Apua lihotukseen t.alipainoinen

Epätoivoinenn

eli siis olen 13-vuotias tyttö joka ei vaan saa kiloja lisää millään ja painoindeksini on 15 eli siis alipainoa on ja aika lailla. Olen n.160cm ja 35.8kg ja ollut koko elämäni hyvin hoikka ja samoin on isäni puolella geeneissä. Terkkari lähetti verikokeisiin ja kaikki ok. Kesäloman alussa aloitin lihotuskuurin ja vähitellen ruoan syöminen on alkanut tuntua pakolta ja sen seurauksena ruokahalu on kadonnut kokonaan. Olen lukenut ruokaöljyn lisäämisestä, proteiineistä ja "hyvistä rasvoista". Kaikkia kokeiltu ja taas ne on jonnekkin jäänyt, mutta huomenna taas aloitan tosissaan. Herkkuja syön normaalia ehkä hieman enemmän. Terkkari sanoi että jos pituuspaino (mikä liekään) alittaa 30 tai 28 nii joudun ravitsemusterapeutin puheille. Eli siis kesän jälkeen pitäis olla lihonut. Toivon siis jotain todella hyviä vinkkejä miten lihoa nopeasti (ei välttämättä terveellisesti kunhan nyt jotenkin)

Kiitos jo etukäteen jos tänne tulee edes ketään <3

7

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Terttu.Tampereelta

      Eiköhän terkkarin sijaan kannattaisi mennä yksityiselle lääkärille, edes ravitsemusterapeutille välittömästi. Keskustelehan vanhempiesi kanssa.
      Täältä voi katsoa sen terkkarin mainitseman painoindeksin (=pituuspaino (mikä liekään)):
      https://www.kasvuseula.fi/

    • Paraskeino

      Ainakin sillälailla pitkällä tähtäimellä lihoo, että skippaa aamupalan ja syö vain kerran tai pari päivässä ihan hirmuisen ison annoksen ruokkaa. Näin saat aineenvaihduntasi hidastumaan ja elimöstösi laittaa kovasti jemmaan nälänhätää varten.

      Lyhyesti: pidennät ruokailuvälit 6 - 8 tuntiin. Santsaat aina toisen annoksen.

      • 2800kcal_päivässä

        En kyllä lähtisi tällaiselle linjalle.
        Jos energiantarve on suuri, ei parilla kolmella aterialla saa tarvittavaa kalorimäärää kasaan niin millään. Lähtökohtaisesti elimistö vastustaa painon muutosta, ja se sopeuttaa tiettyjen rajojen puitteissa aineenvaihduntaa energiansaannin mukaan. Sen tähden on syötävä todella runsaasti, jos mielii saada painon nousemaan.
        Ap:lle, aterioiden harventamisen sijaan syö tasaisesti päivän mittaa kolme pääateriaa: aamiainen, lounas ja päivällinen. Sen LISÄKSI syö 2-3 pienempää välipalaa. Näin syöt päivän aikana yhteensä 5-6 ateriaa, noin 3 tunnin välein.


    • 100kilonkeiju

      oot vasta 13. kyl se paino tulee ja lopulta todennäköisesti ongelmasi on päinvastainen.

    • Kilpirauhanen

      Onko kilpirauhasen toiminta tutkittu?

    • ruokaaenemmänruokaa

      Painon lisääminen, varsinkin jos sattuu olemaan geeniperimältään alipainoon taipuvainen, voi tosiaan olla työn takana. Itse olen vegaani kestävyysurheilija, minkä lisäksi ruokavalioni on äärimmäisen terveellinen. Välillä vaatii huolellista suunnittelua ja ennakointia, jotta saan tarvittavan määrän kaloreita päivässä. Toivottavasti seuraavat vinkit ovat hyödyksi ja avuksi!
      1) Koska tavoitteenasi on saada ruoasta enemmän energiaa kuin mitä kulutat, sinulla tuskin on ateria-aikoina aina nälkä, joten tarvittaessa laita vaikka puhelimeen muistutukset ja hälytykset, jotta muistat syödä.
      2) Sanoit ainakin yrittäneesi hyvien, pehmeiden rasvojen lisäämistä - hienoa! Rasvat ovat runsaskalorisin energiaravintoaine (energiaravintoaine = hiilihydraatit, proteiinit, rasvat), joten niiden riittävä saanti on painon lisäämisessä ehdottoman tärkeää. Käytännössä siis pähkinöitä ja siemeniä puuron ja jogurtin joukkoon, leivälle reilu 1 tl kasvirasvalevitettä/avokadotahnaa/öljyä, lounaalla ja päivällisellä salaattiin 1-2 rkl öljyä.
      3) Terveys edellä - myös lihotuskuurilla. Jos vain mahdollista, suosittelisin sinulle lihaskuntoharjoittelua massankasvatuksen tueksi. Sanonta "lihas painaa enemmän kuin läski" pitää oikeasti paikkaansa. Siis tietty määrä lihaskudosta painaa enemmän kuin tilavuudeltaan sama määrä rasvakudosta. Kuntosaliharjoittelu on minusta paras vaihtoehto, mutta lihaksia pystyy kyllä kehittämään myös kotitreenillä.
      4) Etenkin lihastenkasvatuksessa on tärkeää syödä riittävästi proteiinia. Ilman sitä lihaksilla ei ole rakennusaineita kasvaa ja kehittyä. Mutta ylettömyyksiin ei kannata mennä, sillä proteiinin liikasaanti kuormittaa munuaisia. Joka aterialla jotain proteiinipitoista, esim. soijatuotteita, papuja, kalaa, kananmunaa tai maitotuotteita.
      5) Jos haluat lihoa hieman terveellisemmin (mitä suosittelen), voit vaihtaa osan tavallisista herkuista "terveysherkkuihin". Ne ovat yhtä hyviä kuin tavallisetkin, mutta astetta terveellisempiä. Ja mikä sinun tilanteessasi on olennaista, niissä on paljon energiaa. Mainittakoon esimerkiksi kuivatut hedelmät (medjool-taatelit ovat tajuttoman hyviä!), raakasuklaa, raakakakut ja -leivonnaiset sekä pähkinät ja pähkinätahnat.

    • kyllä.se.siitä

      Ala syödä kunnolla, normaalisti ja monipuolisesti !
      Heti ensimmäinen kunnon ruokapäivä alkaa auttaa sinua.
      Ei painon tarvitse niin kamalan äkkiä nousta, kunhan syöt joka päivä monipuolisesti ja riittävästi ruokaa: Aamiainen, lounas, päivällinen ja terveellinen välipala ja ehkä myös iltapala on tapreen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe