Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

200 tuhannen sijoittaminen 10 vuodeksi

Neuvokaa.viisaat

Tarvitsen rahoja kymmenen vuoden kuluttua kun jään eläkkeelle. Rahat käytän 10-15 vuoden aikana joten niitä pikkuhiljaa myyn. Mitä suosittelette?

Olen laiska joten en osta enkä myy vaan ostan ja pidän. Tahdon päästä helpolla, olisiko ETF-hyviä? 30% korkopapereihin, muuta indekseihin, mitä suosittelette? Tosin eikö osakkaiden hinnat ole korkealla, ei nyt kannata ostaa?

19

568

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varma.Tuotto

      Kannattaa sijoittaa suomalaisten suuryritysten osakkeisiin. Nokia, Nordea, Elisa, Fortum jne.

    • Uussaw

      Etf:ät hyviä, varsinkin matalimpia palkkioita perivät. Niiden kulut jopa alle 0,1%/v. Jos vielä valitset kasvu-etf:n eli sellaisen, joka ei maksa tuottoja, vaan uudelleensijoittaa ne, niin säästät osinkoverot, mikä tekeekin tällaisesta etf:stä suoria osakesijoituksia edullisemman.

      Suomeen en suomalaisena sijoittaisi, jos haluaa hajauttaa riskiä; sinullahan on koko muu elämä - asunto, palkka, eläke - Suomesta riippuvaista, joten Suomi-riskiä ei enää sijoitusten muodossa kannata lisätä, jos tarkoituksena hajauttamalla vähentää riskiä. Isänmaallisuus makaa toisaalta vastakkaisessa vaakakupissa.

      Jos korkoihin sijoitat, niin mielestäni mahdollisimman pitkiin valtionlainoihin, koska ne tuottavat keskimäärin paremmin ja liikkuvat vahvemmalla negatiivisella korrelaatiolla osakkeita vastaan eli pörssiromahduksen tullen todennäköisemmin tasoittavat tehokkaammin notkoa kuin maltillisemmin arvoaan muuttavat lyhyet valtionlainat.

      Jos riskinsietokykyä riittää, niin mukaan voi ottaa myös velkavipua, joko vivutetun etf:n tai oman sijoituslainan muodossa.

      Nordnetin Superrahastot vielä mainittava, ne kun kuluttomia.

    • Älä.sijoita

      Nyt ei kannata sijoittaa mihinkään vaan pitää rahat pankissa. Osakkeet ovat ennätyskorkealla, alamäki alkaa minä hetkenä hyvänsä. Korot ovat nollassa ja allekin, ne tulevat nousemaan joten korkopapereihinkaan ei kannata sijoittaa.

      • Hajoita

        Hajauta ja osta sijoitusasunto joko Suomesta pääkaupunkiseudulta hyvien liikenneyhteyksien varrelta tai esim. Espanjasta. Tarkista onko putket tai muita isoja remontteja tulossa. Etelän asunnosta voi olla iloa myöhemmin eläkeiässä.
        Espanja: n. 40-50 m2 (kk-olohuone 1 mh, parveke etelään tai länteen), varmalta paikalta, josta vuokratuotto on taattu. Alle 100.000 euron saa hyviä, paikoin jopa 50.000 eurolla. Costa del sol on varmin, koska se on Manner-Euroopan eteläisin ja lämpimin paikka. Meren läheisyys ja/tai merinäköala, juna-asema ja bussiyhteydet sekä palveluiden saatavuus on aina plussaa.
        Suuret ikäluokat ovat eläköityneet tai eläköitymässä Suomessa ja muuallakin.
        Vuokratuoton saa talvikuukausiltakin, kesä-syyskuulta viikossa miltei saman (400-600 e). Vastikevelvollisuus tietysti on, eli kuluja tulee ympäri vuoden n. 100-150 e/kk.
        Vuokrauksen voi antaa välittäjälle, jos itse ei jaksa. Kilpailu on kova, joten vain tyhmä maksaa välittäjän palveluista liikaa.
        Jo Suomesta voi itse saada hyvät eläkeläisvuokralaiset talvikuukausille 3-5kk:n jaksolle pienellä lehti-ilmoituksella tai netin kautta.. -Luottotiedot on helppo tarkistaa. Vuokravakuus vuokra-ajan pituudesta riippuen. Talvikaudeksi ei kannata tehdä alle kolmen kuukauden sopimusta, kesällä 2-4 kertaisilla vuokrilla kylläkin. Eläköityneet opettajat ja virkamiehet ovat yleensä varmoja, golfarit maaliskuusta alkaen.
        Uusi verosopimus on astunut voimaan Suomen ja Espanjan, kuten Portugalinkin kanssa, Ranskan kanssa aloitetaan neuvottelut. Entisen verovapauden turvin lainojaan lyhentelevät keskituloiset eläkeläiset ovat nyt valmiimpia myymään ja asettumaan vuokralle. Suomalaiset välittäjät pyytävät korkeimmat hinnat, mutta Espanjassa kaikki välittävät kaikkia. Pankin asuntojakin voi vielä kysellä.


    • musta_kulta_

      Olet ilmeisemmin oheisen ketjun avaaja, jonka henknen laiskuus riskeeraa tuhota toisten elinaikaset ponnistelut / perinnön.

      Asiakeskustelun ja saamiensa vinkkien objektiivisen ja asiallisen punninnan sijaan toistuvat tunnepitoiset karikatyrit, vastineiden toistuva sivuuttaminen ja jopa vulgaarisuutta lähestyvät reaktiomallit.

      - http://keskustelu.suomi24.fi/t/14121606/mika-olisi-hyva-indeksirahasto

    • kukkuuuu

      Puolet S&P 500-indeksirahastoon (esim. VFINX) tai maailmanindeksi-osakerahastoon (esim. VHGEX), puolet fyysiseen kultaan.

      • ford.knox

        Kulta on turha metalli, jolla ei tee käytännössä mitään. Se tuottaa ainoastaan kuluja, kun täytyy huolehtia, ettei kukaan pääse sitä varastamaan.


    • osinkoja

      Eivät osakkeiden hinnat mitenkään korkealla ole Suomessa. USA:ssa ehkä ovatkin, mutta senkin näkee oikeasti vasta jälkeenpäin.

      Kun osakkeiden kalleudesta puhutaan, tässä on tavallisesti joku amerikkalainen kommentaattori asialla ja meidän toimittajamme seuraavat perässä. Helsingin pörssistä löytyy paljon edullista ostettavaa tälläkin hetkellä esim. osinkotuotolla mitattuna. Monilla firmoilla osinkotuotto on niin hyvä, että tulosten ja osinkojen kestäisi vaikka vähän notkahtaa, niin tuotto olisi silti vielä melko hyvä.

      Kaksisataa tuhatta on tietysti sen verran paljon, että sitä voi jo hajauttaa ajallisesti odotellen edullisempia ostonpaikkoja, ja hajauttaa myös erilaisiin sijoituskohteisiin riskien tasaamisen vuoksi. Laiskuuskin on suhteellista, mutta ihan niin laiska ei kannata olla, ettei yhtään vaivaa näkisi.

    • visionääri

      Biohit, Basware, Siili Solution, Comptel, Nixu, Cleantech Invest, Detection Tecnology, Teleste, Revenio, Robit, F-Secure ja vähän Nexstimiä sekä SSH:ta vain mausteeksi. Tällä rereptillä olet miljonääri jo 4-5 vuoteen..

    • Aktienörd

      12-15 osinkoja maksavaa yritystä, esim isojen yritysten listalta.
      Eri toimialat ja muista myös ajallinen hajautus, koska kukaan tiedä vasta kuin jälkikäteen missä suhdanteessa on ostanut!
      Ja käteen tulevat osingot uudelleen sijoituksiin. Ja vips, olet luonut itsellesi rahakoneen.
      Sinulla om nyt niin paljon rahaa, että monet eivät osaa edes sitä, montako nollaa tuossa on!
      Ole varovainen! Kaiken maailman sonnan tyrkyttäjää kimpussasi on koko ajan: näillä palstoilla, puhelinkin soi, finanssi"palvelut" eli myyjät... varovaisuus on varakkaan asenne eu muu.
      Itse olen huono esimerkki: 420 000 euron salkku noin 40 firmassa, vähempikin eli puolentoistakymmentä yhtiötä riittää, mutta kun on niin kivaa!
      Näin kesän ja vuodenvaihteen ulkopuolella 2-3 sijoittajatapaamusta viikossa. Päälle yhtiökokoukset, jotka kevään puolelta juuri loppuneet!
      Paljon onnea Sinulle sijoituksiin ja lihavia osinkoja!

    • omanonnenseppä

      On huomioitava myös se tosiasia, että näinä epävarmoina aikoina - sodan uhka, euron ja EU:n hajoaminen yms. - saatat menettää hyvin äkkiä kaiken sijoittamasi taivaan tuuliin. Tai nykyään paremnminkin bittiavaruuteen. 30-luvulla oli maailmassa iso lama ja vähän vastaavanlaiset olosuhteet. Moni menetti kaiken omaisuutensa maailman melskeissä.

      Kulta on aina hyvä sijoitus ja kiinteä omaisuus säilyy aina arvossaan, toisin kuin kaikenkarvaiset osakkeet ja rahastot sun muut.

      • rajansa.pelollakin

        Osakkeet eivät kuitenkaan ole pelkkiä bittejä, vaan omistusosuuksia yhtiöistä. Jotta ne menettäisivät yhtäkkiä arvonsa, täytyisi laillisen yhteiskunnan romahtaa. Millähän fyysisen kullan tai esimerkiksi kiinteistöjen omistajat ajattelivat omaisuutensa turvata siinä tilanteessa?

        Rahastot taas omistavat yleensä osakkeita tai joukkolainoja, jotka ovat rahasto-osuuden omistajien omaisuutta, vaikka niitä hallinnoiva rahastoyhtiö menisikin konkurssiin.

        Johdannaisten kanssa saa kyllä olla varovainen.


      • Omakas

        Kulta ei ole minkäänlainen sijoitus, sillä sen reaaliarvo ei juuri kasva pitkällä aikavälillä.
        Jonkinlainen turvasatama se kyllä on, sillä kullalla melkein varmasti säilyy kohtuullinen arvo, vaikka yhteiskunta romahtaisi. Toisaalta ei kai tämäkään mikään luonnonlaki ole, sillä jos vaikka jostain tulee markkinoille hirveästi lisää kultaa, niin arvo tippuu. Tai jos kultaa ei enää arvostetakaan lainkaan koriste-esineenä. Lisäksi on riski kullan menettämisestä varkaille.
        Turvasatamaksikin kulta on vähän kyseenalainen hankinta, sillä sen arvo vaihtelee osakkeitakin enemmän.

        Kultakaivosyhtiöt voivat kyllä olla osa salkkua, sillä niiden arvot vaihtelevat usein markkinoiden vastavirtaan. Kultakaivosyhtiö lisäksi tuottaa jotain, toisin kuin kulta itsessään.


      • Gestapo_ovella
        Omakas kirjoitti:

        Kulta ei ole minkäänlainen sijoitus, sillä sen reaaliarvo ei juuri kasva pitkällä aikavälillä.
        Jonkinlainen turvasatama se kyllä on, sillä kullalla melkein varmasti säilyy kohtuullinen arvo, vaikka yhteiskunta romahtaisi. Toisaalta ei kai tämäkään mikään luonnonlaki ole, sillä jos vaikka jostain tulee markkinoille hirveästi lisää kultaa, niin arvo tippuu. Tai jos kultaa ei enää arvostetakaan lainkaan koriste-esineenä. Lisäksi on riski kullan menettämisestä varkaille.
        Turvasatamaksikin kulta on vähän kyseenalainen hankinta, sillä sen arvo vaihtelee osakkeitakin enemmän.

        Kultakaivosyhtiöt voivat kyllä olla osa salkkua, sillä niiden arvot vaihtelevat usein markkinoiden vastavirtaan. Kultakaivosyhtiö lisäksi tuottaa jotain, toisin kuin kulta itsessään.

        Mitäpä se kultakaan auttaa, jos todella alkaa mennä huonosti? Kun ensimmäisen kerran käytät säästämiäsi kultakolikoita miehitetyssä valtiossa, tulee salainen poliisi kysymään, missä loput ovat.

        Ennemmin vaikka lihapurkkeja varastoon niin voit täydentää korttiannoksia. Se herättää paljon vähemmän huomiota.


    • asiantuntijaa

      Lihapurkit menevät vanhoiksi! Kulta sen sijaan on käytännöllisesti katsoen ikuista. Jos näläkä tulee, niin joko hopea- tai kultakolikoita tiskiin. Ja eiköhän pötyä tule pöytään. Kulta ei voi myöskään mennä konkurssiin kuten firmat.Sijoittaminen kultakaivokseen ei ole mikään ilmainen lounas, sillä firman arvo voi mennä alas vaikka kullan hinta menee ylös, jos ei kaivostoiminta suju odotetusti. Ainakin uusissa firmoissa on iso epävarmuus, sillä kultaa ei ole helppoa enää louhia, esiintymät pieniä ja epävarmoja, kun helpot esiintymät jo kauan sitten louhittu.

      • nötköttimaistuu

        Lihapurkilla on kuitenkin itseisarvoa ja aika monta vuotta se syömäkelpoisena säilyy.

        Kullalla ei ole itseisarvoa, vaan ainoastaan markkina-arvo, joka riippuu siitä mitä joku on valmis siitä maksamaan. Jos rahalla ei tee mitään eikä kukaan vaihda kultaa mihinkään hyödykkeisiin, kulta on arvotonta.


      • Omakas

        Riippuu tosiaan ihan ruoan ja kullan saatavuudesta. Ei kukaan myy sinulle ruokaa kultaa vastaan, jos tarvitsee itse ruokansa.

        Riskithän ne kultakaivosyhtiöissäkin ovat, mutta kuten esiintuotu, niin ovat kullassakin. Historiallisesti pitkällä aika välillä kullalla ottaa VARMASTI sen riskin, ettei sen arvo kehity vastaavasti kuin sijoitusten. Sitten ovat arvonromahdus- ja varkausriskit. Kullan arvo ei ole tunnetun historian aikana ihan nolliin ainakaan Euroopassa painunut, mutta ei mikään luonnonlaki estä niin käymästä, jos ihmiset vaan yksi päivä päättävät, ettei kulta enää kiinnosta. Ruoan arvo taas ei voi aivan nolliin mennä koskaan, sillä sillä on tosiaan ravintoarvonsa aina, ellei pilaannu, mitä kuivat jauheet ja viljat eivät juuri tee.


    • kiuyty

      Kone on varma nousija .Kurssi 1996 0,75 € ja nyt pyörii 40 € kahta puolta. osaketta on splitattu ja silti kokoajan noussut. 1999-split 1:3 2002-split1:3 2005 jakautuminen karkotec kanssa kahdeksi yhtiöksi. 2005 Split 1:2 2008 maksuton osakeanti 1:1 samoin 2013.

      • PankkiNeuvos

        Menneisyys ei ole tae tulevasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      87
      2305
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      51
      1997
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      89
      1837
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1562
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1432
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1390
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1351
    Aihe