Mikä on hoitolaina!!!?

Osakkeenomistaja

Meidän yhtiöön otettiin vesivahingon korjaamiseksi pankkilaina, joka on ns. hoitolaina. Sitä ei saa maksaa kerralla pois, eikä meillä kuulemma ole oikeutta tietää sen kuukausimaksuja. Sitä kerätään hoitovastikkeen osana ja se kai hyödyttää vuokranantajia...

Mistä oikein on kysymys? En ole löytänyt netistä oikein mitään tietoa. Voiko tuollaisen lainan ottaa mihin tarkoitukseen tahansa? Yritetäänkö meitä tavallisia osakkeenomistajia nyt vedättää jollakin erityisjipolla? Miten hoitolaina poikkeaa tavallisesta rahoituslainasta?

11

10146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiKoskaanHoitolainaa

      Hoitolaina on taloyhtiön pitkäaikainen laina, jolla rahoitetaan asunto-osakeyhtiömuotoisen kiinteistön vuosikorjausluonteisia hankkeita.
      Yhtiöllä voi olla vierasta pääomaa, josta osakkaalla ei ole oikeutta suorittaa lainaosuuttaan. Tällöin on kysymyksessä hoitolaina, jonka takaisinmaksu, lyhennykset, korko- ja muut lainanhoitomenot katetaan hoitovastikkeella. Jos osakkaalle kuuluvan osuuden poismaksu sallitaan, muuttuu laina pääomarahoituksena käsiteltäväksi ja pääomavastikkeella katettavaksi. Tällä kirjanpidollisella esittämistavalla ei kuitenkaan ole vaikutusta yhtiöoikeudelliseen vastikeperusteeseen.

      Hoitovastikelainaa ei yhtiön pitäisi koskaan ottaa. Tällainen laina on ainoastaan hallituksen ja isännöitsijän keksimä, koska lainaa ei voi maksaa takaisin tai lyhentää niin, että rahat menisivät suoraan lyhennykseen

      Eli yhtiön ei koskaan pitäisi ottaa tuollaista hoitolainaa, eikä osakkaiden pitäisi sitä hyväksyä yhtiökokouksessa, vaikka hallitus sitä esittäisi. Hoitolaina voidaan käyttää muihinkin juokseviin kuluihin, joten vaikka osakkaat sitä hoitovastikkeessa maksavatkin, niin niitä rahoja ei yhtiön ole pakko käyttää sen lainan lyhennyksiin. Jos huomataan, että hoitolainaa ei yhtiö pysty maksamaan, niin kierre on valmis. Silloin pitää ottaa uusi laina.

      Ehdottaisin, että otatte asian seuraavan yhtiökokouksen esityslistalle, ja vaaditte, että tuo hoitolaina n muutettava pääomavastikelainaksi.

      Hoitolaina voidaan myös muuttaa pääomavastikelainaksi: esimerkiksi kun hankkeen kulut eivät ole vielä tiedossa vaan lainaa nostetaan useassa erässä. Kun hanke lopulta valmistuu ja kustannukset ovat tiedossa, niin hoitolaina muutetaan pääomavastikelainaksi ja kertasuoritukset sallitaan.

      Teillä taitaa olla ammattitaidoton hallitus/isännöitsijä, koska edes tuollaista ovat ehdottaneet, ja osakkaat eivät ole ymmärtäneet, koska ovat yhtiökokouksessa tuon hyväksyneet.

      • kirjanpitotöitä

        Jahas, pitkä kirjoitus ja nyt meni kyllä valitettavasti ihan fiilispohjalta.

        Hoitolaina on hiukan kuin taloyhtiön pikavippi, kun maksukyky ei ole riittänyt yllättävässä tilanteessa. Meno jota on tuolla rahoitettu, on tyypillisesti kirjanpidon käsittelyssä kulua, eli tulosvaikutteista menoa. Ei näihin kannata sekoitella pääomasuorituksia, se ei ole kenenkään osakkaan edun mukaista.

        Suunnitelmallisten hankkeiden rahoitukset ovat taas kokonaan oma lukunsa ja niissä on lukuisa perusteita kulukirjauksille, aktivoinneille sekä näiden yhdistelmille.

        Tietysti aina on paikallaan arvostella hallitusta ja erityisesti isännöitsijöitä. Nuohan jo oletuksena haluavat huijata kaikkia osakkaita ja vetää välistä.

        Sarkasmi on vaikeaa ja asiatonta vastausta jo malttamattomasti odottaen...


      • Anonyymi
        kirjanpitotöitä kirjoitti:

        Jahas, pitkä kirjoitus ja nyt meni kyllä valitettavasti ihan fiilispohjalta.

        Hoitolaina on hiukan kuin taloyhtiön pikavippi, kun maksukyky ei ole riittänyt yllättävässä tilanteessa. Meno jota on tuolla rahoitettu, on tyypillisesti kirjanpidon käsittelyssä kulua, eli tulosvaikutteista menoa. Ei näihin kannata sekoitella pääomasuorituksia, se ei ole kenenkään osakkaan edun mukaista.

        Suunnitelmallisten hankkeiden rahoitukset ovat taas kokonaan oma lukunsa ja niissä on lukuisa perusteita kulukirjauksille, aktivoinneille sekä näiden yhdistelmille.

        Tietysti aina on paikallaan arvostella hallitusta ja erityisesti isännöitsijöitä. Nuohan jo oletuksena haluavat huijata kaikkia osakkaita ja vetää välistä.

        Sarkasmi on vaikeaa ja asiatonta vastausta jo malttamattomasti odottaen...

        Hoitolaina on verotuksellisesti usein jopa joustavampi kuin rahoitusvastike. Ainoa ongelma on tuo, ettei joku halukas voi maksaa omaa osuuttaan heti pois. Mutta korko on usein hyvin edullinen ja hyvin kilpailutettu EIKÄ todellakaan mihinkään pikavippiin verrattavissa.


    • EiKoskaanHoitolainaa

      Kyse ei ole arvostelusta, mutta jos taloyhtiö tarvitsee lainaa johonkin remonttiin, niin ei ole järkeä ottaa hoitolainaa. Hoitolainan ongelma on aina se, että sitä voi käyttää muuhunkin, kuin varsinaiseen tarkoitukseen. Eikä osakkaat pysty maksamaan sitä pois omalta osaltaan.

      Jos lainan tarve on pieni, ja rahat loppu yhtiöltä, niin ylimääräisen vastikkeen kerääminen on parempi keino. Toki vaatii yhtiökokouksen päätöksen, mutta kuitenkin. Jos taas tarve on suuri, niin silloin parempi on ottaa ihan "normaali" laina, joka kerätään rahoitusvastikkeessa, ja jota ei voi käyttää muihin kuluihin, ja jonka osakas voi maksaa halutessaan pois.

      "Tietysti aina on paikallaan arvostella hallitusta ja erityisesti isännöitsijöitä. Nuohan jo oletuksena haluavat huijata kaikkia osakkaita ja vetää välistä."

      Ei todellakaan. 90 prosenttia isännöitsijöistä on hyviä, ja suurin osa hallituksistakin.

      Olen ollut viimeisten 30-vuoden ajan eri taloyhtiöiden hallituksissa, usein puheenjohtajana, ja luulisin jo oppineeni, mikä on järkevää taloyhtiön eri rahoitustarpeiden kattamiseksi.
      Hoitolaina ei sitä ole. Varsinkaan osakkaiden kannalta.

      Mutta jokainen taloyhtiö tietysti päättää itse, minkä katsoo järkeväksi. Toivottavasti vain hallinto ja osakkaat ymmärtävät, mitä päättävät.

    • OTO-LKV-ITS-Jne-Ymv

      Eihän sillä ole rahojen käytön kannalta mitään merkitystä onko kyse rahoitus- tai hoitolainasta. Yhtiökokous päättää lainasta ja raha käytetään tietysti siihen kohteeseen mihin hallitus on sen yhtiökokoukselle esittänyt menevän JA HUOM... jos jotain jää yli, se menee sitten mihinkä menee, ainahan rahan tarve on arvio. Jos halutaan olla tarkkoja, paras joskaan ei halvin vaihtoehto on lainalimiitti, jota voidaan nostaa ennalta määrättyyn tarpeeseen jos niin halutaan asia määritellä. Tottahan hallituksen käytössä voi olla jonkinlainen yleistarkoitukseenkin oleva lainalimiitti, mutta se on sitten taas toinen asia.

      Käytännössä ainoa ero 1) rahoitus- ja 2) hoitolainan välillä on takaisinmaksu. 1) Osakas maksaa lainaa erissä yleensä hoitovastikkeen yhteydessä tai maksaa lainaosuutensa kerralla pois. 2) Laina maksetaan takaisin hoitovastiketuotoilla, osakas ei voi maksaa sitä kerralla.

      • KÖYHÄ_IAT

        Olen samaa mieltä kanssasi. Muutama tyyppi edellä kirjoittaa ihan puuta-heinää hoitolainasta. Toivottavasti ihmiset eivät lue heidän virheellisiä väittämiään.

        "Käytännössä ainoa ero 1) rahoitus- ja 2) hoitolainan välillä on takaisinmaksu." Asia on juuri näin. Jos taloyhtiöllä on hoitlainaa, on siihen tietty takaisinmaksuohjelma, josta ei voi lipsua. Edellä esitetty väite on siis valetta: "Hoitolaina voidaan käyttää muihinkin juokseviin kuluihin, joten vaikka osakkaat sitä hoitovastikkeessa maksavatkin, niin niitä rahoja ei yhtiön ole pakko käyttää sen lainan lyhennyksiin."

        Toi että hoitolainaa voidaan käyttää muihinkin juokseviin kuluihin on hoitolainan ETU. Lisäksi taloyhtiön on PAKKO lyhentää hoitolainaaa sen maksusuunnitelman mukaisesti, jonka yhtiökokous on hyväksynyt.


      • lainaLimiitti

        Lainalimiitti on varmasti helpoin, mutta kuten sanoit, se voi tulla kalliiksi talonyhtiölle. Käytännössähän se toimii samalla tavalla kuin luottokortti. Varmasti toki talonyhtiöllä, jos ei aivan talous kuralla, on parempi sauma neuvotella lainalimiittiin pikalainoja yms. paremmat ehdot. https://laina-apu.fi/mika-on-lainalimiitti


    • Osakkeenomistaja

      Isännöitsijäntodistuksesta ei näy, mikä osuus kuukausittaisesta hoitovastikkeesta on tuota hoitolainaa... eikö sen pitäisi näkyä? Ja saako hoitolainaa ottaa vahinkoremonttiin, eihän se ole vuosikorjausta?

      • JasonD

        Jos vahinko ei ole vuosikorjausta niin mikä? :D Ongelma on se, että termit asunto-osakeyhtiölaissa kuten perustavanlaatuiset "osakkaiden yhdenvastuuperiaatteet" menee totaalisen ristiin maalaisjärjen kanssa. Jos ei tunne lakia ja sen tulkintaa niin kannattaa pitää turpa kiinni yhtiökokouksessa ja foorumeilla. Laista löytyy hyvät kommentaarit, Kiinteistöalan kustannuksen viimeisin painos pilkottu kolmeen noin 300-sivuiseen opukseen. Eli jos tuon tonnin sivuja haltsaa hyvin niin on varaa ottaa kantaa. Alan ongelma on oikeasti itseoppineet tietoviisaat niin hallituksissa kuin isännöitsijäinä. Ei mene mikään jakeluun vaikka heidän "vastapuoli" latelisi asian tulkinnan oppikirjasta.


      • hoidappalainas

        Isännöitsijätodistuksessa tulee näkyä hoitolainan huoneistokohtainen osuus osuus ja myös sen osuus kuukausittaisesta yhtiövastikkeesta.


    • Merkki-Nimi

      Rahotukseen, olipa se sitten minkätyyppistä tai mihin tarkoitukseen hyvänsä, tarvitaan aina yhtiökokouksen päätös. Mielestäni päätös on lähtökohtaisesti voimassa tilikauden, mutta varmaan muustakin aikataulusta voidaan sopia eli ydin tässä on se yhtiökokouksen päätös. Rahoitustahan haetaan jos ja kun sitä tarvitaan, ei sillä ole merkitystä minkä tyyppisiä hoitotoimia sillä rahoitetaan. Mielestäni taloyhtiön lainojen pitäsi näkyä Isännöitsijäntodistuksessa tai jostain ne pitää löytyä esim. kaupanteon yhteydessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4859
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1228
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      61
      879
    Aihe