Elisa pihtaa

eijuuantaakyllä

Stanan elisa. Kuristaa ADSL linjoja ihan kiusallaan varmaankin. Kun kysyy miksei bitti nopeammin vilistä niin vastaus on vain että ei teidän alueelle ole kuitisuunnitelmia. Ja pöh, en mitään kuitua kaipaa. Ihan kuparillakin saa nopeammat yhteydet jos hieman parantaisi verkon arkkitehtuuria. tuttaa kun pientä oravaa...

3

175

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • eitulekuitua

   Niimpä niin, mitenhän niitä kupareita lyhennetään ilman että vedetään kuitua, perustetaan uusi keskus joka tarvitsee vielä tilat ja sähkönsyötötkin. Ja tämänkaltainen parannushan pitäisi tietysti asiakkaalle tulla ihan ilmaiseksi.

   Puhutaan että suomessa on huonot laajakaistayhteydet mutta sehän johtuu vain siitä, että kysyntää paremmille yhteyksille ei ole eikä jo rakennettuja edes haluta ottaa käyttöön. Tämähän koskee omakotitalo asukkaita, taloyhtiöissä ja yrityksissä kuitu on arkipäivää.

   Aluksi syytellään operaattoria että paskat yhteydet, kivikautinen adsl ja ettei tule kuitua no sitten jos se kuitu louplta operaattorin vetämänä tulee niin sitä ei juuri kukaan ota kuitenkaan liittymismaksun ollessa n. pari tonnia ja kuparin/4Gn tarjotessa sitten kuitenkin riittävän yhteysnopeuden.

   Korkeintaan alkaa seuraava vinkuminen siitä että nyt viedään ADSL pois ja pakotetaan ottamaan kuitu jne. hirveä investointi jonka lopputuloksena suurinpiirtein pelkkää valitusta ja vinkumista.

   Siksi operaattorin on turha rakentaa kuituja tyhjän pantiksi omakotialueille yms. Taloyhtiöihin ja yrityksille kuidut kyllä varmasti rakennetaan koska näissä tapauksissa rakennetut yhteydet tulevat oikeasti käyttöön ja asia hoituu sujuvasti.

   Omakotialueilla hirveä poru nousee, yksi jos toinenkin valittaa eri asioista, joku haluaisi pitää ehdoin tahdoin ADSL:n, toiselle riittää 4G, joku ottaisi kuidun mutta ei halua maksaa liittymismaksuja euroakaan, kaivaminen sotkee pihat, istutukset menee jne jne... pelkkiä vaikeuksia.

   Lopulta kun kuidut on vedetty, yksi kymmenestä ottaa liittymän ja loput vaihtaa toisen operaattorin 4G yhteyteen kun suututaan nykyisen toimintaan.

   Hirveä hukkainvestointi ja lopulta jotta siitä saa yhtään mitään tuottoa on operaattorin pakko antaa avausmaksu ilmaiseksi jolla voi saada muutaman asiakkaan lisää, tässäkin vaiheessa monelle muutaman kympin kuukausimaksu on liikaa. = pelkkää persnettoa koko projekti.

   Siksi en ihmettele yhtään miksi omakotitaloihin ei yksikään operaattori ole kiinnostunut vetämään yhtään mitään.

   Jos alueella on oikeasti kuidulle kysyntää ja liittyjiä niin ei muuta kuin kuituosuuskunta pystyyn ja kuidut maahan, sillähän se selviää eikä varmasti ole operaattoria "kermaa kuorimassa" välistä. http://www.avoinkuitu.fi/Miten-saan-Avoimen-Kuidun

   Aikanaan suurinpiirtein sai kiinteän liittymän, esim. ADSL tai ISDN avausmaksun hinnalla vaikka taloon ei olisi edes puhelinlinjaa tullut. Operaattori veti linjan taloon ja liittymä kytkettiin, näin pystyttiin toimimaan koska tiedettiin että asiakas tulee maksamaan kuukausimaksuja vaikka seuraavat 10-20 vuotta kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

   Sitten joskus 2008 paikkeilla vai milloin alkoi tulla kaikenlaiset mobiili- ja langattomat liittymät jolloin varmuus siitä, että kiinteä rakennettu yhteys pysyy käytössä loppui kun asiakas saattoi vaihtaa helposti kilpailevan operaattorin mobiiliin.

   Tämän seurauksena kiinteän verkon liittymismaksut (talokaapeli) nostettiin kustannuksia vastaavaksi ettei operaattorille koitunut kohtuutonta riskiä siitä että kaapelin asennuksen jälkeen asiakas pitää liittymää vuoden tai pari ja vaihtaa toisen operaattorin mobiiliin jolloin talokaapeli jää tyhjän pantiksi. Tämä koskee nyt myös kuituliittymien liittymismaksua.

   Myöskin huonokuntoisen kiinteän verkon saneeraus lopetettiin harvaan asutuilta seuduilta ja yhteydet alettiin purkamaan pois niiden käyttöiän päättyessä samasta syystä. Asiakkaat vinkui että miksi joutuu maksamaan paljon enemmän kuin kaupunkilaiset ja kun kilpailevan operaattorin mobiililiittymä oli halvempi niin ei muuta kuin vaihtamaan siihen.

   Mikään ei saisi maksaa mitään ja ei ymmärretä että jos asuu syrjemmässä omakotitalossa niin infrasta pitää maksaa enemmän kuin keskustan kerrostaloasunnossa. Ja kun maksajia ei ole niin miksi kenenkään pitäisi investoidakaan?

  • eijuuantaakyllä

   No joo, laitetaan tarkempaa speksiä kyse ei ole harvaan asutusta / syrjäseudusta:
   Alueen kaapelit kaivettu 2006, kupari on laadukas. Miksi Elisa ei laittanut jo silloin kuitua tai esim kaapelitv:n vaatimaa koaksiaalia. No koska pihtasivat.
   Nyt väittävät että meillä on 3km kaapelit, no ei juutas sentään. Kaapelit jos on km niin se menee koko Nurmijärven kirkonkylän toiselle puolelle. Ja kaiken lisäksi kuitua on alle kilsan päässä ihan omakotitaloissa joten miksei sitä keskitintä laiteta sinne? Kyllä maksavia asiakkaita olisi jos vain operaattorit toimittaisi. Mutta kun ei. 4G ei ole mikään kiinteän verkon korvike, luotettavuus ei ole läheskään sillä tasolla mitä vaaditaan.

   • eitulekuitua

    Omakotitaloissa ei nimenomaan ole maksavia asiakkaita. Jos yhdessä kymmenestä tai kahdesta kymmenestä sattuu olemaan kuidun haluaja niin ei sitä varten kannata alkaa suurempaa aluetta kuiduttamaan eikä sille yhdelle omaa kuitua vetämään.

    Omakotitaloihin nimenomaan ei kannata toimittaa kuitua kun suurin osa kuiduista jää kylmäksi ellei niitä anneta käytännössä ilmaiseksi ja sekään ei takaa liittymiä jokaiseen taloon. Toki jos joku alue on kuidutettu niin kuitu tulee taloihin mutta mistä tiedät onko ne todella käytössä ja onko niistä maksettu koskaan täysiä liittymämaksuja (n. pari tonnia per talo) ?

    Ehkä operaattori on kuiduttanut siellä omakotitaloja pienen alueen ja törmännyt noihin ongelmiin ja todennut ettei kannata enempää kuiduttaa. Jos kuidun veto olisi kannattavaa niin tottakai liikeyritys jonka liiketoiminta perustuu yhteyksien tarjoamiseen, vetäisi kuitua koko ajan lisää. Mutta koska omakotitaloihin ei kannata vetää niin ei vedetä.

    Mistä tiedät missä lähin DSLAM on? Sinne voi olla vaikka se 3km matkaa vaikka alue olisi missä. Minulla tässä kaupunkialueella kuparin pituus on reilut 2km ja mm. tiedän että kuitu tulee suurinpiirtein tien toisella puolella olevaan rakennukseen.

    "Miksi keskitintä ei laiteta sinne?" Siis johonkin omakotitaloon vai? Operaattori joutuisi vuokraamaan laitetilat ja tekemään suuria muutoksia olemassa olevaan kupariverkkoon eikä asiakkailta todennäköisesti saataisi koskaan kerättyä edes muutoksen aiheuttamia kustannuksia ja kun sen pitäisi vielä tuottaa voittoakin nykyistä tilannetta enemmän että hommaan ryhdyttäisiin.

    Jos kuitu tulee vaikka 100 asunnon taloyhtiöön jossa taloyhtiö maksaa jokaiselle asukkaalle perusnopeuden ja vaikka 50% ottaa lisänopeutta lisähintaan niin diili on erittäin kannattava operaattorin kannalta.

    Verrattuna siihen että kuitu tuodaan omakotitaloon jossa saattaa juuri ja juuri saada asiakkaan ottamaan yhden liittymän. Ja on hyvin suuri riski että jää kylmäksi koko kaapeli ja asiakas muuttaa toisen operaattorin 4G käyttäjäksi.

    "Miksi vuonna 2006 ei vedetty kuitua?" Kukahan sen olisi maksanut? Ja tuolloin kupariyhteyksiä oli paljon enemmän käytössä mm. POTS liittymiä ja ADSL, joiden kapasiteetti riitti asiakkaille erittäin hyvin.

    Ei kannattanut vetää kuitua tuossa vaiheessa kun ei ollut tarpeeksi kysyntää.

    Yritä nyt ymmärtää että operaattorit eivät ole mitään hyväntekeväisyyslaitoksia vaan mahdollisimman suurta voittoa tavoittelevia pörssiyhtiöitä! Jos tehdään jokin investointi niin siitä on saatava tuottoa!

    Ei ole mitään voittoa tavoittelematonta "valtion telelaitosta" jonka tavoitteena olisi tarjota kansalaisille mahdollisimman hyvät yhteydet vaan pörssiyhtiöitä joiden tavoitteena on ensisijaisesti tehdä mahdollisimman hyvää tulosta.


  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2027
  2. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   72
   846
  3. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   45
   803
  4. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   74
   711
  5. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   59
   672
  6. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   39
   608
  7. Hauskaa sunnuntaita

   Mahdollinen 2x🔥 :).
   Ikävä
   88
   582
  8. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   23
   560
  9. Onneks mies teit

   valinnasta helppoo. Its joor lost not main.
   Ikävä
   67
   539
  Aihe