitten, että kuinka fyysisesti kuormittavaa kokopäiväinen laitoshuoltajan homma on ja kestäiskö kroppa.
Selässä on kulumia, alaselässä nikamat vähän vinksin vonksin. Yksi nikama alempaan nähden ihan eri tasossa. Alaselkä kipeytyy herkästi. Kävin just fysiatrilla ja hän vaan naureskeli sille, että jopas jopas...on ihan silmin nähtävä kuoppa, joka kuulemma kuitenkin hävisi, kun selkää pyöristi, joten ei hänen mielestään sitten ilmeisesti mitään kovin vakavaa. Ylempänä on kuitenkin myös nikamansiirtymä, mutta aika pieni, vain pari milliä. Ranka muuttunut vähän kyfoottiseksi.
Sitten mulla on jännitysniska ja huimaa ajoittain ihan pirusti, etenkin tietyissä tehtävissä. En pysty enää oikein tekemään mitään missä joutuu katsomaan ylöspäin ja pitämään käsiä ylhäällä, samoin pään ääriasento toiseen suuntaan vaikeeta. Ikkunanpesut olen saanut kokonaan unohtaa. Kumartelukin ajoittain hankalaa. Lisäksi huimaa joskus myös sen takia, että verenpaineet heittää tosi alas.
Olen menossa niskan magneettikuvaan vielä tässä piakkoin. Niskoissa ollut joskus prolapsi, joten saa nähdä mitä sieltä nyt löytyy.
Sitten on jatkuvia tenniskyynärpää vaivoja. Toisesta kädestä kun parani, niin tuli heti toiseen. Kaatumisen vuoksi myös toinen käsi edelleen puolikuntoinen, loukkasin olkapään ja lavan seudun. On tullut ilmeisesti arpikudosta ja käsi edelleen monen kuukauden jälkeen aika liikerajoitteinen, fysikaalisesta hoidosta ja kotijumpasta huolimatta. En aina saa yöllä nukuttua ja jotkut aamun aikaiset työvuorot on aika tuskaa, kun joutuu menemään töihin parin tunnin yöunilla (ja ajamaan vielä autolla tosi pitkiä matkoja päivän mittaan, kun asun "keskellä ei mitään" ja työkohteet on siellä sun täällä). Vatsa ei siedä vahvoja särkylääkkeitä ja joku Panadol ei aina auta. Muutakin kremppaa on, joka vielä pahentaa tilannetta, eli refluksitauti, joka myös ajoittain oireilee ikävästi.
Joo, ja sitten on nivelrikkoa siellä sun täällä, mutta etenkin sormissa.

No, fysiatrin kanssa tuli puheeksi tämä laitoshuoltajan tutkinto, jota mulle työvoimatoimiston puolelta on ahkeraan tyrkytetty ja lääkärin mielestä ko. homma on "kevyttä siivoustyötä", jota ilmeisesti hänen mielestään pystyisin -vielä-tekemään.
Mutta kuinka kauan, onko oikeasti kuitenkaan niin "kevyttä" ja rikonko itseni siinä lopullisesti, jos sellaiseen ryhdyn?
Jostain pitäis kuitenkin rahaa saada, mutta en vaan tiedä mistä, kun joka puolella muualla tuntuu seinä nousevan vastaan.

6

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko.raskasta

      Ja lisäys vielä tuohon edelliseen, että mulla on myös aika paha nivelten yliliikkuvuus, joka sitten tietty vauhdittaa ton nivelrikon syntymistä. Käsissä ei myöskään ole kovin paljon voimaa ja esim. jonkun lattiankiillotuskoneen piteleminen ei multa ole koskaan onnistunut. En tosin tiedä minkälaisia koneita nykyään on, mutta ainakaan aikoinaan en kertakaikkiaan pystynyt pitelemään kiillotuskonetta, karkasi käsistä. Nyt vielä huonompi tilanne, kun kädet ja niska-hartiaseutu alkaa olla jo aika paskana muutenkin.

    • gaaros

      Tuo vuodatus vaikutti vähä siltä, ettet ko. työtä halua tehdä. Mikäli te-tsto sitä tyrkyttää, sun pitää vaan saada lausunnot näytettäväksi, ettet sovellu työhön. Monennäköstä vaivaa on itelläki, mutta työmenetelmät ja koneet on nykyään menneet eteenpäin kovastikin ja keventyneet. Kuitenki on kohteita, jotka on ja pysyy raskaina ja tiukat mitoitukset siihen sitten lisäksi - enpä sanoisi kevyeksi kuitenkaan. Nykyään te-tsto mielellään yrittää saada työttömiä ns. piilotyöttömiksi tilastoihin ja välttämättä se uusi ammattikaan ei tuo työtä ja olet taas "normaali työtön" tilastoissa. Eihän se ota eikä anna, jos haluaa kouluttautua. Sittenhän se työelämä näyttää, kauanko jaksaa ja pystyy. Itekin olen yli 50v ja jo iänkin puolesta ollaan kohta molemmat työnantajan mielestä liian iäkkäitä.

      • Onko.raskasta

        Niin, yritin kyllä vaan antaa fyysisestä kunnostani oikeanlaisen kuvan, jos joku alalla oleva osais sanoa, onko mitään mahiksia. Siivous ei tosin ole koskaan tuntunut ns. omalta alalta, en ole kotonakaan ollut koskaan mikään himosiivooja, mutta kun mitään muutakaan ei ole ja rahaa on jostain pakko saada..
        Teen siivoustyötä siis pelkästään ihan rahan vuoksi. Työstä saatu hyötyliikunta on tosin myös plussaa, kunhan se on sellaista, ettei paikat ala hajoamaan. Aiemman lääkärin lausunnon mukaan en sais mm. liiemmin nostaa 10 kg painavampaa (ja tämä jo yli 10 v sitten).
        Istumatyötä en pysty enää tekemään.
        Rahan takia voisin siis vielä yrittää tuota laitoshuoltajan hommaa. En kuitenkaan halua tuhota fysiikkaani lopullisesti ko. työssä.
        Teen myös osa-aikaisena toista työtä, koulutustani vastaavaa, kotoa käsin, mutta sekin yhtä surkeilla tuloilla, kuin tää osa-aikainen siivouskin, että näillä ei elä. En haluais elää enää jonkun sovitellun työmarkkinatuen varassa. Jatkuva tappelu Kelan kanssa ja surkea taloudellinen tilanne vie kohta hermot.


    • Laitoshuoltaja2007

      Laitoshuoltajan työ on raskasta, sen voin sanoa. Mutta hieno ammatti.

      • laikkarienkuningatar

        Hieno, arvostettu ja siitä johtuen hyväpalkkainen.


    • gaaros

      Vähä tuntuis näin maalaisjärjellä, että fyysinen työ ny ei kannata. Etkö saa lausuntoja lääkäriltä noista sairauksista ja ne sitte näyttää te-tstoon? Siellähän ne näkee sitten, että ei tuputtaminen auta, jos ihminen ei pysty tekemään ko. työtä. Nykyään on kummallista se, että viimeseen asti pitäisi pystyä olemaan töissä, vaikkei onnistuis terveyden takia. Ihan kuin se eläkkeelle päästäminen ois joku utopistinen ajatus. Jaksamista ja taistelun tahtoa, ite parhaiten tiedät, mitä pystyt tekemään ja mitä et - se on se lähtökohta niin lääkäreille kuin muillekin viranomaisille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      439
      2024
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      207
      1730
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      184
      1478
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1471
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      50
      1167
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      2
      1134
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      132
      1078
    8. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1006
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      978
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      34
      976
    Aihe