Sopeutuminen

mimmiliisaa

Olen ollut aivan vetämättömässä kunnossa ajoittain jo pidemmän aikaa. Mieheni ei hyväksy sairauttani (MS) tai ei ymmärrä hän ei usko että olen oikeasti väsynyt kun kunto vaihtelee. On päiviä jolloin ei jaksa töiden jälkeen tehdä muuta, kun levätä että jaksaa taas seuraavan päivän töissä. Onko tässä mitään järkeä että suurin osa elämästä on vain keskittymistä siihen että tarkkailee vointiaan ja miettii miten jaksaa olla työssä. Miten te muut sairastuneet olette jaksaneet työelämässä.

29

653

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toipumassa

      En ole ms potija mutta lihassärkyineni olen välillä aivan poikki,kun lihassäryt päällä kehossa.Mutta kokemuksesta voin sanoa etä miehet ketkä perusterveitä,eivät ymmärrä että jotkut väsyvät ja uupuvat helpommin,pelkkä meteli ja häly saavat mut väsyneeksi,varsinkin kun vielä aistiherkkyyksiä.OLEN TYÖTÖN MUTTA se ei väsymisreaktiota estele,on parempia jaksoja ja taas ihme uupumusjaksoja.Sulla vielä ms juttu ja työelämässä .Ilmatkin vaikuttavat ja stressi olotiloihini.Mä olen kertonut kaverilleni että mä olen herkkä ja koen asiat voimakkaasti ja olen sellainen kun olen jolle en voi mitään,useita tutkimuksia nyt menossa myös,talven rajun flunnsan jälkeen kunto ollut huonompi pitkään ja painokin tipahti kun ei ruokakaan maistunut kunnolla.Nyt olen aloittanut vitamiinilisien käytön ja rasvaista piimää ja juustoa jotta paino nousisi ,ja en enää uuvuta itseäni lenkeillä ja siivostouhuillani,kehoni on rasittunut kun touhusin pakkomielteisesti aina jotakin ja verenpaienkin koholla stressin takia.OLEN RAUHOITTANUT ELÄMÄÄNI ja olokon alkaa kohentua.Mieskamuni ei enää motkota kun kerroin kivuistani .Puhu miehellesi ja mainitse että ms tautii liittyy fakiitit ,miten jaksat työssä käydä? Kysy sairaslomaa uupumuksen takia koska sairautesi aiheuttaa voimattomuutta.Miehesi täytyy hyväksyä,mistä tietää milloin hänkin sairastuu johonkin---

    • Oloneuvoksena

      Parantumattoman sairauden hyväksyminen ottaa aikansa. Ehkä miehesi ei osaa oikein suhtautua asiaan ja tulevaisuuskin voi mietityttää? Minulla MS ollut jo vuosia ja olen ollut jo pitkään eläkkeellä. Kannattaa puhua lääkärille väsymyksestä ja miettiä esim osapäivätyötä. On järjetöntä käyttää kaikki voimansa työssä ja loppuaika toipumiseen. Muutakin elämää täytyy olla kuin työ!

      • sairastunutms

        Tuntuu että mieheni ei vielä ymmärrä tätä että olen oikeasti sairastunut, itselläni myös on vaikeuksia ymmärtää tätä että ei vaan jaksa. Pelkään että lääkärit täällä ei usko että olen oikeasti väsynyt, näytän hyvin terveeltä ulospäin. Haluaisin osapäivätyöhän ainakin kokeilla jos jaksaisin paremmin. Minua pelottaa tulevaisuus se on niin pimenossa miten tämä tauti etenee, en halua miehelleni taakaksi, mieluummin elän yksin niin kauan kun siihen pystyn. Toivon että saan hyvän hoitopaikan sitten kun en enää yksin pärjää.


      • Oloneuvoksena

        Oletko sairastanut vasta vähän aikaa? Itsellä ainakin kesti vuosia ymmärtää, että oikeesti olen muuttunut. Sanoin neurologille etten hyväksy tätä ja hän totesi, ettei tarvitsekaan, kunhan opin elämään sairauden kanssa. Ja kyllä siihen oppii. Eläkkeelle jäädessäni olin ihan terveen näköinen. Neurologit kyllä tuntee sairauden luonteen ja oireet. Ms on sairaus, jonka etenemistä ei kukaan osaa kertoa ja varmaan jokaista sairastavaa tulevaisuus askarruttaa. Mutta tämän kanssa kannattaa elää päivä kerrallaan! Voihan olla, että et milloinkaan tarvitse ms:n takia hoitopaikkaa. Kerro lääkärille kaikki oireesi ja halukkuutesi osapäivätyöhön. Tsemppiä!!


      • mimmiliisaa

        Sitä osapäivätyötä haluaisin kokeilla, jos sitten jaksaisi täällä kotonakin vielä jotain tehdä. Tämä on kyllä vaikeasti ymmärrettävä sairaus kun itsekään ei voi tietää miten esim. jaksaa. Vaikea suunnitella tulevaa kun ei tiedä miten huomenna jaksaa jos onkin väsypäivä niin ei paljon jaksa muuta kun sinnitellä töissä sen päivän.


    • eisaa

      Jos mies on ymmärtämätön,olisi lienee parasta asua eri osoitteissa koska kumppanisi negatiivinen ja vähätteleväkin asenne stressaa vointiasi,saisit olla rauhassa väsyneenäkin ilman syyllisyyttä.Naiivi asenne aikuiselta ihmiseltä ja empatiakyvyttömyyttä.Sun täytyy olla vahva ja puolustaa itseäsi ja kertoa tietokoneelta näyttäen mistä asiasta on ms taudissa kyse!Mikäli hän rakastaa sua,ei olisi tuollainen.Mun kumppani sanoi että mikäli sairastuisin vakavasti,hän olisi kanssani pilkkuun asti ,vaikka pyörätuoliin joutuisin.Exänikin sanoi noin,tuntui turvalliselta ajatella että olisin arvossa vaikka sairastusinkin.Työ on terveyden sijalla toisena ,älä ole nöyrä,hae reilusti saikkua vaikka siitä ei miehesi tai pomo pitäisikään,sun olostasi on kyse-vain sun terveydestä ja hyvinvoinnistasi,muut menkööt men ojaan jos ei ymmärrä,olet liian kiltti.

      • Mielipiteeni

        Ja ero puolisostako toisi helpotuksen? Ei stressaisi? Ymmärtämättömyydellekin voi olla selityksenä tietämättömyys. Terveeltä näyttävä väsynyt leimataan helposti laiskaksi.
        "Mikäli sairastuvan" kanssa on ihan eri asia kuin sairastavan kanssa!
        Moni on papin edessäkin antanut lupauksen rakastaa kuolemaan asti, mutta aika monelle se ero vaan tulee?
        Ja tässä maailmassa ei koskaan ole kyse vain itsestä....täällä on myös muita!! Ei voi ajatella että on vain MINÄ. Sairaana ei ole helppo yksinkään olla, joten tietty nöyryys kannattaa säilyttää.


    • onnettomat

      Tee kuten lystäät,älä valita ukostasi ,,,vali vali yhyy.EROparempi ku inisevä ukko joka ei vaimoaan ymmärrä,juntti einari,ystävistäkin parempaa tukea kuin mörköukosta,yök,ei koskaan ymmärtämätöntä ukkoa inisemään ,lisää stressiä sairastuneille1,Itekseen saa apuhuoltoa paremmin ja kyytejä takseilta,ei valittavaa karvaleukaa ,mulla menis hermot! Itse saan apuja kamuilta tarvittaessa,roikkua nyt typerässä ukossa voi jeejsus!

      • asiattomat

        No epätoivoisten ja vanhojenpiikojen mielipiteet voi jättää omaan arvoonsa! Ei kukaan varmaan suomi24:ltä varsinaisia parisuhdeneuvoja hae, vaan vertaistukea!


      • mimmiliisaa

        En hae parisuhdeneuvoja mutta kyllä tämä taitaa olla liittoomme viimeisiä aikoja. En yhtään jaksa nyt panostaa siihen ja olemme etääntyneet toisistamme enne riitele mutta tuntuu että paljon ei yhteistä ole. Minä kai elän vielä joitain kriisivaihetta enkä yhtään ihmettele vaikka mieheni haluaisi erota itse taas en jaksa enää välittää parisuhteesta. Olen ajatellut että ehkä jaksaisin paremmin itsekseni kun kukaan ei odota minulta liikoja saan elää itsekseni omien voimieni mukaan.


    • kokemia

      Napakymppi mimmiliisa,tätähän juuri tarkoitinkin kokemuksestani! Kivujen ja huonojen hetkien aikaan en kestä toisia lähelläni,koluamassa,eri aikaan puuhaamassa ja jotain vaillakin ehkä kun itse haluaa vaan hiljaisuutta! Ei liity parisuhdeneuvontaan eikä vanhanpiian selityksiin,vaan ihan parisuhteissa eläneen hen kilön oma khtaisiin tunremuksiin! Joten sinä joka huutelet vanhoista piioistasi,ole hiljaa kun et tiedä kokemuksistani ,ihan lapsiakin on ja yhteiseloja,sinkuutta ym jännää elämässä.Vanhapiika on aikansa elänyt käsite ,sinkuilahan sitä nastaa vasta onkin,eikä happamissa liitoissa eläneillä!

    • moullu

      nimimerkille asiattomat.ole vaiti kun et tiedä asioistani!vanhaapiikaa nähnytkään tämä nainen!ja mimmiliisahan juuri kertt että ei jaksa omien voimiensa lisänä ymmärtämätöntä miestä,ole sinä happy miehinesi kun terveenä kimitätä siellä taustoilla haukkumalla vanhaksipiiaksi,turhautuneet vaimot ne vasta katkeria onkin ja keteelliisia jos jotkut etivät omaa elämää väsymiseensä elähtäneisiin suhteisiinsa,sulla menee kivasti?

      • Asiattomat

        No empä täällä neurologisten sairauksien seassa pyörisi, jos en itse olisi sairastava. Ikävä kyllä sairautta takana jo vuosikymmeniä. Mutta niin on avioliittoakin. Turhautunut varmaan välillä tähän sairastamiseen, mutta siinä mielessä onnellisessa asemassa, että nuorena solmittu liitto on kestänyt kaikki vaikeudet. Ja vaikka tiedän olevani toisinaan rasittava vaivoineni, mieheni on pysynyt rinnallani. En voisi kuvitellakaan elämää yksin. Olisin todennäköisesti paljon sairaampi, jos joku ei pitäisi kiinni "normaalissa" elämässä. Saan levätä, kun en jaksa ja saan apua kun sitä tarvitsen. Mutta jokainen tekee niin kuin parhaalta tuntuu. Onnea matkaan!!


    • yksty

      Onni riippuu myös kumppanista kenen kanssa eletään,sulla sattuu olemaan ymmärtäväinen mukava ,välittävä mies,ole tyytyväinen,kaikilla ei puoliso ymmärrä jos toinen sairastuu,ei kestä kantti .Se lisää sairastuneen pahaa oloa ja ahdistusta ja syyllisyyttä kun toinen näyttää yrmeää naamaa ja ei mitenkään niinku käsitä tai ole empaattisen taidon ymmärtävää ihmistä tasoa.Mikäs sen turvallisempaa kumppania kuin uskollinen ,kiltti ymmärtävä ,,,kaikilla ei ole sellaisa ystävä hyvä!

    • Joosua_ite

      Ikävää sinänsä, että usein sairaus on olevinaan syy parisuhde-ongelmiin vaikka todennäköisesti ongelmat on ihan muusta syystä johtuvia. Mutta oli syy mikä tahansa, jos ei synkkaa niin paras laittaa kantapäät vastakkain.

    • potija

      kyllä sairaudet saattavat vaikuttaa pariskunnan väleihin jos sairaus on tullut myöhemmin ja aiheuttaa väsymistä,pinnankiristymistä herkemmin potijalle,terveiden ja kivuttomien on äärimmäisen helppoa tuomita sairaita,jos ette tunne väsymisiä,särkyjä,toisen kimittämistä jos ei osaa asennoitua fiksusti toisen asemaan,eihän juoppoakaan raitis katso,tosin erimerkki toisen- lainen kuin aloittajalla.Paitsi onhan sellaisiakin raittiita ketkä aikansa katsovat juoppoja tai mielenterv,sairasta.Minulla on fibromyalgia ja aistiherkkyyttä,kyllä toinen ymmärtää jos osaa kertoa miten jaksaminen sujuu yhdessä jos toinen ei huudata telkkaria alati ja toinen tykkää hiljaisuudesta,allergisena kumppanin saa ymmärtämään että tupakanhaju tai hajusteet saavat pahoinvoivaksi jos toinen ei siedä sellaista,asiosta voi kertoa oikella tavalla,mutta jos terveempi osapuoli ei ymmärtämyyttään tajua toista puoliskoa,sitten täytyy jo miettiä asioista jotta kipeämmällä olisi hyvä olla.Ei tästä tartte jankutta kivuttomien ihmisten ja sellaisten sairaiden ,keillä sattuu olemaan se ihana nallekarhu auttamassa,ja ihanat läheiset...kaikilla ei sellaisia ole ja he keillä muumiyhteisö pelaa-eivät nae asian syvyyttä joten turja asiasta on jankata hyvissä oloissaan elävien hyvien pariskuntien !

      • Muumit_laaksossa

        Ihan kaikkea en tästä sepustuksesta ymmärtänyt, mutta sen ymmärsin, että jos joku on onnellisessa parisuhteessa sairaudesta huolimatta, niin pitäisi olla hiljaa ja " jankuttamatta"? Siis toisin sanoen kell onni on, sen kätkeköön?


    • katsonut

      Ei se sairaus ole -olevinaan syy erimielisyyksinn-vaan se saattaa ollakin se pää syy ! Ongelmiahan riittää ns terveelläkin pariskunnilla pilvin pimein ,mutta he ketkä väittävät muuta,eivät ole oikein taida tietää tällasista kriiseistä-onhan aiheesta tehty keskusteluohjelmiakin -toiset eroavat ,toiset jopa uhrautuvat puolisonsa tähden ja kiroavat sisäänpäin!

    • tottuus

      Sulle muumit laaksossa-aika v mäinen kommentti täysin hakoteillä olevan päästä! Eli jos sulla on elämä helvetin hyvin ja se ihana kultamies joka auttaa ,pesee hoitaa ja ymmärtää sun kiukut ja turhautumiset sairaana,ole vaiti ja tyytyyäinen! Ja talosukin kunnossa niin älä valita nainen! On niit myös keillä on vähemmän ymmärtävä kumppani,talousd tiukilla ja ei hyysävä mies tai suku apunaan! Tuollaset hyväosaiset rikkaat ämmät on v mäisä eikä tajua kolikon toista puota,pidä suu supussa ,miehes on alistunut sulle ja liian kiltti,kun äppyröit rullatuolissasi kaikille !hyi

      • Inkkarit_kanootissa

        Katkeruus ja kateusko ovat sinun ainoat kumppanisi? Jos sua ei ole mies jaksanut, niin oiskohan syy jossain muussa kuin sairaudessa? Ja jos uskot että miehen voi alistaa, niin mikset ole tehnyt niin?


    • segura

      Sulla täytyy olla joku mielenterveysongelma,ja narsismi-koska vänkäät loppuelämäsi täällä palstalla olemassa se joka sanoo sen -viimeisen sanan,otapa ihan rauhassa,ja muista pyytää vahvoja rauhoittavia hullu! sehän sinä olet,ja miehesi täysi vellipöksy koska jaksaa sietää tuollasta sekopää rumaa akkaa,ettekö harrasta enää seksiä? kun notkut netissä ? mÄ HARRASTAN KUN RAKAS TULEE LUOKSENI,IHANA TATUOITUA LIHASMASSAA LÄHELLÄ,hae apua hullu lehmä ruma ku piru!mulla on mieheiä jonossa päinbvastoin ku sulla,tuollanen lapseton pienirintanen kuiva korllu,säälin ns miestäsi hahahha

    • PAANDOORA

      RULLA-TUOLIT HAKUSESSA?

    • säälin

      Tää sekopää nainen kärsii pahasta mielenhäiriöstä,sellasia täällä eläkeläiset kellä ei älyä,notkuvat päivät läpeensä,tuo nokkela olevinaan mukamas...kai se liikuntavammaisella käy pitkäksi,jos ei älyllistä virikettä,päivät mene miestään käskiessä ja itsehän hän kirjoitti että on katkera ja äärettömän turhautunut neurologiseen sairauteensa eli ei ole hyväksynyt sairauttaan ja sen aiheuttamia rajoitteita,ainoa keskipiste on miehensä säälittäävää.

    • Moneenjunaan

      Työtön, alkoholisoitunut on siis herännyt uuteen päivään? Yöllä avaudutaan, kun ei ole muutakaan hupia:DD

      Luuletko sinä vajakki, että täällä sinulle vastailee vain yksi ihminen?
      Minä en ole kertonut itsestäni/miehestäni sanaakaan.

      P.s Oisko sulla näössä ongelmia vai onko ihan tautiin kuuluvaa ne pikku-ukot joita ovellasi näet jonoksi asti? Ei silti, kyllä sitä unelmoida saa :D

    • vvivan

      Jaa narskuhullu taas katsoo kuka vastailee,olet eläkkeellä ja vailla oikeaa miestä...Kiusaako sua jos et pääse väläyttämään taas jotain nokkelaa?Ja ikää on...?OLETKO JUST TÄYTTÄNYT 17V? Sinä olet todella naiivi ja typerä nainen,eikö miehesi opeta käyttäytymään?mENKÄÄ VAIKKA ulkoilemaan ja relaamaan,pari viini lasia ...ai niin etsää taida tykätä hälinästä kun olet niin katkera rullatuolissas,,,soti mut sulla on tukikepit hukassa tai aivot siis narikassa mut ymmärretään sairaita kaikki jooko,adios menen reissuun ja harrastuksiin.Sulla on liikaa aikaa ja katkerans uolinen elämä edessä,,,jatkoja en katso tuollasien sairaan viestejä enää...aivot narikassa???

    • Ihgiiyvviy

      17 vee ja eläkkeellä ja vailla oikeaa miestä?? Ja mies ei opeta käyttäytymään?? Soti?? Tukikepit, rullatuoli?? Katkerans uolinen elämä edessä??

      Kenenköhän aivot onkaan narikassa??
      Toivottavasti harrastat iltakoulua!!!

      :D

    • Yhtänäytelmää

      Mielenkiintoinen keskustelu:).
      En ota kantaa aikaisempiin, mutta alkuperäiseen aiheeseen (sopeutuminen) kerron omista sopeutumisvaikeuksistani.
      Sairauden hyväksyminen tai edes siihen sopeutuminen on ottanut koville. Suorastaan hävettää, kun ei enää jaksa kuin ennen. Vähättelen sairauden vaikutuksia ja yritän keksiä muita syitä jaksamattomuudelle ja kaikille oireille. Jos joku kysyy, kuinka olen voinut,vastaan aina että tosi hyvin....luulen ettei minulla mitään sairautta olekaan.
      Pidemmän päälle, raskasta on tämäkin näytteleminen:(.

    • Rottamikärotta

      En ole minäkään sopeutunut tähän sairauteen. Tulevaisuus pelottaa, mutta ehkä jo vähän vähemmän. Alkuaikoina kaikki oli saatanasta. Kontrollikäynnit neuron polilla ym. En osannut suhtautua koko asiaan. Ulkoisesti kaikki hyvin, mutta sisäinen ahdistus ja epävarmuus, siihen vielä haastava elämäntilanne muutenkin just päälle, oli viedä kaikki voimat. Vieläkin asia on vähän arka minulle, enkä mielelläni siitä puhu. Mutta päivä päivältä hyväksyn kohtaloni, niinkuin märkä rotta häkissään.

      • Oho.ms

        Hitsi kun kolahti tuo sun teksti! En ole näitä aikasempia tarkkaan lukenut mutta koin melkein sanatarkasti saman elämän! Tässä nyt m40-50v. välillä mennään ja dg, jostain vajaa 10 takaa.

        Tuo sun viimeinen lause kyllä tiivistää... jollain tasolla ois elämänhaluja mutta heti kun yks hyvä päivä takana niin sitten tuo Perkele muistuttaa.eikä eroon pääse lääkkeilläkään.

        Oisin kyllä voinut toivottaa Hyvät kesät! (Tämän kertomuksen jälkeen ei kuulosta kivalta)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe