Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

nyt sitä apua kaivataan

apuatarvitaan

elikkäs mulla on noin 9kk sekarotuinen koira joka on asunut tarhalla pienen ikänsä. on ollut nyt meillä 3kk ja sen koko ajan olen yrittäny opettaa sen kunnolliseksi. se jahtaa kissoja ja näykkii niitä ja joka kerta kun silitän kissaa niin tulee mustat sukat ja koira vinkuu haukkuu ja yritää näykkäistä kissaa ja joka kerta olen komentanut mutta asia on sama joka kerta. johtajuutta minulla on jonkin verran eikä vedä hihnassa(enää koska sain sen opetettua) mutta tiedän että sitä ei ole tarpeeksi. seuraava ongelma on että koira tekee tarpeitaan sisälle vaikka vien sen 3 tunnin välein ulos. päivässä voi tehdä helposti kolmet tortut ja pissit. huoneessa missä on häkki niin ei tee mitään mutta kun ovi aukeaa ja pääsee koko taloon niin johan on tortut lattialla. kun joku tulee käymään niin koira hyppii ja villitsee ja samalla näykkii ja olen laittanut sen aina silloin hihnaan että voin paremmin käsitellä mutta se auttaa vain vähäsen. koira myös tuhoaa kaiken mahdollisen kun jää yksin edes vessakäynnin ajaksi ja vähän pidemmäksi aikaa kun jää niin alkaa ulisemaan ja haukkumaan. se on myös omistushaluinen ruoastaan ja leluistaan kissoille mutta ihmiset saa koskea ruokaan ja leluihin. koira ei myöskään tiedä milloin leikkii liian kovaa koska se otettiin liian aikaisin emoltaan eikä se kerennyt opettaa mutta kun se käy käsiksi leikissä minuun niin ulahdan ja käännön selän mutta se vain yllyttää lisää. koira saa aktiviteettejä ja liikuntaa (noin 5 km päivässä kävelyä ja juoksua ja sen lisäksi pääsee metsään haistelemaan ja juoksemaan). apua kaivataan valtavasti koska en halua luopua koirasta!! kiitos jos autatte

11

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apuatarvitaan

      niin ja tuohon unohdin laittaa että koiran emä on suomenpystäri joten en pidä koiraa vapaana kuin aidatulla alueella ja silloinkin kova vahtiminen ettei kaiva itseään ulos koska on kova kaivamaan. koiraa ei myöskään saa kiinni kunnolla ja normaali kiinniottamis aika on puoli tuntia ja olen harjoitellut että otan koiran kiinni, laitan hihnaan ja kun koira rauhoittuu niin päästän uudelleen vapaaksi. koirapuistoonkaan ei voi mennä jos siellä on muita koska siellä "kiusaa" muita näykkimällä ja haukkuu ihan koko ajan. enkä siis syytä koiraa mistään koska asiahan menee niin että vika on aina omistajassa jos koira on siis terve joten toivon että voisitte opettaa minua

    • Qra

      Siis asutko kerrostalossa vai onko sulla piha? Luulis, että kesällä, jos ovi on auki, koira oppis helposti tekemään tarpeensa ulos. En osaa siinä auttaa. Tuntuis kuitenkin, että tärkeintä olis nyt saada se oppimaan luoksetulo, eli siihen keskittyisit ensin.

      Kun meidän koirat oli pieniä, ne halusivat kovasti leikkiä kissojen kanssa. Toinen kissa juoksi pakoon, mikä oli huono strategia, mutta toinen kissa oli vaan paikallaan ja antoi esim. koiran ottaa päänsä suuhunsa (!). Hurjan näköistä, mutta nyt tämä kissa on koirien pomo, ja liikkuvat usein kolmisin kissa edellä ja koirat perässä. Käsittääkseni kissat kyllä pistävät koirat kuriin, näin olen jostain lukenut.

      Mun mielestä koira kuulostaa tavalliselta pennulta muuten, paitsi tuo kakkailu ja eroahdistus. Kannattaa harjoitella yksinoloa ensin pienessä, suljetussa paikassa, jossa ei voi tehdä tuhojaan. Tsemppiä!

    • liuliu

      Moikka,

      Pidä koiraa tiukasti silmällä ettei koske kissaan.
      Ja jos menee koskemaan tai kiinittää huomiota liikaa niin ärähdät.
      Pitkä hihna on myös tähän tarkoitukseen hyvä, saat heti kontaktin koiraan pitemmältäkin matkalta.
      Ja sellasia kertoja ei saa tapahtua, että koira välillä pääsee kiusaamaan kissaa ja välillä ei..
      Se pitää olla kerrasta poikki.

      Myös jos hoidat kissaa niin käsket koiran pois, sinä määräät millon koira saa huomiota ja milloin pysyy etäämpänä.

      Hyppimiseen kannattaa ottaa kuonopanta ja koira aina hihnassa kun tulee vieraita. Siinäkin täytyy laittaa kerrasta poikki ettei saa mahdollisuutta välillä hyppiä ja välillä taas ei..

      Jos koira tekee tarpeita pitkin päivää niin kannattaa muuttaa ruoka toiseen.
      Raakalihaa ja niin edelleen niin ei tule heti läpi miten kaupan höttöruoka.

      Nuo kaikki viittaa siihen, että koira on pomona talossa.. selvät rajat niin ongelmat häviää =)

      paljon voimia ja jaksamista teille :)

    • tumpelokoiranomistaja

      Olen kovin huono kouluttaja mutta jotain vinkkiä kuitenkin. Ensinnäkin jos vaan talous sallii, ota tunteja koirankouluttajalta. Yksityistunteja. Ei ne loppujen lopuksi niin paljoa maksa.
      Jos kissa ei sano mitään koiran nyppiessä, se pitää sitä itse myös leikkinä. Itsellä on kissojen kokoinen koira, joka kyllä painii kissojen kanssa Yksi ei halua ja se kyllä sitten on ilmoittanut asian laidan koiralle, onneksi ei vammoja ole tullut. Tietysti jos on kokoeroa ja koira saa ns tapporavistusotteen, mutta yleensä kissa pystyy puolustautumaan. Minulla on ollut kissojen kanssa kaksi eri koiraa. Aiempi oli 2x isompi kuin kissat, ja jo aikuinen kun kissa tuli. Mutta kissa oli rohkea ja ilmoitti heti mistä kana pissii. Kissakin oli aikuinen. Tositilanteessa koira voi saada pahat vammat kynsistä.

      Tänne käsky on tärkein käsky. Sitä harjoittelet sisällä tuhat ja sata kertaa päivässä, kädessä ensin mitä herkullisin nakin/lihapullan/lenkkimakkaran hippunen.

      EI on tärkeä myös. Se tarkoittaa koiran kielellä että keskeytä se, mitä ikinä olitkaan tekemässä. Ja kun koira tottelee, se on palkinnon paikka.

      Koira ei ymmärrä puhetta. Se oppii tietyt käskyt, ja joskus vaikka et tarkoita, se voi oppia tietyt elemerkit. Käskytys pitää olla hyvin yksinkertaista ja aina samanlaista.

      Paras olisi, jos koira pääsisi näin kesällä vapaasti suljetulle piha-alueelleen. Kaivautumisen estämiseksi itse tein aidan, jossa maan sisään on kaivettu katiskaverkkoa. Tiedän kuitenkin isoja koiria, jotka karkaa repimällä verkon rikki.
      Verkon voinee laittaa myös maan pinnalle, kunhan on kunnolla vaikka kivillä peitelty.
      Käsittääkseni koira ei pysty kaivamaan tunnelia, vaan vain sellaisen kuopan, josta pääsee sitten ali, kun se on oikealla kohtaa.

      Sisälle tekemisen suhteen pitäisi vaan olla taukoamatta huomio koirassa, ja yleensä tulee merkkejä tarpeista. Silloin viivana ulos. Ja luulisi jo tuonikäisen olevan ns merkkausiässä, varsinkin jos on uros. Silloin liriä tulee kyllä ulos hyvään tahtiin, ja niistä kehut, mutta ei palkkiota.
      Omalla koirallani on myös tietyt ajat kakalle ja jos kakkaa ei aamulenkillä tule, sitä pidennetään. Loiset kannattaa häätää useaan otteeseen, vaikka ei matoja näkyisikään. Ruokamerkkejä kannattaa vaihtaa, ja kokeilla vaikka niitä valmiita kaupan raakaruokapötköjä, ei tartte laskeskella luiden, lihan ja muun suhteita. Naudanlihasta taukoa, vehnästä taukoa ja eka koirallani riisi aiheutti ripulin.

      Toivottavasti pääset alkuun

    • apuatarvitaan

      kiitos teille! asutaan siis kerrostalossa ja koira on tyttö. koira syö 50/50 raakaruokaa mutta kattelen niitä juttuja vielä nii eiköhä se kakan määrä vähene. kissat sähisee ja läpsii mutta koira ei lopeta. vasta kun minä ärähdän. sitä hyppimistä sun muuta voisin harjotella tuttujen kanssa. en siis ole katsonut mitään sormien läpi vaan olen komentanut ja antanut vähän ajan päästa parempaa tekemistä ja kun huomaan tarpeet lattialla niin vien ulos. sitten tuo luoksetulo menee niin että sisällä ja harjoitushihnassa mutta kun pääsee vapaaksi.olen harjoitellut ihan pienessä tilassa mutta koira pitää kiinniottoa jonakin leikkinä enkä ole siis jahtaamalla jahdannut koska sillonhan se on leikkiä mutta kun kutsun niin koira tulee ja yhtäkkiä lähempänä pinkaisee karkuun taas. pitääpä varmaan ostaa tujumpia herkkuja:Dselväähän mulle oli että koiralla valtaa mutta hiljaa hyvä tulee eikö :)

      • Noutajahihna kaulaan (Saa esim Biltemasta halvalla) ja hihna maahan jalan alle sen verran lyhyeksi, ettei pysty hypähtämään, mutta pystyy seisomaan. Kyllä se oppii kannattamattomuuden , kun koskaan hyppääminen ei onnistu ja lisäksi ei tunnu kivalta.
        Vieraiden ei tule moikata innokasta koiraa koskaan ja silloinkin kun moikkaa, niin ei innostaen.


      • Donotte

        Hyppivälle koiralle usein käännetään selkä ja annetaan huomiota/palkkio vasta kun on rauhoitunut. Jotkut pyytää istumaan hyppimisen alkaessa.


      • apuatarvitaan

        joo käytän koiralla noutajatalutinta lenkkeillessäkin niin tietää että vetämättä parempi. pyydän koiran istuu aina ja siinä se jaksaa olla 2 sekuntia ja sitten uudellee. oon sanonu kaikille et ei saa kattoo, koskee eikä puhuu koiralle ku se riehuu ja aina ku hyppää vasten nii kääntää selän.


    • Vinkkirella

      Rajaa tila mistä ei pääse kissaan käsiksi ja opeta kuonokopan kanssa olemaan kissan seurassa siedettävästi edes. MUISTA pystykorvalla on riistaviettiä joten 100% taetta ei kukaan kouluttaja voi antaa etteikö se kävisi hyvinkin laitettuna käsiksi siksi tarha/rajattu tila on tärkeä niille ajoille kun et ole kotona!

    • 161632

      Pari asiaa tuli mieleen tuon ikäisenä tulleen suomipystisuroksen kanssa elävänä. Ensimmäinen on että lisäisit vähin erin liikuntaa tuplasti sen mitä se on nyt. Siis kymmenen kilsaa päivässä, vähintään. Sillä se jo rauhoittuu jonkin verran. Toinen että älä odotakaan sen kokonaan rauhoittuvan vielä pariin vuoteen, se on aivan penikka. Vasta kolmevuotias koira on aikuinen. Kun päivämäärä on täyttymässä, niin sen vaan huomaat yhtenä päivänä että nyt on kuoriutunut aivan uusi, aikuinen rauhallinen koiruus.
      Opettele sinä aikana käyttämään ääntäsi laajalla skaalalla, aina kuiskauksesta alikersantin karjaisuun saakka. Kaikkea siltä väliltä, rauhallisesti ja määrätietoisesti. Tärkeää jos ohituksissa tulee ongelmia.
      Nyt kannattaa viimeistään alkaa opettaa koiralle fleksissä kulkemista ja opettaa vasen ja oikea puoli tiestä, sekä käsky seis. Tämä siksi että suomipystis, myös sekoituksena, on jalostunut irtaantumaan omistajastaan kauemmas, etsimään riistaa ammuttavaksi. Siksi niiden on erittäin vaikeaa oppia kulkemaan nätisti lyhyessä hihnassa. Ainakaan ne eivät nauti siitä.
      Kun hihnassa on pituutta 5-8 metriä, koira ulottuu pidemmällekin metsikköön tai pellolle ilman että sinun on pakko mennä perässä. Näin kulkiessa koira nuuskii kaikki mahdolliset myyrän- ja hiirenkolot, ehkä jopa alkaa pyydystää tai kaivaa niitä. Anna sen tehdä niin, odota ja jos saa niin anna syödä saaliinsa. Ne ovat hyvää luomulihaa.
      Meillä nyt nauttinut myyräpihviä lähes kymmenen vuotta päivittäin ilman terveydellisiä ongelmia joita monet pelkäävät. Näin toimien ja fleksin myötävaikutuksella olen myös saanut pidettyä sen erossa linnuista, niiden poikasista sekä raadoista. Viimemainittuihin ei koske, korkeintaan haistaa ja jatkaa matkaa. Oravat ja jänikset tosin saa kyytiä kohdatessa joten varaudu siihen että irti et voi koiraa ehkä koskaan pitää.
      Nyt näinä parina seuraavana vuotena koira voi olla varsin hankala ja haastava. Tärkeintä on että itse olet rauhallinen kuin toteemi, jotta annat itsestäsi kuvan että mikään muu ei sinua hetkauta kuin ehkä atomipommi korvan juuressa. Opeta koiralle kaikkia mahdollisia hyödyllisiä ja hyödyttömiä temppuja kotona ja ulkona. Lenkellä testaa opitun perillemenoa aina muutaman kerran. Keskeyttäkää lenkki aina välillä testiä tai leikkihetkeä varten. Puhu ja neuvo koiraa tämän tästä lenkkeillessänne, niin se oppii kuuntelemaan mitä haluat vaikkei edes katsoisi sinuun päin.
      Tuohon akuuteimpaan pissi/kakkiongelmaan voisi auttaa paperi lähellä ulko-ovea. Vieraiden tullessa koiran voi laittaa alkuun toiseen huoneeseen ja päästää vasta kun rauhoittunut. Rauhoittuu viimeistään puolessa tunnissa. Ja kissojen kanssa tulee kyllä toimeen kun saat auktoriteettisi kuntoon(siis se äänipuoli vakuuttavaksi).

      • apuatarvitaan

        sain vähän aikaa sitten ostettua uuden pyörän ja nyt pikkuhiljaa ollaan pyöräilty joka päivä 8-10km ja sen lisäksi on pissilenkit. pyöräillessä käytän flexiä mutta muuten mulla on noutajatalutin. pitäisi ostaa vähän pidempi ja kestävämpi flexi niin saisin toteutettua tuota sinun ideaa. koira on huomattavasti rauhoittunut kun on saanut liikuntaa enemmän. luulisin että tuo järsiminen on ollut aika paljon turhautumista eikä se nytten ole kissojakaan niin paljon kiusannut kun kuulo on liikunnan myötä parantunut. vieraiden tuloa vielä harjoitellaan mutta kaikki näyttää korjautuvan ajallaa kiitos kaikille!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2317
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1530
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1457
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      68
      1241
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe