Opettajakoulutus on hajautettava

Opettajan_mies

Pienten koulutusyksiköiden lakkauttaminen ja koulutuksen keskittäminen isoihin yksiköihin on vallitseva suuntaus. Välittömiä säästöjä saadaankin kiinteistöistä. Sen pidemmälle päättäjämme tuskin ovat asiaa ajatelleet. Opettajien kouluttamisen keskittäminen nimittäin aiheuttaa opettajan kelpoisuuden hankkineiden opettajien työttömyyttä eikä edes kokonaan siksi, että merkittävä osa vastavalmistuneista mieluummin tekee vapaaehtoisesti muiden alojen töitä kuin muuttaa yliopistokaupungista pois heittäen hukkaan saamansa koulutuksen. Hyvin monet yliopisto-opiskelijat löytävät elämänkumppaninsa opintojensa aikana. Nuo parisuhteet johtavat usein avioliittoon ja perheen perustamiseen. Hyvin usein opettajan puolison työllistymismahdollisuudet yliopistopaikkakunnalla ovat paljon paremmat kuin siellä missä opettajien työllistymismahdollisuudet ovat parhaat eli syrjäseuduilla. Esimerkiksi jonkin teknillisen korkeakoulun tai tiedekunnan ympärille kehittyneen yritysklusterin työllistämän miehen ja opettajavaimon muodostama pariskunta ei voi noin vain muuttaa kauas yliopistopaikkakunnalta varsinkaan, jos pariskunnalla on lapsia, koska miehelle ei löydy töitä maaseudulta.

Pitäisi laskea kuinka moni julkisen alan akateemisesti koulutettu, kuten opettaja, jollaisten työpaikat ovat jakautuneet ympäri maata yhtä tasaisesti kuin koko maan väestökin, on työttömänä, muilla aloilla tai pahasti vajaatyöllistettynä opiskelupaikkakunnillaan, koska ei voi muuttaa puolison työn takia. Vähintään samassa määrin pitäisi karsia tällaisten alojen opiskelupaikkoja varsinkin paikkakunnilta, joilla sijaitseva yliopisto on suuri verrattuna yliopistopaikkakunnan työssäkäyntialueen väestöpohjaan ja/tai joilla on yliopistokoulutusta aloilla, jotka synnyttävät merkittäviä korkean osaamisen työpaikkakeskittymiä. Varsinkin Tampereen, Turun ja Oulun opettajakoulutusta pitäisi karsia rajusti, koska näiden kaupunkien työssäkäyntialueilla on erittäin suurta ylitarjontaa kelpoisuuden saaneista opettajista. Koulutuspaikkoja pitäisi siirtää Oulun osalta Lapin yliopistoon Rovaniemelle, Tampereelta ehdottomasti takaisin Hämeenlinnaan. Keski- ja Etelä-Pohjanmaata palveleva opettajatuotanto pitäisi keskittää vähintäänkin keskittää Vaasan yliopistoon.

On erittäin paljon järkeä, että lähes jokaisessa maakunnassa olisi oma yliopistokoulutusyksikkö, jossa koulutettaisiin tämän maakunnan tarvitsemat virkamiehet eli opettajat, sosiaalityöntekijät yms. mahdollisuuksien mukaan. Ajankohtaisista lakkautussuunnitelmista Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen lakkauttaminen on onnetonta. Tämä tulee merkitsemään vaikeuksia kelpoisten opettajien rekrytoimisessa Etelä-Savossa ja pahentamaan kelpoisten opettajien työttömyyttä Pohjois-Karjalassa, kun opettajakoulutusta siirretään Joensuuhun. Myös Kajaanin opettajakoulutuksen siirtäminen Ouluun oli virhe.

Sellaiset koulutus- ja tutkimusalat, joissa keskittymisen edut ovat sisällöllisistä syistä suuret ja joissa työpaikat siirtyvät luonnostaan sinne missä koulutusta on, kuten teknologia, saavatkin keskittyä muutamaan yliopistoon Suomessa.

3

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • odottelen_vähän_aikaa

      Liian pitkä teksti. Pointtisi häipyy epäoleelliseen jaaritteluun. Voisitko ystävällisesti kiteyttää.

    • Alkuperäinen

      Pääväite ilman perustelua:

      Opettajakoulutuksen keskittäminen liian harvoille yliopistopaikkakunnille aiheuttaa opettajien suurta ylitarjontaa näillä paikkakunnilla ja vaikeuksia rekrytoida kelpoisia opettajia maaseudulla.

      • Alkuperäinen

        Ja siis tästä syystä keskittäminen on huono asia, koska sen tuomat välittömät säästöt voivat siinä määrin kumoutua koulutuksen hukkaan menemisellä, että keskittäminen ei ehkä kannata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      93
      1973
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      417
      1532
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1293
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      14
      1086
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      72
      1031
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      10
      986
    7. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      179
      969
    8. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      49
      959
    9. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      247
      906
    10. Pelkäätkö että olisin

      Ilkeä sulle jos nähtäisiin? Naiselta miehelle
      Ikävä
      74
      837
    Aihe