Asunnon osakkeiden kauppakirjan ehto

RayCosmic

Hei.
Olen myymässä asunto-osakkeeni. Rivitaloyhtiön taseessa ja muutenkin on kaikenlaista suhmurointia, jopa erittäin hämärää rakentamisaikaan liittyvää toimintaa yhtiön hallituksen puolelta. En puutu tässä yksityikohtiin sen kummemmin.
Ostaja on ymmärrettävistä syistä liittänyt kauppakirjaan seuraavanlaisen lausekkeen: "Myyjällä ei ole mitään vaateita As Oy ... taloyhtiötä kohtaan kaupanteon jälkeen."
Kaupanteon yhteydessä on tarkoitus vaihtaa myös taloyhtiöön uusi hallitus.

Mikä olisi siis korvausvelvollinen taho siinä tapauksessa, että jälkiteen riitautan tiettyjä asioita tai teen niistä rikosilmoituksen? Menetänkö oikeuteni vaatia hyvitystä enää kaupanteon jälkeen edellisen hallituksen väärinkäytöksistä, jos hyväksyn kauppakirjaan kirjatun lausekkeen?

6

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eivoi

      Kun asunto-osakkeet myydään, niin sen jälkeen myyjällä ei ole mitään sanottavaa tämän yhtiön asioihin. Kauppakirjaan ei voi laittaa mitään ehtoja-se on määrämuotoinen ja asunto-osakekauppaa koskee asuntoyhtiölaki. Omakotikaupassa voit laittaa omia juttujasi, mutta osakekaupassa ei. Asiat on selvitettävä ennen kauppaa.

    • Aloittelija1

      Lisäkysymys vielä. Kiitos ensinnäkin vastauksesta. Vaikka osaankin lukea, niin kysyn kuitenkin: Tuo ehtoko ("Myyjällä ei ole mitään vaateita As Oy ... taloyhtiötä kohtaan kaupanteon jälkeen." ) on siis mitätön ja pitäisi ehkä varmuuden vuoksi poistaa kauppakirjasta??

      Kaupantekotilaisuudessa lienee kyllä lakimies mukana, mutta jotenkin vaan on sellainen tunne, että soppari menee sellaisenaan läpi kuin se on jo etukäteen tarkastettavaksi annettu..

      • Oikeutettu_ehto

        Kauppakirjaan voi osakekaupassa laittaa melkein millaisia ehtoja hyvänsä, jos molemmat osapuolet ovat valmiit hyväksymään ne. Kauppa ei ole määrämuotoinen eikä kauppakirja aina edes ole täysin välttämätön. Tässä tapauksessa tietysti on, kun siihen halutaan yleisestä käytännöstä poikkeava ehto. Voisihan siinä tosin olla lisämäärityksenä, että ehto koskee vain juttuja, joiden peruste on syntynyt ennen kauppapäivää.

        Ostajalla on täysi syy varmistaa, ettet heti myytyäsi osakkeen ala vaatia korvauksia, joita hän joutuisi osakkaana maksamaan. Jos myyjä allekirjoittaa tuollaisen ehdon, se on aika vahvaa valuuttaa mahdollisessa oikeudenkäynnissä. Näin on siitä huolimatta, että sitoumus on annettu vain ostajalle eikä suoraan taloyhtiölle. Saattaa kauppa peruuntua, jos rupeat nyt muuttamaan kauppakirjaa.

        Mutta miksi oikeuteen pitäisi myynnin jälkeen mennäkään, jos et enää omista taloyhtiössä asuntoakaan? Hallitushan vastaa huonosta taloudenpidosta vain osakkeenomistajille. Jos siis todella aiot hakea korvauksia, tee se ennen myyntiä.


    • Aloittelija1

      Joo, kiirehän se on tässä mikä saa miettimään viime tingassa näitäkin asioita. Kaupat on määrä solmia kohta. Lähinnä kysymys on juridisesta korvausvastuusta, siitä onko aiemmin yhtiön hallituksen puolelta toimittu jonkun osakkeenomistajan (minun) vahingoksi taloudellisessa mielessä. Onko korvausvelvollinen silloin taloyhtiö vaiko tuottamuksen/tahallisuuden kautta yhtiön hallitus ja sen jäsenet henkilökohtaisesti?

      Nämä perusteet ovat syntyneet nimenomaan nyt väistyvän, yhtiön vanhan hallituksen aikana. Vahinko ilmenee siten, että osa rakennusaikaisista rahallisista panostuksistani on kirjattu väärin, ja nyt myydessäni huoneistoani rasittaa ylisuuri velkaosuus (rakennusrahastovelka). Tätä kautta huoneistostani saatava hinta jää merkittävästi pienemmäksi.

      Jos allekirjoitan, menetänkö oikeuteni hakea takautuvasti oikeutta?

      • Syödä_vai_säästää

        Se on hyvinkin mahdollista. Velkaosuus koskee osakeryhmää eikä sen omistajaa. Ostaja haluaa estää juuri sen, että tulisit myöhemmin vaatimaan korvausta taloyhtiöltä, jonka omistajana hän joutuisi ehkä maksamaan siitä osan. Et voi syödä kakkua ja säästää sitä.

        Ainakin minä ostajana vaatisin tuollaisessa tapauksessa lausekkeen ehdottomasti mukaan. On niitä myynnissä sellaisiakin osakkeita, joissa ei mukana seuraa mitään epäselvyyksiä. Jos juttu kaihertaa mieltäsi, käynnistä korvausprosessi nyt kun olet vielä omistaja ja jätä kaupat tekemättä.


    • onpa.teoretiaa

      Pane se juttu vireille ennen kaupantekoa. Eihän ostajalla ole mitään tekemistä toisten asioiden kanssa kun ei vielä omista mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4889
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1347
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1238
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe