Pienellä Moottoriveneellä Ahvenanmaalle??

Moni varmasti miettii, että kuinka Ahvenanmaalle pääsisi sillä omalla trailerilla nököttävällä pikkuveneellä… itse asiassa tuo ei ole mikään ihmeellinen juttu, kunhan perusasiat on lapasessa.

Me tehtiin tuo reissu 18. -22.7. hiukan erilaisella vehkeellä eli 62 kts kulkevalla 1150 kg & 6.7 metrisellä vm.-86 noin laiturinkorkuisella speed-boatilla veneellä. Eli tuolle reissulle kolmistaan lähteminen 7 10 vuotiaiden tyttöjeni kanssa tarkoitti selkeästi sitä, että yksinään keli määritti aikataulun.

Alle 6 m/s keliin tähdättiin, 8 m/s oli keliraja ja kovempaa keliä varten oli valmiina vaihtoehtoiset, suojaisemmat reitit. 10 m/s ja yli olisi joka tapauksessa tarkoittanut ”ei mennä”, sillä haluan lasteni veneilyseikkailujen olevan positiivisia ja pelottomia.

Ajettiin Ahvenanmaalle 6 m/s pohjoiskelissä eli sillä suojattomalla 18-20mpk osuudella vedettiin noin 0.5-0.7m aallossa… eli kyllähän vene hieman loikkasi, mutta muuten oli aika sileää. Pitkät siivut kun ajetaan aamulla, klo 06-10 välillä niin on tyypillisesti sileämpää kuin iltapäivisin.

Navigoinnin hoidin yksinkertaisesti. Järvillä vuodesta -82 ja 2010 lähtien vajaa kuukausi vuosittain Ahvenanmaalla kertyneen veneilykokemuksen perusteella annoin retroveneeseemme asennetun Ipad:in & Navionicsin softan pitää meidät kartalla & väylällä. Samalla pidin etukäteen merkittyjä Saaristomeren & Ahvenanmaan merikortteja sylissä… eli jos toi Ipad Navionics kyykkää, niin olemme joka tapauksessa tontilla kompassien yms kanssa. Yhdellä merikortilla matkaa ei siis tee.

Turusta Maarianhaminaan navigointi ei ole ydinfysiikkaa vaan itse asiassa erittäin helppoa. Yksinkertaisin tapa on noudattaa laivaväylää ja siinä pärjää hyvässä kelissä likimain pelkästään väylämerkkejä seuraamalla.

08:00 lähdöllä Ruissalon Kylpylä Marina exit –> Maarianhamina itäsatama entry ajoaikana 2:40 h net…. Matkaan meni oikeasti noin 3:00 h, sillä me pysähdyttiin yhdelle saarelle ”pissatauolle”. Meidän normi 32-33 kts matkanopeudella tuo on ihan rento setti. Suurimmat haasteet oli Ahvenanmaan sisäväylillä tultaessa paikoittain purjeveneiden joka 4-5 venettä rinnakkain ajo kapealla väylällä… Oltiin satamatoimistossa maksamassa venepaikkaa klo 11:15.

MSF eli Maariahaminan Itäsatama on Ruotsia vähääkään osaavalle hieno paikka. Palvelu on fantastista, hommaa pyörittävillä fiksuilla nuorilla on silmää aidoille röyhistelemättömille ihmisille. Palvelu pelaa Suomeksi, Ruotsiksi tai Englanniksi. Satamassa on tarjolla pesukoneet & kuivausrummut, aamupalaksi voi toimistosta ostaa sämpylöitä, mehuja ja vaikka mitä muuta kamaa ihan järkihintaan… eli homma oikeasti toimii.

Sataman rantaravintola on lyhyttä, laadukasta peruslistaa reiluun hintaan tarjoava perussetti… tyttäriäni ei paikan kuumat sytyttäneet, mutta ihana jälkiruokajätski friteerattujen hedelmien päällä toimi kyllä 100-0. Oikeaa syömistä varten, on fiksumpaa kävellä 300m kaupungin keskustan paikkoihin.

Viikon aikana käytiin tuttujen luona siellä täällä niin Ahvenanmaalla kuin Nauvossakin… eli Ahvenanmaalla vedettiin pari keikkaa tuttavien mökeille Getan & Havsviddenin ympäristöön pohjois-ahvenanmaalle reilun tunnin ajomatkan päähän.

Perjantaina 22.7. lähdettiin takaisin Maarianhaminasta, vedettiin 34 kts vauhdilla siivu Maarianhaminasta Nauvon eteläpuolen Mossaholmissa olevalle ystäväni mökille kylään… ja liki kolmen tunnin syömisten jälkeen jatkettiin Ruissaloon. Kotiin Manseen tultiin siinä kahdeksan aikaan illalla.

260 mpk ja 212 litraa eli viime talvena uudelleen rakennettu vene toimi aivan loistavasti.

Ruissalo Marine on muuten totaalisen paska paikka traileri-ihmisille!!
Siellä ei muuten ole minkäänlaista ”Vene-ramppia”. Ei mitään… älkää siis menkö sinne!! Siellä on siis on vain 5-6 metriä leveä, hiekkatieltä jyrkkä veteen laskeva hiekkaranta. Paikka selvästikin haluaa kertoa kaltaisilleni vain EUR 200 / päivä lomaansa panostaville, että ”äl tull tänn”.

Vene siis veteen vaikka Raisionlahden sataman Buster-centerin kulmalta… ihan vieressä on Raisionrannan veneliike ja Busterin aidon oikeat ammattilaiset. Jos perheen iskä haluaa ylimääräistä ohjelmaa, sitä voi kontaktoid Busterin porukkaa ja käydä vaikka koe-ajolla jollain isolla alumiini-unelmalla.
Ja tietenkin… Turuss olless, onn pakk käyd Kuningas-Kebabill… Ravintolan yli 30 vuotta sitten perustanut Jari on tinkimätön ja vaikka kebabit on kalliita, niin ne on fantastisia.

8

3322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No eikö tullut tarpeeksi ihailua kun piti kirjoittaa juttu uusiksi? Perussetti päiväretki veneellä.

      • Katoo joo!
        En oikeasti muistanut, että droppasin ton jutun tänne elämässäni 0.01% tärkeysluokkaan putoavalle palstalle.


      • perheenisa kirjoitti:

        Katoo joo!
        En oikeasti muistanut, että droppasin ton jutun tänne elämässäni 0.01% tärkeysluokkaan putoavalle palstalle.

        Pikku arkijurrissa muisti pätkii? Sen verran tärkeää että jaksat pariin kertaan näpytellä puolen tunnin jaaritukset. Dropata elaboraatisti?


    • Ensimmäisessä tarinassa bensaa kului 198 litraa ja toisessa jo 212 litraa. Kun muutaman kerran vielä kirjoitat saman stoorin alkaa kulutuskin mennä kohti todellisia lukemia.

    • kiihti

      >> suojattomalla 18-20mpk osuudella
      Meinaat Kihdin selkää?
      Sen voi kiertää pohjoispuolelta, noin torsholman korkeudelta, niin ei ole suojatonta juuri ollenkaan.

      • Parempaa_elämää

        Perheenisä tarkoittanee suojaisammalla reitillä ajamista linjalla Houtskarin pohjoispuoli - Lappo - Bärö - Lumparland. Tuolloin ei tarvitse avo-osuuksilla ajella käytännössä ollenkaan.

        Nuo rinnakkain ajavat purjeveneet ovat olleet meidänkin riesanamme kuluneen kesän aikana. On se jumalauta että näillä ei ole mitään rotia veneilysääntöjen noudattamisen kanssa. Varsinaisia "herrasmiehiä".


      • MitaanTietamaton

        Herraskaisilla miehillä on naapuriaan nopeampi vene ja pelko päälleajosta hirveä. Solmun kymmenysten himmaaminen ei käy, koska muuten tulee kuittia: ette päässeet ohi isommalla veneellä. :-)

        Naiset osaavat jonossa kulkemisen ja muiden huomioimisen paremmin.

        Ei vaiskaan, nykyisin ei taideta alati kisata hampaat irvessä, kuten ennen oli tapana.


      • Parempaa_elämää

        "nykyisin ei taideta alati kisata hampaat irvessä, kuten ennen oli tapana"

        Eli mennään sopuisasti neljä rinnakkain, ettei moottoriveneilijämoukat vain vahingossakaan pääsisi liian helposti ohitse..?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      423
      2954
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2276
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      348
      1976
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1893
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1747
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      95
      1140
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe