Laihduttamisen pimeä puoli, älä edes aloita!

Senappi

Minua suorastaan karmii lukea täällä keskusteluja, joissa about. 10-15 vuotiaat tytöt ja joskus myös pojat kyselevät vinkkejä laihtumiseen tai miten tulla anorektikoksi. Välillä myös kysellään, ollaanko lihavia, vaikka annetun pituuden ja painon mukaan ei varmasti olla.

Tämäkin viesti kuulostaa varmasti monen korvaan turhalta jankutukselta, ja se on ymmärrettävää. Ei kukaan voi sanoa, miten joku toinen tuntee, ja miten joku toinen voi hyvin. Eikä tarkoitus olekaan yrittää muuttaa kenenkään elämää, jos laihdutat ilman että sinun tarvitsisi, jatka niin jos koet siihen pakottavaa tarvetta. En voi pakottaa sinua lopettamaan.

Mutta se mitä haluan tässä nyt kertoa, on se, ettei laihdutus ole koskaan mitään ruusuilla tanssimista tai vain kuukautisten pois jäämistä. Halutaan olla laihoja, laihuutta ihannoidaan, mutta ei muisteta, että sellaisena olemisella on hintansa. Tietenkin ylipainoisen on hyvä laihtua, mutta nyt puhun niistä, jotka lähtevät normaalipainosta tai jo alipainosta laihduttamaan.

Usein tuodaan esille kuukautiset, jotka jäävät pois kun kehon hormonitoiminta häiriintyy. Mielestäni tämä vaiva ei välttämättä ole kaikkien mielestä kauhean ongelmallinen, pikemminkin helpottava.

Oireiden kirjo on paljon laajempi kuin mitä esille tuodaan. Mitä enemmän laihdut, sitä enemmän vaivoja. Eikä ne kaikki ole selkeitä tai merkittävästi haitallisia. Kaikkia oireita ei tunneta, eikä niitä huomata.

Luultavasti seuraavaksi yleisin ongelma on kylmyys. Kun lihaksia ja rasvaa häviää, millä enää voidaan lämmittää kroppaa? Onko kivaa olla jatkuvasti huppari päällä? Keho alkaa kasvattaa lanugoksi kutsuttua karvoitusta, mutta ei se nyt mihinkään riitä.

Hormonitoiminta hidastuu tai lakkaa osittain kokonaan tiettyjen hormonien osalta. Esimerkkinä estrogeenin tuotanto saattaa pysähtyä kokonaan, ja tämä on erittäin haitallista mm. luustolle. Estrogeeniä tarvitaan luuston uusiutumiseen. Kun tätä hormonia ei enää erity, luuston uusiutuminen lakkaa. Asia korjaantuu erittäin varmasti, jos päästään takaisin normaalipainoon. Voit vielä siis pelastaa luustosi, sinä kiität itseäsi aikuisena.

Kun kropassa ei ole rasvaa, ei hormonit toimi. Hormonien tehtävä on kropassa elintärkeä. Estrogeeni on vain yksi esimerkki. Voidaan myös mainita mm. kasvuhormoni, jonka tuotanto hidastuu ja näin ollen murrosikäisen pituuskasvu hidastuu tai jopa pysähtyy. Kilpirauhasen erittämä tyroksiini vaikuttaa lähes kaikkialla elimistössä. Aineenvaihdunta, lisäksi kasvu ja kehitys. Alipainossa eritys vähenee ja aineenvaihdunta hidastuu.

Seuraavaksi voisi mainita lisää aineenvaihdunnasta. Kroppa menee säästöliekille, etkä enää juuri laihdu siitä mistä sitä eniten toivoisit, eli rasvasta. Elimistö pitää viimeisistä varastoista todella tiukasti kiinni, etkä saa sitä pois juoksemalla 10km lenkkejä jonkun omenan voimalla. Paino alkaa pudota siis lihaksista.

Lihakset häviää, mikä ei tarkoita vain reisien pienentymistä tai käsien ohentumista, vaan myös sydän alkaa heikentyä. Pulssi hidastuu, ja näin ollen myös verenkierto heikkenee. Etenkin ääreisverenkierto raajoihin vähenee, koska kaikki elämää ylläpitävä veri pitää keskittää tärkeille elimille. Varpaat eivät pidä ihmistä hengissä, joten sinne ei myöskään pumpata enää niin paljoa verta. Kylmyys johtuu myös tästä.

Vastasi saattaa olla litteä, mutta ruuansulatuksesi päin helvettiä. Liian niukasta syömisestä johtuen suolisto ei enää toimi normaalisti, ja tulee esimerkiksi ummetusta. Asiaan ei auta mitkään ummetuslääkkeet, laksatiivit tai muut. Sillä jos et syö, ei ole mitään mistä ulostetta voisi muodostua. Aikanaan suolistoon kertyy kyllä ulostetta, mutta hitaasti. Vatsa toimii ehkä kerran viikossa. Voin kokemuksesta sanoa, ettei tämä vaiva parane nopeasti, vaikka aloittaa syömään. Itselläni suoliston toiminta on palautunut vasta hiljattain, yli vuoden jälkeen.

Vaikka lanugo alkaa kasvaa, muut karvat alkaa tippua. Hiukset huononee, niitä irtoaa tupoittain. Se on aivan kauheaa! Tämä johtuu rasvan ja vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta. Lisäksi kulmakarvoja lähtee vetämällä irti. Ripsiä irtoaa. Tähän samaan kastiin voi mainita kynnet ja ihon. Kynnet lohkeaa, iho kuivuu. Kaikki seurausta ravintoaineiden puutoksesta.

Kunto huononee, vaikka lenkit pitenee. Ihan itsestäänselvyys, miten se muka voisi edes kasvaa jos ei syö. Kunto EI kohene liikkuessa, vaan levossa kun keho rakentaa lisää esim. lihasta. Siihen hommaan se tarvitsee ravintoa RIITTÄVÄSTI.

Ahdistus kasvaa, vaikka sitä yritetään poistaa toimimalla syömishäiriöisten ajatusten mukaan. Kuoppa syvenee mitä pidemmälle sitä kaivat. Esimerkiksi itsensä punnitseminen joka aamu on hyvä merkki ahdistuksen kasvamisesta, mitä pidemmälle mennään. Haluat painaa yhä vähemmän ja ehkä lupailet että lopetat tiettyyn pisteeseen. Mutta auta armias kun painatkin sata grammaa enemmän kuin eilen! Se luku mikä helpotti ahdistusta pari päivää taaksepäin, ahdistaa nyt.
Et siis löydä mitään onnea tai hyväksyntää alipainosta.

3

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Senappi

      Laihduttamisen pimeä puoli, älä edes aloita! Osa 2.

      Et siis löydä mitään onnea tai hyväksyntää alipainosta. Ahdistus ei vähene mitä laihempi olet. Se kasvaa.

      Elämästä tulee hankalaa, kun mm. sosiaaliset tilanteet aiheuttavat ongelmia. Niihin kuuluu usein ruokaa, joten tämä estää sinua osallistumasta. Syömishäiriö luo sinulle rutiineja, jonka vuoksi et voi mennä mihinkään. Sinun on pakko juosta tänään se lenkki, pakko tehdä vatsatreenit, joten et voi osallistua.

      Kuvioihin astuu myös valehtelu. Vanhemmat patistaa syömään, mutta koska et uskalla, alkaa mm. salaa oksentaminen, ruuan piilottelu jne. Jumppaat salaa, ehkä viiltelet. Elämästä tulee piilottelua, valehtelua ja salailua, jotta voit laihduttaa lisää.

      Hoikkuus ei vaan ole millään tavalla sen arvoinen, että siihen kannattaisi uhrata oma terveys. Se kaventaa elämää, heikentää elämänlaatua, aiheuttaa negatiivisia tunteita, kuten häpeää, ahdistusta ja masennusta. Laihuuden hinta on paljon kalliimpi kuin mitä kuvittelet. Laihuus tuo mukanaan lukemattomat määrät ongelmia. On paljon helpompaa oppia hyväksymään itsensä normaalipainossa. Tällöin ongelmia on vain yksi, se että oppii hyväksymään itsensä. Kumpi kuulostaa paremmalta? Laihuus, joka ei tuo onnea, mutta kilon erilaisia ongelmia lisää, vai oikeasti terve ja elinvoimainen keho, jonka opit hyväksymään?

      Aina kyse ei ole itsensä hyväksymisestä. Saatat myös hakea elämääsi hallintaa laihduttamalla. Sekään ei ole kestävä ratkaisu. Kohtaat samat ongelmat ennemmin tai myöhemmin, etkä lopulta enää hallitse laihtumistakaan, koska ne ajatukset hallitsevat sinua. Homma kääntyy loppujen lopuksi siis päälaelleen.

      Tekstissä ei todellakaan ollut kaikkia niitä tuhansia ongelmia, mitä syömishäiriö tuo tullessaan. Vain raapaisu. Pyydän sinua harkitsemaan kahdesti päätöstäsi laihduttaa. Miksi haluat laihtua ja onko siihen oikeasti muka tarvetta? Kysy jonkun toisen mielipidettä, miten hän asian näkee.

      Älä siis aloita, olet paljon vahvempi kun et aloita. Äläkä pelkää hakea apua. Siinä ei ole mitään noloa. Älä pelkää puhua ajatuksistasi ääneen. Lupaan, että pääset helpommalla niin, vaikka omia ajatuksia vastaan taisteleminen onkin ahdistavaa. Ne eivät kuitenkaan tapa sinua, toisin kuin se kuihtunut elimistö ja vakava alipaino. Ajatuksesi pysyvät selkeämpinä, ja olet henkisesti paljon vahvempi kuin alipainossa.

      Jos haluat, kanssani saa tulla jakamaan ajatuksia ja murheita. Sairastan itse anoreksiaa, mutta olen jo paljon vahvempi kuin se. Voin paremmin, kuin osastolla, vaikka luulin että tulisin aina vaan vahvemmaksi ja onnellisemmaksi mitä laihempi olin. Ei. Kuuntelen mielelläni, mutta en halua tyrkyttää apuani.

      Sillä päätökset teet sinä. Mitä sinä haluat, mihin aiot pyrkiä. Pallo on sinulla, valinnat sinun.

    • Mireta

      Hyvin kirjoitettu puhutteleva teksti! ♡ Todella viisaita sanoja.

    • hanne233444445

      Tulette kiittämään aikuisena itseänne terveellisestä syömisestä ja elämisestä, joka tuki kasvuanne ja hyvinvointianne monella tasolla, ja keskittymisestä muuhun kuin painon tarkkailuun ja laihdutukseen. Perspektiivi muuttuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe