Hirsien kuorinta

mauritzio

Tervehdys, mitä mieltä asiantuntijat on hirsien kuorinnasta? Kannattaako kuoria kerralla puhtaaksi vai jättää puhtaaksi kuorinta vasta sitten kun rupee veistämään hirsiä paikoilleen? Olen netistä nähny tyylejä joissa kuoritaan "rouheesti" enimmät ennen kuivumista ja toisessa tyylissä putsataan aivan puhtaaksi. Ensimmäisessä joudut "putsaamaan" hirret kakskertaa ennen veistoa. Ymmärrän molempien tyylien pointit, toisessa ajatellaan varmaan että tulee "puhtaammat" seinät kun tehdään lopullinen kuorinta veisto vaiheessa mutta voisko se tyyli olla myös tuo toinen jos kuivattaa hirret katoksessa, säästyis kahdelta kuorinnalta?

13

3844

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iuytre

      Se vähän riippuu veistääkö pyöreästä vai pelkasta? Pelkasta tehdessä kuoriminen kokonaan on jopa suositeltavaa ettei pelkat halkea kyljistään pyöreästä tehdessä yksi tapa on kuoria osittain siten että pätkän matkaa kuorii ja jättää pätkiä kuorimatta. Toinen tapa on kuoria pitkittäin siten että väliin jää kuorimattomia suikaleita kuorittujen väliin. Tarkoituksena edellisellä hitaampi kuivuminen millä pyritään hillitsemään halkeamisia. Tapoja on monia yksi on sellainen missä päihin jätetään kuoret ja välit kuoritaan kokonaan koska hirsien päät kuivuu nopeammin kuin muu runko.
      Laiskana kuorisin puhtaaksi asti (viimeisin kasvu kokonaan pois heikkona puuaineksena) ja taapeloisin kuivumaan suojaisaan paikkaan mihin ei tuuli puhalla eikä aurinko paista. Molemmat edellisistä nopeuttaa kuivumista mikä voi halkaista hirret. Kunnon pohjalle irti maasta suoja päälle alaosistaan kuitenkin auki että tuuletus pelaa.
      Oleellisinat kaikessa edellisessä se, aloitatko veistämisen heti vai esim. vuoden päästä. Jos heti puut kuoritaan heti puhtaaksi asti. Jos vasta vuoden päästä omassa valinnassa kuoritko valmiiksi vai pätkissä tms.

      • hirsmies

        jotku tervalla tai vastaavalla sivelee hirsien päät juuri tuon takia että kuivuminen on hirsien päissä kaikista nopeinta. Em:lla tavalla hirsien päiden avonaiset solukot pyritään tukkimaan ja sitä kautta hidastamaan kuivumista. Joskus olen nähnyt kuinka lyhytnurkkia on tervattu samasta syystä.


      • mauritzio

        jaa ne jättää sitä nila ja jälsi kerrosta tuon kuivumisen takia....kaarnaahan ei vissiin kannata jättää? Pyöröhirrestä ois tarkoitus tehdä ja joutaa kuivua min. vuoden. Tammi/helmikuussa ois tarkoitus käydä kaatamassa puut ja mualiskuussa vois kuoria. Tuo terva päissä vois olla myös hyvä idea, se kuitenkin on vähän huokoista niin ei rupee päät sinistymään. Puhtaaksihan ne vois kerralla kuoria mut tuleekohan niihin niitä mustia läiskiä sit tuon vuoden kuivatuksen aikana? Hyvin monesti näkee noissa televisionseppien tekemissä rungoissakin noita laikkuja.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Eikös tuo pilkkuhomehtuminen johdu siitä että puu on kaadettu kesällä. Aiemminhan se oli tuntematon juttu, kun puut kaadettiin talvella, kuten sinä aiot tehdä.


      • ilmastonmuutos

        Voi kuule vaikka miten kalenterista katsot oikean kuun asennon puun kaadolle ja vaikka miten oikeaoppisesti suojaat materiaalin suomen kesät ovat nykyään niin märkiä että tahtoo talvellakin kaadettu puu eri muodoissaan sinistyä kun on aina niin märkää ja kosteaa. Itsellä kävi jopa niin, että sinistäjä iski sinne tänne kesämökillä vasta vuosien jälkeen kun oli rakennettu? Niin että ei se puun kaatoajankohta ole aina se ainoa syy sinistäjälle vaikka lähtökohtaisesti rakennuskäyttöön tarkoitettua puuainesta ei saisi kaataa kuin talvella. Talvetkin välillä niin lämpimiä ja vettä sataa vielä joulukuussa että hyvä jos pääsee metsäkoneilla edes metsään silloinkaan. Ihan liian paljon jo näkee kesäkaatoa metsäpohjan ollessa ihan märkää ja jälki on kuin sodan jäljiltä..


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Se on enemmän vuodeaika- kuin lämpötilajuttu. Valon määrä yms. vaikuttavat. Talvikuukausina kaadetuista puista tehdyt halot eivät homehdu, mutta kesäaikaan kaadettujen puiden halot homehtuvat helposti. Tuli tuo kokeiltua, kun läheisen Soneran linkkitontilta kaatoivat koivuja, ja kehottivat minua viemään ne pois, jotta pääsevät helpommalla.


      • vettäsataaläpivuoden

        Lähtökohtaisesti juurikin noin mutta kun ilmastot alkaa olemaan täällä siperiassa sitä että talvella sataa vettä yms. mikä kirjaimellisesti vesittää edellisen teorian jonka lähtökohtaisesti allekirjoitan mukisematta.

        Aiheesta tämän päivän lehdestä poiminta. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071221802848_uu.shtml


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Ei tuo vielä päde. Viime talvenakin täällä etälärannikolla olivat niin kovat pakkaset, että monia kasveja paleltui, kun ei ollut lunta suojana.
        Minulle tuotiin Jämsässä valmistettu tynnyrisauna. Sen puutavara on ilmeisesti talvella kaadetuista puista, koska eivät ole homehtuneet. Tuo firma taitaa tehdä kalleimpia tynnyrisaunoja, joten hoitavat homman niin että asiakas on tyytyväinen.

        Mökkini on tehty alajärveläisestä? puutavarasta 90-luvulla, ja joka puolelta pilkullisessa homeessa, vaikka on läpikuultavalla maalilla läträtty.


      • mauritzio

        Oukei, onko puun harmaantumisessa sama juttu lähtökohtaisesti? Oon nähny joitakin sellaisia mökkejä jotka on vuosien saatossa vaan "kellastuneet" eikä oo niitä harmaita laikkuja? Luulisi että ne harmaat laikutkin liittyy siihen että puu on päässy kastumaan?


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllä ladot yms. jotka on rakennettu jopa luokkaa 100 vuotta sitten ovat kaikki tasaisen harmaita. Se puolestaan johtuu auringon säteilystä.


    • errr79

      Täysin tyhjänpäivästä miettimistä. Vaikka tekisit pienenkin kämpän, sulla on sellaset 100kpl hirsiä kuorittavana, ei mikään lepponen homma. Tärkeintä on nyt vaan saada niistä ens alkuun kuori pois vaan jotenkuten. Tuoreeseen puuhun jää väkisinkin kohtia, joita ei näe, ja jotka joudut kuitenkin myöhemmin vielä kuorimaan uudelleen. Lisäksi hirret väkisinkin hieman likaantuu viimeistään veistovaiheessa ja myöskin tummuvat, vaikka olisivat katoksessa, joten älä nyt heti alkuun yritäkään saada hirsiä täysin puhtaiksi. Kuoritut hirret kyllä kuivuu ja säilyy aivan hyvin veistoprojektin ajan pihalla, pitäähän niiden säilyä seinässäkin vuosikymmeniä vähintään. Ei niitä ennenkään ole katoksissa säilytetty. Kuori puhtaaksi vasta kun hirsi on salvottu valmiiksi.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Miten on vääntelyn laita. Torpanteosta ei tule mitään jos hirret eivät ole suoria.


    • mauritzio

      näinhän se varman on, puhtoisempaa seinää saa kun kuorii kakskertaa ja se viimeinen hinkkaus on varmaan huomattavasti vähä töisempi kuin ensmäinen esim. jollain moposahan vuolulaikalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe