Viiltävää analyysia

Toimittajatutkii

Hauskaa luettavaa judonkin osalta tuo http://www.iltalehti.fi/urheilu/2016072221945553_ur.shtml

"Suomen lajiliitot ovat yleisellä tasolla harrastepohjalta toimivia askartelukerhoja, joissa oikeamielisiä ratkaisuja tärkeämpää ovat voileipäkakut ja se, että parhaat kaveritkin istuvat hallituksessa"
- tästä oli kyse viime vuoden liittokokouksessa

"Valinta- ja kaikkia muita sotkuja syntyy liitoissa kuin sieniä sateella. Painonnostoliittoa ei voi osoittaa yksin sormella. Pienissä liitoissa avainhenkilöt tuntevat toisensa liian hyvin, jotta objektiivinen päätöksenteko onnistuisi"
- viittaus edelliseen

"Amatööriurheilun järjestötoiminta on monelle varsinkin iäkkäämmälle ihmiselle tapa pysyä kiinni rakkaassa lajissa. Liian monta kertaa järjestöpuuhastelusta tulee tärkeämpää kuin lajista itsestään. Vänkääminen, suhmurointi ja tuttujen selkääntaputtelu voittavat urheilun etujen ajamisen. Eikä päättäjä näe itse missään vaiheessa, miten pihalla hän on. Taloyhtiön kokouksissakin on aina se tyyppi, joka haastaa roskapönttöjen väristä tunnin riitaa. Lisää ongelmia syntyy, kun liiton tehtäviin nimetyt valmentajat toimivat samaan aikaan valittavien urheilijoiden takana."
- ei meillä judossa, eihän?

"Sisäänpäin lämpiävät liittojen johtoportaat eivät saisi sellaisenaan tehdä päätöksiä, jotka muokkaavat nuorten urheilijoiden elämää ja jopa Suomen olympiahistoriaa. Mitä pienempi laji, sitä suuremmissa määrin olympiavalinnoista pitäisi jäävätä kokonaisia hallituksia. Urheilupäättäjät, yrittäkää edes olla käyttäytymättä kuin kakat housussa hiekkakakkuja lapioivat pikkulapset. Näpertelynne on useimmiten turhanpäiväistä, mutta joskus silläkin on isoja vaikutuksia ihmisten elämään."
- voisko paremmin sanoa?

30

806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • populistijudoka

      Oikeastaan nyt haluaisin kuulla, ketkä tekisivät paremmin ja ennen kaikkea miten sinä johtaisit liittoa? Ai niin: Sehän menee niin että kaikki saavat tehdä miten parhaaksi haluavat ja mitään rajoituksia tai periaatteita ei ole. Ja tehdään niin että kaikki ovat tyytyväisiä ja kaikille annetaan kaikki. Ja valitaan parhaat mutta oikeastaan kuitenkin kaikki. Ja annetaan nuorille rahat mutta aikuisille täysi tuki. Asetu nyt hyvä mies viimein ehdolle ja tule pelastamaan suomen judo!

      • Sukupuoli

        Miten niin mies?


    • populijudoka

      siten niin mies koska naiset eivät viisaampina sorru puskista huuteluun eivätkä muutenkaan aiheuta sotkuja. Judon historiassa kaikki sotkut on ollut miesten aiheuttamia.

    • Dgjitgvbn

      Ja jos joku yleisön joukosta sanoo, ettei keisarilla ole vaatteita, joku näsäviisas siihen heti vastaa ettet osaa itsekään ommella ja kysyy, millaista kangasta ja lankaa muka itse käyttäisit.

      Voi epäkohdan nostaa esille ilman täyttä ja oikeaa ratkaisumallia korjaamiseksi ja voi kritisoida päätöksentekijöitä asettumatta ehdolle.

      Silti: positiivisia ajatuksia kaipaan, jopa tälläkin palstalla. KuInka pienen ja sisäänpäin kääntyneet liitin asiat voitaisiin hoitaa paremmin? Ainakin avoin tiedotus ja avoin keskustelu veisi jo pitkälle. Tuntuu siltä, että askelia siihen suuntaan on otettu - tiheyttä lisää siihen askellukseen vaan.

      • huajsoo

        Tosin tuossa ketjun aloituksessa ja uutisessa on aika huonosti liittymäpintaa juuri judoliittoon, vaikka judoliittoa tässä nyt halutaan kritisoidakin. En esimerkiksi oikein tunnista hallituksesta noita iäkkäitä voileipäkakkua syöviä lajissa kiinni pysyjiä. Tai sitä, että viime syksyn vaalikähinöissä olisi ollut erityisesti kyse kavereiden valinnoista. Valintakähinöitä syntyy joka lajissa, judo ei ole pahimmasta päästä jos tutkii vaikka urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisuja.


      • judopoulisti

        Jotta kritiikki olisi rakentavaa, pitäisi tulla omalla ratkaisulla esiin ja alistaa myös se kriittiselle tarkastelulle. Nyt tämän palstan puskistahuutelu keskittyy lähinnä kritiikkiin ilman omaa visiota tai korkeintaan sanotaan että tehkää uudistuksia tai tehkää paremmin. Tai valitkaa paremmin.


      • aergsddg

        Ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi muutamien urheilijoiden maan vaihtoon liittyvissä keskusteluissa on esitetty paljon vaihtoehtoisia ratkaisuja ja parempia toimintamalleja nykyisten tilalle.


      • hvshsbsn

        Ja siis ratkaisu oli? Kaikki treenaavat miten haluavat ja tulos ratkaisee? Ja miten se tulos mitataan? Juurihan itkettiin kun pidettiin pientä tulosrajaa EM-kisoihin kadeteilla. Että edes yksi otteluvoitto jossain.
        .Ja miten käy Suomalaisen judon jos kaikki treenaavat erikseen? Tämäkö on se paljon parempi Herttoniemen vaihtoehto? Treenataan Tallinnassa olemattomien harhoitusvastustajien kanssa.


      • eedgdf

        "Ja siis ratkaisu oli? Kaikki treenaavat miten haluavat ja tulos ratkaisee? "

        Kyllä, tulos ratkaisee.

        "Ja miten se tulos mitataan? Juurihan itkettiin kun pidettiin pientä tulosrajaa EM-kisoihin kadeteilla. Että edes yksi otteluvoitto jossain."

        Kun otit Kadettien EM-kisat esimerkiksi, niin sinne tuloksia katsottiin EJU-cup kisoista, joihin kaikki eivät edes saaneet osallistua. Tulosrajaa ei tarvita vaan ennalta sovittujen, kaikille avoimien kisojen perusteella syntyvä paremmuusjärjestys, jonka perusteella valitaan niin monta halukasta kuin liitolla on oikeus ilmoittaa. Liiton tehtävä ei ole estää vaan edistää judoa.

        "Ja miten käy Suomalaisen judon jos kaikki treenaavat erikseen? Tämäkö on se paljon parempi Herttoniemen vaihtoehto? Treenataan Tallinnassa olemattomien harhoitusvastustajien kanssa."

        En tiedä, ehkä paremmin, ehkä huonommin. Et tiedä sinäkään. Kenelläkään ei silti ole oikeutta polkea mielivaltaisesti yksilön vapauksia ja mahdollisuuksia oletetun yhteisen edun nimissä. Sitä tehtiin Neuvostoliitossa ja se systeemi kaatui. Suomalaista judoa tärkeämpi on suomalainen judoka. Liitto on olemassa urheilijaa varten, ei päinvastoin. On valmentajan ja judokan asia miten tuloksia tulee. Onnistuneilla systeemeillä on tapana houkutella parhaat, kasvaa ja luoda menestystä ympärilleen. Liiton tehtävä on luoda tällainen systeemi, joka on urheilijalle mahdollisuus, ei pakko.

        Suurin osa arvostaa ja käyttää maajoukkuevalmennuksen palveluja parasta aikaa, joten niissä täytyy olla paljon hyvää jo nyt. Jos joku ei käytä se on hänen oma valintansa, mutta se ei saa olla kriteeri EJU- tai arvokisoihin osallistumiselle.

        Kilpajudo ei ole suomalaiselle se järkevin ja tuottoisin elämänura. Ihmisillä on urheilemista houkuttelevampia vaihtoehtoja. Liitto ei voi johtaa judoa, vapaaehtoisuuteen perustuvaa harrastusta, pakottamalla ja määräämällä vaan sen pitää tapahtua mahdollisuuksia luomalla ja kannustamalla.

        Urheilija, joka ei voi tienata rahaa lajissaan, ei tarvitse johtamista ja valtaa käyttäviä pomoja vaan apua, palvelua ja tukijoukkoja.


      • gghkoiuvb

        Hyvä eedgdf,
        Tämä oli paras kirjoitus tällä palstalla aikoihin. Asiallinen, osuva.
        Kiitos.


      • Hämmästynytseuramies

        Väärin, yleistä höpötystä ilman todellista vaihtoehtoa.
        Esim. Tuo kadettien ranking, mitkä kisat, mikä pisteytys, kuka toimii joukkueiden valmentaja kun liittokoutsit niin paskoja, jne jne.
        Mites se tehtäisiin oikeasti paremmin kuin nyt?


      • bjsjsbb

        Ja väärin. Jos Suomi ainoana maana käytännössä avaisi EJU-cupit ihan kaikille halukkaille (ja maksukykyisille) olisi helvetti irti. Sen verran arvostelukyvyttömiä vanhempia löytyy varmasti ihan joka maasta, myös Suomesta. EJU-cup kisoihin ilmoittautuminen menee judoliittojen kautta kaikkialla ja ihan syystä. Aikuisissa ja a-junnuissa tuo asia ei muuten Suomessa ole ollut mikään ongelma koskaan. Käytännössä vain kadeteissa. Miksiköhän...? Vai vastasinkohan jo edellä?


      • cuppi_nurin
        bjsjsbb kirjoitti:

        Ja väärin. Jos Suomi ainoana maana käytännössä avaisi EJU-cupit ihan kaikille halukkaille (ja maksukykyisille) olisi helvetti irti. Sen verran arvostelukyvyttömiä vanhempia löytyy varmasti ihan joka maasta, myös Suomesta. EJU-cup kisoihin ilmoittautuminen menee judoliittojen kautta kaikkialla ja ihan syystä. Aikuisissa ja a-junnuissa tuo asia ei muuten Suomessa ole ollut mikään ongelma koskaan. Käytännössä vain kadeteissa. Miksiköhän...? Vai vastasinkohan jo edellä?

        Kovasti ihmettelen tätä kadettien EJU-cuppeihin osallistumisesta riittävää kouhottamista. Judoliitto ei varmasti jätä noista kisoista ulkopuolelle ketään sellaista nuorta, jonka taso niihin riittää. Jos ei EJU-cup joukkueeseen mahdu, niin Euroopasta löytyy vielä jokunen kova avoin kilpailu, esim. Varsova Open tai Bremen Masters. Osallistukaa niihin, pärjätkää, ja ihan varmasti tarjotaan paikkaa Judoliiton joukkueessa vaikka mihin cuppiin.


    • 12121212

      Tämäkin palsta on hyvä ajatustenvaihtofoorumi ja edistää varmasti lajia, vaikka kaikki sitä eivät myönnäkään. Ideoita vaan lisää ilmoille.

    • Jluthyrg

      Ei se kadeteissa ole ongelma vaan u21 ja aikuisissa. Siellä on noussut seinä pystyyn jos et ole suostunut muiden määräämään treenirytmiin ja ohjelmaan.

      • harjaaanjohtaja

        Kenellä muulla kuin tällä yhdellä porukalla? Ja jos nyt haluat palata tähän keskusteluun niin vaatimus ei koskaan ole ollut yhteisessä treenirytmissä tai samassa ohjelmassa, vaan siinä että edes joskus osallistuisi treeneihin ja leireille muiden kanssa. Ei, vaikka niin koko ajan haluatkin uskotella. Ei muillakaan ole sen kummempia vaatimuksia ollut käytännössä.


    • Kovenetaimurene

      Jos esim. kaikki sarjat olisi laitetettu u18 em-kisoissa täyteen , niin ruumiita olisi tullut ja murtuneita mieliä. Parempi on motivaation kannalta joutua odottamaan vähän kuin päätyä teuraaksi. Pärjätäkseen kovassa paikassa pitää olla tulinen tahto - siis itsellä, ei vanhemmilla tai koutsilla.

    • aergf

      Kysymys on periaatteista ja niiden ongelmille monet eilisessä elävät "urheilumiehet" ovat täysin sokeita.

      Jos harrastan urheilulajia Suomessa, kenen omaisuutta harrastukseni on? Minun? Lajiliiton? Vai kenties suomalaisten penkkiurheilijoiden?

      Jos seison palkintopallin keskellä, kuka voitti? Minä? Lajiliitto? Suomi?

      Kenelle kuuluu mahdollisimman suuri valta harrastuksestani, jonka rahoitan itse? (puhun valitettavasti harrastuksesta, ammattilaisia meillä on ollut viime vuosina vain yksi)

      Onko monopoliasemassa oleva liitto tuki- ja palveluorganisaatio, joka auttaa urheilijaa?

      Vai onko se hallinto-organisaatio, joka käyttää valtaansa siksi koska se voi?

      Nämä periaatteet ovat useimmissa olympialajeissa räikeästi poskellaan ja osittain siksi urheilussa on meneillään vallankumous. Seurauksena monet modernit markkinatalouden ja vapaan kilpailun ehdoilla toimivat lajit vievät harrastajat ja pärjäävät paremmin – olympiastatuksen puuttumisesta huolimatta.

    • Asianytimessä

      Hyvää pohdintaa.

    • qwertyuiop00

      Meillä judossa olympiavalinnat aika helppoja, kun kaikki valitaan, jotka ovat karsinnasta selviytyneet. Se on ihan yks ja sama, kuka sen päätöksen tekee.

      • Fjkutfvbj

        Just niin, sen voi tehdä Suomen tai Gambian Olympiakomitea, ei sillä niin väliä.


    • vaikuinka

      Menikö joukkuekisa oikein eikö olisi ollut viisasta täytää sarjat. eikös mitalli olisi ollut silloin hyvinkin lähellä?

    • muutoksiamuutoksia

      Kommentoin nimimerkki "aergf" hyviä pohdintoja.

      "Kysymys on periaatteista ja niiden ongelmille monet eilisessä elävät "urheilumiehet" ovat täysin sokeita."
      Tämä on monessa lajissa totta ja myös judossa. Kautta aikain on hoettu ettei alle 18 vuotiaille kannata antaa rahallista tukea koska ei tiedä milloin lopettaa. Tätä mantraa hoki niin edellinen valmennuksen puheenjohtaja Tanayama kuin nykyinen Mutanen. Muutamia rohkeita nuorten seuravalmentajia on vaatinut vuosien saatossa muutoksia mutta heidät on jyrätty. Joten tilalle tarvittaisiin uusia ja tässä päivässä eläviä urheilumiehiä.

      "Onko monopoliasemassa oleva liitto tuki- ja palveluorganisaatio, joka auttaa urheilijaa?"
      Tästä on puhuttu viime vuosina mutta asia ei ole ollut selkeä liiton hallinnon ihmisille. Joten tarvittaisiin henkilöitä jotka ymmärtävät tämän ja ajavat läpi liiton organisaatiossa.

      "Vai onko se hallinto-organisaatio, joka käyttää valtaansa siksi koska se voi?" Valitettavasti valtaa käytetään judossakin paljon juuri siksi. Ja siksi että uskotaan omaan näkemykseen liikaa. Tästä hyvänä esimerkkinä nuorten EM-kisojen vajaat joukkueet.

      "Nämä periaatteet ovat useimmissa olympialajeissa räikeästi poskellaan ja osittain siksi urheilussa on meneillään vallankumous. Seurauksena monet modernit markkinatalouden ja vapaan kilpailun ehdoilla toimivat lajit vievät harrastajat ja pärjäävät paremmin – olympiastatuksen puuttumisesta huolimatta."
      Paremmin kuin hyvin sanottu. Suomen judon piirissä on valitettavasti vain kourallinen ihmisiä joka tämän ymmärtää. Ne jotka yrittävät tehdä isoja muutoksia vaiennetaan koska halutaan pitää kiinni omasta päätösvallasta ja uskotaan lujasti vuosikymmeniä olleeseen tapaan toimia. Harmittavaa ettei judon piiristä löydy sellaista joukkovoimaa joka ajaisi vaikka väkisin ison muutoksen läpi.

      • ontuttujuttu

        Itse useita vuosia sitten liiton hallituksessa istuneena voin allekirjoittaa yllä olevat väitteet. Aikamoista hyvävelijärjestelmää ylläpidetään kynsin hampain.


      • näinyleensä

        Vaihtoehtoinen tulkinta. Olit yksin oikeassa ja yhteistyökyvytön. Turhauduit kun et saanut tahtoasi läpi. Demokratia on perseestä.


      • hallitushallitkoon

        Osoittaa luonteen heikkoutta heitellä tällaisia hyväveli-syytöksiä ilman mitään konkreettista todistetta. Se, että valinnat eivät aina miellytä ei vielä osoita sitä, että jotakuta tieten tahtoen vainottaisiin. Kyse on kai lähinnä mielipide-eroista kriteereistä. Muutenkin jos päätös ei miellytä , voisi ensin miettiä asiaa siltä kannalta, että oma mielipide jäi vähemmistöön niiden keskuudessa, joille valta päätöstä tehdä on annettu. Jos sitten on jotain konkreettista todistetta väärinkäytöksestä niin faktaa pöytään.


    • Ihmetystäriittäämikäidea

      Tuo b-junnujen joukkuekisa vielä ihmetyttää. Vajaat joukkueet oli kyllä judoliiton vallankäytön näytös. Ja jos joku vetää sen asian esiin, että ei voida valita kisaan, kun tulee esim loukkaantumisia. No eikös juuri ykkösjudokamme siellä lopulta kuitenkin loukkaantunut eli vähän huono selitys sekin. Kaikkea hyvää hänelle toki ja nopeaa toipumista.

      Hyvää keskustelua täällä nyt viriämässä. Toivottavasti pysyy asialinjalla.

      • kisalippu

        Arvokisaedustus on urheilijalle niin kova juttu, että valintakriteerit pitää olla täysin läpinäkyviä ja avoimesti kaikkien tiedossa. Mitä täsmällisempää ja avoimempaa tieto on, sen vähemmän jää valinnoissa mahdollisuuksia poliitikointiin ja muuhun suhmuroimiseen. Samalla myös jälkikäteiseltä purnaukselta menee pohja pois.


      • Eiolemissään

        Missä on aikuisten kisojen näyttökriteerit??


    • Kjhhjk

      Turha kait koko judoliittoa on mollata jos valmentajat ei päästä kisoihin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1709
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1614
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1468
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      59
      1462
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      53
      1365
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1318
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      83
      1275
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1168
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe