Kiertoilmalämmitys?

Osaako kukaan auttaa? Ollaan ostamassa taloa jossa on sähköllä toimiva kiertoilmalämmitys... Vekotin on VALMET KOTILÄMPÖ -niminen ja parikymmentä vuotta vanha... nyt tarvis saada tietää mistä siihen saisi huollon ja varaosia tarpeen vaatiessa... en ite löydä mistään tietoa... Kertokaa kokemuksia ko. lämmitysmuodosta!

16

5494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pena

      Ko. lämmitystapa on erittäin energiaystävällinen. Huomioi erittäin herkästi ns. ilmaisenergian; lämpö ihmisistä, sähkölaitteista, valaistuksesta, auringosta ym. Levittää mahd. tulisijan lämmön tehokkaasti ympäri taloa. Tunnen kaksi ilmalämmittäjää, toinen kaukolämmössä: energialaitos kävi vaihtamassa kulutusmittarin, koska luulivat mittarin olevan viallinen. Tuloilma(ulkoa) lämmitetään ennen huoneisiin jakoa.

    • Optimisti Vantaalta

      Terve, minulla on laite toiminut moitteetta pian 31 v, lämpö tulee sähköllä kuumennetusta varaajasta, olen vaihtamassa energialähteeksi kallioreikää, entinen käyttövesivaraaja siirtyy ns.puskurivaraajaksi, ilmeisestikin NIBE F 1250 tai vastaava kehittää kallioreiästä lämmön.
      Kotilämpökojetta esim. pääkaupunkuseudulla huoltaa Martinlaakson Sähkö Keravalla. Varaosia saa ja huoltoliikkeitä muualla Suomessa Walloc:ilta. Kuten sanoin laite on pyörinyt kaikin puolin moitteetta, samoin paritalonaapurillani, olemme Vantaalla. Tammikuussa 1987 oli pakkasta 36 astetta 2-3 viikkoa ja talo vain pysyi lämpimänä. Valoa päin!

    • Meillä on toiminut moitteettomasti Valmet Kotiolämpö laitteisto. Edes puhaltimien moottorien laakerointi ei pidä ääntä.Kaikkein vaikeimmassa olosuhteeessa toimii tuo sisään puhellettava raittiin ilman laakerointi talvisin kylmän ilman takia.

      Niin, huollosta. Kone ei erikooista huoltoa kaipaa muutoin kuin suodattimien vaihdon,- sekä kesäisin kanavien puhdistuksen puhalluksen avulla. Eli yksi putki kerrallaan (muut suljettuna) ja koneen puhallus täysille ja näin suuren ilmavirtauksen avulla kanavista irtoaa kaikki pöly pois. Kanavasta tuleva pöly on hyvä ohjata suoraan ulos tai pitää huoneen ikkuna auki, josta kanavan ilma tulee.

      Ilmalämmityksen suurin etu on erikoisen hyvin toimiva ilmanvaihto,- koska ulkoa tuleva raitisilma sekoittuu huoneilman kiertoon.

      • ml213.

        Siis puhaltimet/laitteisto ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti lähes 30-vuotta.


    • Valmettila

      Vieläköhän kukaan lukee tätä ketjua? Ollaan harkitsemassa talon ostoa, jossa on maalämpöpumppu ja lämmitysmuotona kiertoilmalämmitys ja kojeena juuri tuo Valmet Kotilämpö. Kyseessä -80 rakennettu talo. Mitä jos Kotilämpö hajoaa? MItä tilalle?

      • Kotilämpö

        Meillä -83 rakennettu talo jolloin asennettiin maalämpö ja Kotilämpö lämmitys. Maalämpöpumppu vaihdettiin 2008 kun varaajaosaan tuli vuoto ( ruostui ). Kotilämpö pelaa edelleen hienosti.


      • Ilmalämmitys

      • Saituri eläkeläinen

        Minulla ja tyttärelläni on ollut vastaava laite ja siinä lähinnä pitää vaihtaa tai pestä nelikulmainen suodatin ja toinen mahdollisuus on, että puheltimen moottori joskus simahtaa, mutta harvemmin. Näitä molempia löytyy rautakaupoista tai alan liikkeistä. Muutoin säädöt yms on mekaaninista. Eli lähin LVI liike pystyy aina auttamaan jos tarvitsee. Suodattimen vaihto onnistuu itseltä, kaapin kansi taitaa olla kahdella pulttiruuvilla kiinni.


      • Maalämmöllä yli 30v
        Saituri eläkeläinen kirjoitti:

        Minulla ja tyttärelläni on ollut vastaava laite ja siinä lähinnä pitää vaihtaa tai pestä nelikulmainen suodatin ja toinen mahdollisuus on, että puheltimen moottori joskus simahtaa, mutta harvemmin. Näitä molempia löytyy rautakaupoista tai alan liikkeistä. Muutoin säädöt yms on mekaaninista. Eli lähin LVI liike pystyy aina auttamaan jos tarvitsee. Suodattimen vaihto onnistuu itseltä, kaapin kansi taitaa olla kahdella pulttiruuvilla kiinni.

        Onnellinen kotilämmön omstaja. Maalämpö päivitettiin elokuussa, mutta kotilämpö vain huollettiin taas kerran. Soittelin valloksille ja kysyin koneesta. Minulle luvattin soitella. Meni pari päivää kun ystävällinen mies soitti. Kysyin varaosista ja kotilämmön käyttöikää. Snoi että kaikki varaosat löytyy, kysyi montako haluat... Sitten käyttöiästä ukko käski kysyä 30vuoden päästä uudelleen josko osaisi silloin sanoa.....


    • ei huolta ilmankierr

      Heips! Olihan täällä ketju valmiina koertoilmalämmitykselle, jollainen meilläkin on ja on ollut vuodesta -81 lähtien - oikein Parma 20 Energiaprofessori :)

      Eilen siihen vaihdettiin poistoilmapuhallin, kun vanha (se alkuperäinen) alkoi pitää ääntä - tosin aikas pientä, mutta kuitenkin.

      Syy miksi huoltomies Niemi&Karilta tuli, oli kun talo ei oikein lämminnyt enää pariin talveen, enkä halunnut enää kolmatta olla niin terveellisen viileässä, 20-21°:een lämpötilassa. 22° kun tuntuu jo pal mukavammalta, varsinkin näin syssyn kosteana aikana. ...ja hän toi esiin sen poistoilmapuhaltimen äänen.

      No suostuin vaihtoon, vaikka minua se ääni ei isosti häirinnyt. Toki kuulin sen vienosti. Mikä saattoi johtua heikentyneestä kuulostanikin... ;)

      No samallahan tuo huoltomies näytti millaiselta sen poistoilmapuhaltimen ilmaa siirtävät siivet näyttivät. Niidenhän pitäis olla sellaset metallin väriset kourumalliset, mutt meillä ne oli tietty pikimustat (paksuiksi) puikkoiksi muotoutuneet, jotka ei juurikaan ilmaa pystyneet mihinkään siirtämään.

      Samoin oli sen koneen alaosassa olevan patterin päällys joltisenkin paksun 'karva'maton umpeen peittämä. Eikä siis ihme, ett talo ei oikein lämminnyt!

      Alkuvuosina sitä patteria tuli joskus siivottuakin, mutt nyt oli tainnut jäädä jo pari-kolme vuotta väliin...

      Patteri putsattiin ja poistoilmapuhallin vaihdettiin, niin johan taas talo lämpiää ja mikä hienointa - kone muuttui lähes äänettömäksi. Ei pidä ääntä senkään vertaa kun vieressä oleva jääkaappi.

      Äänettömyyteen taisi vaikuttaa myös kiertoilmapuhaltimien ohjausyksikön vaihto neliportaiseksi, josta näillä keleillä riittää kakkos-asento hyvin lämmitykseen. Tällä uudellä ohjausyksiköllä molemmat kiertoilman puhaltimet toimivat saman aikaisesti jolloin pienempi kierrosnopeus riittää ilman kierrättämiseen.

      Kantsii muidenkin miettiä moista. Hinnasta en vielä tiedä. Joten mikäli se osoittautuu sikamaiseksi, niin palaan kyllä 'linjoille'

    • Esa Väinö

      Mistä saa kotilämpö laitteeseen uuden lämpöpatteri ,kun 34 vuotta vanha kenno vuotaa vettä jakolaatikkoon ?Voiko kennon korjata ?Kannattaako Tinata? Mitä uusi maksaa ? Asennettu 1977 ja on kaukolämmössä ,alajako keskuksena Parra Norrahammar malli SA ;RS no 278376 vuosi 1978 .Teho kW 63 Ensiö ja Toisio puolilla.Pakkaset tulossa Rovaniemelle,KIIRUSTA saaha Kuntoon.

      • Esa Väinö

        Niin, Kyseessä VALMETIN hyvin muuten pelannut kotilämpö laite, ei ole vaimon tarvinnut syödä nenä-allergia lääkkeitä koko 34 vuoden aikana.Keskuslämmitystalossa nenä heti kohta tukossa.Koje yläkerrassa rinnetalossa ja on tarettu myös alhaalla.


      • KKivelä
        Esa Väinö kirjoitti:

        Niin, Kyseessä VALMETIN hyvin muuten pelannut kotilämpö laite, ei ole vaimon tarvinnut syödä nenä-allergia lääkkeitä koko 34 vuoden aikana.Keskuslämmitystalossa nenä heti kohta tukossa.Koje yläkerrassa rinnetalossa ja on tarettu myös alhaalla.

        Ainakin vanhemmat kennot on koottu tinaamalla, joten sillä tavalla korjauksenkin pitäisi onnistua. Ilmastointifirmojen kautta saa uusia kennoja.


    • valametti koti

      uusia kennoja ja muitakin osia valloxilta. käytännössä kaikki löytyy, jos vaikka haluaa vaihtaa kaikki osat.

    • Anonyymi

      Tuollaisen tekee kesämökille helposti.

      Laatikko jonka eristää hyvin. Sisään jerrykannu(ja) joissa 100 C vesi.

      Tunnelipuhaltimen asentaa ulkopuolelle (tosi tehokas), siitä putkisto huoneen oven eteen, ikkunoiden alle.

      Minulla tunnelipuhallin joka työntää 5 m3 minuutissa.

      Huoneen tilavuus 5*2.5*2,3, eli joku 25 m3. 5 minuuttia niin huone on lämmin.

      Kun huone on saatu lämpimäksi voi tunnelipuhaltimen kytkeä pois.

      Tehottomampi puhallin työntää ilmaa sitten pikku hiljaa.

      Huonot puolet:

      Veden joutuu aina lämmittämään Kota 50 L padassa. Kota tosin tehokas, liiankin. Keitetty vesi sitten höyryää jos Kodan tuo sisätilaan.

      Siitä saa näppärästi 2 jerrykannulista eli 40 litraa 100 C vettä.

      Vesi tottakai jäähtyy ilman lisälämpöä. Avaruushuopa on hyvä jerrykannun eriste. Laatikon eristää lisäksi hyvin niin vesi säilyy lämpimänä. Kinkun paisto lämpömittari näyttää paljonko laatikossa on lämmintä.

      Jos huone lämpiää liikaa voi putkiston päähän tehdä kotelon ja siihen avattavan/suljettavan venttiilin. Näitä myy mm.Biltema.Säätämällä saa sopivan lämpötilan.

      1 malli on jos sähköt löytyy niin on laittaa 200 w pakkasvahti lämpölaatikon pohjalle.Pakkasvahdissa on termostaatti, se tietysti kytkeytyy päälle kun lämpötila laskee.

      Laatikon on oltava metallia ja 2*20 L jerrykannujen samoin.

      Pakkavahdin ja jerrykannun väliin pitää jättää ilmarako. Pakkasvahti pitää sitten laatikon lämpötilan aina sopivana jos vesi jäähtyy liian nopeasti.

      Ilmakierron saa aikaan jos laatikkoon tekee imuaukot.

      Kesämökillä ei ole sähköjä, joten akulla joutuu pyörittämään puhaltimia. Tunnelipuhallin vie virtaa paljon, mutta tehokkuutensa ansiosta 5 minuuttia riittää.Pienempi puhallin pyörii vähemmällä virralla.

      Aurinkopaneelista saa virran akkuihin. Toinen käytössä, toinen latauksessa.

      Vaikka laatikon eristää antaa sekin lämpöä huoneeseen. Kun huone lämpiää pysyy vesikin lämpimänä pidemmän aikaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe