Potkunyrkkeilyn alkuvuodet länsimaissa?

Löytyykö_perehtynyttä

Yritin tuossa jäljittää modernin potkunyrkkeilyn alkamista länsimaissa (vastaavaa siis oli jo ollut ilmeisesti Japanissa ja kai osin Thaimaassakin, ainakin ulkomaalaisia vastaan käydyissä matseissa joissa sääntökompromisseina oli jätetty joitakin Muay Thai -tekniikoita pois).

Eli milloin oteltiin ensimmäisiä matseja USA:ssa, Euroopassa tai muissa länsimaissa säännöillä, joissa ei pantu pisteestä poikki, oli täyskontaktilyönnit sekä potkut myös päähän, eikä ollut enää kolmen peräkkäisen lyönnin sääntöä, kuten joskus kai 1974 paikkeilla USA:n varhaisissa potkunyrkkeilyä enemmän tai vähemmän muistuttavissa matseissa?

Kehässä siis, koska matolla em. tyylinen täyskontaktimatsi ei oikein käytännössä toteudu, kun jyrän alle jäänyt voi vain perääntyä rajan yli, ja matsi muistuttaa käytännössä pisteestä poikkimatsia enemmän kuin oikeaa täyskontaktiottelua.

Keitä otteli, minkä liittojen alla, linkkejä näihin varhaisimpiin matseihin, youtube-videoita, recordeja jne?

Oletan, että Don Wilson ja Benny Urquidez olivat näissä aika alkuajoista mukana, mutta ainakin Urquidezin 1974 matsit joita löysin eivät olleet em. säännöillä, hanskatkin olivat jotain vaahtomuovivirityksiä (matsit muistuttivat käytännössä karate- tai tkd-matsia), ja Wilsonin ekat taisivat olla 1975, enkä ole varma niiden säännöistä.

Olivatko ekat ottelijat puhtaasti karate/tkd/tangsoodo ym. -taustaisia, vai oliko esim. nyrkkeilijöitä ja thainyrkkeilijöitä niissä mukana? Ja kyse siis länsimaisista matseista tai turnauksista.

4

1893

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Löytyykö_perehtynyttä

   Hawaijilla ainakin käytiin, olikohan loppuvuodesta 74 lähtien World Series of Martial Arts Championships -organisaation "tough man" -kilpailuja, jotka saattaisivat täyttää em. määritelmät, joissa siis mukana Urquidez loppuvuodesta 74 ja Joe Lewis parissa matsissa 75. Varmaan räjäyttivät (harvalukuisten) seuraajien tajunnan vähän vastaavasti kuin UFC 20 vuotta myöhemmin. Kiinnostavaa olisi nähdä raportointia jossain 70-luvun Black Belteissä tms.

   Mites Professional Karate Associationin säännöt, missä vaiheessa täyttivät nuo em. määritelmät?

   • Löytyykö_perehtynyttä

    Ja siis Urquidez 5. matsissaan finaalissa 2-päiväisen turnauksen 3x3 min ottelussa 145-paunaisena 230-paunaista Bill Hendersonia vastaan Hawaijilla 15.11.1974, World Series of Martial Arts Championships:

    https://www.youtube.com/watch?v=CoDxxxuMu3s

    Säännöt näyttävät olevan vähän laajemmat, ilmeisesti kaadon jälkeisestä selätyksestä sai pisteitä, vaikkei mattopainia muuten ollut! Oliko näistä aikakauden Budokoissa tms. juttua? (paheksuntaa, ihmiskukkotappelua...)


   • Löytyykö_perehtynyttä

    Olisiko tämä ollut ihan eka, Long Beachilla tammikuussa 1970 Joe Lewis vs. Greg Baines. Ilmeisesti mikään liitto ei näitä otteluita sanktioinut. 12 unssin nyrkkeillyhanskoilla, kai 2 minuutin eriä - montako lie:

    https://www.youtube.com/watch?v=e0LPez_2OUA

    http://karate-in-english-lewis-wallace.blogspot.fi/2008/09/joe-lewis-2nd-part-full-contact-and.html

    Mukaan siis tuli ainakin jossain vaiheessa minimi 6 potkua per erä -sääntö, ja karatelähtöisten liittojen sanktioimissa matseissa pisteestä poikki -otteluiden, ei päähän lyöntiä jne., jälkeen ainakin kolmen peräkkäisen lyönnin maksimia.


  • kioskinakki

   Nakkikioskijuttuja.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   391
   4996
  2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   285
   2771
  3. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   155
   1985
  4. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   104
   1678
  5. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   85
   1543
  6. Onkohan sulla enää tunteita

   kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
   Ikävä
   51
   1410
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   63
   1407
  8. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1377
  9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

   Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
   Haapavesi
   64
   1334
  10. Rakkauden riemuvoitto

   Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
   Hindulaisuus
   349
   1121
  Aihe