Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta?

Kilot.alas.ja.mieli.ylös

3

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terveyden-puolesta

      Vinkkejä sokerihiirelle: pidä päiväkirjaa, syö kananmunaa ja siivoa jääkaappi.

      Moni aikuinen nainen kärsii pahasta makeanhimosta. Se ei ole parantumaton sairaus, eikä siitä pääseminen vaadi paljoa.
      1. Syö lounasta

      Epäsäännöllinen ateriarytmi on sokerihimoisen pahin vihollinen. Jos syö nälkään makeaa, syntyy kierre: aivot oppivat nopeasti vaatimaan lisää. Jos taas jättää kiireessä aterioita kokonaan väliin, sillä on huono vaikutus veren sokeritasapainoon. Kerralla syöty valtava ateria heittää verensokeritason liian korkealle ja nopeasti alas, saa olon väsyneeksi ja kehon vaatimaan lisää sokeria.

      Jos jätät lounaan väliin, se sotkee loppupäivän ruokailut ja saa aikaan napostelua. Hyvä aamiainen ja erityisesti tasapainoinen lounas pitävät makeanhimon loitolla.
      2. Katso lautasta

      Katso lautastasi. Mitä siinä on? Ettei vaan pelkkää hiilihydraattia? Moni makeannälkäinen kärsii iltapäiväväsymyksestä, joka johtuu verensokerin laskemisesta ja saa käden hakeutumaan karkkipussille.

      Siksi ruuan laatu on tärkeää: lisää lounaalla kasvisten, vihannesten ja juuresten määrää. Hyvistä rasvoista, siis kasviöljyistä ja esimerkiksi pähkinöistä, saa terveellistä energiaa. Syö myös marjoja. Muista juoda tarpeeksi vettä. Varaa iltapäivän välipalaksi hedelmää, viiliä tai rahkaa.
      3. Lisää munaa

      Laadukkaat, monipuoliset proteiinit pitävät olon parhaiten kylläisenä. Lisää siis lautaselle kananmunaa, palkokasveja, tofua ja maitotuotteita.
      4. Siivoa jääkaappi

      Se on selvää, että irtokarkeissa, limpparissa ja pullassa on sokeria. Mutta piilosokerit, ne vasta ovat pirullisia kavereita. Monelle on yllätys, että sweet chili -kastikkeen mukana ruokalautaselle voi lurahtaa monen sokeripalan verran sokeria.

      Putsaa siis jääkaappisi valmiista maustekastikkeista, ketsupista, maustetuista marjarahkoista, sokerijogurteista ja mehuista.
      5. Hanki korvikkeita

      Jos kroppasi vaatii makeannälkään pullaa tai patukoita, voisitko harkita vaihtoehtoja? Kauppojen hyllyillä ja työpaikkaruokaloissakin on nykyään tarjolla muutakin makeaa: esimerkiksi tuoreet ja kuivatut hedelmät ovat makeita, mutta niissä on myös verensokeria tasaavia kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Herkutella voi manteleilla, kuivattuja aprikooseja, taateleilla ja viikunoillakin.
      6. Pidä päiväkirjaa

      ”Rakas päiväkirjani, tänään näin kadulla ihanan miehen...” Eiku: Nyt kirjataan syömiset. Siis: kirjoita ylös kaikki, siis ihan kaikki, mitä päivän aikana syöt. Pidä päiväkirjaa ainakin muutama päivä, mieluiten viikko.

      Jos olet tottunut selittelemään, että ”en syö paljon mitään makeaa”, päiväkirjan avulla saatat huomata, että syötkin joka päivä aika monta pientä keksiä.
      7. Tunteet esille

      Mieti tai kirjaa päiväkirjaan, millaisiin tunnetiloihin makeaa syöt. Tuleeko pullanhimo aina, kun et pääse eteenpäin hankalassa työtehtävässä? Vai silloin, kun parisuhdeongelmat pulpahtavat mieleesi? Palkitsetko itsesi raskaan työviikon jälkeen jäätelöpaketilla tai karkkipussilla, kun olet saanut lapset nukkumaan?

      Kun makeanhimoon liittyvät tunteet oppii tunnistamaan, syy-seurausketju on helpompi katkaista.
      8. Nauti tietoisesti

      Tietoinen syöminen tekee luonnollisesti makeista kasviksista ja hedelmistä suurimpia herkkujasi. Se saattaa tuntua hassulta, mutta kun annat itsesi heittäytyä, homma toimii.

      Näin se käy: Nautiskele kaikilla aisteilla hedelmien makeasta tuoksusta ja aromeista. Ihaile hedelmän väriä ja kuvittele mieleesi aurinkoinen puutarha, jossa hedelmä on kasvanut. Arvosta viljelijää, joka on tämän luonnon herkun tuottanut. Kun käytät arjen makunautintoon kaikkia aisteja, teet siitä suuremman elämyksen kuin mitä sokerista valmistettu lisäainepommi karkki voi ikinä antaa. Opettele samalla tavoin näkemään karkit ihmisravinnoksi kelpaamattomina kemikaaliseoksina, jotka yrittävät keinotekoisilla aromiaineilla vain houkutella sinut koukkuunsa.
      9. Ole totaalikieltäytyjä – kaksi viikkoa

      Päästäksesi makeanhimosta sinun ei tarvitse luopua herkuista loppuelämäksi. Mutta jos haluat todella eroon sokerista, kokeile olla kaksi viikkoa ilman. Totaalikieltäytyminen voi olla aluksi hankalaa, mutta se paljastaa nopeasti sokerin huonot vaikutukset.
      Ensimmäiset päivät ovat yleensä pahimpia, toiset kokevat vieroituksen kaltaisia oireita 6–8 päivän tienoilla. Kahden sokerittoman viikon jälkeen voit kokeilla varovasti pieniä määriä makeaa ja huomata, miten makeita monet herkut ovat ja miten pieni määrä riittää. Jotkut sanovat, että kun on ollut kaksi viikkoa kokonaan ilman sokeria, suklaakin maistuu pahalle.
      10. Rentoudu

      Tärkeintä on ottaa rennosti ja lopettaa itsensä soimaaminen. Luovu ”olen surkea, kun en pysty edes yhtä keksiä vastustamaan” -ajatuskuviosta ja keskity tekoihin, joilla sokerista voi päästä.

      Asiantuntijana Irti sokerista -valmentaja Tanja Salosensaari, www.irtisokerista.fi.

      Muut lähteet: Marja Ruuti: Oikeaa ravintoa minulle (Gummerus 2012), Pirjo Saarnia: Ruoan terveysvaikutukset (Otava 2009), Heli Esker: Hyvän mielen ravintoa (Gummerus 2009).
      terveys
      ravinto

    • KARKKI_kuin_VIINA

      KOUKKUJA.
      Opettele samalla tavoin näkemään karkit ihmisravinnoksi kelpaamattomina kemikaaliseoksina, jotka yrittävät keinotekoisilla aromiaineilla vain houkutella sinut koukkuunsa.

    • VISKERAALINEN_RASVA

      Ei, en ole raskaana, minulla vain on maha – kiitos kysymästä, torvi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18459
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3145
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1416
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1091
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe