Hiippakuntamme tosiaan vararikossa?

Huolestunut_katolilainen

Hiljattain muuan tunnettu talousasioita tunteva hiippakuntalainen kirjoitti suomenkielisten katolilaisten FB-ryhmässä piispantalon ekonomin vaihtumisesta ja väitti sen johtuvan talousvaikeuksista.

Tämä laittoi ainakin täällä Helsingin seudulla liikkeelle melkoisen huhumyllyn, jonka mukaan hiippakuntamme olisi tosiaan VARARIKOSSA. Kuvaan kuuluu myös uuden talouspäällikön haku kuulemma "pelastamaan sitä mitä pelastettavissa enää on". Minulle näistä asioista on puhunut henkilö, joka kuuluu mm. pastoraalineuvostoon eikä minulla ole syytä epäillä hänen tietojaan.

Onko tosiaan niin, että hiippakuntamme Opus Dei - johtoinen hallinto on vienyt meidät vararikkoon tai konkurssiin? Onko muilla asioista tietoa tämän enempää? Tiedän, etteivät useimmat maksa jäsenmaksua, mutta onko tilanne tosiaan näin vakava?

52

601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vemmelpuu

      Miksi ette maksa jäsenmaksua. Iseänne saatte syyttää, jos niin on.

      • Diasporakatolilainen

        Täällä diasporassa olen jäsenmaksuni aina maksanut, vaikka en kirkolta mitään suoria palveluja edes saa.

        Minua et voi ainakaan syyttää.


      • Pk_kat

        Samoin olen maksanut minäkin.


      • Kaukaasiakutsuu

        Suomen katolisille nauretaan Hangosta Utsjokeen! Ettehän te saa edes muutamaa pikkuruista seurakuntaa pyörimään!!! Sippostelkaa vain rauhassa, ei kiinnosta.


      • Ikiwanha_katolilainen

        No, ensinkään meille ei naureta, vaan maassamme on laajaa kiinnostusta katolilaisuutta kohtaan. Kirkkoomme liittyy vuosittain toistasataa aikuista henkilöä. Lisäksi tutkimusten mukaan katolista kirkkoa myös arvostetaan, sillä nykyään ihmisten tiedot eivät perustu enää johonkin satukirjoihin.

        Katolilaisena minäkin ihmettelen miksi kahdeksan seurakunnan ylläpitäminen pitää olla niin vaikeaa, että sen takia koko hiippakunnan talous on kuralla. Ei se sitä ennenkään ollut. Tuolla alempana kirjoitin juuri tiedoista, jotka kuulin seurakuntani talousasioita tuntevalta henkilöltä. Ne kieltämättä saivat minut huolestumaan entistä enemmän.


    • Ikiwanha_katolilainen

      Olen kuullut saman huhun. Valitettavasti tässä hiippakunnassa olemme viime vuodet eläneet pelkkien huhutietojen varassa, sillä mitään todellista tiedonvälitystä saatikka keskustelua ei ole. Vaadinkin näin julkisesti piispa Teemu Sippoa astumaan esille ja kertomaan rehellisesti asioiden tilan.

      Luultavasti huhu pitää paikkansa. Nimittäin sen kertoneella henkilöllä ei ole mitään henkilökohtaista syytä puhua palturia, ja olen tuntenut hänet jo vuosikymmenet luotettavana henkilönä. Kuulemieni tietojen mukaan näyttää siltä, että piispa Teemu Sipon kaudella hiippakuntamme varat olisivat ehtyneet. Stella Maris ei tuota enää mitään, mutta sen menot ovat samat tai jopa entistä suuremmat. Hiippakunnan työntekijöiden määrä on sekin kasvanut, kuten on myös elätettävien pappien lukumäärä. Huhun mukaan erilaiset kiinteistökulut olisivat merkittävät.

      Kaiken kaikkiaan nämä tiedot ovat sellaisia, että voin uskoa niiden olevan totta. En tosin voisi odottaakaan muuta kuin olevan juuri näin. Hiippakunnassa hääräävät erilaiset ulkomaalaiset Opus Dein ja neokatekumenaalien papit, joilla ei ole varmaan paljoakaan käsitystä maamme kustannustasosta. Toisaalta nimenomaan heidän takiaan monet meistä suomalaisista jättävät jäsenmaksun maksamatta. Heihin ei luoteta.

      Piispa Teemu Sippo ei tunnetusti tee mitään. Hänen kirkkoherra-kautensa jälkeen Pyhän Henrikin katedraali oli romahdusvaarassa, sillä hän ei ollut nähnyt vaivaa sen eteen. Nyt on sama ilmeisesti tapahtumassa hiippakuntamme taloudelle. Ikävää, mutta jotenkin osasin tätä odottaa.

      • ghkgkgkrjrr

        Olisikohan sinun syytä katsoa peiliin?

        En tiedä onko sinulla minkäänlaista suhteellisuudentajua, sillä tekstin perusteella sitä ei ole.

        - Tällaisten akkojen juorujen levittäminen yleisille keskustelupalstoille ei ole asiallista
        -mielipiteittensä esittäminen faktoina ja toisten solvaaminen julkisissa foorumeissa on rikollista


      • Wanhempi_täti

        Miten niin "akkojen juorun"?

        Luin itsekin saman kommentin hiippakuntamme talousvaikeuksista "Katolilaiset suomeksi" -keskustelusta Facebookissa. Se on kyllä kirjoittanut MIES, joka kuuluu tunnettuun katoliseen sukuun.

        Meidän naisten lapsellinen nimitteleminen "akoiksi" ei tosiaankaan ole asiallista eikä varsinkaan kristillistä!


      • Surullinenkatolilainen
        ghkgkgkrjrr kirjoitti:

        Olisikohan sinun syytä katsoa peiliin?

        En tiedä onko sinulla minkäänlaista suhteellisuudentajua, sillä tekstin perusteella sitä ei ole.

        - Tällaisten akkojen juorujen levittäminen yleisille keskustelupalstoille ei ole asiallista
        -mielipiteittensä esittäminen faktoina ja toisten solvaaminen julkisissa foorumeissa on rikollista

        "Mielipiteittensä esittäminen faktoina ja toisten solvaaminen julkisissa foorumeissa on rikollista..."

        Totta. Noin on varmaankin Pohjois-Koreassa.


      • Surullinenkatolilainen
        Wanhempi_täti kirjoitti:

        Miten niin "akkojen juorun"?

        Luin itsekin saman kommentin hiippakuntamme talousvaikeuksista "Katolilaiset suomeksi" -keskustelusta Facebookissa. Se on kyllä kirjoittanut MIES, joka kuuluu tunnettuun katoliseen sukuun.

        Meidän naisten lapsellinen nimitteleminen "akoiksi" ei tosiaankaan ole asiallista eikä varsinkaan kristillistä!

        Voin vahvistaa, että tiedon julkaisi Facebookissa katolinen mies.


      • Kaukaasiakutsuu
        Surullinenkatolilainen kirjoitti:

        "Mielipiteittensä esittäminen faktoina ja toisten solvaaminen julkisissa foorumeissa on rikollista..."

        Totta. Noin on varmaankin Pohjois-Koreassa.

        Hyvä hyvä... katoliset toistensa hiuksissa taas pian kiinni. Johan tuo sama nähtiin muutama vuotta sitten. Elämme taas pian mielenkiintoisia aikoja.


    • Diasporakatolilainen

      Kiitos noista järkyttävistä tiedoista! Asun diasporassa, joten ihan helpolla eivät pääkaupunkiseudun huhut kantaudu minun korviini.

      Noin kymmenen vuotta sitten käännyin katolilaiseksi. Sen jälkeen olen avustanut kirkkoamme aivan samassa määrin kuin luterilaisetkin tekevät. Minulle on järkytys, että minun rahojani on näköjään tuhlattu eikä taloudesta ole pidetty huolta.

      En tunne ketään neokatekumenaalia enkä opusdeiläistä. Silti olen minäkin lukenut netistä, että katolisissa maissa heistä ei tykätä. Ilmeisesti tässä on jotakin perää, jos kerran Opus Dei on ollut mukana ajamassa kirkkoamme vararikkoon.

      Olisi hyvä, että piispa Teemu sanoisi tästä jotakin ja katkaisisi huhuilta siivet tai sitten vahvistaisi ne totuudenmukaisiksi. Muuten häneltäkin menee luottamus.

    • Pk_kat

      Minä en tällaisiin huhupuheisiin hevin usko! Saman huhun olen kuullut ihan ohimennen. Piispan olisi todellakin syytä tulla esiin ja katkaista huhulta siivet.

      En ole Facebookissa, mutta minua kiinnostaisi tietää, mikä oikein on se siellä toimiva katolilaisten ryhmä?

      • Surullinenkatolilainen

        Kyseinen Facebook-ryhmä aloitettiin otsikolla "Suomessa asuvat suomea puhuvat katolilaiset", nykyinen otsikko on uusi.

        Takavuosina siinä käytiin kovinkin aktiivista keskustelua ja ajoittain jopa väittelyä. Sittemmin ryhmä on laantunut, sillä piispa Teemun ansiosta hiippakunnassa ei tapahdu enää juuri mitään, joten ei ole myöskään mitään mistä keskustella.


    • khlhlhkglgkgkgkg

      Tällainen roskapalsta ei todellakaan ole oikea paikka levitellä huhuja meidän Kirkosta!
      Eikö teillä ole mitään suhteellisuudentajua????

      Meillä on kuusi kirkkoa ja muuta toimintaa, joten on itsestään selvää että menoja on. Kun tähän lisätään Suomen Katolilaisten määrä ja se kuinka vähän keskiverto Katolilainen ansaitsee vuodessa, niin jokainen ymmärtää ettei kyse ole mistään isoista rahoista vaikka kaikki maksaisi veronsa säntillisesti.

      Vaikka kaikki maksaisi veronsa ajallaan, niin silti tämä summa ei olisi suurempi kuin mitä keskiverto oppilaitos saa vuodessa valtionapua.

      Keskiverto-oppilaitoksella ei ole kuin yksi kiinteistö huolettavana, henkilöstömäärä suunnilleen sama kuin meillä papiston määrä...
      On taloudellinen ihme, että me pystymme tähän, mitä meillä nyt on ja eihän tämä olisikaan mahdollista, ellei meidän papistomme eläisi köyhyydessä.

      • Wanhempi_täti

        Vai että roskapalsta? Miksi sitten itse kirjoittelet tänne? Vai on meillä "kuusi kirkkoa"? Jo seurakuntia yksistään jo kahdeksan!

        Jos olisit ollut hieman pitempään katolilainen, tietäisit vallan hyvin, että valitettavan usein tiedot hiippakuntamme asioista leviävät "puskaradion" kautta. Niistä ei voi lukea Fideksestä, ei hiippakunnan nettisivuilta eikä juuri mistään muustakaan. Minä olen kuullut "katolisesta puskaradiosta" täsmälleen saman tiedon hiippakuntaamme uhkaavasta konkurssista, joten mistään pötypuheista ei voi olla kysymys.

        Minustakin on valitettavaa, että rahaa ei ole, hiippakunta pysyy köyhänä ja papit joutuvat elämään lähes kurjuudessa. Näin ei pitäisi olla. Mutta sanon vain, että vieläkin valitettavampaa on se, ettei asioista kerrota suoraan ja avoimesti.

        Jos hiippakunnan talous romahtaa, toivon, että sille löydetään syylliset ja tapahtuneesta vedetään oikeat johtopäätökset. Niihin pitää kuulua kaiken maailman Opus Dein ja neokatekumenaali-pappien hääräämisen lopettaminen piispantalossa.


    • Talousimmeinen

      Tällaiset huhu-keskustelut alkoivat ärsyttää minua siinä määrin, että soitin kirkkomme talousasioita tuntevalle henkilölle.

      Hän kieltäytyi kommentoimasta mitään huhuja, mutta sanoi ihan yleisellä tasolla - ja nyt lainaan häntä sanatarkasti - "hiippakuntamme taloudellinen tilanne on erittäin huolestuttava".

      Siis erittäin huolestuttava! Hän ei sanonut mitään vararikosta eikä konkurssista, mutta hänen sanansa saivat minut huolestumaan ja kovasti saivatkin.

      • Surullinenkatolilainen

        Totta tuo huhu siis on: hiippakuntamme on vararikossa!!!

        Mitenkähän tähän on päädytty? Ettei vain sillä tavoin, että vajaa kymmenen vuotta sitten eräät yli-innokkaat käännynnäiset toteuttivat kampanjan katolisen piispa Jozef Wrobelin syrjäyttämiseksi ja mitäänsanomattoman "ekumeenisen" Teemun istuttamiseksi tämän paikalle? No, kannattiko?

        Sittemmin tämän hiippakunnan ovat vallanneet opparit ja neokatkut, joille piispa Teemu on ollut lähinnä ns. hyödyllinen idiootti, joka on rauhassa hyväksynyt vain kaiken ilman mitään kysymyksiä saati johtajuutta.

        Nyt kaiken tämän söhellyksen päätteeksi olemme siis vararikossa. Tekee mieli sanoa: sitä saa mitä tilaa!


      • Käännynnäinen_sinäkin
        Surullinenkatolilainen kirjoitti:

        Totta tuo huhu siis on: hiippakuntamme on vararikossa!!!

        Mitenkähän tähän on päädytty? Ettei vain sillä tavoin, että vajaa kymmenen vuotta sitten eräät yli-innokkaat käännynnäiset toteuttivat kampanjan katolisen piispa Jozef Wrobelin syrjäyttämiseksi ja mitäänsanomattoman "ekumeenisen" Teemun istuttamiseksi tämän paikalle? No, kannattiko?

        Sittemmin tämän hiippakunnan ovat vallanneet opparit ja neokatkut, joille piispa Teemu on ollut lähinnä ns. hyödyllinen idiootti, joka on rauhassa hyväksynyt vain kaiken ilman mitään kysymyksiä saati johtajuutta.

        Nyt kaiken tämän söhellyksen päätteeksi olemme siis vararikossa. Tekee mieli sanoa: sitä saa mitä tilaa!

        "...käännynnäiset..."

        Salli minun muistuttaa, että joka ikinen katolisen kirkon jäsen on käännynnäinen, kukaan ei ole tähän kirkkoon syntyt. Jotkut ovat kääntyneet vanhempien toimesta, toiset taas omasta toimestaan aikuisiällä.

        Eli siis käännynnäinen olet sinäkin.

        Minusta tuo aikuisiällä omasta toimesta kääntyneiden mollaaminen ei ole katolilaista henkeä vaan kuppikuntalaisuutta.


    • ukgihjlllgklgklg

      Ihan oikeasti, miten te kehtaatte?

      Pitäisi olla sen verran selkärankaa (jos on Kristitty, jota epäilen kyllä suuresti), että tuollaiset väitteet ja suoranaiset herjat esittäisi ihan omalla nimellään.

      Oikea Kristitty ei puukota nimettömänä omaa Piispaansa tai Papistoaan selkään. On yksi asia tehdä se omalla naamalla ja kantaa vastuu sanomisistaan kuin nimimerkin suojista suoltaa asioita, mitä ei suostuisi omalla nimellään esittämään!

      Talous ei ole hyvällä mallilla... Koska se sitten muka on ollut hyvällä mallilla?
      Stella Maris ei tuota... Ja koska se sitten muka on tuottanut jotain? Stella Mariksen ei ole ollut koskaan tarkoitus tuottaa voittoa!

      Joskus voisi olla hyvä miettiä, että onko Katolinen sen takia, että se on "hienoa" vai siksi, että Jeesus Kristus on Herra!

      • ukgihjlllgklgklg

        Suutuin eilen kirjoituksistanne ja kirjoitin tänne:
        "jos on Kristitty, jota epäilen kyllä suuresti"
        Se oli asiatonta, kenelläkään ei ole oikeutta kyseenalaistaa toisen uskoa.
        Pyydän anteeksi tätä ylilyöntiä!

        Myöskään käyttämäni lause "Oikea Kristitty ei" oli asiaton. Tavallisena rivi Kristittynä ei ole todellakaan minun oikeuteni määritellä kuka on Kristitty.


      • Katolilainen

        Kauniisti kirjoitettu sinulta! Kannattaakin aina miettiä ensin mitä kurjoittaa.


      • hieno.teko
        Katolilainen kirjoitti:

        Kauniisti kirjoitettu sinulta! Kannattaakin aina miettiä ensin mitä kurjoittaa.

        Ei sitä aina suutuksissaan ikävä kyllä tule mietittyä mitä kirjoittaa ja me ihmiset teemme virheitä. Iso peukku ja arvostuksen osoitus täältä henkilölle joka virheensä tiedostettuaan on niin suoraselkäinen että pyytää anteeksi. Tähän on hyvä pyrkiä itse kullakin, osata pyytää ja osata antaa anteeksi.


      • Konservatiivi

        "Ihan oikeasti, miten te kehtaatte?"

        On oikein hyvä, että nuo toiset kirjoittajat kehtaavat ottaa esille hiippakuntamme epäkohdat ja väärinkäytökset, jotka näyttävät vieneen sen vararikkoon. Tämä tieto ei tietenkään meitä vanhempia katolilaisia yllätä, sillä pelkkää kirkollista uraa häikäilemättömästi aina tehneen Teemu Sipon kirkkoherra-kauden jälkeen katedraalimme oli romahdusvaarassa.

        "Pitäisi olla sen verran selkärankaa... että tuollaiset väitteet ja suoranaiset herjat esittäisi ihan omalla nimellään."

        Tiedän, että näihin keskusteluihin osallistuu myös hiippakuntamme työntekijöitä, jotka eivät hekään kirjoita omilla nimillään.

        "Oikea Kristitty ei puukota nimettömänä omaa Piispaansa tai Papistoaan selkään."

        Ettei vain olisi niin, että se varsinainen puukottaja onkin Teemu-piispa itse, jotka pisti alkuun kokonaisen Katkirkko-kampanjan piispanviran valtaamiseksi katolis-konservatiiviselta edeltäjältään?

        "Talous ei ole hyvällä mallilla... Koska se sitten muka on ollut hyvällä mallilla?
        Stella Maris ei tuota... Ja koska se sitten muka on tuottanut jotain? Stella Mariksen ei ole ollut koskaan tarkoitus tuottaa voittoa!"

        Takavuosina ei talousongelmia ollut, vaikka rahaa ei varmaan koskaan ollut tarpeeksi.

        "Joskus voisi olla hyvä miettiä, että onko Katolinen sen takia, että se on "hienoa" vai siksi, että Jeesus Kristus on Herra!"

        Itse et ole sisäistänyt oikeaa katolilaisuutta ollenkaan.


    • Elävä_kivi

      "Huhut kuolemastani ovat suuresti liioiteltuja" - David Livingstone

    • brooke_98

      Mietin tässä että olisikohan ihan mahdoton ajatus että stellistä voisi vuokrata esim. ev.lut-seurakunnille (miksei muillekin kristityille) esim. leirien ja retriittien järjestämistä varten? Oon ymmärtänyt että se ois suurimman osan ajasta tyhjillään ja tulee siksi kalliiksi ylläpitää, korjatkaa jos oon väärässä.

      • L.Umipallo

        Miksi ne sitä vuokraisivat, kun myyvät omiakin keskuksiaan pois ja heillä on parempiakin keskuksia itsellään kuin Stellsi?

        Sanoisin, että pitkällä tähtäimellä parasta on perustaa katolinen koulu tai jopa yhdessä ortodoksien kanssa. Se takaisi kirkolle uskollisten seurakuntalaisten jatkuvuuden. Koululle saisis tietty valtion tuen ihan samaan tapaan kuin muillekin kouluille. Alumitoiminnalla sitten saisi lisää pätäkkää kirkolle.


    • löklipio

      "Kun raha kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa!"

      Mammonan palvonta ei näköjään tuokaan rahaa kirkolle.

      • Katolilainen

        Hiippakuntamme on HENGELLISESSÄ vararikossa. Taas kerran Köyliössä oli ollut ennätysmäärä vähän väkeä.

        Alan vähitellen uskoa tuohon taloudelliseen kriisiin.


      • Kiitollinen

        Sitäkin juhlavampi oli päämessu kirkkoherra Pasinaton johdolla tänään Pyhän Henrikin katedraalissa. Isä Gabriel toimi avustajana, kuoro etc. Kirkko oli täpö täynnä, myös seisomapaikat. Köyliö ei ole henkisen eikä taloudellisen 'konkurssin' mittari. Onneksi on valinnan vapaus.


      • Ikiwanha_katolilainen

        "Köyliö oli takavuosina merkittävä tapahtuma, johon tultiin busseilla eri seurakunnista. Tämäkin perinne on Teemu-piispan taholta tuhottu, eikä tilalle ole saatu tietenkään aikaan mitään uuttakaan. On ikävää lukea, että viime vuosien fiasko näyttää toistuvan ja vahvistuvan. Pian täällä ei ole enää mitään perinteitä ollenkaan!"

        En pidä ollenkaan kenenkään nimittelystä "luurangoksi", sillä sellainen ei ole minusta kristillistä, mutta olen samaa mieltä khra Marco Pasinaton puolikielisyydestä. Itse tunnen ulkomaalaisia, jotka ovat oppineet suomea paljon paremmin kuin tämä italialaispappi, joka on sentään käynyt jopa peruskoulunsa Suomessa. Tämä kertoo minulle siitä, ettei hänellä ole ollut suomalaisia ystäviä.

        Köyliöstä olen täsmälleen samaa mieltä! Muistan hyvin ajat, jolloin sinne tultiin kahdella bussilla Helsingistä, minkä lisäksi tulivat bussit ainakin Turusta ja Tampereelta, joskus myös Jyväskylästä. Nyt koko pyhiinvaellus näyttää kuihtuneen pystyyn. Tänä vuonna osallistujia oli vähemmän kuin koskaan, vaikka sää oli kuvien perusteella ihan kesäinen.

        Hiippakunta on vakavissa talousvaikeuksissa. Olen kuullut tämän sittemmin useasta lähteestä enkä näe syytä epäillä kuulemaani. Kuulemma suurin meno on nimenomaan Stella Maris, josta ei tule mitään tuloja, mutta jonka menot ovat vain kasvaneet ja kasvaneet. Jäin ihmettelemään sitäkin, että sinne haettiin talonmiestä, jollaista siellä ei ole koskaan ollut. Tietojeni mukaan isä Giannin kanssa siellä asustelee monia nuoria miehiä. Eikö heistä ole hoitamaan taloutta?

        Pahoin pelkään, että piispa Teemu Sipon egotrippi piispana (ja siitähän tässä on lopulta kysymys, ei mistään muusta) tulee päättymään hiippakuntamme konkurssiin. Hänen seuraajansa saa sitten maksaa velkoja vuosikymmeniä siitä kunniasta, että oppimaton ja mitään aikaansaamaton Teemu pääsi ihan piispaksi asti.


      • Rehellisyyttäkiitos
        Ikiwanha_katolilainen kirjoitti:

        "Köyliö oli takavuosina merkittävä tapahtuma, johon tultiin busseilla eri seurakunnista. Tämäkin perinne on Teemu-piispan taholta tuhottu, eikä tilalle ole saatu tietenkään aikaan mitään uuttakaan. On ikävää lukea, että viime vuosien fiasko näyttää toistuvan ja vahvistuvan. Pian täällä ei ole enää mitään perinteitä ollenkaan!"

        En pidä ollenkaan kenenkään nimittelystä "luurangoksi", sillä sellainen ei ole minusta kristillistä, mutta olen samaa mieltä khra Marco Pasinaton puolikielisyydestä. Itse tunnen ulkomaalaisia, jotka ovat oppineet suomea paljon paremmin kuin tämä italialaispappi, joka on sentään käynyt jopa peruskoulunsa Suomessa. Tämä kertoo minulle siitä, ettei hänellä ole ollut suomalaisia ystäviä.

        Köyliöstä olen täsmälleen samaa mieltä! Muistan hyvin ajat, jolloin sinne tultiin kahdella bussilla Helsingistä, minkä lisäksi tulivat bussit ainakin Turusta ja Tampereelta, joskus myös Jyväskylästä. Nyt koko pyhiinvaellus näyttää kuihtuneen pystyyn. Tänä vuonna osallistujia oli vähemmän kuin koskaan, vaikka sää oli kuvien perusteella ihan kesäinen.

        Hiippakunta on vakavissa talousvaikeuksissa. Olen kuullut tämän sittemmin useasta lähteestä enkä näe syytä epäillä kuulemaani. Kuulemma suurin meno on nimenomaan Stella Maris, josta ei tule mitään tuloja, mutta jonka menot ovat vain kasvaneet ja kasvaneet. Jäin ihmettelemään sitäkin, että sinne haettiin talonmiestä, jollaista siellä ei ole koskaan ollut. Tietojeni mukaan isä Giannin kanssa siellä asustelee monia nuoria miehiä. Eikö heistä ole hoitamaan taloutta?

        Pahoin pelkään, että piispa Teemu Sipon egotrippi piispana (ja siitähän tässä on lopulta kysymys, ei mistään muusta) tulee päättymään hiippakuntamme konkurssiin. Hänen seuraajansa saa sitten maksaa velkoja vuosikymmeniä siitä kunniasta, että oppimaton ja mitään aikaansaamaton Teemu pääsi ihan piispaksi asti.

        Tässä kaikessa minua ihmetyttää varsinkin se, ettei hiippakunta millään tavalla vahvista eikä kumoa tietoja käsilläolevasta vararikosta.

        Luottamus sen taloudenpitoon ja hallintokulttuuriin on minun kohdallani täysin mennyttä, sillä itse ainakin uskon rehellisyyteen ja läpinäkyvyyteen. En yhtään ihmettele, että niin harvat tukevat kirkkoamme rahallisesti. Itsekään en enää heihin kuulu.


      • Talousimmeinen

        Kuten kirjoitin tällä palstalla jo jonkin aikaa sitten, kirkkomme talousasioita tunteva henkilö vahvisti minulle, että taloudellinen tilanteemme on "erittäin huolestuttava".

        Katoliseen kirkkoon liityttyäni olen monta kertaa ihmetellyt tätä hiippakunnassa valitsevaa kummallista salailun ja salamyhkäisyyden kulttuuria. Eikö olisi paljon parempaa kaikkien kannalta, että hiippakunnan johto olisi avoin, rehellinen, läpinäkyvä ja keskusteleva? Emmekö voisi ottaa oppia myös muilta yhteisöiltä ja yrityksiltä tässä suhteessa? Salailulla ja salamyhkäisyydellä ei pitkälle pötkitä!

        Itse olen erittäin huolestunut siitä mitä tapahtuu, jos hiippakuntamme päätyy konkurssiin. Ryhdytäänkö silloin myymään kiinteistöjä? Ottamaan valtavat lainat, jollaisia ei kyettäisi koskaan maksamaan takaisin? Tai jotakin muuta älytöntä?

        Minulla olisi mielestäni hyviä ajatuksia liittyen hiippakuntamme talouteen ja sen kohentamiseen. En kuitenkaan ryhdy niitä jakamaan niin kauan kuin kaikki on Opus Dein käsissä, sen verran hataralla pohjalla kun on luottamukseni tuota järjestöä (tai salaseuraa) kohtaan.


    • KatolinenUlpukka

      Minä ainakin haluan ja VAADIN rehellisyyttä hiippakunnan johdolta! Nyt on mennyt asioiden salaileminen ja pimittäminen liian pitkälle!!!

      Piispa Sippo - astu esiin!

      • Pahoinpelkäänvain

        KatolinenUlpukka, tämä hiippakunta on tietoisesti AJETTU varattomuuteen täysin huolimattomalla taloudenpidolla ja salailevalla hallintokulttuurilla.

        Eikö nämä ole niitä samoja syytöksiä, joita vain muutama vuosi sitten esitettiin silloista piispa Josefia kohtaan? Nyt "yleinen syyttäjä" Teemu näyttää itse olevan vieläkin pahempi! Silloin emme sentään olleet varattomia ja muistaakseni jopa hiippakunnan tapahtumiin osallistui paljon enemmän väkeä.

        Piispa Teemu ei tule asumaan esille. Hän nauttii piispantalon antimista niin kauan kuin voi ja vetäytyy "eläkkeelle" vasta sitten, kun hiippakunnan kassa on typötyhjä. Luultavasti hän viis veisaa siitä, jääkö meille enää mitään paikkaa ja varoja lastenleirejä varten.


    • CamillaAr

      Olen tosi surullinen tästä keskustelusta. Muutama vuosi sitten minut otettiin kirkkoomme. Pian sen jälkeen jäin työttömäksi ja aloin sairastellakin. Olen kuitenkin pitänyt kunnia-asianani maksaa säännönmukaisesti jäsenmaksua, vaikka elantoni on ollut niukalla eikä minulla ole ollut varaa juuri mihinkään ylimääräiseen.

      Miksi minun pitää lukea nyt jostakin netin nimimerkki-keskustelusta, että kirkkomme onkin vararikossa ja että rahat ovat kadonneet johonkin? Miksi näistä asioista ei voida informoida avoimesti ja rehellisesti? Onko tämä kaikki edes totta?
      Ette voi arvata miltä minusta tuntuu lukea tällaisia tietoja, kun itse olen parhaani mukaan pyrkinyt kirkkoamme avustamaan.

      Ns. puskaradiosta olen kuullut minäkin näistä talousongelmista. Eikö viimeistään nyt olisi hiippakunnan johdon syytä kertoa niistä rehellisesti?

      • Kaukaasiakutsuu

        Tuleepa tuo katolisena oleskelu ja rukoileminen kalliiksi, täytyy ihan sanoa! Heh, heh...

        Alatteko kyllästyä sipposteluun?


    • Ikiwanha_katolilainen

      Olen nyt ottanut tästä asiasta juurta jaksaen selvää ja saanut tietää, että hiippakunta (eli käytännössä piispa ja yleisvikaari Goyarrolla) ovat ottaneet käyttöönsä "melkoisen osan" oman SEURAKUNTANI VARALLISUUDESTA. En tiedä, onko näin menetelty muiden seurakuntien suhteen. Tietoni on takuuvarma, sillä sen kertoi seurakuntani talousasioita tunteva henkilö.

      Ilmeisesti täällä on sellainen pelon ilmapiiri, ettei näistä asioista uskalleta eikä edes saa keskustella. Papit ainakin pelkäävät. Mihin hiippakunnan rahat ovat muutamassa vuodessa huvenneet, jää arvoitusten varaan. Kuulemma suurin yksittäiserä on Stella Maris. Kummallista on, että vielä 20-30 vuotta Stella Maris toimi ihan hyvin eikä kukaan valittanut sen taloudesta.

      Vaadin piispa Teemu Sippoa astumaan esiin ja kertomaan REHELLISESTI asioiden tilan!

    • hkgjkhlhgkkkkg

      Älkää hyvät ihmiset uskoko kaiken maailman satuja joita täällä esitetään!

      Tämä osasto on aina toiminut Katolilaisia vihaavien likasankona, jossa he voivat esittää olevana Katolilaisia ja yrittää aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa Kirkolle ja Kirkon maineelle!

      Tästä syystä niin harva oikea Katolilainen edes käy näillä sivuilla!

      • Lekoe

        Olen myös huomannut, että tämä palsta on jonkinlainen katkeroituneiden yksilöiden kotipesä. Uskon kumminkin, että suurin osa täällä aktiivisesti kirjoittelevista valittelijoista on oikeasti katolilaisia. Olen nimittäin lukenut tätä palstaa ja sen arkistoja viimeaikoina paljon ihan vain siksi, että haluan tietää enemmän katolisesta kirkosta täällä Suomessa ja tämä palsta tarjoaa valitettavasti parhaimman väylän tavan seurakuntaelämästä oppimiselle.

        Täällä näyttää vuosia olleen samoja henkilöitä monella eri nimimerkillä. Kirjoitustyylit ja viha sinkkuja, ulkoomaalaistaustaisia katolilaisia (noita köyhiä "ressukoita") sekä vastakääntyneitä ("Taidat olla vasta uusi katolilainen, kun...") kohtaan täsmäävät. Samoja asioita vuodesta toiseen, mutta eri nimimerkeillä. Luultavasti nämä muutamat kirjoittelijat ovat vain katkeroituneita ja pahoinvoivia ja haluavat pönkittää omaa paremmuudentunnettaan. En usko, että samat ei-katolilaiset trollit jaksaisivat roikkua yhdellä palstalla kymmenisen vuotta ja kirjoittaa niin pitkiä ja yksityiskohtaisia viestejä esiintyen samalla katolilaisina.

        Olen kumminkin samaa mieltä, että moni ns. tavan katolilainen ei täällä käy ja se on sääli. Älä kumminkaan pelkää, että tämä ajaisi ihmisiä liikaa pois Kirkon piiristä! Jos henkilö on jo ymmärtänyt löytäneensä Totuuden katolilaisuudesta, yksittäisten katolilaisten teot eivät pelästytä häntä pois :)


      • Huolestunut_katolilainen
        Lekoe kirjoitti:

        Olen myös huomannut, että tämä palsta on jonkinlainen katkeroituneiden yksilöiden kotipesä. Uskon kumminkin, että suurin osa täällä aktiivisesti kirjoittelevista valittelijoista on oikeasti katolilaisia. Olen nimittäin lukenut tätä palstaa ja sen arkistoja viimeaikoina paljon ihan vain siksi, että haluan tietää enemmän katolisesta kirkosta täällä Suomessa ja tämä palsta tarjoaa valitettavasti parhaimman väylän tavan seurakuntaelämästä oppimiselle.

        Täällä näyttää vuosia olleen samoja henkilöitä monella eri nimimerkillä. Kirjoitustyylit ja viha sinkkuja, ulkoomaalaistaustaisia katolilaisia (noita köyhiä "ressukoita") sekä vastakääntyneitä ("Taidat olla vasta uusi katolilainen, kun...") kohtaan täsmäävät. Samoja asioita vuodesta toiseen, mutta eri nimimerkeillä. Luultavasti nämä muutamat kirjoittelijat ovat vain katkeroituneita ja pahoinvoivia ja haluavat pönkittää omaa paremmuudentunnettaan. En usko, että samat ei-katolilaiset trollit jaksaisivat roikkua yhdellä palstalla kymmenisen vuotta ja kirjoittaa niin pitkiä ja yksityiskohtaisia viestejä esiintyen samalla katolilaisina.

        Olen kumminkin samaa mieltä, että moni ns. tavan katolilainen ei täällä käy ja se on sääli. Älä kumminkaan pelkää, että tämä ajaisi ihmisiä liikaa pois Kirkon piiristä! Jos henkilö on jo ymmärtänyt löytäneensä Totuuden katolilaisuudesta, yksittäisten katolilaisten teot eivät pelästytä häntä pois :)

        Tunnen, että tuo kritiikkinne kohdistuu minuun, koska aloitin tämän keskustelun. Muiden mahdollisesta katkeruudesta en tiedä mitään, itse en ole katkera ketään kohtaan mistään syystä. Olen vain huolestunut hiippakuntamme taloudellisesta tilanteesta. Muistutan, että tiedon vuosi FB:ssä suomalainen katolinen mies.

        Olen lukenut tätä palstaa aika pitkään, vaikka aktiivinen en ole ollut. En tunnista ketään, joka olisi kirjoittanut täällä eri nimimerkeillä. En epäile kenenkään katolilaisuutta, sillä näistä asioista olisi sangen vaikeaa kirjoittaa mitään, jos ei tuntisi hiippakuntaamme kunnolla.

        En oikein ymmärrä tuollaista minä- ja minun-kokemuksieni-katolilaisuudesta-keskeistä "hengellisyyttä". Kyllä meidän pitää katolilaisina myös omalta osaltamme kantaa vastuuta kirkosta ja siten myöse sen taloudesta.

        Totuus tästä taloudesta näyttää olevan se, että olemme vararikossa.


      • Ällösvaihdapois

        Millä perusteella väität näiden tietojen olevan "satuja"? En oikein tunne ketään, joka viitsisi laskea ihan leikkiäkään väärillä tiedoilla vararikosta.

        En oikein ymmärrä tuollaista hälläväliä-ajatteluasi. Näytät olevan kiinnostunut vain omasta itsestäsi ja omasta hengellisestä kokemuksestasi. Ehkä voisit vähitellen havahtua sille, että kirkko on myös yhteisö, joka tarvitsee rahaa ja jolla voi olla talousvaikeuksia. Kaikki ei putoa taivaasta ilmaiseksi.

        Ja ei, en kuvittele olevani toisia parempi. Minäkin olen vastakääntynyt.


      • Älyvapaako_oot

        Oletko sattumoisin se suttura, joka oli mukana viime infokurssilla? Se kertoisi paljon noista älyvapaista kommenteista ja vahvistetun tiedon leimaamisesta mukamas "saduiksi". Satuja suttura taitaa kertoneen itse, muuten koko muijaa ei olisi koskaan päästetty kirkon jäseneksi.


    • Ikiwanha_katolilainen

      Minusta on ollut vuodesta toiseen huvittavaa lukea, miten jotkut vielä pari-kolme vuotta sitten informaatiokurssilla istuneet käännynnäiset kyseenalaistavat meidän katolilaisuuttamme, jotka olemme olleet aktiivisia katolilaisia vuosikymmeniä. Tällaisille vaikkapa piispat Gulielmus Cobben ja Paul Verschuren, isät Jac Reijnders SCJ, Rainer Brügemann SCJ ja Martti Voutilainen OP tai diakonit Pentti Laukama ja Christian Hellström ovat pelkkiä historiallisia hahmoja. Minä taas tunsin heidät kaikki.

      Koska tällaisilla kirkkoonlittyneillä on harvoin (ja täytyy lisätä: nykyisin valitettavasti entistä harvemmin) mitään edellytyksiä tuntea saatikka arvioida oikeaa katolilaisuutta, en yhtään ihmettele, että katolilaisuus ymmärretään sitten jonkinlaisena "puhtaana totuutena", "kaikkien unelmien täyttymyksenä" tai itsekeskeisenä kokemusmaailmana, kun "messu on niin ihana ja vapauttava kokemus". Kaikesta tästä edesmennyt piispamme Paul Verschuren varoitti usein kirkkoon liittyviä.

      Puhu nyt sitten tällaisille lapsellisille haihattelijoille jotakin kirkkomme taloudesta tai ylipäätään mistään ongelmista! Kun oikeaa katolilaisuutta ei ole sisäistetty, ei tuore katolilainen myöskään tunne mitään vastuuta kirkkomme asioista, vaikka Vatikaanin 2. kirkolliskokouksen mukaan myös meidän maallikoiden tulisi nimenomaan sitä tuntea. Vaikka keskustelu kuuluu elävään katolilaisuuteen (ja voitte tilata katolisen lehden ulkomailta, jos ette minua usko!), jokainen kirkon arvostelu leimataan "pahoinvoinniksi" tai "katkeruudeksi" - siispä käsittein, jotka kertovat pelkästään itsekeskeisyydestä ja kaiken pyörimisestä oman egon ympärillä. Itse epäilen, että useimmille kirkkoon liittyminen on pelkkä egotrippi, koska "on niin hienoa olla katolilainen" se pari-kolme vuotta.

      Jos saisin itse valita, mieluummin näkisin, että kirkkoomme otettaisiin joka vuosi 2 sellaista uutta katolilaista, jotka ovat sitoutuneet katoliseen uskoon ja elämään sekä sisäistäneet aidon katolilaisuuden. Nykyään heitä otetaan se 50, mutta näistä 48 jää kokonaan pois kahden-kolmen vuoden kuluessa. Heille katolilaisuus oli vain uusi "kokemus" monien muiden joukossa. Uskokaa minua, olen nähnyt tämän (ikävä kyllä) jo monen vuosikymmenen ajan!

      • Ikkremimin

        Mitä toisten ihmisten uskonasiat sinulle kuuluvat?


      • Älyvapaako_oot

        Onpas siinä harvinaisen älyvapaa kysymys! Täällä puhutaan kirkkomme konkurssista, ja sinusta on kai pääasia, että uudet intokäännynnäiset saavat nuuskahdella suitsutussavua vapaasti.

        Tiedoksesi: se suitsutussavukin maksaa!


      • Wanhempi_täti
        Ikkremimin kirjoitti:

        Mitä toisten ihmisten uskonasiat sinulle kuuluvat?

        Toisten uskonasiat kuuluvat meille aika paljonkin, sillä toisin kuin vaikkapa luterilaisuus, katolilaisuus on luonteeltaan nimenomaan yhteisöllistä. Eri asia on, etteivät monet kirkkoon liittyneistä ole ymmärtäneet tai osanneet sisäistää tätä kunnolla.

        Oudoksun sitä, että eräille hiippakuntamme ilmeisen vakavat talousvaikeudet näyttävät olevan täysin merkityksettömiä. Mitä on sellainen "katolilaisuus", joka pyörii vain oman navan ympärillä eikä välitä muusta? Sellainen nimenomaan ei ole katolilaisuutta.


    • KatJupiter

      Välitieto suoraan seurakunnastani: kuulemma kaikkien seurakuntien on täytynyt antaa tuntuva osa OMISTA varoistaan "hiippakunnan tilanteen pelastamiseksi". Tämä on hiippakunnan taholta haluttu pimittää.

      Oma kirkkoherrani ei ollut tästä ollenkaan innostunut ja hän syyttää kaikesta tässäkin keskustelussa mainittua Opus Dein yleisvikaaria isä Raimoa. Suomalaisesta nimestään huolimatta tämä isä Raimo on täysin espanjalainen.

      Kuulemani mukaan hiippakunnan konkurssi on täysin mahdollinen viimeistään ensi vuonna ellei tilanne käänny pian parempaan suuntaan.

      Ja nämä EIVÄT OLE tosiaankaan mitään valheita, vaan valitettavasti totisinta totta. Henkilökohtaisesti ihmettelen kovasti, ettei hiippakunta on viitsinyt edes tiedottaa koko asiasta, kun näin vakavasta tilanteesta puhutaan. Itse voisin avustaa kirkkoa enemmänkin, jos todellista tarvetta on.

    • Henrikiläinen

      Minun korviini on ainakin kantautunut tieto siitä, että seurakuntien varoja on kaikessa hiljaisuudessa (ja meidän seurakuntalaisten selän takana) siirretty piispantaloon. Paheksun suuresti sitä, ettei tällaisesta viitsitä tiedottaa avoimesti ja läpinäkyvästi!

    • raunioitarakastaa

      Henkilökohtaisesti en tule koskaan antamaan anteeksi piispa Teemulle sitä, että sain kuulla tästä vararikosta puskaradiosta. Luulin, että suomalaisena Teemu olisi ymmärtänyt maatamme ja kulttuuriamme paremmin. Erehdyin. Hän on aivan samalla tavalla salaileva ja peittelevä kuin kirkonmiehet varmaan jossakin Italiassa. Herää kysymys siitä mitä muuta EMME TIEDÄ hiippakuntamme asioista.

    • lasimaalaukset

      Ei tässä minkään huhujen perään tarvitse huutaa, sillä tästä on tiedotettu. Erään sunnuntaimessun jälkeen (kehäkolmosen ulkopuolella) kirkkoherra ilmoitti, että hiippakunta on talousvaikeuksissa ja tämän vuoksi piispa on pyytänyt muistuttamaan, että seurakuntalaiset huolehtisivat omasta panoksestaan hiippakunnan hyväksi eli maksamalla jäsenmaksunsa sekä tukemalla muutenkin kirkkoa oman taloudellisen tilanteen mukaan.

    • KatJupiter

      Otin tämän asian esille jo kesän alussa, mutta silloin eräät muut katolilaiset väittivät tietojeni olevan pelkkää "pötypuhetta". Sittemmin jopa Fides-lehti on numerossa 10/2016 vahvistanut ne tosiksi.

      Eiköhän hiippakunnan vararikko ole sangen todennäköinen, jos likvideetti on sillä mallilla, että seurakuntien rahat pitää anastaa! Miten tätä taloutta on tähän asti oikein hoidettu?

      Itse pidän syypäänä vanhan piispan rinnalla kuin "varjona" kulkevaa tummasilmäistä, espanjalaista hymypoika "Raimo" Goyarrollaa, jota ilman Sippo ei näytä tulevan toimeen. Herää kysymys miksi. Kyllähän tälle kumppanuudelle nauretaan jo laajemmallakin.

      Joka tapauksessa omasta seurakunnastani tiedän, että tämä Goyarrolla on syyllinen tähän seurakuntien rahojen anastukseen. On kummallista, ettei häntä saada tästä mihinkään vastuuseen. Onko Opus Dein valta tässä hiippakunnassa todellakin noin suuri?

      Vaadin Goayrrollan eroa!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2563
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      66
      2368
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2061
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1727
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      14
      1460
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      16
      1413
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1393
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe