Kannattaako opintolaina?

opiskelija37

Olen siis menossa korkeakouluun/yliopistoon syksyllä mutta vähävarasena. Vanhemmat ei voi auttaa enkä tohdi pyytääkään. Säästöni vähenivät odottamattomien kulujen takia(sukujuhlat, kokeisiin matkustaminen ja majoitus, materiaalien osto mm.).

Laskin että opintolainakuukausia kertyy vuodessa 9 ja rahaa saa 300 euroa per kerta. Mahdollinen koulutus kestää 4,5 - 6 vuotta.

Eli 9 x 300 x 6 = 16 700 euroa. Se olisi siis kok. lainasumma. Jos valmistuu ajoissa saa osan anteeksi. Lainaa voi alkaa maksaa 2 vuotta valmistumisen jälkeen ja maksuaikaa 30-vuotta.

Mitenkäs korko lasketaan? Kuulemma kuitenkin joutuu maksamaan 1% koron kevät ja syyslukukauden lainoista ja 5% kun opinnot on suoritettu. Pankit ovat kuulemma suunnitelleet kyseisen lainan niin että he tekevät voittoa sillä kuinka "hitaasti" laina maksetaan - siitä 30-vuoden maksuaika.

Verraten alaan johon hain (Teollinen muotoilu) summa ei kuulosta kovin hirvittävältä. Aloittelevankin teollisen muotoilijan palkka voi olla 2500 - 3000 euroa, toki vähemmänkin aina tuonne 6500 asti. Parhaimmillaan 8000. Sen päälle saattaa tulla sarjatuotantoon päätyneiden tuotteiden royaltit jos olen oikein ymmärtänyt.

Yliopistossa (Lapin Yliopisto) on hyvin monipuoliset opiskelumahdollisuudet, lisäksi alan opintoihin kuuluu taideopintoja, markkinointia, tuotesuunnitteluopintoja, kieliä, ergonomia jne. Ajattelin sivuaineissakin mahd. laajasti opiskella. Ajattelin myös ottaa avoimesta yliopistosta mm. kirjoittamiseen liittyviä opintoja joita voisi yhdistää teol.muotoiluun. Voisi vaikka sitten kirjoitella alan lehtiin. Jos jaksan. Lisäksi on mahdollista opiskella palvelumuotoilua opintojen ohessa. Muotoilujohtaminenkin on mahdollista. Nämä ovat teollisen muotoilun sisällä uusia "lajeja" joiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Olen miettinytkin opiskella juuri teollinen/taideteollinen muotoilu/palvelumuotoilu/muotoilujohtaminen akselilla.

Korkeakoulussa opiskelu on työelämävoittoista eli siinä tähdätään suoraan elinkeinoelämään ja verkostoitumiseen jotta valmistuttua jalka olisi oven välissä työelämään. Projekteja tehdään suoraan yrityksille jne. 4,5 vuoden amk tutkinto vastaa kuulemma yliopiston kanditaatin tutkintoa ja sen jälkeen voi jatkaa maisteritutkintoon yliopistoon. Pitää hakiessa tehdä portfolio oliko se 5-10 työstä tai projektista missä on ollut, ne lähettää ja käydä haastattelussa.

Ammatissa voi työskennellä muotoilijana, suunnittelijana, taiteilijana,asiantuntijana, konsulttina,tutkijana, yrittäjänä list goes on.

Minua kiinostaa erit. Suunnittelu/konsultti/asiantuntija/tutkijatehtävät.

Pääsykokeissa kysyin ohjaajalta työllisyysjutuista ja se sanoi suoraan että alalta saa töitä jos vain haluaa ja jaksaa etsiä vaikka kilpailu on kovaa - ei kaikista teol. muotoilijoista tule Alvar Aaltoja, voi mm. suunnitella ergonomisimpia työlaitteita vanhustenhoitoon ja elämää helpottavia tuotteita kehitysmaihin jne.
Lisäksi tulevaisuudessa teol.muotoilun merkitys tulee kasvamaan kun yritykset kilpailevat tuotteidensa ostettavuudesta: Kahdesta samasta tuotteesta paremmin muotoiltu ostetaan.

Minua arveluttaa ottaa laina lähinnä sen takia etten tykkää olla velkaa kellekään - se jomottaisi mielen perukoilla jatkuvasti. Vanhemmillani on lainoista ollut huonoja kokemuksia ja he ovat tehokkaasti propagoineet minut niitä vastaan. Lisäksi mun isosiskolla meni luottotiedot pikavippeihin ja hänen elämänsä ei ole ollut mitenkään kadehdittavaa. Hän ei saa asuntoa, töitä jne. merkintöjensä takia. Lisäksi asumme pienellä paikkakunnalla josta on PAKKO ennen pitkää muuttaa pois joko töiden tai opiskelun perässä. Ja hän tulee olemaan kyseisessä loukussa vielä muutaman vuoden. Hän on siis vankina periaatteessa omassa tilanteessaan. Ei hän kyllä laiskakaan ole: 3 ammattitutkintoakin. Jotenkin vain nyt niin lannistunut. Tosin koska sisko on maksukyvytön on äiti velkoja maksanut mikä ei ole oikein häntäkään kohtaa. Hän oli pitkään kotiäitinä ja hankki ammatin ja vihdoin on saanut säännöllisiä töitä ja rahoista, joista suurimmastaosasta hän voisi nauttia, menee siskon velkoihin. Itsekin olen hänelle moneen otteeseen joutunut vippaamaan.

Toisaalta opintolaina toimisi motivaattorina hakea töitä kunnolla valmistumisen jälkeen.

Olisiko se kaiken väärti? Summa ei ole kuitenkaan suuren suuri ja sen voisi säännöllisellä työllä maksaa muutamassa vuodessa. Esim. jos on mahd. laittaa sivuun 500 kuukaudessa se tekisi 500x12= 6000 euroa. Tällä tahdilla kolmessa vuodessa on maksanut 18000 euroa (mikä saattaa täyttää koroista tulleet kulutkin). Realistisempi olisi ehkä 200 tai 300 euroa: 300x12= 3400 (200X12=2400)eli menisi suunnilleen 5-8 vuotta.

Haenko sitä kun opiskelupaikka varmistuu? Vai miten edetä?

8

1200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mieti.näitä

      Kun opiskelu on kiinni opintolainasta, opintolaina tietysti otetaan. Esim. 16.000 on pikkusumma, sillä ei saa edes hyvää autoa, hyvän koulutuksen saa. Koulutus ja tutkinto on sijoitus tulevaisuuteen. Sinä tarvitset ne.

      Nykyään lainojen korot ovat minimaaliset. Tulevaisuudesta ei tiedä, joten 30 vuoden maksuaikoja ei noin pieneen lainaan kannata ajatella. Satojen tuhansien asuntolaina on eri asia.

      Kukaan varmaan ei suorastaan tykkää olla velkaa kenellekään. Mutta joskus laina on välttämätön ja laina opiskeluun on niitä hyödyllisimpiä. Vai mitkä ovat vaihtoehdot? Et opiskele, et tarvitse lainaa, et pääse töihin, elät alle 1000 eurolla/kk koko ikäsi hamaan kuolemaan asti. Houkutteleeko?

    • kyäkannattaa

      Tietysti opintolaina kannattaa. Se kannattaa sitäkin enemmän, jos sitä oikeastaan ei tarvitse, ja sen voi sijoittaa tuottavasti, niin että pääoma säilyy ja syntyy tuottoakin 5-10 % vuodessa.
      Myös opiskelu on tavallisesti hyvä sijoitus ja tuottaa hyvin koko elämän ajan ensin työstä saatuna palkkana ja sitten kunnon eläkkeenä. Kannattaa valmistua reippaasti, niin valtio maksaa puolestasi merkittävän osan opintolainasta. Se on selvää rahaa omaan laariisi.

    • Neuvoja001

      Kannattaa, sillä mikäli suoritat tutkinnon ajallaan, saat opintolainahyvityksen, joka on tällä hetkellä 40% 2500€:n ylittävästä summasta. Sinun tapauksessasi siis (16 700€-2500€)*0,40 = 5680€.

      Haluan myös huomauttaa, että tällä hetkellä opintolainaa saa 400€/kk, ei 300€/kk :)

      Tähän kaikkeen on tulossa kuitenkin muutos. Vuonna 2017 opintorahan määrä laskee noin 250€:on ja opintolainan määrä nousee 650€:on. Joudut siis väkisinkin ottamaan enemmän lainaa, mikäli et rahoita opintojasi esim. työnteolla. Myös opintolainahyvityksen määrä pienenee 30%:iin. Ja kyllä, tämä kaikki tulee vaikuttamaan myös takautuvasti. Lakimuutos ei siis koske ainoastaan uusia opiskelijoita.

    • opiskelija37

      Hei

      Mitenkäs sitten edetä tän opintolainajutun kanssa? Otanko yhteyttä omaan Op-pankkiini? Menenkö pankkiin silloin kun opiskelupaikka varmistuu? Milloin saa ensimmäisen erän?

      Entäs asuntojutut? Kerkiänkö vielä saada asunnon? Mulla on jo pitkään ollut hakemukset vireillä hakemiini paikkoihin ja nyt viikonloppuna laitoin varmuudenvuoksi hakemuksia lisää (3-5) hakemusta nyt näihin kaikkiin. Eri asunnonhakusivustoille.

      Katoin että voin muuttaa 1.8 aikaisintaan - silloin on varaa. Joutuisi kuitenkin ruokapuolella kituuttamaan mut ei se haittaa. Varsinainen opiskelu kuitenkin alkaa 1.9. Mulle tuli kyllä yksi tarjous, se pitäisi ottaa vastaan 1.7 ja takuuvuokra maksaa huomenna. Kieltäydyin ottamasta vastaan koska en edes vielä tiedä pääsinkö sisään- tulokset tulee 1.7 vasta. Lisäksi ei tarpeeksi rahaa. Oliko tyhmästi tehty?

    • ota.tämä.huomioon

      Kun opiskelupaikka on varmistunut, haet opintotukea eli opintorahaa, asumislisää ja opintolainan takausta. Myönteisen päätöksen saatuasi menet sen kanssa pankkiin. Opintotuki myönnetään sen kuukauden alusta, jolloin opiskelu alkaa.

    • raakaapeliä

      Muistakaapa, että opintalainahyvitystä (jo tiedossa lasku 40 -> 30%) voidaan edelleenkin laskea ennen kuin ehdit valmistua. Siinä on monta vuotta riskipeliä.. Samoin viitekorko voi realistisesti seuraavan 5v aikana vaikka nelinkertaistua, ja kasvaessaan korkoa korolle -periaatteella se on aikamoinen potti.

      On hyvä muistaa alan vaihtajilla / opinnot keskeyttävillä myös se, että hyvitykseen/vähennykseen oikeuttava rajattu suoritusaika alkaa _ensimmäisen_ korkeakoulun alkamisesta. Eli jos olet päässyt ja aloittanut esim. 2012 amk:ssa ja keskeytettyäsi siirryt suoraan yliopistoon 2015, ja valmistut sieltä tavoiteajassa 5v, et saa kumpaakaan etua, kun opintosi ovat yhteensä kestäneet 8v (kun raja 300op on 7v)

    • Tarkkisg

      Laina ei kannata koskaan. Häviät aina, ja jos et suoraan niin ainakin siinä, että yhteiskunta, joka perustuu olemassa olemattomalle rahalle, kriisiintyy jossakin vaiheessa.
      Olen tässä nyt viime vuoden elänyt pelkällä opintotuella, ja kiitos halpojen opiskelija-asuntojen sillä tulee juuri ja juuri toimeen. Turha kasvattaa pankkiirin lompakkoa turhaan.

    • Näin_se_vain_on

      Laina kannattaa, jos olet valinnut alan, jolta työllistyminen on edes kohtalaisen varmaa. Jos taas ole valinnut esimerkiksi estetiikan tai kulttuuriantropologian pääaineeksesi, sinun pitää olla alallasi aivan äärettömän hyvä, mikäli aiot palkkatuloillasi maksaa lainasi pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3417
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      155
      2057
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      200
      1722
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1633
    5. 80
      1145
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      267
      1010
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      125
      959
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      919
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      875
    Aihe