Matte-do shiai

sepporäty-sensei

Matte-do on erään maailman laajimmalle levinneen budolajin alalaji, jonka tavoitteena on verrata kilpailijoiden tekemiä yksittäisiä heittoja ja toisaalta tuomarin terävyyttä ja aikaisuutta “matte”-komennon antamisessa.

Matte-do:ssa kilpailijoiden (joita joskus myös “ottelijoiksi” kutsutaan) tehtävänä on tarttua viipymättä toistensa takkiin ja tehdä riuhtaisu, joka on parhaimmillaan keihäänheittoa muistuttava voimanponnistus. Tuomarin tehtävänä on komentaa “matte” viipymättä ja heti kun toinen kilpailijoista on matossa. Voidaan sanoa että kilpailijoiden ja tuomarin osuus jakaantuvat lajissa tasan molempien kilpailijoiden osallistuessa 25% osuudella ja tuomarin jäljelle jäävällä 50% osuudella lopputuloksen määrittelyyn.

Hyvä matte-do -kilpailija osaa riuhtaista heiton ja sen jälkeen jäädyttää tilanteen matossa tukevasti. Tämän jälkeen kilpailijan tehtävä on odottaa matte-komentoa. Jos jäädyttäminen tapahtuu jo pystyssä, komennetaan “shido” (tähän on olemassa oma lajinsa shido-do). Matossa shidoa ei koskaan komenneta, koska se on matte-do:n hengen vastaista. Hyvä matte-do tuomari on puolestaan komennoissaan terävä ja aikainen. Tuomarin on oltava myös luova ja löydettävä aina sopiva sääntötulkinta, johon perustuen matte voidaan komentaa.

Hyvä matte-do “ottelu” on sarja riuhtaisuja ja muistuttaakin hyvää keihäskisan finaalia – mukana on samat elementit: vauhdinotto, riuhtaisu ja tuijotus tuomaristoon.

Huonoimmillaan, tuomarin epäonnistuessa pahasti, matte-do etenee kamppailuksi. Kamppailu, jossa tuomarin sijasta ottelijat ovat luovia, on matte-do:n hengen vastaista. Pahimmillaan kamppailu jatkuu matossa ja sisältää vastahyökkäyksiä tai jopa nousee spontaanisti takaisin matosta pystyyn ilman tuomarin terävää väliintuloa matte-komennolla.

Viimeaikoina matte-do on kadottanut hieman ajatustaan, mutta aina silloin tällöin nähdään kansainvälisissäkin kisoissa ryhdikkäitä matte-do -“otteluja”, joissa kilpailijoiden ja tuomarin yhteispeli on saumatonta. Jos matte-do:n perusperiaatteista ei pidetä kiinni, on olemassa vaara että matte-do vesittyy muistuttamaan muutamien vuosikymmenten takaista judoa, jossa ottelun lopputulos oli banaalilla tavalla ottelijoiden kamppailemisesta kiinni ja tuomarille jäi pelkkä sivustakatsojan rooli.

6

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siissaanksamäkysyy

      Mitä helvettiä?

      • Tuomiopäiväntuomari

        Matte! Eipäs viedä keskustelua helvettiin. Takaisin pystyyn ja uusi aloitus.


    • Juuuuup

      Taitaa olla pientä vittuilua kadettien em skabojen tuomarilinjasta :p

      • Juupajuup

        Jep. Näitä katsellessa arvostus suomalaisia tuomareita kohtaan nousi kohisten. Miksi aikuisten isoissa kisossa tuomarointi on hyvää ja nyt kadeteissa varsinkin mattotuomarit aika heikkoja?


      • MATTEAsäästämättä

        MATTE! Mielipiteenvaihto seis, keskustelijat pystyyn ja HAJIME!


    • kukkerikuu

      Tutkin tässä viikonloppuna, miten poikani painoluokan parhaiten menestyvät judokat ottelevat. Se oli suoraan kuin matte-do:n käsikirjasta. Kovaa otetaistelua, heti otteen saatua riuhtaisu, heiton yritys ja mahalleen. Koko tämän menestyneen kaverin judo perustui siihen, että hän ei anna vastustajalle edes otetta eli otetaistelu oli erittäin kovaa ja kädet heiluivat villisti. Heitot lähtivät ihan saman tien kun vain sai jostain kiinni. Matossa heti mahalleen ja matte-käskyn odottelua. Suurin osa otteluista mitä youtubesta löysin oli sellaisia, että tämän kaverin vastustaja ei päässyt kertaakaan koko matsin aikana edes yrittämään heittoa ja mattojudokin tyrehtyi tiukkaan pakettiin.

      Havaintojeni mukaan matte-do:ssa suosittuja heittoja ovat erityisesti käsi niskantakana otteesta tehdyt harai goshi ja uchi mata -yritykset. Jokunen goshi guruman tapainenkin siellä taisi vilahtaa. Osaava kaveri saa hienon horjutuksen jo otetta hakiessaan varsinkin jos on harjoitellut paljon painista tuttua niskalenkkiä. Se oli aikoinaan oma bravurinikin ja hyvinhän sillä pärjäsi kunnes joku tajusi tehdä vastaheiton.

      Mette-do todella toimii ainakin junnusarjoissa ja opastin poikaanikin ottelemaan samalla tavalla; estää vastustajan otteen kaikin keinoin ja tekemään omat heitot heti kun vaan saa jostain kiinni. Tylsää mutta tehokasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1819
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      82
      1606
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe