Kiertoilmalämmitys?

Osaako kukaan auttaa? Ollaan ostamassa taloa jossa on sähköllä toimiva kiertoilmalämmitys... Vekotin on VALMET KOTILÄMPÖ -niminen ja parikymmentä vuotta vanha... nyt tarvis saada tietää mistä siihen saisi huollon ja varaosia tarpeen vaatiessa... en ite löydä mistään tietoa... Kertokaa kokemuksia ko. lämmitysmuodosta!

16

3172

  Vastaukset

  • Ko. lämmitystapa on erittäin energiaystävällinen. Huomioi erittäin herkästi ns. ilmaisenergian; lämpö ihmisistä, sähkölaitteista, valaistuksesta, auringosta ym. Levittää mahd. tulisijan lämmön tehokkaasti ympäri taloa. Tunnen kaksi ilmalämmittäjää, toinen kaukolämmössä: energialaitos kävi vaihtamassa kulutusmittarin, koska luulivat mittarin olevan viallinen. Tuloilma(ulkoa) lämmitetään ennen huoneisiin jakoa.

  • Terve, minulla on laite toiminut moitteetta pian 31 v, lämpö tulee sähköllä kuumennetusta varaajasta, olen vaihtamassa energialähteeksi kallioreikää, entinen käyttövesivaraaja siirtyy ns.puskurivaraajaksi, ilmeisestikin NIBE F 1250 tai vastaava kehittää kallioreiästä lämmön.
   Kotilämpökojetta esim. pääkaupunkuseudulla huoltaa Martinlaakson Sähkö Keravalla. Varaosia saa ja huoltoliikkeitä muualla Suomessa Walloc:ilta. Kuten sanoin laite on pyörinyt kaikin puolin moitteetta, samoin paritalonaapurillani, olemme Vantaalla. Tammikuussa 1987 oli pakkasta 36 astetta 2-3 viikkoa ja talo vain pysyi lämpimänä. Valoa päin!

  • Meillä on toiminut moitteettomasti Valmet Kotiolämpö laitteisto. Edes puhaltimien moottorien laakerointi ei pidä ääntä.Kaikkein vaikeimmassa olosuhteeessa toimii tuo sisään puhellettava raittiin ilman laakerointi talvisin kylmän ilman takia.

   Niin, huollosta. Kone ei erikooista huoltoa kaipaa muutoin kuin suodattimien vaihdon,- sekä kesäisin kanavien puhdistuksen puhalluksen avulla. Eli yksi putki kerrallaan (muut suljettuna) ja koneen puhallus täysille ja näin suuren ilmavirtauksen avulla kanavista irtoaa kaikki pöly pois. Kanavasta tuleva pöly on hyvä ohjata suoraan ulos tai pitää huoneen ikkuna auki, josta kanavan ilma tulee.

   Ilmalämmityksen suurin etu on erikoisen hyvin toimiva ilmanvaihto,- koska ulkoa tuleva raitisilma sekoittuu huoneilman kiertoon.

   • Siis puhaltimet/laitteisto ollut toiminnassa yhtäjaksoisesti lähes 30-vuotta.


  • Vieläköhän kukaan lukee tätä ketjua? Ollaan harkitsemassa talon ostoa, jossa on maalämpöpumppu ja lämmitysmuotona kiertoilmalämmitys ja kojeena juuri tuo Valmet Kotilämpö. Kyseessä -80 rakennettu talo. Mitä jos Kotilämpö hajoaa? MItä tilalle?

   • Meillä -83 rakennettu talo jolloin asennettiin maalämpö ja Kotilämpö lämmitys. Maalämpöpumppu vaihdettiin 2008 kun varaajaosaan tuli vuoto ( ruostui ). Kotilämpö pelaa edelleen hienosti.   • Minulla ja tyttärelläni on ollut vastaava laite ja siinä lähinnä pitää vaihtaa tai pestä nelikulmainen suodatin ja toinen mahdollisuus on, että puheltimen moottori joskus simahtaa, mutta harvemmin. Näitä molempia löytyy rautakaupoista tai alan liikkeistä. Muutoin säädöt yms on mekaaninista. Eli lähin LVI liike pystyy aina auttamaan jos tarvitsee. Suodattimen vaihto onnistuu itseltä, kaapin kansi taitaa olla kahdella pulttiruuvilla kiinni.


   • Saituri eläkeläinen kirjoitti:

    Minulla ja tyttärelläni on ollut vastaava laite ja siinä lähinnä pitää vaihtaa tai pestä nelikulmainen suodatin ja toinen mahdollisuus on, että puheltimen moottori joskus simahtaa, mutta harvemmin. Näitä molempia löytyy rautakaupoista tai alan liikkeistä. Muutoin säädöt yms on mekaaninista. Eli lähin LVI liike pystyy aina auttamaan jos tarvitsee. Suodattimen vaihto onnistuu itseltä, kaapin kansi taitaa olla kahdella pulttiruuvilla kiinni.

    Onnellinen kotilämmön omstaja. Maalämpö päivitettiin elokuussa, mutta kotilämpö vain huollettiin taas kerran. Soittelin valloksille ja kysyin koneesta. Minulle luvattin soitella. Meni pari päivää kun ystävällinen mies soitti. Kysyin varaosista ja kotilämmön käyttöikää. Snoi että kaikki varaosat löytyy, kysyi montako haluat... Sitten käyttöiästä ukko käski kysyä 30vuoden päästä uudelleen josko osaisi silloin sanoa.....


  • Heips! Olihan täällä ketju valmiina koertoilmalämmitykselle, jollainen meilläkin on ja on ollut vuodesta -81 lähtien - oikein Parma 20 Energiaprofessori :)

   Eilen siihen vaihdettiin poistoilmapuhallin, kun vanha (se alkuperäinen) alkoi pitää ääntä - tosin aikas pientä, mutta kuitenkin.

   Syy miksi huoltomies Niemi&Karilta tuli, oli kun talo ei oikein lämminnyt enää pariin talveen, enkä halunnut enää kolmatta olla niin terveellisen viileässä, 20-21°:een lämpötilassa. 22° kun tuntuu jo pal mukavammalta, varsinkin näin syssyn kosteana aikana. ...ja hän toi esiin sen poistoilmapuhaltimen äänen.

   No suostuin vaihtoon, vaikka minua se ääni ei isosti häirinnyt. Toki kuulin sen vienosti. Mikä saattoi johtua heikentyneestä kuulostanikin... ;)

   No samallahan tuo huoltomies näytti millaiselta sen poistoilmapuhaltimen ilmaa siirtävät siivet näyttivät. Niidenhän pitäis olla sellaset metallin väriset kourumalliset, mutt meillä ne oli tietty pikimustat (paksuiksi) puikkoiksi muotoutuneet, jotka ei juurikaan ilmaa pystyneet mihinkään siirtämään.

   Samoin oli sen koneen alaosassa olevan patterin päällys joltisenkin paksun 'karva'maton umpeen peittämä. Eikä siis ihme, ett talo ei oikein lämminnyt!

   Alkuvuosina sitä patteria tuli joskus siivottuakin, mutt nyt oli tainnut jäädä jo pari-kolme vuotta väliin...

   Patteri putsattiin ja poistoilmapuhallin vaihdettiin, niin johan taas talo lämpiää ja mikä hienointa - kone muuttui lähes äänettömäksi. Ei pidä ääntä senkään vertaa kun vieressä oleva jääkaappi.

   Äänettömyyteen taisi vaikuttaa myös kiertoilmapuhaltimien ohjausyksikön vaihto neliportaiseksi, josta näillä keleillä riittää kakkos-asento hyvin lämmitykseen. Tällä uudellä ohjausyksiköllä molemmat kiertoilman puhaltimet toimivat saman aikaisesti jolloin pienempi kierrosnopeus riittää ilman kierrättämiseen.

   Kantsii muidenkin miettiä moista. Hinnasta en vielä tiedä. Joten mikäli se osoittautuu sikamaiseksi, niin palaan kyllä 'linjoille'

  • Mistä saa kotilämpö laitteeseen uuden lämpöpatteri ,kun 34 vuotta vanha kenno vuotaa vettä jakolaatikkoon ?Voiko kennon korjata ?Kannattaako Tinata? Mitä uusi maksaa ? Asennettu 1977 ja on kaukolämmössä ,alajako keskuksena Parra Norrahammar malli SA ;RS no 278376 vuosi 1978 .Teho kW 63 Ensiö ja Toisio puolilla.Pakkaset tulossa Rovaniemelle,KIIRUSTA saaha Kuntoon.

   • Niin, Kyseessä VALMETIN hyvin muuten pelannut kotilämpö laite, ei ole vaimon tarvinnut syödä nenä-allergia lääkkeitä koko 34 vuoden aikana.Keskuslämmitystalossa nenä heti kohta tukossa.Koje yläkerrassa rinnetalossa ja on tarettu myös alhaalla.


   • Esa Väinö kirjoitti:

    Niin, Kyseessä VALMETIN hyvin muuten pelannut kotilämpö laite, ei ole vaimon tarvinnut syödä nenä-allergia lääkkeitä koko 34 vuoden aikana.Keskuslämmitystalossa nenä heti kohta tukossa.Koje yläkerrassa rinnetalossa ja on tarettu myös alhaalla.

    Ainakin vanhemmat kennot on koottu tinaamalla, joten sillä tavalla korjauksenkin pitäisi onnistua. Ilmastointifirmojen kautta saa uusia kennoja.


  • uusia kennoja ja muitakin osia valloxilta. käytännössä kaikki löytyy, jos vaikka haluaa vaihtaa kaikki osat.

  • Tuollaisen tekee kesämökille helposti.

   Laatikko jonka eristää hyvin. Sisään jerrykannu(ja) joissa 100 C vesi.

   Tunnelipuhaltimen asentaa ulkopuolelle (tosi tehokas), siitä putkisto huoneen oven eteen, ikkunoiden alle.

   Minulla tunnelipuhallin joka työntää 5 m3 minuutissa.

   Huoneen tilavuus 5*2.5*2,3, eli joku 25 m3. 5 minuuttia niin huone on lämmin.

   Kun huone on saatu lämpimäksi voi tunnelipuhaltimen kytkeä pois.

   Tehottomampi puhallin työntää ilmaa sitten pikku hiljaa.

   Huonot puolet:

   Veden joutuu aina lämmittämään Kota 50 L padassa. Kota tosin tehokas, liiankin. Keitetty vesi sitten höyryää jos Kodan tuo sisätilaan.

   Siitä saa näppärästi 2 jerrykannulista eli 40 litraa 100 C vettä.

   Vesi tottakai jäähtyy ilman lisälämpöä. Avaruushuopa on hyvä jerrykannun eriste. Laatikon eristää lisäksi hyvin niin vesi säilyy lämpimänä. Kinkun paisto lämpömittari näyttää paljonko laatikossa on lämmintä.

   Jos huone lämpiää liikaa voi putkiston päähän tehdä kotelon ja siihen avattavan/suljettavan venttiilin. Näitä myy mm.Biltema.Säätämällä saa sopivan lämpötilan.

   1 malli on jos sähköt löytyy niin on laittaa 200 w pakkasvahti lämpölaatikon pohjalle.Pakkasvahdissa on termostaatti, se tietysti kytkeytyy päälle kun lämpötila laskee.

   Laatikon on oltava metallia ja 2*20 L jerrykannujen samoin.

   Pakkavahdin ja jerrykannun väliin pitää jättää ilmarako. Pakkasvahti pitää sitten laatikon lämpötilan aina sopivana jos vesi jäähtyy liian nopeasti.

   Ilmakierron saa aikaan jos laatikkoon tekee imuaukot.

   Kesämökillä ei ole sähköjä, joten akulla joutuu pyörittämään puhaltimia. Tunnelipuhallin vie virtaa paljon, mutta tehokkuutensa ansiosta 5 minuuttia riittää.Pienempi puhallin pyörii vähemmällä virralla.

   Aurinkopaneelista saa virran akkuihin. Toinen käytössä, toinen latauksessa.

   Vaikka laatikon eristää antaa sekin lämpöä huoneeseen. Kun huone lämpiää pysyy vesikin lämpimänä pidemmän aikaa.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 175 pakolaista tulossa Suomeen

   Sisäministeriö vahvisti IL:n tiedot: Suomi ottaa Välimeren pakolaisleireiltä enintään 175 alaikäistä tai yksinhuoltajaperheiden jäseniä https://www.il
   Maailman menoa
   182
   3423
  2. Suomeen tarvitaan minimipalkkalaki

   Suomesta on tulossa yhä enmmän kurjien palkkojen ja nollatuntisopimusten maa. "Kansainvälisen kilpailukyvyn" nimissä erityisesti sisämarkkinoilla toim
   Maailman menoa
   104
   855
  3. Taas on yksityisautoilija paha ihminen

   Taas on yksityisautoilija paha ihminen Traficomin tutkimus: ”Polttoaineen tulisi maksaa ainakin 2,26 euroa litralta, jotta autoilijat alkaisivat vähe
   Maailman menoa
   102
   750
  4. Miten mä voin olla ihastunut vieläkin, vaikka mennyt yli kolme vuotta.

   Tunsin jotain erittäin harvinaista vetovoimaa meidän välillä ja tiedän sun myös tunteneen. Myöhäistähän se enää on miettiä ja jos elämäntilanteeni oli
   Ikävä
   29
   495