Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mihin sijoittaa tonni?

opiskelija11

Moi!

Olen opiskelija ja minulla on reilut 1000e ylimääräisiä säästöjä lojumassa lompakossani. Rahaa en ole ajatellut aiemmin ollenkaan ja vasta nyt heräsin siihen että voisin sijoittaa tuon summan johonkin ja laittaa poikimaan, kun en sitä tosiaan nyt mihinkään tarvitse. Nostaisin rahat varmaan opiskelujen jälkeen 3 vuoden päästä, tai en ainakaan ennen sitä.

Mihin tuollainen summa kannattaisi sijoittaa? Mitä välittäjää käyttää? Riskiä olen valmis ottamaan jonkin verran, eli ei liiemmin haittaisi vaikka rahat palaisivat poroksi.

Tarkoituksena olisi oppia vähän sijoittamisesta tässä ohessa. En tiedä aiheesta siis mitään.

Kiitos asiallisista vastauksista.

35

1040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • r.ankka

      Nordnet superrahastot.

    • h.hanhi

      'r.ankalta' erinomainen ehdotus! Mukavan Pohjoismaahajautuksenkin saa, kun sijoittaa jokaiseen 250e - samalla saa käyntiin pienen "talous -pohjola-kisan" :)

    • rah123

      Voi olla, että sijoittaminen rahastoon on alussa viisaampaa kuin suora osakesijoitus. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon ja näin sitä hiljalleen oppii tuntemaan alaa. Selvitä ensiksi omalta pankilta, minkälaisia rahastoja se tarjoaa. Käy siis vierailemassa pankkisi internet -sivuilla. Siitä se lähtee...

      • Vakuusvaje

        Tuosta olen kyllä juuri päinvastaista mieltä. Sijoittamaan oppii, kun ostaa yhtiöitä ja perehtyy niiden ja pörssin toimintaan. Takaan että on kiinnostavampaa omistaa 3-4 eri yhtiötä kuin jotakin rahastoa. Tottahan toki rahasto on helppo ratkaisu, enkä väitä että suoraan ostamalla saavuttaa parempia tuloksia. Aloittajalla on kuitenkin sillä tavalla mahdollisuus motivoida itsensä opiskeluun, joka aikanaan saattaa tuottaa mukavasti. Ellei muuten, niin osaa välttää pahimpia ansoja.


    • ap11

      Jep kiitos tähänastisista neuvoista! Olen viimeisimmän postaajan linjoilla, kutkuttaisi enemmän työntää nappulat suoraan osakkeisiin kuin rahastoihin. Toi tonni on kuitenkin loppujen lopuksi aika vähän rahaa, joten sillä olisi ihan hauska vähän pelailla ja opetella tätä touhua. Rahastosijoittamisessa tuskin kovin innostuneesti jaksaisin tutkia pörssiä ja markkinasuhdanteita. Ja tuo Nordbetin aloitustarjous 3e/kauppa mahdollistaisi kai sen että noinkin pienellä pääomalla voisi kannattavasti ostaa paria kolmea osaketta. Mitähän sitä sitten vaan ostaisi...

      • Vakuusvaje

        En minä sentään tarkoittanut, että pitäisi pelailla. Ainakaan ennen kuin olet hiukan perehtynyt asioihin. Suoraan osakkeisiin sijoittaminen ei kuitenkaan ole sellaisenaan mitään peliä eikä tuhannen euron summan hajauttaminenkaan ole mikään elämän ja kuoleman kysymys. Osta 3 - 4 mahdollisimman erilaista yhtiötä eri aloilta ja ala opiskella. Siitä se oma sijoitustyyli syntyy.

        Mutta varo innostusta, jonka kaupankäynnin nykyinen nopeus ja helppous voi aiheuttaa. Tiuhatahtinen ostaminen ja myyminen yleensä lihottaa vain välittäjää.


    • Uussaw

      Jos sinua ei tonnin häviäminen pelota, niin miksi hajauttaa? Siitä tulee kuluja ja täysosuman mahdollisuus jää pois. Odotusarvoinen tuottohan pysyy samana yhteen kuin kolmeenkin sijoittamalla. Toisaalta jos haluat hajauttaa, niin Superrahaston kautta se hoituu ilmaiseksi.
      Sitten joskus kun ehkä saat säästettyä lisää salkkuun, niin hajauttaminenkin voi olla mielekkäämpää.

      Itse sijoittaisin suosikkiyhtiöösi, ainakin jos se ei ole joku viime aikojen trendiyhtiö, kuten Tesla, jolla on huikean paljon spekulaatiota eli tulevaisuudenodotusta arvossaan.
      Jos ei ole suosikkiyhtiötä, niin vaikka sitten suosikkijohtajasi mukaan.
      Tai sitten yhtiöön, jonka tuotteita käytät tai voisit alkaa käyttämään, jolloin niiden tuotteiden ostaminen tuntuu suorastaan itselleen maksamiselta ;). Esimerkiksi Fiskars, Kesko, Mcdonalds, Coca-Cola, Kellogg's, Procter & Gamble..

      Itse tosin nykyään suosin vipurahastoja, googlaa vaikka UGE ETF. Näin saat tonnisi muutettua ikään kuin kahden tai kolmen tonnin sijoitukseksi. Mutta älä vaan sijoita mihinkään 10 x vipuun, sillä niissä näyttää aina käyvän lopulta hassusti. Lyhytaikaista uhkapeliä niillä kyllä voi harjoittaa.

    • ap11

      Vivut menee vielä mun hahmotuskyvyn yli. Mieluummin menisin vaikka rulettipöytään sen tonnini kanssa kuin iskisin riskialttiiseen instrumenttiin josta en ymmärrä hölkäsen pöläystä. Eli vaihtoehtoina varmaan joku tylsä blue chip tai sitten Biohit tms. sika säkissä.

      • Uussaw

        Eivät ne mitään rakettitiedettä ole. Periaatteessa vipurahasto ottaa velkaa saman verran kuin sinä sijoitat, jolloin yhteensä on sijoitettuna 2000e. Jos kurssit nousevat 50%, nousee saldo 3000e:oon eli voittoa on tullut 1000e eli sinun omalle pääomallesi 100%.
        Toisaalta jos kurssi tippuu 50% eli 2000 > 1000 eli tonnin tappio, niin sinä menetät kaiken. Tosin vipu tarkistetaan yleensä päivittäin, eivätkä kurssit koskaan tipu päivässä 50%:ia.

        Ehkä paras aloitella ilman vipua, kunhan nyt kerroin oman näkemykseni.

        Muuten näkemykseni mukaan tylsimmät ovat parhaita sijoituksia, siis tuottavat keskimäärin parhaiten vähimmällä riskillä. Tosin mitään lottovoittoa lienee turha odottaa vanhalta ja vakiintuneelta firmalta.
        Muuten arvoyhtiöt ja pienet yhtiöt tuottaneet keskimäärin parhaiten.
        Kesäisin ei ole yleensä tullut kummoista kurssinousua, joten turha hätiköidä. Itsekin ajattelin vasta syksyllä laittaa seuraavan latingin, jos tili antaa myöten.


    • rah123

      Jos alat enemmän tekemään osakekauppoja pienillä kertaerillä ...kannattaa katsoa myös Nordean hinnoittelu. Siellä on välityspalkkion hintakatto 1 %. Eli jos sijoitat vaikka vain 100 eur kerralla, on välityspalkkio 1 eur/kauppa. Jos teet kerran neljännesvuodessa kauppaa, ei tule säilytysmaksuakaan.

    • Osakemies

      Noin pienen summan pitäisin melkeinpä pankkitilillä hätävarana.

      Kuvitellaanpa että sijoitat nuo viiteen eri yhtiöön ja vähennät siten riskiä hajatuksella. Ensinnäkin välityspalkkiohin menee jo rahaa. Toiseksi Helsingin pörssin tuotto on keskimäärin noin 8 prosenttia vuodessa. Voit siis kolmen vuoden päästä nostaa ehkä 1200-1300€ jos hyvin käy.

      • r.ankka

        Revenio on juuri nyt ostohinnoissa. Kaikki yhteen osakkeeseen tai hajautus superrahastoihin.


    • ap11

      Nimenomaan juuri pankkitilillä hätävarana en halua tuota summaa pitää. Tuskin se tosiaan muutaman vuoden säteellä on sijoittamalla kasvanut kuin korkeintaan nimellisesti, mutta haenkin tällä lähinnä käytännön kokemusta piensijoittamisesta tulevaisuutta silmällä pitäen. Ties vaikka innostuisin pari alan kirjaakin tämän kokeilun myötä lukemaan. Voi olla että kolmen vuoden päästä sijoittamani tonni on muuttunut 900 euroksi tai sitten 1300 euroksi. Tai sitten se on palanut kokonaan ilmaan. Mielenkiintoinen kokeilu yhtä kaikki.

      Päädyin muuten laittamaan koko tonnin yhteen osakkeeseen. Yhtiöllä hyvät speksit tulevaisuuden kasvua ajatellen, mutta tehnyt myös tähän saakka mukavan tasaista tulosta. Toivotaan parasta ja seurataan markkinoita!

    • Optimointi

      Voisin ostaa tuolla tonnilla vaikkapa Seligsonin pienikuluista ja passiivista Top Global Brands -rahastoa, joka sijoittaa n. 25 suureen brändiyritykseen. Laittaisin ostot menemään hiljalleen vaikkapa 50 euroa/kk, niin saisin hyvin ajallista hajautusta. Voi olla tylsää, mutta toimii.

    • 316316

      Oikeaan rahastoon tietenkin!

      Katsoin Just kurssia, tässä kuussa oli korjannut ylöspäin, 28 päivässä oli tullut arvoa lisää muutaman euron vaille tonni.

      Mutta kuitenkin kohtuullista.

      Mutta tämä rahasto on pitkänajan sijoitus, arvo tulee varmasti vaihtelemaan rajusti ylös ja tietenkin alas.

    • Osakemies

      Biohitissä itselläni on eniten rahaa kiinni. Pidän sitä varmimpana tuplaajana lyhyellä (6-12kk) aikavälillä. Lue Kauppalehden keskustelun viimeisimpiä sivuja.

    • VantaanOraakkeli

      Jos et oo valmis sijoittamaan pitkäjänteisesti 10 vuotta, niin unohda koko juttu.
      Joku matalakuluinen indeksirahasto alkuun ja siitä lähtee kasvattamaan salkkua lisäsäästöillä.

    • ap11

      Kiitos kaikille hyvistä neuvoista!

      Tulin nyt ajatelleeksi että voisin periaatteessa sijoittaa myös opintolainaa. Saan sitä kesän ajalta 1200e, ja aiemmin en ollut ajatellut sitä ylipäätään nostaa koska en sitä elämiseen tarvitse... Kannattaisiko se kuitenkin nostaa ja sijoittaa? Tiedän monien esim. kauppiksessa tekevän näin. Syinä opintolainan matala korko ja Kelan hyvityspolitiikka.

      ap

    • S-mafiaan

      Osta S-mafian parhaiten korkoa maksavien osuuskauppojen jäsenyydet.

      • pienpiensijoittaja

        Tämä on paras ehdotus täällä! Osuuskauppojen jäsenyydet ovat tuhannelle eurolle loistava sijoitus, tuotto-odotus on reilu 5 % ja pääoman häviämisen riski todella pieni.


      • Kulpakko-Kalevi
        pienpiensijoittaja kirjoitti:

        Tämä on paras ehdotus täällä! Osuuskauppojen jäsenyydet ovat tuhannelle eurolle loistava sijoitus, tuotto-odotus on reilu 5 % ja pääoman häviämisen riski todella pieni.

        Ja pääoman kasvun mahdollisuus vielä pienempi. Ilmaisia lounaita ei ole.


      • 20-11

        HOK-Elanto on ainakin poikkeus. Ouuden arvo nousi viime syksynä 35 eurosta 100 euroon. Jos siis oli ennen viime syksyä liittynyt jäseneksi ja maksanut osuusmaksun 35 euroa, saa nyt erotessaan 100 euroa, koska osuusmaksu nostettiin tuohon. Osuuskorkokin pysyi 10 prosenttina eli nousi 3,5 eurosta 10 euroon.


    • r.ankka

      Oli ainakin itsellä kovin nousu prosentti sijoitus voitoista s-osuuden nousu. Loppuvuodesta liityn muihinkin osuusmaksua maksaviin kassoihin varmasti.

      • cfvgbh

    • ap11

      No, laitoin roponi SRV Yhtiöille... huvittavaa sinänsä, ostin sitä 3,25 ja nyt reilussa viikossa noussut 3,81. Aloittelijan tuuria?

      • Vakuusvaje

        Jos viikossa tulee yli 15 % nousu, se on yleensä tuuria, mutta saattaapa tuossa olla aineksia pitempäänkin menestykseen. Et ainakaan ole ostanut suhdanteen ja kurssin ollessa huipussaan.

        Huonomminkin olisi voinut sijoittajanura alkaa.


    • ap11

      Jep, lisäksi laitoin Nokiaan pari tonnia jotka sain tässä yllättäen... Ostin 5,15, nyt kurssi 5,00 mutta Nokia ilmoitti juuri miljardidiilistä Kiinassa ja pääomistajat tankanneet isosti ja muutenkin näyttää näin amatöörin mielestä hyvältä noksun lähitulevaisuus. Ja osinkokin irtoaa kohtapuoleen... Hyvä alku sijoittajanuralle kuten sanoit! Nyt vaan Brexit ja kesärommaus niin pääsisi pohjalta vielä kolmansille ostoksille... Rahat vaan alkaa loppua kesken. :')

    • ap11

      Ostin noksua siis 5,015 kröhm

    • ap11

      Missä olisi järkevintä säilyttää varoja, joita ei tarvitse välittömästi elämiseen, mutta vuoden sisällä kyllä? Törmään tähän tilanteeseen opiskelijana, kun kiinteitä palkkatuloja ei ole vaan tilillä syksyllä suurin piirtein sen verran rahaa millä seuraavaan syksyyn pärjää... Tuntuu hölmöltä pitää vaikka viittä tonnia tilillä lojumassa, mutta toisaalta tuntuu hölmöltä sijoittaakaan kun vuoden sisällä joutuu kuitenkin vetämään sijoitukset erissä takaisin.

      Onko tämänkaltaisille varoille paras säilytyspaikka normaali pankkitili? Vai olisiko järkevää pitää pankissa vain sen verran mitä seuraavina parina kuukautena tarvitsee, ja loput laittaa kuluttomaan indeksirahastoon tms. josta sitten nostelee tarpeen mukaan?

    • r.ankka

      www.banknorwegian.fi. Talletuskorko tällä hetkellä 1.75%. Homma myös toimii ja on itselläkin talletuksia siellä.

    • ap11

      Kiitos vinkistä! Onks toi yleinen konsensus? :)

      • Kannattaako_viitsiä

        Jos laitat viisi tonnia vuodeksi 1,75 % korolle 0,25 % sijasta, saat puhdasta lisätuottoa noin 52 euron verran. En olisi valmis juoksemaan kovin pitkään tai kauas tuollaisen summan perässä.

        Sijoittamisessa kannattaa aina pohtia myös sitä, millaisen tuntipalkan saa toimilleen. Tässä tapauksessa tulos riippuu lähinnä siitä, miten paljon byrokratiaa uuden asiakassuhteen avaamiseen liittyy.


    • r.ankka

      Netissa hoituu kaikki, vie noin 10-15 minuuttia koko hoito. Itellä sen verran että kuukauden vuokra tulee korkoa vuodessa... Jokainen tietty tekee omat päätöksensä, itse en kaikkia laita osakkeisiin kiinni.

    • ap11

      Joo osakkeisiin ei mun noita varoja kannata missään nimessä laittaa, koska a) kuten sanoin joudun nostelemaan niitä pitkin vuotta ja b) tarvitsen rahoja elämiseen joten en niitä halua hävitä. Tuo roopen linkkaama bank norwegian juuri jotain sellaista mitä olin etsiskellyt. Siirtelenpä varojani siis sinne.

      Ja tiedän ettei tuolla korolla ja mun budjetilla tehdä kuin joitakin kymppejä, mutta se ei olekaan asian ydin. Asian ydin on opetella sijoittamaan rahaa viisaasti, niin että kun sitä joskus tulevaisuudessa siunaantuu enemmän niin tiedän mitä teen. Eihän noilla mun osakesijoituksillakaan mitään tiliä tehdä (tosin jos tällä mallilla jatketaan niin tehdään: alle kuukausi ensimmäisestä sijoituksesta, salkku vihreällä 10% ja yhdet osingotkin tuloillaan :))

      Olen myös lukenut kirjan "Löydä helmet -- vältä kuplat" ja nyt luvussa "Vaurastu kuin Warren Buffett". Jälkimmäisessä olen puolessa välissä enkä ole kyllä vielä löytänyt oikein mitään asiasisältöä, tai ainakaan mitään mitä ei voisi oppia katsomalla kolmen minuutin youtube-videota Buffettista. "Löydä helmet -- vältä kuplat" tarjosi sen sijaan mukavasti substanssia, suosittelen kaltaisilleni noviiseille! Muita kirjoja mitä suosittelisitte? Lainasin kirjastosta myös "Sattuman kauppaa Wall Streetillä", se varmaan seuraavaksi lukuun...

      Yhtä kaikki, sijoittaminen on mielenkiintoista! :)

    • Varma tuotto, jokaiseen S Osuuskauppaan(esim Keskipohjanmaa jne) osuus. Varmaa tuottoa.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2087
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      19
      1677
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1480
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1433
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1348
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe