Mitä kairataan Karvolanmäellä

Ahneudellaonrajansa

Karvolanmäki sijaitsee Tohmajärven Tikkalassa Kostamon kylässä ja Kirnupuron, joka laskee Kostamolampeen, läheisyydessä on tehty pellolle mittavia kairauksia ja isot hiekkakasat ovat siellä pellolla. Pelto on ollut luultavasti entistä Kostamolammen pohjaa, koska pelto on niin hiekkainen. Kultaako ne siellä etsivät vai mitä? Tukesin sivuilla valtausvaraus on eri kohtaan merkitty kuin mitä kairaukset tapahtuvat. Miten tämä on mahdollista? Eli FinnAus Mining valtausalue ei kuljekaan junaradan itäpuolelta Hernevaaraan saakka vaan Hammaslahdesta Pärnän kautta Matkalammen ohitse Kostamovaaraan ja päättyy Karvolanmäelle. Kasoja on jo kymmeniä ja ovat kooltaan noin kuution kokoisia ja kairauksesta tuleva meteli on kovempi kuin pyöröpaalaimesta. Kauhakuormaaja, imutin ja traktori, jolla on hiekan sihtauslaite, ovat hyörineet siellä jo yli viikon ja meteli on kova, kun pora osuu peruskallioon. Mitään ei naapureille ilmoitettu aloitettavista porauksista ja mediakaan ei siitä tiedä tai informoi. On ollut jossain kunnanviraston seinällä kauan sitten pieni lappu jotain aluevaltauksista mutta esim. kylätoimikunnat eivät ole siitä infoa, saati, miten asukkaita tuettaisiin tässä tilanteessa. Vai sanotaanko vain, että häipykää porausalueelta, mieluummin korvauksetta? Lähinaapurit kärsivät meluhaitoista sekä kauniin luonnon raiskaamisesta johtuvasta esteettisestä haitasta. Ketähän tuo hyödyttää, kun kunnan tavoitteena oli toukokuussa, että olisi tavoite "tarjolla työpaikkoja, toimeentuloa, toimivat kunnalliset lähipalvelut, hyvät harrastusmahdollisuudet ja viihtyisä elinympäristö". Ei ainakaan kostamolaisilla, sillä jos tänne tulee kaivostoimintaa, Kostamonlammen, Matkalammen ja Pienen Onkamojärven vedet voivat saastua, alueen eläimistö ja linnusto kärsivät ja pohjavesikin saastuu ja maatilojen ja kesämökkien arvo romahtavat. Kaivostoiminnasta saatu tuotto menee vain osakkeenomistajien taskuihin osinkoina ja väliaikaisesti työllistetyt saavat varmaan minimipalkkaa, jos sitäkään, jos yrittäjäpohjaisina tekevät urakoitaan kaivosyhtiölle.

31

998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luontoihiminen

      Tänäänkin oli jumalaton meteli, mitä porauslaitteista, koneista sekä muista välineistä pääsi. Poikasiaan hoitavat linnut kirkuivat peloissaan lähimetsissä, kuten korppi, joka on rauhoitettu, samoin joutsenet, käenpiika ja punatulkut.

      • mm998

        Pitäisi julistaa eläinsuojelualueeksi


    • vihreakulta

      No, tänään poraus vain jatkui klo 15 saakka, sitten taisi tältä päivältä loppua, hellekö lie syynä. Jospa ne löydökset eivät ole merkittäviä sittenkään, ettei kannata kaivosta perustaa? Sitten voi pelloilta hiekat kyntää takaisin maahan ja päälle perustaa vaikkapa siirtonurmiviljelmä, siirtonurmethan menevät hyvin kaupaksi omakotitaloihin, golfkentille ja muualle, jopa vientiin saakka. Tsemppiä yrittäjille ja toivotaan rauhaa!

      • etsivälöytäälöytäväetsii

        Saattoipa olla jotta löysivät jo sen mitä ehtivät.


    • patikoimassa

      Joopa, onhan nuo salaojaputket ilmestyneet pelloille, joten ne varmaan kunnostetaan ja isojen hiekkahautojen kaltaiset kasat häviävät ajan myötä. Kyllähän siellä alueella on vähäisiä määriä rikkiä, kuparia ja muutakin, nehän näkyvät jo maan pinnalla ja pohjavesi osittain haiseekin Kostamolammen eteläpuolella puolella rikille. Juomaveden laatu on niin ja näin. Kostamonlammesta laskee puro myös Särkijärveen.

    • nynnytvaikenevat

      Jo kolmatta viikkoa meteli jatkuu ja läheinen metsäalue alkaa näyttää koealueelta, jossa sihdataan kivilajeja ja koneita näyttää olevan käyttäjineen parisen henkilöä. Ks. keskustelua Stop Hammaslahti Kaivoshanke addressi : http://www.adressit.com/keskustelu/74715

    • voihantatti

      Mekkala vaan jatkuu Nousialanmäellä Mäkivaaran kohdalla... ja FinnAust Miningin kotisivujen tekstiliitteissä oleva valtauskartta näyttää epäselvässä ilmakuvakartassa menevän Särkijärven ja Kostamolammen ylitse... eli se on eri tavalla piirritty kuin Tukesin kartassa. Joten jos tämä meteli johtuu heistä, niin kummankahan karttapiirros on väärässä tai virheellinen, koska Tukesin sivuilla ei näy ainakaan päivitettynä muun toimijan malminetsintävaltausta Karvolanmäellä. Tuskin tässä on kyse vain peltojen salaojituksesta. Pari vuotta sitten yhtiö jo kehui kannattavasta osakesijoituksestaan Suomessa... https://www.youtube.com/watch?v=PwWd6C7pxy4 . He eivät lainkaan ajattele paikallisten ihmisten ja eläinten sekä luonnon hyvinvointia vaan osakkeenomistajien voittoja. Mitään kirjeitä tästä naapurissa tapahtuvasta toiminnasta ei ole tullut toisille, esim. mökkiläisille tai asukkaille. He jopa tekivät pari koeporauskasaa voimalinjan alle pellolle 250 m päähän Kostamonlammesta, mutta kiireesti väistyivät piiloon, kun näkivät että pari ihmistä oli tarkkailemassa syrjästä. Sitten jatkuu meteli mäellä, paikallista metsää on jo rikottu ilkeän näköisesti. Enää ei voi siellä käydä sienestämässä.

    • kaivospuumi

      Tukesin ja TEM:n puolueettomuus on jo aiemmin kyseenalaistettu Lapin luonnonsuojelupiiri ry:n toimesta ja lukekaa, mitä he kirjoittivat eduskunnan oikeusasiamiehelle http://www.sll.fi/lappi/toiminta/kaivokset/2014/kantelu-oikeusasiamiehelle . Liekö tullut mitään apua siitä, siitä ei ole tietoa. Varmaan kaivosyhtiöt kaivavat ja suhtautuvat valittajiin kuin iniseviin hyttysiin, ne ovat välttämätön paha silloin, kun pitää osakkeenomistajille imeä voittoja.

    • närreetonnäin

      Jospa kyseessä on yksityistien teko, peltojen kunnostus ja salaojitus ja metsänrinteelle nouseva uusi rinnetalo? Eipä kannata hermoilla. Uudet asukkaat kylälle ovat tervetulleita. Mutta Kostamon kylältä puuttuu kyläläistiedotus.

    • pumputipum

      Peltoja salaojitettiin ja hiekkaa sihdattiin tänään ja räjäytyksen äänikin kuului tai sen tapainen meteli. Sähköt katkeilivat, kun olivat sähkölinjan alla koko päivän.

    • markku.lievonen

      Vaikka huomioi tämän päivän kaivostoiminnan pörssiyhtiöineen, niin silti kunnan johto olisi puun ja kuoren väläissä, jos paikalta löydettäisiin samanlaajuinen malmiesiintymä kuin Outokummusta aikoinaan löytyi ja hyödynnettiin.

      Liekkö alue liito-oravan pesimisaluetta? Liito-orava on kova sana monien hankkeiden estelijänä.

    • homohominelupus

      Ainakin tämä salaojitushanke on kestänyt muutamia kuukausia ja isot koneet siellä ovat kahdella suursihdillä sihtailleet maata, eli ei ole tavallista salaojitusta. Lisäksi on katkaistu karttapolku Kostamovaarasta Mäkivaaraan ja Karvolanmäelle valtavalla rajaojalla ja luonnonvarainen näsiäkin on sieltä juurineen ylös kaivettu rajalta. On nostettu kaivinkoneella karttapolun alla olleet vesirummut pois, jotta polku katoaa raja-alueella, jotta Onkamon metsästysseuralaiset eivät pääse syksyllä esim. hirviajoon tarvittaessa. Karttapolku Matkalammellekin on katkaistu, jotta luonnontarkkailijat ja -suojelijat sekä marjastajat ja sienestäjät eivät pääsisi kulkemaan jalan oikotietä saati polkupyörällä. Karttapoluilla ei moottoriajoneuvolla saisi kulkea kuin korkeintaan mopoilla ja moottorikelkalla.

      Nyt on sitten myös kesämökkiläisiltä tämä Karvolankierrospolku on katkaistu ilman paikallisten asukkaiden tietoa ja selitystä, miksi. Ehkä maaoikeusviranomaiset eivät siihen eivät puutu tai ei välitä, jos eivät isokenkäiset itse ole metsästysseuran jäseniä ja kesämökkiläisiä alueella? Ehkä nyt ne ovat saaneet viimeinkin tuon tieron läpikotaisin sihdattua ja meteli lakkaa ja villieläimet ja -linnut saavat rauhassa jatkaa pesintäänsä? Ainakin Onkamon metsästysseuralaiset eivät nyt voi ylittää keinotekoista rajaojaa Mäkivaaraan, jossa vesi nyt virtaa mukavasti Kostamonlampeen ja sitä kautta Särkijärveen ja rajalla siellä on salaojakaivokin. Traktori, kaivinkone, kaksi suurta sihtiä ja salaojituskone ovat tehneet perusteellista jälkeä ja Kostamonlampeen tulee jo sieltä valumat.

      Mikähän tämänkin sanoma on? Että ihmisillä ei ole enää keskusteluyhteyttä keskenään eikä tiedotus pelaa. Tikkalan entisen kaupan pihakin ammottaa tyhjyyttään ja enää ei autot voi siellä poiketa, on viritetty este pihaan, koska se on nyt yksityisaluetta ja Kassan baarikin oli toivoton yritys luoda yhteishenkeä, saati pari entistä kyläkauppaa, hieroja- ja kampaamoyritystä. Toisaalta työpaikkoja tarvittaisiin ja jos se malmiesiintymä on niin suuri, että se työllistäisi paikkakunnan työttömiä, niin antakaa palaa kaivuutyölle ja malminetsinnälle, kun vaan ei pohjavesistövarannot ja luonnon monimuotoisuus ja rauha sieltä ei turmellu?

      Alueen elämistö on ollut ainakin ennen tätä kairausta joutsenlajit, sotka, kuikka, sorsat, tavi, kurki, piisami, majavakin on katkonut puita Kostamonlammen rannalla, liekö kadonnut, erilaiset kuoriaiset, orava, lepakot, myyrä, kettu, rusakko, haukkalajit, huuhkaja, hirvi, mäyrä, jopa karhu joskus, villisika?, erilaiset tikat, pulmunen, peipot, teeret, ruisrääkkä (katosi mekkalan takia), lehtokurppa, erilaiset rastaat, punatulkku, tiaislajit, keltasirkku, erilaiset perhoset (sini- ja vihersiipi, nokkos- ja ritari-, apollo-, sitruuna-, amiraaliperhoset, angervohopeatäplä, haapa-, herukkaperhoset, isokultasiipi, idänhäränsilmä ym. perhoset, rantakäärme (rauhoitettu), kyyt, lokit ja nokikanakin on nähty. Nyt on selvää, että eläimistö on hävinnyt ainakin toistaiseksi. Helikopterit ovat useana kesänä pörräilleet ja ilmakehää sumuttavat koneet sekä satelliitit, joten varmaan ne malmivarat kiinnostavat monikansallisia yhtiöitä ja tulevat osingot ja voitto silmissä he sumeilematta turmelevat ehkä tämänkin alueen Joensuun entiseen kaivokseen saakka?

      • markku.lievonen

        Jos olisi ihmisellä todellinen valinnanvapaus, niin luopuisiko ihminen elintasostaan ja hyvinvoinnistaan luonnon hyväksi. Luontoa vaalivaksi ja luonnon ehdoilla eläen. Epäilen suuresti.
        Tavallaan on utopiaa ajatella ja elää fiktiiviesssä maailmassa, jossa ihminen eläisi alkeellisessa ympäristössä,- jossa ei käyttäisi luovuuttaan ja kekseliäisyyttään hyväksi. Todellisuus on, miten luonto aina rikkoontuu ihmisen elintason kohotessa. Olkoompa kehityksen alua mikä tahansa.

        Mutta,- sekin on todellisuutta, ettei talvivaaran kaltaisia kokeiluja kaivoistoiminnassa pitänyt tehdä. Maallikokin havainnoi pitkäkestoisen toiminnan mahdottomuuden.


    • aikanäyttää

      Oikeassa olet. Sodankylässä kaivosteollisuus on tuottanut satoja työpaikkoja. Ehkä Tohmajärven päättäjien pitäisi vierailla siellä ja ottaa oppia, miten ne työpaikat ja luonnonsuojelu sopivat yhteen. Ei toisaalta kannata vastustaa uusien työpaikkojen syntyä kaivosalalla, jos se ei pilaa luontoamme kohtuuttomasti ja voitot päätyisivät oman maakuntamme hyväksi ja hyödyksi. Täällä kun ne työpaikat ovat kiven takana - kirjaimellisesti. On viisituhatta asukasta, joista 1400 saa työtä kotikunnasta, muiden on käytävä muualla tai oltava työttömänä. Tässä on löydetty kuparia, mahdollisesti muita mineraaleja, jopa uraania. Aika moni on kylällä sairastunut tai kuollut syöpään, joten se viitannee johonkin maaperässä. Asukkaiden tulevan kaivosalueen läheltä on vaan siirryttävä muualle asumaan, jos kaivos tulee. Sitä sanotaan väistämiseksi, mutta pitäisi saada kunnon korvaus menetetystä kodista ja maa-alueista. Ks. artikkeli http://yle.fi/uutiset/3-7611707

    • Kahtokeevuan

      Kuulemma Hammaslahden entinen suljettu kaivos vuotaa myrkkyjä ympäristöön. Eivätkö päättäjät mitään ole oppineet siitä? Ohessa video hylätystä kaivoksesta droonilla kuvattuna: https://www.youtube.com/watch?v=Z0-AGWAa8VI . Sen on joku kuvannut viime kesänä ja varmaan panttasi sitä jonkin aikaa, ennenkuin se tuli Juutuupiin. Tahtoo olla, että paikkakunnan eliitti kumartaa näitä maanryöstäjiä niin paljon, että ovat valmiita irtisanomaan arvostelijan jonkin tekosyyn perusteella työelämästä, jos arvostellaan tätä kaivostoimintaa. Siksi niin monien suut ovat supussa. Mutta totuuden on tultava julki, parempi aikaisin kuin liian myöhään.

    • Minävainasioistatietävä

      Ei jumalauta :D kyllä sai illan naurut taas. Oiskoha tuon kamera miehen kannattanut käydä oikeasti katsomassa mitä tuolla tapahtuu katsokaapa youtubesta videoita miten tapahtuu pellon salaojitus nii valkenee varmaan monelle. lintuja rakastaville sekin homma sitten kiitoksia tämä piristi iltaani :D

    • joopsann

      Kyllä ne salaojittivat samalla, sehän on selvää, mutta kovin hitaita olivat ja kuuluvatko räjähdykset ja kuukausien maaperän poraaminen salaojitukseen? Kyllähän niiden pitää koeporauksissakin työntää sinne porattuun reikään muoviputki ja tulpata se, ja sehän näyttää samantyyliseltä kuin salaojitus. Varmaan parinsadan vuoden päästä noistakin pelloista nousee ennätysmäärä muovijätettä, jos silloin on edes ihmisiä niitä katsomassa enää. Jos se olisi pelkkää salaojitusta, muutaman hehtaarin alue olisi tehty jo parissa viikossa urakalla, mutta nämähän urakoivat siellä pari kuukautta ja tammikuussa vielä päivän jäisellä maalla! Outoa salaojitusta. Kyllä siinä voidaan samalla talteen ottaa vaikka mitä, jos maaperässä on jotain arvokasta.

      Mutta tässä on esimerkki tavallisesta salaojituksesta, jossa ei tarvitse kuukausikaupalla pitää metakkaa ja porailla: https://www.youtube.com/watch?v=Uu-8M1BGZ-E

      Mutta hyvähän tuo olisi, jos ei se kaivos tulisi likaamaan ympäristöämme, vaikka se muutaman työpaikan toisi.

      • Minävainasioistatietävä

        Itseltäni löytyy kyllä varmaa tietoa että kyseisellä pellolla oli ihan tavan salaojitus käynnissä, se vain jouduttiin tekemään muutamassa osassa. On nuo vehkeet vain vähän isommat kuin tuossa sinun laittamassa videossasi. Kyllä itse työntekijänä tietäisin jos jotain muuta kuin pelkkää salaojitusta oltaisiin tehty.


    • luontokamu

      No toivotaan sitten parasta, ettei ensi kesänä sinne metsään peltojen taakse tehty monttu suurene, sillä jotakin siellä Mäkivaarassa tehtiin metsän rajallakin pellon ulkopuolella, tuskin soraa ottivat maasta, vaan toivat soraa sinne muualta. Ja jos sinne omakotitalo on nousemassa, niin mikäs ettei, onnea vaan, kaukana kaikista palveluista, surkean tien päässä. Varmaan siellä Lotokanjoen lähellä olleet koneet olivatkin salaojittajia, kun niin nopeasti tekivät hommat, mutta Mäkivaarassa aherrettiin kuukausia. Ehkä pelto oli niin kivinen ja märkä. Ei tässä muuta vaivaa ollut kuin hirveä poraamisen melu viikkokaupalla.

    • Ohoijjaa

      Sehän olisi aika järkevää ensin ottaa maanäytteet ja koeporaukset salaojitettavasta pellosta, niin ei sitten tarvitse enää valtaajien tulla salaojitettua peltoa kaivelemaan, kun se on virallisesti todettu malmi- ja mineraaliköyhäksi.

    • tallukkain

      Särkijärvi ja Kostamolammen eteläosa on Natura-aluetta. Kaikenlainen meteli häiritsi eläinten ja lintujen pesintää, vaikka oli heinäkuun loppu 2016. Video on uudelleen tässä: https://youtu.be/u9pW8lITFMg

    • kuparikiisu

      Kyllä sieltä Mäkivaarasta Kostamon kylän Karvolanmäeltä on löydetty kuparinväritteisiä kiviä. Saa nähdä, onko löydös tai esiintymä merkittävä, että aloittavat tarkemmat poraukset ensi kesänä? Kuparikaivos tosi monelle töitä, mutta miten luonnonsuojelu hoidettaisiin?

    • kyllästynytmummo

      Viime viikonloppuna ja eilen Karvolanmäki-Mäkivaara oli taas koneiden temmellyskenttänä. Onpa vuoden yli kestävä "salaojitushanke" muutaman hehtaarin tierolla ja läheisellä metsäalueella. Ei huvittanut mennä katsomaan, mutta muuttolintujen ja pieneläinten pesimäpuuhat kyllä häiriintyvät lähialueilla, jos tommoinen meteli jatkuu... Kiviäkö ne lastasivat vai?

    • Dirlindaa

      Lastailu ja ojankaivuu alkoi eilen ja jatkui tänään. Kolme miestä on ojaa kaivamassa Lajusen kesämökin kieppeillä lähellä Mäkivaaraa. Ja kas, neljä kertaa kuului pamahduksia ja siellä Pärnän suunnalla taitaa olla uusi "salaojahanke" porausäänistä päätellen.

    • kivenpyöritys

      Hommat ovat jatkuneet jo neljä päivää melkein yöhön asti. Jyväskylässä asuvan iäkkään Lajusen (perikunnan?) kesämökin edustalla olevalla pellolla on kolme isoa konetta: kaivuri, nelipyöräinen traktori kauhakuormaajan kanssa sekä kaksipyöräinen traktori ja kippilava. Mustia kasoja on kaivuri nostanut ojista pelloille ja tasoitetaan ja ojia syvennettiin. Kaipa se on vain pellon rikastusta... Joku iso tynnyrin kokoinen imuri on ollut siellä alkuviikosta peräkärryn päällä, mitähän imuroivat? On vaan rikas pellon omistaja kun maksaa kolmen ihmisen palkat, koneet ja hommaa on ollut jo viime heinäkuusta viikkotolkulla. Ojat karttapolulla ovat niin syvät, että se viestii jalankulkijoille, etteivät ole tervetulleita patikoimaan niillä seuduilla ja vihaiset koirat naapurustosta voivat hyökätä marjastajan kimppuun jos ovat päässeet irti. Sieltä kuuluu koirien ulvahteluja, niitä ilmeisesti joku toppuuttelee, etteivät haukkuisi koko ajan. Mutta minkäs koirat voivat luonnolleen, kun järeitä koneita lähipellolla jyrisee tauotta. Linnut ovat kaikonneet lähialueelta, mitä nyt jokunen valittaa kovasta metelistä.

    • kivennapa

      Eilen kolme miestä nyt kaivoi ojia Kostamolammen suunnalla siellä pellolla lähellä rantaa. Alue on varmaan noin 7-10 hehtaarin kokoinen ja ne tekee syvää ojaa sen ympäri. Viime kesänä laitetut salaojaputket törröttävät ojien vieressä ilmassa osittain ja vesi seisoo ojassa lähellä sähkölinjaa, ja luonnonmukainen Kirnupuro on tukkeutunut ja ei vedä Kostamolampeen. Sähkölinjan alta ja viereisestä metsästä uhkaa maaperä tulla liian märäksi eli alkaa soistua ja hapannut vesi alkaa haista. Ehkäpä he ovat korjaamassa viime kesänä pieleen mennyttä salaojitusta, kuka tietää, kun ei mitään tiedoteta. Kova meteli edelleen kuuluu lastauksesta, varmaan nousee suuria kiviä eteen. Tulee siinä tierolle hintaa. Ainakin haukka poikasineen viihtyy, kun myyrät ja muut tulevat esille.

    • paukettaon

      Ojien ruoppaaminen ja kivien lastaus lavalle jatkui vesisateesta huolimatta yömyöhään vielä eilen. Eikö siinä koneet ole vaarassa juuttua suopeltoon? Se on ollut muinoin järvenpohjaa, liekö järvimalmia siellä? Vettä kyllä virtaa kovasti nyt putkistojen avulla, on Kirnupuron osassa huonosti virtaavaa vettä ja on likaisen harmaanruskeaa, kun ennen oli kirkasta. Alueen marja- ja sienimetsät ovat raiskiolla.

    • huomioikaa

      Entinen Kirnupuro on luonnontilassa ja huonosti virtaa. Nyt uusi Mäkivaaralta tuleva vesi johdetaan joen levyisiä laakeita ojia pitkin Kostamolampeen. Ruoppaavat ilman maanomistajien lupia naapureidenkin puolelta että varmasti leveyttä riittää. Naapureiden tontit siinä luvatta/korvauksetta pienenevät... Eli kuivattavat aluetta ties mihin tarkoitukseen...

    • Pora_Jamppa

      Kyllä sieltä löytyi samaa tavaraa kun Enosta, päätelkää ite.

    • Selöytyi

      Ainakin Mäkivaaran alta sieltä toissapäiväisen räjäytyksen läheltä löytyi pieni kivenmurikka joka oli leikattu sieltä. Se oli lievästi magneettinen, harmahtava ja siinä oli lasimaista välkettä, hieman ruosteista yhdellä kohdalla ja se lohkesi helposti ihan käsin. Liekö kobolttia (CO)? Magneetti veti muruja puoleensa aika hyvin... eli jotain metallista se on!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1796
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1714
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      105
      1564
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1531
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      17
      1387
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe