Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Bordercollie vs Saksanseisoja

Sime

Kumpi soveltuu paremmin kerrostaloon? Niin ja puhutaan nyt lyhytkarvaisesta saksanseisojasta.

Oon tullu päätökseen että jomman kumman rodun noista kahdesta valitsen, mutta kaipaisin vähän toisten mielipiteitä siitä että kumpi soveltuisi minulle paremmin.

Se mitä koiraltani tahdon on ehdottomasti KOULUTETTAVUUS ja LIIKUNNALLISUUS. Rakastan koiran kouluttamista ja tavoitteena olisi opettaa paaaljon erilaisia käsimerkkejä, sanoja ja käskyjä. Siksi älykäs koiran täytyy olla (molemmat rodut täyttävät tämän vaatimuksen, joskin BC ylittää SS:än tässä) Siksi myös helposti motivoitunut koira olisi kivempi, mutta edellisen labbis-bokseri mixin kanssa on kokemusta hieman itsepäisyydestäkin.

Rakkain harrastukseni on polkupyöräily ja siihen koira tulisi sitten kaveriksi. Tähän SS soveltuu erinomaisesti, ja BC juoksee mielellään myös. Mutta onko pelkkä liikunta BC:lle tylsää? olen kuullut että jotkut BC:t mieltävät kävelyt joilla ei tehdä mitään, tylsäksi. Sitten on vielä se, että tykkään ulkoiluttaa koiraa vapaana (siis silloin kun ollaan maalla). SS metsästysrotuna tuo tähän hommaan vaativuutta mutta koulutuksella uskon asian olevan ok.

Eli päivittäiset harrastukset koiran kanssa olisi kotona Tokoilu ja vauhdikas liikunta 1,5h päivässä pienet pyrähdykset ulkona päivänmittaa. Mielenkiintoa on kokeilla erilaisia koiraharrastuslajejakin mutta ne eivät ole päällimmäisenä tavoitteena.

Pääasumismuoto on kerrostalo jossa on metsäalueita ympärillä ja iso koirapuisto parin kilsan päässä. Viettäisimme paljon aikaa isäni luona maalla missä on metsää ja peltoja. Se on lyhyen ajomatkan päässä niin siellä oltaisiin viikonloput ja varmaan usein käytäisiin viikollakin.

Eli: onko pelkkä juokseminen ja kävelyt liian tylsiä bordercollielle? saako metsästyskoirasta (lähes) yhtä tottelevaisen vai onko niin että hajujen perässä mennään aina?

11

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tunnen_pari

      No me tässä koirani(ei bc) kanssa asumme kuvailemallasi asuinalueella ja naapurustossa on kaksi bc:tä eri perheissä. Molemmat kyllä näyttävät siltä etteivät olisi aivan tyytyväisiä siihen mitä omistajat heille voivat tarjota. Molemmat toki nuorempia kuin oma koirani, mutta ei mitään pentuja tai teinejä nekään. Iästään huolimatta ovat melkoisia remmirähjäreitä ja ottaisivat mielellään meidän piskin kanssa matsia. Huolimatta siitä että meidän rekku vain olisi puskassa myyrästämässä eikä edes kiinnitä mitään huomiota ohikulkevaan rähinäkalleen. Tämä kertoo siitä että pelkkä puolitoista tuntia tokoilua ja pyrähdystä ulkona ei tule missään tapauksessa tyydyttämään koiran tekemisen ja palvelemisen tarvetta. Pyöräily sinänsä varmasti kyllä yksi millä saat koiralta mehut pois kun kilometriä vaan tulee riittävästi. Parhaimmillaan tuo bc olisi varmaankin juuri maalla asianmukaisissa työtehtävissä lammaspaimenessa. Jos siis bc:n otat, niin sinun on todellakin syytä tietää mitä olet tekemässä. Sillä ne seuraukset kannat mukanasi koko koiran eliniän ajan. Tuo koira vaatii nimittäin huomiotasi lähes 24h/vrk. Joten jos etukäteen arvioit arvostavasi tulevaisuudessa myös yksityisyyttäsi, siis sitä että koira ei koko ajan kulje perässäsi piipittämässä tekemisen puutettaan, niin valitse joku muu.

      Tuosta toisesta mainitsemastasi en omakohtaisesti tiedä juuri mitään, niitä ei tällä seudulla taida olla. Sen verran muistelen että se ei olisi helposti omistajastaan luvatta kauas irtaantuva rotu. Voi olla parempi valinta kuin bc tai sitten ei.

      • Sime

        juu no tätä juuri epäilinkin bordercollien kanssa että noin vois käydä. Mietin ettei välttämättä ole tarjota tarpeeksi oikeaa työtä bc:lle kun kerran työnarkomaaneiksikin niitä kutsutaan. Kiitos vastauksesta!


      • Sini91

        Asuinalueella ei ole suurta merkitystä koiran kannalta. Koiran pitäisi huilata sisällä ja leikkiä ulkona. Oli kyseessä, mikä tahansa asumismuoto.
        Bordercolliekin on sellainen, että se pitäisi ennen kaikkea opettaa huilaamaan, sillä useasti perimästä löytyy jo moottori. Yleisesti unohdetaan kokonaan ns. rauhoittumisen taito ja puhutaan liikaa aktivoinnista. Ei bortsun kuulu siitä seota jos joutuu olemaan paikallaan, kun jokin harrastus- tai kisakausi loppuu. Ei niillä maaseuduilla talvisinkaan ole töitä, joten lepäämisen taito on hyvä olla olemassa.
        Se, että naapurissasi asuu remmirähjäbortsuja voi johtua monesta syystä. Ei pelkän aktivoimattomuuden puutteesta voi aggressiivisuutta perustella. Varsinkaan jos ei ole varma, mitä ko. bortsujen elämässä tapahtuu. Yleisesti hallinan, koiran omat huonot kokemukset, sosiaalistomattomuus ja huono hermorakenne voi olla syitä remmissä rähjäämiseen.


    • hitto_vieköön

      Saksanseisoja on metsästyskoira ja bordercollie ei, joten ota bc (jos sekään) ja unohda ss. Eipä silti etteikö ss sopisi hyvin harrastuksiisi ja etteikö se rotuna olisi tottelevainen ja mainio... Mutta silti, saksanseisoja on suomenajokoiran, suomenpystykorvan, ja karjalankarhukoiran tapaan yksi metsästykseen voimakkaimmin leimautuneista koiraroduista ja sellaisena sen toivoisi suurin osa koiraihmisistä myös pysyvän. Jos se seisoja on välttämättä saatava niin setteripuolelta löytyy puudeleiksi jalostettuja linjoja ihan riittämiin.

    • maatiainenjasiamilainen

      Muutama hyvä pointti jo tulikin. Toki saksanseisojastakin saa tottelevaisen, mutta motivoiminen on haastavampaa ja sen nuppi ei kestä useita toistoja (kuten bc:n) vaan joutuu mielikuvitustaan käyttämään, että asioiden opettelu pysyy sille mielenkiintoisena. Bc tarvitsee juurikin aivotyöskentelyä kun taas ss vaatii enemmän fyysistä työtä. Voi myös olla ettet edes saksanseisojaa saa, sillä pennut pyritän myymän vain metsästäviin koteihin.

      • Kiitos8867577464

        Olipa harvinaisen hyvä vastaus tälle saitille. Juuri noin, kuten sanoit.


    • Mustmustte

      Jos olisi aivan pakko valita niin kaupunkiin bc ja jos pääset metsälle niin seisoja jonka kanssa vapaa-ajalla sitten pyöräilyä ym.

    • ajalla

      saksanseisoja

    • itte valitsisisn ton ekan

    • Sini91

      Vai bordercollie. Itselläni on sekalinjainen bordercollie kisakoirana. Sillä on enemmän pääkopassaan näyttelylinjaa, jonka ansiosta arki on helppoa. Se ei kyttää alituiseen jokaista häiriötekijää ympäristössä. Vahva kontakti ja suhde kehitettiin jo 7 vk lähtien. Sen ansiosta koira on ollut tähän asti aina irti ja kulkee lähellä. Sillä on selvät säännöt ja käskyt. Ekan tittelinsä TK1 se sai jo ollessaan alle vuoden ikäinen, vaikka moottoria tällä tytöllä ei olekaan. Tyypillinen bortsu se ei ole, mutta nykyään näyttäkin syntyvän hyviä kisakoiranalkuja tosi vhn. On joko moottori syntyessään tai sitten on hillittyjä tapauksia. Motivoinnista on monet asiat kiinni, kuten suhteenkin muodostaminen koiraan, mutta sitten on pennun syntyessään ominaisuuksia, joita ei koulutuksellakaan saa kaikkia muokattua sopiviksi. Esim. synnynnäinen moottori, joko se on tai ei ole olemassa. Toko koiraurheilulajina on sellainen, johon pitää syttyä bortsun. Sillä siinä ei varsinaisesti tapahdu mtn mullistavaa. Sarjatemppuja vain peräkkäin, mikä on tylsempää kuin agility, johon ei tarvitse syttyä. Sillä aksassa on valmiiksi loikkimista ja palkisevaa tekemistä. Toko onkin vaikea lajina ja vain hyvä kontakti ja korkea vietti takaa hyvän kisamenestyksen. Tämä kaikki on tietenkin siitää kiinni, millaisen yksilön saa. Kaikkiin ei vaikuta esim. aloittaako aksan treenaamisen ennen tottista. Yleisesti, miksi koirat ei aina pärjää tokokentillä johtuu motivaation puutteesta ja siitä ettei ne vain ole syttyneet siihen. Bortsu pitäisi maanisuutensa vuoksi saada syttymään tokoon yhtä intensiivisesti kuten vaistojenvaraiseen lampaiden paimennukseen. Voidaan ajatella, että bortsujen yleistynyt ongelmakäytös johtuu siitä, kun maanisuus ja asioihin syttyminen on väärissä kohteissa. En ikinä heittäisi palloa ja keppejä turhaan koiralle ellei se liity koulutukseen. Oppii vain turhaan yhdistämään älykkään pääkopan ja kertyneen stressin ansiosta samaa käytöstä muuhunkin liikkuvaa ympäristössä. Hallinta on kaiken A ja O. Ja arkitottis on vaikeampaa kuin toko. Kun puhutaan, että bortsulle pitäisi antaa älykästä tekemistä. Usein viitataankin koiraurheilulajeihin. Ne vain antavat koiralle virikkeitä, mutta eivät takaa tottelevaisuutta arjessa. Koira oppii vain saamaan palkkion, kun muistaa tilanteen, miten sen saa. Arkitottis on kuitenkin jtn aivan muuta ja paljon haastavampaa. Luoksetulo esim. ei ole mkn itsestäänselvyys ja sen treenaaminen eri häiriössä on pakollista jo pikkupennusta asti jos haluaa pitää koiraansa irti. Häiriö esim. kissat, jänikset, koirat, ihmiset, kulkuneuvot jne. Neutraali käytös ja niiden huomioinnin jättäminen on olennaista sosiaalistamiskaudella, kun pentu otetaan jos haluaa sen aikuisena olevan yhteiskuntakelpoinen. Huomioinnin jättäminen tarkoittaa minulle, ei kyttää, halua edes lähteä perään, ei tarvitse kieltää, hauku, eli ei ole kiinnostunut.

    • Sini91

      Vielä sellaisenkin, että monista kennelistä ei saa bortsuja ilman kisavaatimuksia. Harrastuskoirana ne on ihanteellisia ja tarvitsevat virkikkeitä, sekä aivojumppaa ollakseen onnellisia.
      Liikkunnalla tätä rotua ei voi pilata. Ja on aika itsestäänselvyys, jos on paimentavasta yksilöstä kyse niin koko koiran iän aikana tehdyt pelkät hihnalenkit takaavat siitä tulevan vain kömpelö ja ylienerginen. Mielestäni eläinrääkkäystäkin. Onhan selvää, että hulluksi sitä tulee jos ei juoksemaan pääse. Ja bordercollie, joka paimentaa.... oivoi. Ongelmakäytöksiin johtaa. Siksi hallittu, eli koulutettu vapaanapitäminen on pakollista jo pennusta asti. Takaa hyvän kordinaatiokyvyn ja oppii vapaana olemisen olevan sille normaali asia.
      Koirat, jotka on koko iän aina hihnoissa eivät opi siihen että vapaana oleminen olisi yhtä neutraalia. Yleensä lähtevät lauman luota irti ollessaan kiitämään äkkiä kaiken perään. Sinne, mikä antaa virettä. Tulevat pyydettäessä satunnaisesti luokse jos tulevat... Koirapuistot on hyvä esimerkki siitä. Yleensä ihmiset hankkivat koiran siksi, että pääsevat toisten ihmisten kanssa rupattelemaan ja antavat muiden rekkujen kouluttaa oman koira. Kun olisi kotia kohti tiedossa, koira ei tule kutsusta. Siellä siis käyvät yleisesti ne koirakot, joilla ei ole luoksetulo kunnossa.
      1. koiraksi tämä ei sovellu ollenkaan. Älykkyyden vuoksikaan tätä ei kannata pelkästään harkita. Monet rodut on älykkäitä. Tekemisen haluinen bortsu voi olla enemmän ja virtaa perimästä voi löytyä. Myös maanisuus on omaa luokkaansa ja herkkyys jos verrataaan muihin rotuihin. Mutta muuten bordercollie sopii vain sellaiselle ihmiselle, joka on kiinnostunut kouluttamaan ja tekemään töitä paimennusvietin hallitsemiseen. Eli bortsun kuuluu olla maailman helpoin koira, joka on innostunut ja toiminnanhaluinen.
      Yleisesti ulkomuoto pitäisi olla koiraa hankkiessa toissijainen peruste, samoin uskomukset ja kuulopuheet eri roduista. Pitää ottaa huomioon, käyttötarkoitus ja linja jalostuksessa, sekä ylsilöerot, kun harkitsee jotakin rotua. Myös mitä itse on valmis tekemään koiran eteen.
      Hyvät bortsukennelit tekee yleensä pentutestejä. Loppujen lopuksi ei voi tietää millaisen yksilön saat kotiisi ellei pentuetta ole testattu. Pentulaatikossa kasvattajan luona käytös on aina erilaista kuin pennun kotiuduttuaan. Esim. pentu oli rohkea siellä, mutta on arka ja epävarma muualla. Esim. arkuus ja dominanssi on periytyviä ominaisuuksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2057
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1644
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1450
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      64
      1384
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      19
      1321
    7. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1298
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1292
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1241
    Aihe