Jatkuva näköhäiriö - Näköhermontulehdus...?

Vimbetin

Hei,

Alkuvuodesta alkaen siis yhtäkkiä alkoi muiden oireiden rinnalla näkö sekoilla todella pelottavalla tavalla, eikä se ole tähänkään päivään mennessä helpottanut, vaan pikemminkin pahentunut kokoajan. Näön oireet myös puhjetessaan sisälsivät todella rajut silmäkivut ja päänsäryt. Silmiin sattui liikuttaessa ja kohdentaessa, sekä kipu ei hellittänyt edes silmiä kiinni pitäessä.

On tullut käytyä usean kerran ensiavussa, pään MRI kuvassa, laajoissa infektio testeissä(myös selkäydinnäyte), yleislääkäreillä, neurologeilla, silmälääkäreillä ja viimeisimpänä reumatologilla.

Epäilty on kilpirauhasen vajaatoimintaa, kakkostyypin diabetesta, borrellioosia, MS-taudin puhkeamista, CFS:ää, Fibromyalgiaa... ja ihan irrallisia sairauksia elimissä, kuten silmissä näköhermontulehdus.

Mitään ei ole todettu tai löytynyt varmuudella tähän mennessä, paitsi sain vihdoin ja viimein Fibromyalgia diagnoosin viime viikolla. Borrelioosi ei ole aivan täysin 100% poissuljettu, mutta sitä ei toistaiseksi ainakaan aleta hoitamaan. Refluksitauti/palleatyrä tuli korjattua jo leikkauksellakin. Samalla tässä on ajan kanssa jo kehittynyt vaikea masennus ja ahdistuneisuus häiriö kaikkien näiden oireiden ja itseen kohdistuneiden traumojen takia.

Näköhäiriöni viittaisi lähelle esim. Näköhermontulehdusta, mutta tosiaan kaksi silmälääkäriä on silmätkin tutkinut jo ja todennut täysin terveiksi(vaikkei tuota tautia näekään aina silmistä) ja MRI:ssä ei ollut mitään poikkeavaa.

Näköni tuntuu pimentyneen/hämärtyneen, ihan kuin kaikkialla olisi valot pistetty himmeämmäksi ja olisi "yö" sisätiloissakin. Kaikki värit ovat kulahtaneet / haalistuneet, eivätkä näytä entiseltään. Näkö muistuttaa välillä enemmän musta/valko näköä, kuin täyttä värinäköä. Kaikki näyttää todella synkältä ja "kuolleelta" usein. Ulkona saattaa olla todella harmaata, vaikka tiedän, ettei oikeasti olisi. Kaikki valo ottaa silmiin todella helposti. Aurinko, autojen valot, katuvalot, valot sisällä ja kaikki tuntuu jotenkin "hohtavan" ärsyttävästi ja silmiin ottaen. Yönäköni on huonontunut todella paljon ja silloin vasta vähäiset valot ottavatkin silmiin ja maailma näyttää todella sumuiselta ja epäselvältä. Näkö on ison osan kuitenkin tarkka, jopa jollain tavalla liian tarkka? Välillä se kuitenkin ilman järkevää laukaisevaa tekijää sumenee paljonkin ja menee todella epäselväksi. Kaikki tutut paikat joissa käy, ihmiset ja mitkä vaan näyttävät täysin erilaiselta ja oudoilta toisinkuin ennen. Jokaikinen päivä ja hetki. Näköni saattaa silti vaihdella hieman jostain syystä, että välillä kaikki on vielä harmaampaa ja "kulahtanutta", sekä yli "kirkasta, kun taas välillä on se liiankin pimeä näkö ja kontrastit ovat ihan ylilyötyjä.

Näköhäiriöni ja sen selittämättömyyden takia alan olla aina vaan ahdistuneempi ja masentuneempi, enkä halua enään mennä ovesta ulos tai käydä tutuissa paikoissa edes ja kotonakin pelottaa ja ahdistaa kokoajan näön takia, että mikä ihme minussa on vikana?

Tätä on siis nyt jatkunut reilut 4 kuukautta taukoamatta ja näkö ei ole missään kohtaa palannut enää ennalleen. Seuraavaksi olen varmaan menossa taas neurologin pakeille...

Kiitos jo etukäteen, jos kukaan osaa auttaa! : )

6

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Axina

      Oletko saanut vielä selvyyttä vaivaasi? En valitettavasti pysty auttamaan..
      Mulla alkoi näköhäiriöt Toukokuussa. Minuakin on tutkittu paljon, mutta syytä ei löydy. On otettu mri kahteen kertaan, silmät kuvattu, verikokeita otettu paljon. Syytä vain ei löydy. Tää on todella ahdistavaa :( Tuntuu ettei ketään lääkäriä edes kiinnosta tehdä enään tutkimuksia. Toisaalta ymmärrän, kun mua on tutkittu jo paljon. Tosin onhan sitä vielä monta tautia tutkimatta mihin nämä oireet vois liittyä...
      Minäkin näen lukea jne. tosin haastavaa se onkun rivit hyppii. näkökenttä väreilee koko ajan ja siinä välkkyy eri kokoisia valoviivoja -ja palloja. Ja vaikka silmät laittaa kiinni se jatkuu.
      Tuntuu jo että olenko tulossa hulluksi.. Ja korvissa alkoi soida kolme viikkoa sitten.
      Mulla on aurallinen migreeni joten tämä on laitettu sen piikkiin ja lääkärit vain toteaa, että eiköhän se joskus lopu. Nyt odottelen, että se "joskus" tulisi :D
      Tsemppiä sulle!!!

    • niiskus

      HEIPSSA,mulla eri astiheikkous alkoi flunnsasta,ennen tarkka hajuaistini katosi ja heikkeni ...pään ct kuvissa käyty,tutkimuksia ja korvalääkäri katsellut.Ja toispuolista ihon kihelmöintiä 3kk mutta evvk ketään läääkäriä.Ensikuussa vaadin lääkäriajalla magneettia ja kaulan valtimon tukosjuttuja ultralla, verenpaine tosi korkealla ja ajattelin alkaa syömään verenpaine lääkettä kun käyn kontrollissa.Haistan tosiaan hajusteet,röökit,bensat ja vähän kukintoakin maastosta,mutta ruoan ihan läheltä vain.Mulla on samanlaista ahdistusta ja masennusta outojen oireiden takia ja itekseenkin mietii välillä kaikkea.Mutta tiedän sen tunteen kun jokin on vialla ja kukaan ei osaa kertoa syytä,näillä mennään ,samoja tunteita käyn itsekin läpi,päivä kerrallaan,tsemppiä t hajuton nainen

    • onollut

      Minulla oli silmien takaista inhaa oloa ja liikuttelu"kipua" monta kuukautta v. 2013. Kuvautin silmälihakset saadakseni tietää, että onko kilpirauhasongelma aiheuttanut niihin muutoksia, mutta ei ollut.
      Muuta ei ole tutkittu siihen liittyen.

      Arvelen, että kroonisilla infektioillani on siinä ollut syytä. Nielun seudussa minulla on infektioita, sehän on lähellä silmiä. Borrelioosi on mahdollinen. Karotispoukama toisessa kaulavaltimossa on kovin suuri ja jokin painaa sillä puolella kaulaa toisinaan - imusolmuke varmaan. Joitakin kummallisia neurologisia ja muita oireita on ollut. Nykyään ei ole silmäoireita muuta kuin oskus auringonvalo häikäisee paljon.

      Minulla pon ollut niin monta vuotta ja niin paljon oireita, etten ihan vähästä hätkähdä. Onneksi tänä keväänä ja alkukesällä on parempaa. Viime vuonnakin sain antibioottia ja vahvempana kuin aiemmin. Vuosi meni infektioiden ja antibioattihaittavaikutusten kanssa.

      Huomautan, että kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla, vaikka lääkärit väittävät, että arvot ovat normaalit. Kilpirauhastulehduksen yhteydessä voi tulla silmäoireita. Mahdollisesti kireitä niskalihaksia on hyvä hoidattaa fysioterapialla ja hieronnalla. Minulla lihasdystonia kiristää lihaksia.

    • Axina

      Mulla tosiaan todettiin nyt kilpirauhasen vajatoiminta ja sitä myös epäilevät syyksi tuon migreenin lisäksi. Silmälääkäri tosin meinas, että näköhäiriöt kuuluu ennemminkin kilpirauhasen liikatoimintaan. Ei ole ainakaan vielä migreenin esto -ja kilpirauhaslääkitys vaikuttanut näköhäiriöihin. Se on tosi häiritsevää, kun on koko ajan oireet päällä. Mulla ei ole ollut mitään värien hämärtymisiä kuitenkaan.
      Fysioterapeutilla oon käynyt nyt kolme kertaa hieronnassa. Mulla oli monta viikkoa puutumista kasvoissa toisella puolella ja kädessä ja kerran myös jalassa. Nämä on lähes kokonaan loppuneet fysioterapeutilla käyntien jälkeen.
      Sehän se just pahinta tässä on kun on oireita, mutta niille ei löydy syytä. Eli niitä ei voida hoitaakaan.
      Mulla on ollu tosi vähän infektioita. Verenpainekin on ennemmin matala kuin korkea..
      Alkaa telläkin olla semmonen olo, ettei kohta mikään enään kiinnosta :/ Yritän olla ajattelematta tuota väreilyä, että jos se unohtuis, mutta eipä tuo mitenkään lopu :D :(

      • Tinke68

        Minulla tuli ihottuma molempiin jalkateriin keväällä huhtikuussa. samoihin aikoihin alkoi silmäoireet. Näytti ihotautilääkärin mukaan rengasgranuloomalta. Molemminpuolinen uveiitti eli verkko ja suonikalvon tulehdus ja vielä toisessa vrikalvon tulehdus todettiin kesäkuussa . Epäiltiin sarkoidoosia ja otettiin röntgen keuhkoista, pään MRI, paljon verikokeita. ACE entsyymi hieman koholla, mikä voi viitata sarkoidoosiin, mutta ei lääkärin mukaan ole spesifi todiste. Lääkitykseksi kortisonikuuri laskevin annoksin, jota syön edelleen, alkoi 15.6. Ihotautilääkätin ottaman koepalan perusteella määrättiin vielä borrelioosi vastaaineverikokeeseen, jossa kävin tänään- Alun perin borrelioosi suljettiin pois oireiden alkamisen ajankohdan mukaan - aikaisin keväällä. Toisaalla epämääräistä kuumeilua oli jo koko tammikuu ja nyt heinäkuussa reilu pari viikkoa sahaavaa kuumetta ja painon laskua. --Silmässä vasemmalla on ollut kyllä silmänpohjan turvotusta jo vuosikaudet - menee ja tulee ja sitä on seurattu silmäpolilla. Mutta nyt on tullut nämä uudet oireet. Jalkojen ihottuma on likimain parantunut kortisonikuurin aloittamisen jälkeen. Saapa nähdä, löytyykö diagnoosia


      • Anonyymi

        Hei. Onko näön värinä ja valopallot vielä näkyvissä
        Vai ovatko helpottaneet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10030
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      412
      4390
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      90
      3016
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2855
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2668
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2664
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      153
      1855
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      71
      1710
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1620
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1423
    Aihe