Onko cw taidoton radioamatööri?

titaaja

Niin onko? Mielestäni ei.

125

1062

Vastaukset

 • Määräysten mukaan on radioamatööri. Minun kriteereissäni ei ole radioamatööri.

 • Pitäisi tehdä sellainen jako, että yleisluokkaan vaadittaisiin sähkötyskoe ja perusluokan luvilla ei saisi käyttää HF-taajuuksia. Kuka tahansa saisi hamipahvit niinkuin nykyäänkin, mutta motivoituneimmille tarjottaisiin pääsy HF-taajuuksille, kun opettelee sähkötystaidon.

  • Kannatan nykyistä säännöstöä, aivan turha haikailla cw-pakon takaisin . Ne ajat ovat vain muistoja vanhasta ajasta. En ole huomannut että SRAL olisi lähtenyt ajamaan cw-pakkoa takaisin?


  • Sinun mielipiteesi on yhtä tyhjän kanssa. Parhaiten auttaisit radioamatööriyhteisöä kiikuttamalla pahvisi Ficoralle ja liittymällä johonkin puliremmiin siltojen alle.


  • Mielipiteeni on yhtä oikeutettu kuin sinunkin toisenlainen mielipide eikä tulisi mieleenkään että palauttaisin yleisluokan pahvit ficoralle ja täällä seinäjoella ei tietääkseni ole siltojen alla puliremmiä johon voisin liittyä ja vielä pahempi en käytä ollenkaan alkoholijuomia.


  • Amatööri joka ei käytä alkoholia, ei ole mikään oikea amatööri. Amatöörin todellinen mitta on se, kuinka kovissa promilleissa pystyy kusoilemaan 3699:llä


  • Kyllä nyt osuit asian ytimeen, promille lukema täytyy ehdottomasti ylittää antennin swr:n eli yleensä yli 1,6.


  • Turha uhota kun ei edes ole hamssi. Ja aivan sama mitä lupia pois viet kun pois ne sinulta häiriköltä haetaan kuitenkin. Näennäishamsseilta kun ei kysytä mielipidettä radioamatöörejä koskevissa asioissa.


  • OHyleisluokkalainen kirjoitti:

   Kannatan nykyistä säännöstöä, aivan turha haikailla cw-pakon takaisin . Ne ajat ovat vain muistoja vanhasta ajasta. En ole huomannut että SRAL olisi lähtenyt ajamaan cw-pakkoa takaisin?

   "Pitäisi tehdä sellainen jako, että yleisluokkaan vaadittaisiin sähkötyskoe ja perusluokan luvilla ei saisi käyttää HF-taajuuksia. Kuka tahansa saisi hamipahvit niinkuin nykyäänkin, mutta motivoituneimmille tarjottaisiin pääsy HF-taajuuksille, kun opettelee sähkötystaidon."

   Ehkä motivoitumista voisi mitata sillä, että kokeet olisi suoritettava latinalla klassisen sivistyksen ja kypsyneisyyden osoittamiseksi.

   Entisissä neuvostotasavalloissa, kuten Venäjän federaatiossa ja Virossa kuin myös Ukrainassa uskotaan, että ajanmukaista taisteluosastoa voi johtaa sähköttämällä kuin divisioonaa ensimmäisessä maailmansodassa.

   Ehkä radioamatöörin tulisi osata antaa savumerkit ja käyttää signaalilippuja oikein.


  • HF-aalloille pääsee CB:llä ryhtymättä miksikään amatööriksi!


 • Yhdistys pystyyn ajamaan titareiden asiaa!

  • Hehe,titareiden asia on että saavat rauhassa titailla cw:lle osoitetulla taajuuskaistalla, ei heillä ole mitään hätää jos vain löytää taajuudelta vasta-aseman.


 • On aivan selvää että otsikon kysymys jakaa porukan kahteen leiriin. Ne jotka suorittivat kokeen ennen vuotta 2003 ovat katkeria "lällärihameille" jotka pääsevät hf-bandeille ilman cw:tä. Sitä en tiedä kuinka suuri määrä on tuota mieltä, ei varmasti kaikki "vanhanliiton" hamssit ole nyreissään vaikka nyt radioamatööriksi pääsee melko helpolla.

  • Minä kuulun niihin "vanhanliiton" radioamatööreihin ja rinkuloissa oli silloinkin sellaisia, jotka saivat sen vaaditun CW-tason kokeissa läpi ja siihen se sitten jäikin - se sähkötys - heti kun vaaditut kokelasluokan 100 QSOa 15 watilla 'kivellä istuen' oli saatu, niin yleisluokan kokeisiin ja yleisluokan myötä ostorigit ja siirryttiin 'puheelle'.


  • Vanhassa kokelasluokassa vaadittiin peräti 300 sähkötysyhteyttä lokiin. Tosiaan lähettimen ulostuloteho oli enintään 15 W ja sen tuli olla kideohjattu ja kokelaskaistoja oli kolmelta bandilta 80 m 40 m ja 15 m. Oppipahan workkimaan splittinä. Teho ei kuitenkaan ollut mikän pieni, sillä nimittäin sai yhteyksiä maapallon toiselle puolelle 15 m bandilla.


  • Omani CW-yhteydet oli 100 ja oli niitä siten kirjattuna enemmänkin, mutta en muista oliko kysymyksessä erikoisjärjestely maailman merille lähdön paineessa - mutta ne sata yhteyttä riitti ja tietty Riihimäen kuninkaallisen tasot 125/125?


  • Seinäjoella oli aikoinaan joku "syväjoki-idiootti" tutkijana eikä meinannut millään kelpuuttaa yhteyksiä jos oli vaikkapa liian huono raportti. Siksi oli tosian hyvä pitää enemän yhteyksiä kuin vaadittu minimi. Tosin tuonn 300 paukuttelee yhtenä sunnuntaina kunhan ei jää pitkäksi aikaa vaihatmaan kuulumisia.


  • Osa Mooseksen aikaisista sähköttäjistä ei huomaa, että Jeesus ja data tulivat jo.


 • No, omasta mielestäni yksi radioamatöörin osattavista modeista on cw, harjoitti sitä tai ei. Itsekin olen sitä paljon harjoittanut, vaihtelevin tuloksin, mutta hauskempaa se on kuin jatkuva kutsujen hokeminen jossain ssb rinkulassa. Mikä se semmoinen "lälläriamatööri" on. Lälläri tulee lyhytaaltopuhelimesta, joten sen täytyy tarkoittaa lyhytaaltoamatööriä. Jaa mutta senhän keksi tämä Lindellin palkinnon erinomaisesta bandikäyttäytymisestä saanut Vaasalainen, Ensio, jolle 11m harrastajat ovat myrkkyä. Joka tosin on aika erinomainen cw taitaja. Opetelkaa se cw , älkääkä vihatko "lälläriamatöörejä". Onhan se 11m vanha hami bandi.

  • Ension oikea nimi on kyllä Eino jota myös kaverit Eikaksi kutsuvat.


 • Tämä viestiketju on kyllä väärässä paikassa, menkää keskustelemaan omille foorumeille ja jättäkää tämä foorumi niille jotka kuuntelee radiota.

  Lisäksi aika typerää kinastelua, lapsellista touhua.

  • Tämä keskustelu on aivan oikeassa paikassa, koska tässä käsitellään radioasiaa ja alueen otsikossa lukee radio. Sitä paitsi mehän kuuntelemme radiota ja luullakseni vielä kalliimpia radioita kuin sinulla. Ylläpidon pitäisi perustaa sitten jonnekin muualle oma radioamatööriosio. Mene ylläpidolle valittamaan. • Vaaditaanko muissa maissa sähkötyksen osaamista? Wikipediassa mainitaan, että Virossa vaaditaan A ja B-luokan tutkintoon CW-koe. D-luokkaan, jossa saa käyttää VHF ja UHF taajuuksia, ei CW:tä vaadita.

 • Teen heti huomenna ehdotuksen Viestintä virastoon jotta tilanne Suomessa saatetaan radioamatöörien cw-kokeen osalta asialliselle tolalle!

  • Voit toki tehdä ehdotuksen Ficoralle cw-kokeen palauttamiseksi radioamatööritutkintoon mutta se tuskin johtaa mihinkään toimenpiteisiin. Suomen radioamatooriliitto r.y. edustaa kaikkia radioamatöörejä Suomessa ja liiton kannalla on paljon suurenpi merkitys kuin yksittäisellä ihmisellä.


  • OhraRadionKuuntelija kirjoitti:

   Voit toki tehdä ehdotuksen Ficoralle cw-kokeen palauttamiseksi radioamatööritutkintoon mutta se tuskin johtaa mihinkään toimenpiteisiin. Suomen radioamatooriliitto r.y. edustaa kaikkia radioamatöörejä Suomessa ja liiton kannalla on paljon suurenpi merkitys kuin yksittäisellä ihmisellä.

   höpö ja löpö .. sral ei edusta ketään muuta kuin niitä 55 prosenttia jotka on sen jäseniä. en minä ainaskaan ole antanut srallille lupaa edustaa minua


  • "Teen heti huomenna ehdotuksen Viestintä virastoon jotta tilanne Suomessa saatetaan radioamatöörien cw-kokeen osalta asialliselle tolalle!"

   Koska ajattelit - mahdollisesti jo ennen viestintävirastoon kirjoittamista - käydä oppivelvollisuuskoulun loppuun, ja ryhtyä kirjoittamaan yhdys sanat yhteen?


 • Mun ei tartte opetella cw:tä, jos tulisi cw pakko postittaisin amatööriluvat viestintävirastoon ja alkaisin dokaamaan.

  • Ilmoitan Alkoon, että laittavat hyllyyn lisää tavaraa.


 • Ei niitä postittaa tartte, riittää kun teet ilmoituksen että harrastus meni liian vaikeaksi ja alat tukea paikallista siwaa.

 • Mikään ei ole kuivempaa kuunnella kuin selvinpäin oleva amatööri joka pitää kusoa ysiysillä ja kuulostaa siltä että on nielaissut rautakangen ja kravatti on kaulassa, puhuu fiinisti kirjakieltä ja viljelee sivistyssanoja.

 • Cw taidottomat lennätinvirkailijat eli näennäisamatöörit huomio! Vielä tänään ehditte palauttamaan lupanne Ficoralle kello 16 mennessä ja laittaa kanavalaajennetut soironne myyntiin. Käy kätevästi siinä samalla kun menette viikonlopun viinaostoksille. Seuraava palautusmahdollisuus on vasta maanantaina kello 8 kun virka-aika alkaa.

 • Eikö tuo liene aivan sama osaako sähköttää vai ei, ei kaikki sähköttäjätkään osaa digimodella yhteyksiä ottaa tai eivät omaa hyvää kielitaitoa, jokainen harrastaa sitä mitä ja miten huvittaa.

  On niinkin että vaikka on ollut radioamatööri 50 vuotta ja osaa unissaankin sähköttää mutta ei ole kielitaitoa, nuori juuri luvat saanut kaveri vetelee fonella kusoja sujuvalla lontoon kielellä.

  Kyllä nykymaailmassa englanninkielen taito on tärkeämpi taito kuin sähkötystaito radioharrastuksessakin.

  • Sivistynyt ihminen ei puhu cockneyta, Lontoon kieltä, vaan kunnon englantia.


 • Onhan se englanti hyvä osata muuallakin kuin radiopiireissä. Sähkötyksellä pärjää huonollakin englannilla, ja lyhenteitä on paljon vaikka ei osaisi sanaakaan. Ja harvemmin sähkötyksellä alkaa mitään rätinpurentaa ulkomaisten kanssa, ellei sitten ole huippunopea cw nikkari, ne jää kotiqsoihin, rätinpurennat. Digimodella yhteyksien saanti on liian helppoa, ja käyttää osaa laamieskin. Cw llä on oma viehätys. SSb miestä harmittaa kun ei ymmärrä mitään. Ellei ota tietokonetta avuksi.

  • Olen kovettu fonemies ja ei harmita yhtään cw-nikkarien qusot. Qusoiltavaa ja kuunneltavaa riittää fonella ihan tarpeeksi.


  • Voin kuvitella että olet joku 50 +/- perusluokan lyhyenläntä pullukka kaljuuntunut ja falsetissa nenäänsä känisevä pienimunainen eteläpohjalais hamssi. Hamssiluvat sait armosta v 2003 jälkeen ja käyt yöllä salaa taajuudella 27555 kHz. Desibelilaskut ja antennin mitoitus ovat täyttä hepreaa ja windomi ostetaankin valmiina liikkeestä ja sitä syötetään Aircellillä tai jollain kalliilla foamilla. Koska 3699 ja paikallisen radioamatöörikerhon tekniikan puolijumalat tiesi että UHF liitin ei toimi 3699 taajuudella käytät kullitettuja N liittimiä. N liittimen kautta sitten kailotat taajuudella 3699 juttujasi kun olit nuorempana tuulastamassa Kyrkkärillä ja nousi myrsky ja aallot olivat ainakin 30 metrisiä. Tai sitten vertailet puolukkasatoa tai lumipeitteen paksuutta Hipin ja Mäyryn välillä ja kuinka Vaasan ripiitteri aukeaa simpsiöltä autosta kun 3699 llä vislaa.


  • olipa kova läpileikkaus eräästä mielikuvituksen tuottamasta hamista etelä-pohjanmaalta. ainoa oikea asia oli että käyn joskus yöllä autolla simpsion mäellä huutelemassa pitkällä jos on keliä kun siellä ei voi kärähtää jos harrastaa piratismia. mukana on autossa presitentin jagcson hopeenaama joka lähettää sössöllä 35 w/pep.


  • oohoopohjanmaa kirjoitti:

   Voin kuvitella että olet joku 50 +/- perusluokan lyhyenläntä pullukka kaljuuntunut ja falsetissa nenäänsä känisevä pienimunainen eteläpohjalais hamssi. Hamssiluvat sait armosta v 2003 jälkeen ja käyt yöllä salaa taajuudella 27555 kHz. Desibelilaskut ja antennin mitoitus ovat täyttä hepreaa ja windomi ostetaankin valmiina liikkeestä ja sitä syötetään Aircellillä tai jollain kalliilla foamilla. Koska 3699 ja paikallisen radioamatöörikerhon tekniikan puolijumalat tiesi että UHF liitin ei toimi 3699 taajuudella käytät kullitettuja N liittimiä. N liittimen kautta sitten kailotat taajuudella 3699 juttujasi kun olit nuorempana tuulastamassa Kyrkkärillä ja nousi myrsky ja aallot olivat ainakin 30 metrisiä. Tai sitten vertailet puolukkasatoa tai lumipeitteen paksuutta Hipin ja Mäyryn välillä ja kuinka Vaasan ripiitteri aukeaa simpsiöltä autosta kun 3699 llä vislaa.

   oohoopohjanmaa:lta hyvin osunut luonnehdinta!
   Ainoa virhe vain, että kyseinen taajuus on 3737 .


 • Tätä viestiketjua voisi sanoa jo joidenkin hamssien vessanpöntöksi, kuseksivat seisaaltaan pitkin pöntön laitoja ja jättävät pöntön vetämättä kun vielä pönttöön tryffelit vääntävät.

 • Kuuntelen täs justiin 3,699, ja lujaa tulevat. Harmina vain että taas joku kusipää yrittää olla häiriöksi soittamalla musiikkia sekaan. Mistä ihmeestä näitä kusipäitä sikiää?

 • Kyllä se on Sral kussut paskonut pitkin lattioita kun lobbasi cw vaatimuksen pois. Ei yhtään miettinyt seurauksia eli millainen näennäishamien mutavyöry tulee niskaan. Pitäähän se ensinnäkin nyt ymmärtää vähäjärkisemmänkin näennäishamssin ettei voi olla tasavertainen vanhan liiton kanssa jos kerran ei osaa eikä halua opetella cw:tä. Lisäksi sitten on tenttiä helpotettu liikaa kun noita päälle soittelijoita on aina. Musiikin soittelijat eivät ole sopivia hamiksi, ei sen puoleen päälle sähköttelijätkään. Miten noille älykääpiöille on voitu pahvit antaa? Hyvä kysymys jota voi miettiä mikä on Srallin ja Ficran rooli ja miksi ei pahvit voi lähteä helpommin pois.

 • Kyllä nykyinen käytäntö on ihan oikein että parilla tentillä saa hamipahvit, tulee uusia amatöörejä jotka toivottavasti liittyvät kerhoihin ja SRAL:iin. Nykyisellään pahvien poisottamisesta en ole kuullut mutta SRAL:ssa ollaan huolestuneita bandikurin höltymisestä mutta Ficoran valvonnasta en ole oikein saanut selvää kuvaa. Esim. asematunnuksen sanominen on säännöissä määritetty niin että se on sanottava yhteyden alussa ja vähintään kerran 10 minuutissa. Tätäkin vaatimusta rikotaan melko paljon mutta en ole kuullut Ficoran tästä ärähtäneen?

 • Olisi aivan sama kuin nykypäivänä vaadittaisiin digimode-osaaminen tutkinnossa vaikka ei haluaisi digimodeilla workkiakaan.

  Ennen kun ei olut muuta mahdollisuutta kuin sähkötysyhteydet nii sen ymmärtää miksi ennen on vaadittu sähkötyksen osaaminen.

  Tosin nykyäänkin amatöörikursseilla saisivat opettaa paremmin kuinka bandeilla työskennellään ettei yhteydenpito ole kuin pmr-puhelimiin huutelua kun lapset on automarketissa kateissa-tyyliin. Juuri yhtenäinen radiokieli ja -käytäntö antaa arvostusta harrastukselle ja kuulostaa sivullisesta aivan joltain muulta kuin pmr-tai lälläriin huutelu. Tästä syystä melkein pitäisi vaatia kravattipakko ennen kuin saa mikrofoniin tarttua :)

 • Vai oikein kraka kaulaan kun kotoa workkii. Onpa harras tunnelma sinulla Cepeteus. Ei enää vuosikausiin ole menty kerholle pikkutakki päällä tai kraka kaulas, ne ajat ovat ohi. Tarvitsee vain saada bandikäytös siistimmäksi ja määräysten mukaiseksi.

 • Eikö tuo kraka lie ollut vitsi cepeteukselta, onhan tuossa hymiö lopussa.

 • Itse suoritin aikanaan (70-luvulla) teknisen luokan pätevyysvaatimuksen juuri siksi, ettei tarvi näpräillä cw-juttujen kanssa. Lupa on elinikäinen ja maksan vuosittain pienen taajuusmaksun lupavirastolle. Liittoon (SRAL) en ole vuosiin kuulunut. Alko jäsenmaksut hipoa sellaisia rajoja, että ei. Eli OH 3 jne.

 • Jäsenmaksu on nyt pieni verrattuna muiden harrastusten kuluihin, muutenhan radioharrastus halpaa hupia verrattuna moneen muuhun harrastukseen.

  Monella menee rahaa paljon enemmän kaikkeen muuhun tarpeettomaan ja sitten inisevät muutamasta kymmenestä eurosta vuodessa. Mielestäni edes 100 euroa ei olisi iso jäsenmaksu, eihän se tee edes kymmentä euroa kuukaudessa, moni vetää jo röökiä päivässä saman summan verran tai ajelee hupi-ajoa autolla.

 • Samaa mieltä täällä. liiton maksu 64 e ja kerhon jäsenmaksu 30 e/vuosi on kohtuullinen tuki meidän edunajajille.

  • joojoo mutta kenen etua kuka ajaa ? sral ei ainaskaan aja tavallisen hamssin etua


  • SRAL ei ala kitkemään sähkötystaidottomia lälläriluppakorva-amatöörejä sillä sen jälkeen liitossa olisi n.600 jäsentä.


 • CW on ensimmäinen digitaalinen mode, manuaalisesti muodostettuna, siksi historiallisena muistona jokaisen tulisi sitä osata, itsekin olen pikkuhiljaa alkanut opetella. Nykyään on tosin uudempia modeja, joilla voi välittää teksstiviestejä, silllä sitähän CW periaatteessa on. Tietokone ja rigi kaapelilla yhteen ja sopivat ohjelmat, esim. Ham Radio Deluxe, niin alkaa uudemman muotoinen digimode toimia. RTTY - se on myös toinen vanha digimode, mutta nopeus on jo moninkertainen CW:hen verrattuna.

  • Moniko nykyään osaa enää latinaa?


 • Cw ei kaipaa mitään muuta kuin yksinkertaisen lähettimen ja vastaanottimen sekä jonkinlaisen avaimen ja virtalähteeksi käy pieni akku ja antenniksi pätkä lanka. Digimodet kaipaa paljon enemmän laitteita ja virtaa.

  • Mistä noin viisaita voi oppia? Kerron kaikille.


 • R-kioskilta saa 15 euron hintaan "näennäishamssin radio-oppi"-kirjasen, siinä kerrotaan faktaa kuten se että ocf-dipoli on parempi antenni kuin windom.

 • Eikös tuo windom ole juuri suunta-antenni, kaverillani on sellainen mastossa ja kertoi että se kyllä päihittää kaikki lanka-antennit.

 • Digimode on parempi kuin puhe SSB koska antennin vahvistus on digitaalisilla pulsseilla kovempi. Puheessa on SSB:n pulsseja myös alle huippuarvon mutta digissä on kaikki joko nollia tai huippuarvoja. Niinpä joku 8 dB suunturi on digimodella 16 dB. Myös linukka on tehokkaampi digimodella koska se saa luukuttaa aina täysillä jokaisella pulssilla toisin kuin SSB puheella jonkun vaimean hönkäyksen kohdalla. CW:llä ei linukasta ole hyötyä koska siinä on pitkiä viivoja. Jos olisikin pelkkä pistettä olisi teho kolminkertaista koska viiva on kolme pistettä. Viivojen aikana siis menee tehoa hukkaan kolmin kertainen määrää lämmöksi. Jos antaa pelkkiä piste merkkejä voi 100 W lähettimen antama teho nousta 900 W ja jos antenni on 42 m ristikkomaston huipussa ja syötetään airsellillä, nousee teho vielä toiset 1 dB metriä kohti. Siis 42 dB tehoa lisää kun ajaa digiä kunnolliseen ristikkomastossa olevaan jagiin.

 • Missä tuota airshelliä myydään? Täälä ei ole Shell huoltamoita enää, ei ole kuin Neste ja Tepoil.

  Onko ny niin että mitä pitempi airshelli niin antennin keinit on sitä enemmän?

  Minä laitoin oman kaapelin kupariputken sisään ettei enerkia hukkaa tule, jos enerkia pääsee tihkumaan kaapelin kuoren läpi niin sitten se menee kupariputken sisällä antenniin saakka ja välissä mulla on putkiliikkeestä ostettu takaiskuventtiili niin ei tule takaisin radioon säteily.

  Kysyin putkiliikkeestä samalla onko teillä täälä putkia niin ne sanoi että aivan varmasti löytyy ja Vorssassa on kuulemma lisää.

  • Nyt on Radiohullujen torilla myynnissä airsellin kulmaliittimiä, tyyppi 7 eli kestää 7 kW jatkuvaa tehua. Anteeniin tulee gainia aika pirusti pelkillä kulmaliittimillä vaikka käyttäisit lapamatua johtona. Airsellin tyypin 7 kulmaliittimet on resonanssissa Pohjanmaan kanavalla 3737 kHz LSB eli 100 W teho nousee liittimessä 3 dB eli 2:lla kulmaliittimellä 6 dB. Samalla harmooniset tippuu ja deviaatiokin kasvaa. Kun on kulmaliitin niin se on kuin kääntäisi deviaatioruuvia 45 astetta aukiapäin. Qso kulkee Lapualta Kurikkahan 59 vaikkei ole johtokaan töötis kiinni.


 • Mutta eikös vaan tuollainen kulmaliitin hidasta signaalin kulkua, suora liitin ei hidasta.

  Minä käytän antennikaapelina khta aircell7 rinnakkai, jo toiseen tulee 100 watilla ruuhkaa niin voi signaalin lopppää ottaa kulkeakseen toisen kaapelin a mennä ohi sitä kautta, nimitänkin sitä ohituskaapeliksi, toimii muuten tosi hyvin ja vaimennus on tuplasti pienempi.

  • Tuplasti pienempi vaimennus on silloin 200w. Jos teho on sen verran pienempi kuin 100w niin se tarkoittaa että se nostaa swr:t tuplaksi., silloin antenni ulostuloteho on nelinkertainen eli 4 desipeliä. Eli toisin sanoen kulmaliittimen tehokerroin.


 • Jokos radioamatööri luvan voi suorittaa netissä? :D. Eli turhat kurssit pois ku tutkinto kuiteski on vain raksi ruutuun kyssäreitä, niin aivan hyvin vois suorittaa netissä maksuineen. Näis saatas radioamatööri hommaa elpymään oikein kunnolla

 • Ei tarvita enää lisää näennäisamatöörejä, niitä on jo nyt liikaa. Bandille tullaan eikä osata edes vielä ITU-aakkosia eikä sitä kuinka bandilla ollaan, bandiltä lähdetään mitään sanomatta kun nykyään näiden näennäisamatöörien ei tarvitse enä sanoa lopussa omaa kooliaan ja siitä nimenomaan näennäis-/la-amatöörin tunnistaa.

  • Tuo taannoinen määräysmuutos, missä ei enää vaadita koolia yhteyttä lopetettaessa on huono. On itsestään selvää että oma kooli ilmoitetaan yhteyttä aloitettaessa, sen aikana ja tietenkin lopetettaessa. Näin voi jokin kolmas asema kutsua jompaa kumpaa. ITU-aakkosten osaamattomuus tosiaan näkyy kun tämä "Western Union" porukka työskentelee.


 • Täällä amatöörit pöyhistelee meille ei amatööreille, mehän ollaan ammattilaisia me cb harrastajat.

 • CW-taidoton radioamatööri on CW-taidoton radioamatööri.

 • "ammattilainen"?

  Ei voi muuta kuin nauraa!

 • Tosiasiahan on se, että radioamatööritutkinto antaa, tai ainakin sen pitäisi antaaa, todella kova pohja ja osaaminen. Käytäntö on toinen, koska vaatimuksia on helpotettu ja ei-soveltuvaa porukkaa pääsee joukkoon. Siinä mielessä kyllä pistäää koko porukka ehdottomasti laittaa uusintatenttiin.

  • RA-lupa ei ole ikuinen vaan on myönnetty toistaiseksi eli se voidaan Ficoran toimesta tarvittaessa peruttaa.


  • OnLupaToistaiseksi kirjoitti:

   RA-lupa ei ole ikuinen vaan on myönnetty toistaiseksi eli se voidaan Ficoran toimesta tarvittaessa peruttaa.

   Pätevyyslupa taisi olla ikuinen


 • Vittu mitä paskanjauhamista täällä riittää vetäkää kulli kaulan ympäri ja hypätkää mereen vitun nörttirunkkarit

 • Todellakin turhaa jauhamista samoista asioista!

  Turha edes tuollaista aloitusviestiä kirjoittaa, lukekaa radiolakia niin sieltä selviää.

  Eikö tuo lie yks hailee osaako sähköttää vai ei, pää-asia olisi ettei kirjoittelisi kaikkea sontaa ja mustamaalaa harrastusta.

  • Aloittajahan ei edes viitannut mihinkään pykäliin, vaan esitti vain oman mielipiteensä. Jos et ymmärrä, niin lue uudestaan se aloitus.
   Näyttää siltä, että olet itse niitä ääliöitä, jotka ei osaa sähköttää ja pidät kuitenkin itseäsi oikeana amatöörinä. Taustasi on lälläri ja kaikki sen mukana tuomat uskomukset?
   (Ufouskis myös, jopa "tutkija"?)
   Huutosi: "Reikani, reikani!", alkaa olla jo tuttu.
   Menehän jo siitä taas huutelemaan sinne 11 metrillesi ja pitkille vitosillesi.
   Ei kukaan kaipaa kommenttejasi.


 • Otsikon kysymykseen: Ei tietenkään ole. Ajatushan on jo lähtökohtaisesti mieletön.

 • Minä opin jo hyvin pienenä WC-hommat.

  • Osaakkos molemmilla käsillä. Minä osaan myös molemmilla jaloilla. Samat kirjainyhdistelmät, Teeppä peräs.


 • Tarkottaako CW Continuous Whisky?

 • Ei tarkoita, se tarkoittaa "jatkuvaa aaltoa".

 • Titarit on amatöörien eliittijoukkoa, heitä voi kutsua RADISTEIKSI, loput on lennätinvirkamiehiä tai la-puhelinmiehiä.

 • Eikös se ole hyvä että on muitakin kuin cw-nikkareita radioharrastajina, taitaisi olla kuollut ala pelkästään radisteilla?

 • Olen ollut CW taidoton syntymästäni lähtien. Mutta en ole ollut radioamatööri syntymästäni lähtien. Ymmärrätkö kysymyksesi järjettömyyden? Eli CW taidottomuus ei tee radioamatööriksi.

  • Niin, varmaankin pitäisi kysyä Onko cw taidoton radioamatööri oikeasti radioamatööri vai mikä hän on? Luultavasti kansanbandin harrastaja.


 • Nimenomaan cw taidottomuus ei tee radioamatööriä mutta cw taito tekee radioamatöörin, cw taidoton on puhelinmies, laa-puhelinmies, kuka tahansa suomenkielen taitoinen osaa puhua suomea mikrofoniin ja osaa vastaanottaa suomenkieltä vastaanottimesta mutta vain radioamatööri tai titari osaa cw:n eli sähköttämisen.

 • Kyllä la-puhelinmieskin voi olla radioamatööri jos suorittaa hyväksyttävästi kaksi tenttiä niin saa pätevyystodistuksen ja asemaluvan niin on judirisesti valmis radioamatoori Ficoran määritelmän mukaan. Tästä ei pääse cw-osaajat yli eikä ympäri.

 • Ei ei ei ja ei, laa-puhelinmies on luvan saatuaan lennätinvirkamies eikä se muuksi muutu.

  • Entä jos ei ole koskaan LA-puhelimeen koskenut ja suorittaa RA_tutkinnon, onko silloin radioamatööri?


 • Turha kysymys!

 • Kajaanissa poliisi antaa Ficoran etsiville virka apua. Joku cw-taidoton näennäisamatööri on ostanut netistä lentolipun ja luulee pääsevänsä lentokoneeseen. Poliisien mukana on lääkärisetä joka testaa cw-taidon ja kun sitä ei ole kirjoittaa lennätinvirkailijalle lähetteen Niuvanniemeen.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092722380409_uu.shtml

 • Oliko yrittänyt saada poronsakin koneeseen?

 • No onko se taidoton lälläriluppakorva amatööri ilman cw:tä,kysymys on ihan ajankohtainen lähtökohtaisesti ihan mieletön!

 • Ei voi puhua samana vuonnakaan.

 • "lälläriluppakorva"? Onko tuo virkanimitys sama kuin lennätinvirkamies? Vai onko lennätinvirkamies jo astetta kokeneempi kuin lälläriluppakorva eli osaa kytkeä jo itse uhf-liittimen kiinni.

  • Lälläriluppakorva on amatööri joka on melko noviisi,aloittanut harrastuksen laradiopuhelimillä ja laittanut rastit kokeessa hyväksyttävästi paikalle, ei kusoile erityisen paljon mutta kuuntelee sitäkin enemmän ,siitä nimitys luppakorva.


 • Näennäispuhenainen?

 • Kaikkien aikojen turhin radiovääntö tämä. Miksi ei ole topikkia siitä onko pimeässä kopissa valoisaa? Jos ei jonkin vaadittavan taidon puuttumisen takia ole radioamatööri niin silloin ei kertakaikkiaan ole radioamatööri.

 • Voi lapset, lapset.
  Säännöt on sääntöjä ja niiden kanssa pitää vain osata oppia elämään täällä Suomessa.
  Ammattilaisen tunnistaa muun muassa siitä, ettei vaivaudu riitelemään harrastelijoiden kanssa. Puheet on puheita ja teot puhuu puolestaan...

  Ja oma mielipiteeni - Viestintäviraston mukaan jokainen luvan omaava on radioamatööri. Ja piste. Mutta. Kysykääpä tukkiautomiehiltä, onko heidän mielestään jokainen B-kortillinen ajoneuvonkuljettamisen ammattilainen, vaikka tiestöllämme saavatkin luvan kanssa ajella miten huvittaa. Eli itse en kehtaisi uhota itseäni osaavampien silmissä, vaikka nimellinen pätevyys olisikin samaa luokkaa.

  CW 120/140

  • Onko OH3XXX jotain amatööripornoa kun on tuo xxx?? Tukkirekka-aiheisia filmejäkö teet vai peräti homopornoa?? Halpisjuoni, häkäpönttöautolla ajetaan pitäen lällärikusoja rnet toistimella ja laitetaan parrua pesään.


  • oh-runkku kirjoitti:

   Onko OH3XXX jotain amatööripornoa kun on tuo xxx?? Tukkirekka-aiheisia filmejäkö teet vai peräti homopornoa?? Halpisjuoni, häkäpönttöautolla ajetaan pitäen lällärikusoja rnet toistimella ja laitetaan parrua pesään.

   3699-laatua tuokin kommentti. Pysykää siellä ysiysillänne muutkin kaltaisesi ja antakaa oikeiden radiomatöörien pidellä QSO:ja muilla taajuuksilla. =) Ettehän te muista edes aakkosnimiä tai mainitse koolianne kuten tulisi. =)


 • Nostetaanpa tärkeä aihe ylös sillä radioamatööri yhteisö ei kaipaa cw taidottomia joukkoonsa!

  • Aiheen on oltava ylimpänä. Koska tärkeä.


  • Kannattaisi varmaan SRAL:n kirjoittaa eikä tänne. Vaikka täällä vaatisit CW osaamisen palauttamista se ei auta mitään. Ahkera lobbaaminen SRAL:n suuntaan sen sijaa saattaa tuottaa tulosta.


 • Palsta täynnä mielipiteitä, vaihtoehtoisia faktoja ja disinformaatiota. Totuus on että CW taidoton kuvittelee olevansa radioamatööri koska v -03 voimassa ollut nykyjärjestelmä totuuden jälkeisen ajan pahveineen tähän fake-hamssiuteen kannustaa. Kaksi täysin eri asiaa: 1) Olla radioamatööri ja 2) kuvitella olevansa radioamatööri. Molemmat ryhmät samoilla bandeilla, kukin tavallaan. Kysymys täysin eri asiasta. CW taidotonta vaihtoehtoisine faktoineen ei voida pitää tasavertaisena keskustelukumppanina.

 • Joopa joo ja hohhoi!

 • pohjalla ollaan

 • Se on tiedetty jo sinun osalta tiedetty pidempään.

 • On taitava kyllä

 • Sähkötystaito on tärkein taito kriisitilanteessa mikään muu ei mene läpi

 • Kyllä se menee muukin läpi, oikein pahassa kriisitilanteessa voi mennä vihulaisen luoti keuhkosta läpi.

 • Tärkeä aihe pitää olla ylempänä!

 • Kysymys pitäisi esittää muodossa: Onko cw taidoton todellisuudessa radioamatööri?

  Psykoosilla tarkoitetaan mielisairautta, jossa todellisuudentaju on huomattavan vääristynyt ja potilaalla on vaikeuksia tunnistaa mikä on totta ja todellista ja mikä ei.

  https://www.is.fi/terveys/art-2000005504692.html

 • Joku majuri esitelmöi Radiohamin sinänsä hyvällä APRS-ohjelmistoradio-videolla että digirimpuilussa ihan ensimmäisenä menetetään yhteensopivuus. Ei sovi kuulopuhelimet toisiinsa eikä kaikkiin sotiin voi osallistua kun ei ole vehkeitä.

  Cw-taito osaamiskysymys eli henkilökohtainen taito tulee vaatimus sisällyttää tutkintoon. Jopa Intiassa ja Venäjällä vaaditaan jonkinlainen sähkötystaito mutta ei täällä radioamatööritoiminnan kehitysmaassa.

 • Tuskin ne pumppumiehet kriisiä ratkaisevat. Se on muinaisjäänne viime sodista. Ja amatööritoiminta on harrastus, joku tykkää cw stä toinen ei.

  • Ei kyse varmaan olekaan siitä kuka kriisin ratkaisee!! Aika älytön ajatus ylipäätään ja myös tuo että sähkötys on muinaisjäännös viime sodista? Kukahan tuonkin älynväläyksen ilmoille heitti, sähkötys on ollut jo paljon ennen viime sotia ja sotien jälkeenkin vielä.
   Taitaa tuo sähkötys olla nykyään sellainen että hyvin hyvin harva sen edes kunnolla osaa, ei ainakaan meistä nuoremmista monikaan, ne jotka osaa on jo reilusti ehtoopuolella! Koko radioamatööri harrastus taitaa olla hiipuva laji, Facebook ym mediat on se joka harrastajat vetää puoleensa.


 • Siis selvästi jäänne muinaisuudesta. Sitä voi harrastaa tai olla harrastamatta, mutta joilla on tunnus, he ovat radioamatööreja. Kuuntelija- amatöörit ovat sen lisäksi.

 • Keskustelunne on täysin luokatonta. Tuo mieleen 70-luvun Vipusten palstat.

 • Hei kaikki....
  Mulla on pahvit, pelkkiä digi qsoja ajanu hf llä. Fonella kaks qsoo toisitimella, kun eipä lätinä ittee kiinnosta...olenko amatööri? Mielestäni kyllä. Tiedän että kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta se ei ole mun ongelma. Digi ruutuja tuijoteltua aikani aloin reenaamaan cw:tä, josko sitäkin joskus...
  Mutta tämähän on se hienous tässä harrastuksessa, siinä on kaikille jotain omam maun mukaan

 • Onko Suomessa edes sellaisia henkilöitä jotka osaisivat sähkötyksellä viestejä välittää tai ottaa niitä vastaan, epäilen ettei ole ja jos muutama on niin he ovat liki 80 vuotiaita. Eihän enää tietääkseni sähkötystä missään opeteta!?

  • Ei se cw niin vaikeeta ole. 4 viikkoa meni noim tuntipäivässä reeniä kochin opeilla. Siihe viikko päälle niin onnistu lähetyskin... vauhtia 35wpm vastaanottoon, joku 25wpm automaattiavaimmella toiseensuuntaan


 • Silloin kun kaikki radioamatöörit vielä osasivat sähköttää, tämä sama keskustelu käytiin muodossa "onko sellainen oikea radioamatööri, joka ei ole rakentanut radioitaan itse".

  Oli aikakausi mikä tahansa, osa harrastajista näyttää tuntevan tarvetta luokitella porukkaa, mielummin vielä sellaisin mittarein, joilla itse tulee kuulumaan siihen 'parempaan' harrastajakaartiin? :-)

  Saa perustella, miksi juuri cw-taito tekee radioamatöörin.
  .

 • Kuluttelin monta tuntia cw:n opetteluun. Nyt osaan mutta kukaan muu ei osaa sitä joten meni hukkaan sekin aika ja radiovehkeet mukana.

Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.