Potkunyrkkeilyn alkuvuodet länsimaissa?

Löytyykö_perehtynyttä

Yritin tuossa jäljittää modernin potkunyrkkeilyn alkamista länsimaissa (vastaavaa siis oli jo ollut ilmeisesti Japanissa ja kai osin Thaimaassakin, ainakin ulkomaalaisia vastaan käydyissä matseissa joissa sääntökompromisseina oli jätetty joitakin Muay Thai -tekniikoita pois).

Eli milloin oteltiin ensimmäisiä matseja USA:ssa, Euroopassa tai muissa länsimaissa säännöillä, joissa ei pantu pisteestä poikki, oli täyskontaktilyönnit sekä potkut myös päähän, eikä ollut enää kolmen peräkkäisen lyönnin sääntöä, kuten joskus kai 1974 paikkeilla USA:n varhaisissa potkunyrkkeilyä enemmän tai vähemmän muistuttavissa matseissa?

Kehässä siis, koska matolla em. tyylinen täyskontaktimatsi ei oikein käytännössä toteudu, kun jyrän alle jäänyt voi vain perääntyä rajan yli, ja matsi muistuttaa käytännössä pisteestä poikkimatsia enemmän kuin oikeaa täyskontaktiottelua.

Keitä otteli, minkä liittojen alla, linkkejä näihin varhaisimpiin matseihin, youtube-videoita, recordeja jne?

Oletan, että Don Wilson ja Benny Urquidez olivat näissä aika alkuajoista mukana, mutta ainakin Urquidezin 1974 matsit joita löysin eivät olleet em. säännöillä, hanskatkin olivat jotain vaahtomuovivirityksiä (matsit muistuttivat käytännössä karate- tai tkd-matsia), ja Wilsonin ekat taisivat olla 1975, enkä ole varma niiden säännöistä.

Olivatko ekat ottelijat puhtaasti karate/tkd/tangsoodo ym. -taustaisia, vai oliko esim. nyrkkeilijöitä ja thainyrkkeilijöitä niissä mukana? Ja kyse siis länsimaisista matseista tai turnauksista.

4

126

  Vastaukset

  • Hawaijilla ainakin käytiin, olikohan loppuvuodesta 74 lähtien World Series of Martial Arts Championships -organisaation "tough man" -kilpailuja, jotka saattaisivat täyttää em. määritelmät, joissa siis mukana Urquidez loppuvuodesta 74 ja Joe Lewis parissa matsissa 75. Varmaan räjäyttivät (harvalukuisten) seuraajien tajunnan vähän vastaavasti kuin UFC 20 vuotta myöhemmin. Kiinnostavaa olisi nähdä raportointia jossain 70-luvun Black Belteissä tms.

   Mites Professional Karate Associationin säännöt, missä vaiheessa täyttivät nuo em. määritelmät?

   • Ja siis Urquidez 5. matsissaan finaalissa 2-päiväisen turnauksen 3x3 min ottelussa 145-paunaisena 230-paunaista Bill Hendersonia vastaan Hawaijilla 15.11.1974, World Series of Martial Arts Championships:

    https://www.youtube.com/watch?v=CoDxxxuMu3s

    Säännöt näyttävät olevan vähän laajemmat, ilmeisesti kaadon jälkeisestä selätyksestä sai pisteitä, vaikkei mattopainia muuten ollut! Oliko näistä aikakauden Budokoissa tms. juttua? (paheksuntaa, ihmiskukkotappelua...)


   • Olisiko tämä ollut ihan eka, Long Beachilla tammikuussa 1970 Joe Lewis vs. Greg Baines. Ilmeisesti mikään liitto ei näitä otteluita sanktioinut. 12 unssin nyrkkeillyhanskoilla, kai 2 minuutin eriä - montako lie:

    https://www.youtube.com/watch?v=e0LPez_2OUA

    http://karate-in-english-lewis-wallace.blogspot.fi/2008/09/joe-lewis-2nd-part-full-contact-and.html

    Mukaan siis tuli ainakin jossain vaiheessa minimi 6 potkua per erä -sääntö, ja karatelähtöisten liittojen sanktioimissa matseissa pisteestä poikki -otteluiden, ei päähän lyöntiä jne., jälkeen ainakin kolmen peräkkäisen lyönnin maksimia.


  • Nakkikioskijuttuja.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  • Aiotko noudattaa maskisuositusta?

   Alatko käyttämään maskia kun liikut julkisilla paikoilla? Kyseessä on siis suositus, ei pakko.

   304
  • Ketä kiinnostaa YouTube-maailma?

   Tässä kun on kesällä ollut aikaa ja hieman seuraillut netistä kaiken maailman vlogeja sun muita videoituja mielipidekanavia niin herää yksi suuri kysymys: Ketä kiinnostaa tällainen kun täysin tuntemattomat ihmiset hölisevät omia mielipiteitään kameralle täysin merkityksettömistä asioista? Onko tämä kenestäkään muusta typerää? Niin miehet kun naiset selostavat suu vaahdossa asioitaan kameralle yksinään jossakin v..tun vaatehuoneessa. Tulee mieleen, että säilyttäkää nyt joku järki. Ketä kiinnostaa jonkun nobodyn mielipide mistään? Tai sen myday-solkkaukset sun muut? Mitä varten näitä tehdään? Ei voi muuta sanoa kuin, että netti täyttyy roskasta ja itsensä korostamisesta.

   173
  • Vihreiltä selvä viesti,jos emme saa ilmastotavotteita

   läpi lähdemme tästä hallituksesta. Ja tämä tule tapahtumaan aivan varmasti koska meillä ei ole varaa toteuttaa vihreiden toivomuslista. Nyt pitäisi alkaa miettimään ketkä tulevat vihreitten tilalle,vai kaatuuko koko hallitus .

   337

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Torppa sairaalaan

   Kas kas..oliko ullatus, että taas tapahtuu..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   1926