Tukholman saaristo

Oioi

Kesän ohjelmassa on purjehtia Tukholmaan sekä pyöriä Tukholman saaristossa. Heittäkääpä satamasuosituksia ja vinkkejä. Muitakin kuin Sandhamn. Satamakirja toki on, mutta tällä kielitaidolla en lue sitä kannesta kanteen. Kuinka paljon saaristossa toimii kortti/käteistä mukaan?

18

2971

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • u4uusk7
    • lkkkiik000

      Varsinkin lapsiperheelle hyvä satama Tukholmassa on Wasahamnen. Junibacken ja Gröna Lund löytyvät ihan sataman vierestä. Vanhemmalle väelle tarjolla esim. Abba museo, Wasa laiva ja Absolut vodka museo.
      http://www.visitdjurgarden.se/sv/wasahamnen/

    • Metelino

      Tässä kymmenen kesän kokemuksella joitain havaintoja:

      Jos Ahvenanmeren ylität Kapellskärin korkeudelta niin:
      - ensimmäisenä vastassa Fejan, todella mukava satama ja hyvä ravintola. Tukeva laituri, ei sähköä tarjolla, lähellä myös matkustajakoti ja vilkasta yhteysalusliikennettä.
      - jos jatkat ruotsinlauttojen väylää kohti Tukholmaa, seuraavana Furusund. Vähän läpikulkupaikka mutta OK laiturit, kauppa, huoltoasema jne.
      - seuraava mainitsemisen arvoinen on Vaxholm joka minusta on aikalailla must-paikka, vähän Hangon tai Naantalin tyylinen pieni kaupunki ja todella vilkas meriliikenne. Aika kuluu vaikka seuraamalla trafiikkia siinä edustalla. Täällä on niitä paljon puhuttuja mooring line -kiinnitysköysiä joita ei kannata yhtään jännittää.
      - sitten Tukholmaan ja Vasahamneniin tai Navishamneniin. Ovat siinä melkein vierekkäin, Vasahamnen yleensä aivan täynnä ja Navis huomattavasti rauhallisempi. Kumpikaan ei kovin juhlavassa kunnossa teknisesti mutta tunnelma upea varsinkin Vasahamnissa. Siihen kuuluu metakkaa sekä Grönä Lundista että kaupungista joten jos meteli häiritsee niin Navis on parempi. Vasahamn myös todella ahdas vähänkään kookkaammalla paatilla.
      - Tukholmasta ulos etelän suuntaan ja Saltsjöbadeniin. Pieni kylä ja upea kylpylähotelli. Täältä on myös junayhteys Tukholmaan ja lahdella näkee usein VOR ym. kilpapursia.
      - Sitten on vaihtoehtoja: ensin kaakkoon ja siitä ylöspäin vaikka Malma Kvarniin joka on SKK:n ylläpitämä pieni ja idyllinen satama suojaisessa lahdessa. Täällä on myös järvi jossa hyvä käydä uimassa ja sauna jota voi itse lämmittää pikku korvausta vastaan.
      - Tästä ylöspäin Bullandö jossa on valtava kotisatama, hyvä ravintola ja erinomainen uudehko saunarakennus. Täälläkin mooring lineja mutta myös aisapaikkoja vuokrataan.
      - Jos lähtee vielä etelään niin vastaa tulee ennen pitkää Nynäshamn jossa on suuri vierassatama. Gotlannin lautat lähtevät täältä.
      - Idempänä sitten Sandhamn joka minusta on ylimainostettu mutta pitänee nähdä ainakin kerran.
      - Takaisin kohti lähtöpistettä ja matkalla on Möjan saari jossa on useita kyläsatamia ja ravintolat, kaupat jne.
      - Sitten kierros onkin päätöksessä ja olet takaisin Fejanin kulmilla. Jos tarmo riittää niin pohjoisemmassa on vielä esim. Norrtälje jonne reitti on vähän puuduttava mutta kaupunki on sitten hieno ja satamassa aina hyvin tilaa. Arholma on ulkosaariston viimeinen etappi ennen Ahvenanmerta, siellä kaksi satamaa ja kohtuulliset palvelut.

      Varsinaisten satamien lisäksi Tukholman saaristossa on myös lukuisia "luonnonsatamia" joista monissa on kuitenkin laiturit. Näissäkin ollaan usein kylki kyljessä ja esim. Finnhamnissa laskin kerran luonnonsatamassa olevan toistasataa venettä. Luonnonsatamat ovat myös pääsääntöisesti syviä ja turvallisia ja irtokiviä on hyvin harvassa. Näistä monissa kiertää paikallinen yrittäjä veneellään myymässä leipää, vihanneksia, jäätelöä jne. ja kaiken kaikkiaan palvelua saa joka paikassa eri tasolla kuin Suomessa. Todella monen laiturin yhteydessä on jonkinlainen krouvi tai ravintola ja niitä myös käytetään aktiivisesti.

      Liikenne tuolla on aivan toista luokkaa kuin missään päin Suomea ja huviveneet, lossit, vesibussit, taksiveneet, melojat, ruotsinlaivat ja uimapatjat menevät vähän kaoottisesti mutta kuitenkin turvallisesti. Huviveneissä näkee myös merkittävästi enemmän eri maiden lippuja kuin Suomessa. Silmät kannattaa pitää auki ja "oikeuksista" kiinnipitäminen unohtaa niin hyvin sujuu.

      Alkoikin taas sormia syyhyttää, pian mennään!

    • M.D

      Varsin tyhjentänä vastaus tuo edellinen. Hyvin pitkälle samaa mieltä kyseisistä kohteista. Luonnonsatamista maininnan arvoinen on Paradiset Furusundin ja Saltsjöbadenin välissä. Suuri ja lähes täysin saarten sulkema "järvi". Saaren toisella puolella on myös pieni vierasvenesatama, jossa korkealla kallion päällä erittäin tunnelmallinen ravintola ja terassi. Tuonne on kävelymatka lahdelta (itse sataman laituri usein täynnä). Sandhamn on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Tuolla kuten myös Saltsjöbadenissa on sitten sesonkiaikaan todella täyttä, ja laituripaikkaa voi joutua jonottamaan pitkäänkin. Tukholmassa olemme aina yöpyneet Navisissa. Sinne on helppo mennä, allas on hyvin suojainen, ja ratikka tulee suoraan sataman portille. Vakiokohteina on myös aina ollut Furusund, Nynäshamn ja Norrtälje. Furusundissa on hyvä laiturit ja palvelut, Nynäshamnissa mailman parhaat savukalat, ja Norrtäljessä kauppakeskus, jossa mm. suuri Gantin outlet.

      • Metelino

        Hyviä kommentteja! Tuo Paradiset on juurikin sama paikka kuin mainitsemani Finnhamn, taitaa Finnhamn olla saari ja Paradiset sen suojaisa lahti. Ravintola siellä on todella viihtyisä.


    • Oioi

      Iso kiitos, tässähän tuli todella paljon hyvää asiaa! Vielä kyselen, että käykö kortti satamissa ja mikä mahtaa olla satamien hintataso?

      • Metelino

        Kyllä kortit käy kuten Suomessakin. Satamamaksut riippuvat aika monessa paikassa veneen koosta ja ovat ehkä aavistuksen Suomea korkeammat, esim. Vasahamnen muistaakseni ~350 kr. Yleisesti 250-350 kr per yö.


    • Rökeri

      Grisslehamn on kiva paikka. Tunnelma ja ravintolat kalasatamassa hyviä. Voi kokeilla myös kanava-ajoa Väddön kautta Tukholman suuntaan.

      Malma kvarn on top paikka, so mysigt där. Etelän suuntaan on Möja (monta satamaa), puutarhakaupunki Dalarö, jossa esim. Askfatshamn on kiva. Helppo tutustua kaupunkiin lähellä. Ormössä on kivoja satamia.

      Nynäshamnin must on paikalliseen savustettuun (=Länsirannikon katkarapuun) röka räkor och aioli. Muukin savukala on herkkua.

      Wasahamnnissa täytyy olla fenderi oikealla kohdalla, ettei tule rustirautoja gelgoatiiin.

      Sandhamnissa pitää olla nopeasti kiihtyvä vene jos aikoo saada ns. pilttuun itselleen mooring viidakosta. Sen verran on säpinää altaissa sesonkina ja ei ole vitsi.

      Summa summarum. Saaristo Tukholmassa on laaja ja tutkittavaa riittää useaksi kesäksi ennen kuin kaikki on käyty läpi tuttu-juttu tasolle.

      • Parempaa_Elämää

        Sandhamnissa on kylläkin jonotussysteemi joten jokainen pääsee laituriin varmasti vuorollaan. Henkilökunta ohjaa rantautumista kumiveneillään eikä etuilua pääse tapahtumaan. Me jouduimme jonottamaan viime kesänä puolisen tuntia kun tulimme satamaan puolen päivän aikaan keskellä viikkoa heinäkuun alussa.


      • Rökeriet

        Me vain tungimme itsemme vapautuneeseen pilttuuseen. Katselimme touhua hetken ja maassa maan tavalla, siis 2016 elokuussa. Odottelu ei olis yhtään maistunut, sen verran oli vesiskootteria ja ribbiventte ympärillä säätämässä. Ha de så bra, då ännu.


      • Micce52___

        Jos Sandhamniin menee, suunnistaisin vastarannalle Lökholmenin puolelle. Jos syväys on max 2m luokkaa, paikkoja on paljon tarjolla. Rauhallisempi satama, ja kerran tunnissa pääsee yhteysveneellä Sandhamnin puolelle.


    • huomennaylimariksesta

      Norrpada skärgården. All vackraste. Nro 1 suomen ruotsin itärannikon luonnonsatamista omaan ( ja moneen muuhun) makuun.

    • Rahajuttu

      Tässä tuli paljon hyvää tietoa vastauksena kysymykseen. Hiukan asian vierestä haluaisin muistuttaa/kertoa, että Ruotsi on vaihtamassa seteleitään ja kolikoitaan. Tästä on Suomen mediassa ollut melko vähän tietoa, mutta sehän koskettaa myös Ruotsissa veneilijöitä. Itelläkin on iso kourallinen kolikoita erilaisten suihku- ja pesukoneautomaattien varalta.

      Tietoa löytyy osoitteesta riksbank.se. Seuraavassa jotain poimintoja. Vanhat 100 ja 500 kruunun setelit sekä kaikki vanhat kolikot poistuvat 10 kruunun kolikkoa lukuun ottamatta 20.6.2017. Vanhat 20, 50 ja 1000 kruunun setelit eivät enää kelpaa käteismaksuihin, mutta niitä voi tallettaa pankkitilille 31.8.2016 saakka.

    • Tukholmaan

      Jos suunnittelee jättävänsä veneen viikoksi tai pariksi yksinään Tukholman lähivierasvenesatamaan, niin mitä niistä suosittelette?

      • eerorio

        Olisko Salsjöbadenin poijupaikka hyvä. Sieltä pääsee pääsee sataman ribillä laituriin ja vene on suht. turvassa. Kaikki maksaa, n. 25-35 €/vrk.


    • käyntisatamat

      Mikä paikka Tukholman saaristossa lähinnä olisi Kaunissaarta vastaava paikka?

    • Sssy

      - Fejan, mukava satama moorig kiinnitys. Tukeva laituri, sähköä on tarjolla, wc ja suihkut. Ravintolana toimi viime kesänä ruoka auto josta sai pientä purtavaa sillä ravontola oli palanut rannalta.

    • Seglare20018

      Luonnon satamista Rödlöga (ensimmäinen saari kun lähtee Rödhamnista Tukholmaan saaristoa kohti) ja Bollarö kannattaa katsastaa. Rödlögassa upea kyläkauppa jossa todella hyvä tuoretiski ja ulkona vihanneshyllyt. Rödlöga todella karu kalliosaari, jossa hyvä sauna.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4573
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      94
      4504
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4106
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3047
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2641
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2173
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      342
      2125
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      205
      2108
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1735
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1482
    Aihe