Apua ensikertalaiselle vaeltajalle

Retkellätakapihalla

Moi!

Olen jo useamman vuoden haaveillut vaellusreissusta Lappiin, mutta ajatukset ovat kariutuneet tiedon ja uskon puutteeseen. Nyt idea nousi kuitenkin esiin, kun tuleva elokuu ja ehkä syyskuun alkukin ovat vielä täysin vapaana. Haaveilen useamman päivän/viikon reissusta mahdollisimman pohjoisessa.

Olen 22-vuotias, erittäin urheilullinen nainen. Olen tottunut liikkumaan luonnossa, mutta retket ovat olleet lähinnä päiväretkiä kevyillä kantamuksilla. En koe omaavani minkäänlaista tietopohjaa vaeltamisesta.

Tarvitsisinkin neuvoja, kuinka lähteä suunnittelemaan ensimmäistä retkeä.

Kuulostaako tavoitteeni realistiselta? Onko elokuun loppu järkevä aika vaeltaa Lapissa? Minne minun kannattaisi suunnata? Onko osaava matkakumppani välttämättömyys? Millaisiin kirjoihin/oppaisiin minun kannattaisi perehtyä? Mistä varusteet?

8

208

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotko

      Aloita yhden yön reissuilla kaikissa keleissä, ja kun käyt sellaisissa paikoissa missä on muiytakin retkeilijöitä niin iltatulilla saat hyviä vinkkejä kokeneemilta.

    • Vanha_Jeti

      Lue ensin alan kirjoja ja lehtijuttuja, niistä saat jonkinlaisen käsityksen tarvittavista varusteista. Varusteita saa alan liikkeistä, paremmissa sellaissa (retkeilyyn erikoituneet) saat jopa kohtalaisen asiantuntevaa opastusta. Jos olet ulkoillut ennenkin, niin vaatepuolella sinulla saattaa kamat ollakin kasassa, tavitset ehkä lähinnä makuupussin, teltan, makuualustan ja keittovehkeet. Rinkka lienee myös tarpeen, joku 70 litrainen riittää hienosti vähän pitemmällekin reissulle.

      Seuraavaksi testiretkiä lähimetsiin, yhden-kahden yön telttareissuja.

      Ehdotan kylmästi ekaksi retkeksi Haltilla käyntiä. Reitti on helppo ja selvä, aikaa menee maastossa vajaa viikko ja reitillä on sen verran kulkijoita elo-syyskuun vaihteessa että yksin ei tarvitse olle ja apua/neuvoja on tarjolla.

    • opettelesuunnistamaan

      Opettele kartan ja kompassin käyttö. Kun osaat, lähde reissuun.

    • TereTulos

      Asiallisia kommentteja edellä. Niiden päälle lisään, että ota ensin se muutaman päivän reissu; elokuun loppu on erinomaisen hyvä aika aloittaa harrastus. Opettele kompanssia kotona pari päivää (ja sille reissulle vaikka 20 euron arvoinen mummogepsi varmuudeksi mukaan). Menet ekat reissut reitin mukaan ja harjoittelet kompassin/ kartan käyttöä. Netti on varusteiden suhteen vihjeitä täynnä. Huolehdi eka reissuillasi siitä, että kentät on käytössä. Kaikkialla Lapissa ei ole.

      Mahdollisimman pohjoista en ensikertaiselle suosittele. Se on jollakin tapaa tylyä seutua; vaatii enemmän totuttelua kuin esim. Saariselän-/ Itä-Lappi. Sopivaa kirjallisuutta ei ole... tai on kun ajattelee sitä henkistä puolta. Ollikaisen "Kelokämppä" on puoliksiunohdettu klassikko, Kullervo Kemppisellä on hienoja klassikoita.... ja kun katsot Ylen Areenasta "Surnu Pekka"- videon pääset siihen oikeaan tunnelmaan. Onhan niitä Laaksosen yms. porukan hienoja selostuksia oikeasta suorittamisesta, mutta ei se ole vermeistä kiinni.... ainakaan loppukesästä.

      Varoituksen paikka. Sairastuin itse vasta 30-vuotiaana Lappiin. Ja lopputulemana se, että tulin eilen Vätsäristä 3 päivän reissulta ja huomenna on vuorossa saman mittainen kävely Tuntsalle. Jos näitä kahta vertaa aloittelijan kannalta niin ehdottomasti jälkimmäinen. Upea maasto ja eksymismahikset huonot. Edellinen hieman haasteellinen kompassihommissa

      • Teretulos

        Ei pitäisi itseään kommentoida, mutta jäi kertomatta se olennainen. Ainakin itselläni (ennen kännykkäkautta), se "sivistyksestä" irtoaminen tuntui helkkarin vaikealle. Helkkari ei oikeastaan riitä. Minä suorastaan panikoin, kun se "lähin ihminen" on siellä vähintään 10 km päässä. Se oli aluksi minulle hirveä tunne. Ja nyt se tunne on hyvä. Muutaman reissun se vaati. Rehellisesti sanottuna noin 10, nyt kännykkäkautena asia on varmaan helpompi käsitellä.


    • jaamakka

      Netti on täynnä listoja ja luetteloita siitä,mitä ottaa mukaan vaellukselle.
      Sen lisäksi vinkkejä löytyy mm Suomen Ladun sivuilta ja erilaisten retkeilyblogien pitäjien sivuilta.
      Erilaiset paikalliset retkeily-yhdistykset järjestää retkeilykursseja.

      Treenata kannattaa silti vaikka oletkin urheilullinen.
      Maastossa käppäily kokopäiväisesti rinkka selässä on ihan toista kuin polkujuoksu ilman rinkkaa tai käppäily lähipuiston pitkoksilla.
      Matkanopeus kun on ihan toista...

      Jalkineet pitää sisäänajaa ja ne pitää olla kunnolliset.
      Markettirimpulat voi hajota jo ekana kolmena päivänä.

      Majoitutko telttaan vai minne? Onko telttasi vesitiivis kelissä kuin kelissä?

      Makuualusta on tärkeä juttu. Liian huonolla makuualustalla palelet taatusti sillä maasta hohkaa aina kylmää.
      Samoin liian kylmä makuupussi panee palelemaan.

      Sinulla on vielä paljon opeteltavaa ennen reissua.

      Googlettele ahkerasti,tietoa löytyy kyllä.

    • retkellätakapihalla

      Kiitos vastauksista!

      Kyllä, paljon on vielä opiskeltavaa ja opeteltavaa, mutta tietoa varmasti löytyy. Opastetulle reitille on ollut ajatuksena lähteä niin, että eksymismahdollisuudet olisivat mahdollisimman huonot. Karttaa ja kompassia osaan kyllä jokseenkin käyttää, mutta mitä selkeämpi reitti sen parempi. Kesän aikana olisi tarkoitus kartuttaa reisivoimaa ja kävelykuntoa, sekä jonkilaisia harjoitusretkiä täytynee myös kesällä toteuttaa... Tarkoituksenamme olisi yöpyä pääosin autiotuvassa/teltassa, mutta teltta on vasta hankinnassa.

      Tavoitereitti kuitenkin vielä mietityttää. Nettiä selaillessa on helppo haaveilla upeista avarista tunturimaisemista. Suurin osa Keski-Suomen kansallispuistoista on tullut vilkaistua ja nyt tekisi mieli ihan toisenlaisiin maisemiin (vaikka varmasti idästäkin vaihtelua löytyy). Pelkona on kuitenkin päätyä liian vaativalle reitille. Osaisitteko siis suositella jotain tarpeeksi selkeää reittiä? Suurinosa reiteistä taitaa kulkea paikasta A paikaan B? Onko autonsiirtoja helppo järjestää ja millä hinnalla? Tai vaihtoehtoisesti löytyisikö jotain mielekästä lenkkiä, jossa palataan takaisin autolle?

      Ja olisin kiitollinen myös kaikenlaisista vinkeistä, jotka aloittelija yleensä unohtaa ottaa huomioon retkeä suunnitellessaan... ?

      Kiitos teille!

      • 667788899877654

        Ylläs-Pallas on ainakin pomminvarma. On selkeä ja hyvinmerkitty reitti ja saa möllistellä tunturimaastoa ihan riitämiin. Jokaikinen seudun yrittäjä tarjoaa autonsiirtoa taksia edukkaammin. Suurimpana ongelmana ryysis. Porukkaa on niin paljon pokkarit kaulassa, että ahistaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      252
      2463
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      186
      1572
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1396
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1123
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1119
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    Aihe