Pesutuvan kulut saa kattaa vastikkeella

Pesutuvan kulut voidaan korkeimman oikeuden päätöksen mukaisesti kattaa kaikilta osakkailta perittävällä yleisellä vastikkeella. Kuluja ei siis tarvitse kattaa erillisellä käyttömaksulla. Asian ei katsottu loukkaavan osakkaiden yhdenvertaisuutta. Asiasta oli tehty päätös yhtiökokouksessa yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä.
.
Päätös tarkoittaa sitä, että suuressa asunnossa asuva yksinäinen henkilö osallistuu käytännössä enemmän rahallisesti pesutuvan kustannuksiin kuin pienessä asunnossa asuva ja/tai perheellinen. Nekin joutuvat osallistumaan pesutuvan kustannuksiin, jotka eivät pesutupaa käytä.
.
Ratkaisu kai perustui siihen, että pesutupa katsottiin tavanomaiseksi asumistarpeiden tyydyttäjäksi. Lisäksi kokonaiskulut isossa taloyhtiössä (lähes sata asuntoa) olivat vain tuhannesta eurosta kahteen tuhanteen euroon.
.
Riitely tuli kahdelle päätökseen tyytymättömälle osakkaalle kalliiksi Tampereella. He joutuivat tappion vuoksi maksamaan taloyhtiön oikeudenkäyntikulut omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi. Yhteensä 25.000 euroa.

19

1171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitäuutta

      No oikeastaa taloyhtiön piikiin menee vain sähkö, koska sama vesi määrä kuluisi asunnoissa pyykinpesuun, vaikka sähkö menisi sitten asukaan mittariin.
      Kokemus vuosilta 1981-1984 huoltoyhtiö myi vuokratalon pesutuvan avainta 5 mk, sitä sai käytää ilman muita kuluja. Talon asukaat eivät pyykkivuoroja saaneet, kun koko Tesoma kävi vuokratalossa pyykillä. Muutama asukas ilmoitti isännöitsijälle etteivät maksa vuokraa ennenkuin pyykituvalla on oma sähkö ja vesimittari ja sen käyttäjät maksavat käytön kulut. Saman vuokratalon pihaan jäädytettiin talvella jääkiekko kenttä eikä asukkaiden lapsilla ollut asiaa pihalle sinne tuli isot Jannut omilla autoilaan pelaamaan. Taas otetiin yhteen, mutta pihakentän jäädytys loppui.
      Valittaneet asukkaat joutuivat melkoiseen myllytykseen; huudeltiin syljetiin ja vaikka mitä. No muutto ei siinä muu auttanut.

      • Monesti todellakin riidellään pienistä, periaatteellisista asioista. Se on kova paikka, kun tuntuu, että joku vetää välistä, vaikka summa olisi pienempikin. Tuossa oikeustapauksessa kysymys oli periaatteellisesta linjanvedosta ja siitä, rikkooko käyttömaksujen ujuttaminen vastikkeisiin yhdenvertaisuutta.
        .
        Mietin, että voisiko noihin kaikilta perittäviin kustannuksiin sisällyttää myös pesukoneiden korjaukset ja uusien pesukoneiden hankintahinnan. Luultavasi kyllä, mutta ei tässäkään ole kysymys koko taloyhtiön rahoissa suurista menoista.


    • asunnonkokoeimerkitse

      Onkos tiedossa että taloyhtiössä on osakkaita ja osakeita joiden perusteella taloyhtiön kulut maksetaan.
      Saman kokoinen asunto ensimmäisessä kerroksessa on halvin asua, koska hissin käytämä sähkö mksatetaan kerroksissa asuvilla. Saman kokoinen asunto on ylimissä kerroksissa 8-12 €/kk kalliimpi yhtiövastikeessa kuin ensimmäisen kerroksen asunto..

      • Sähkö maksatetaan kerroksissa asuvilla!
        Tuollaista en ole koskaan kuullutkaan. Onko hissille oma sähkömittarinsa? Lähtökohtaisesti kunnossapitoon ja hissien uusimiseenkin käytetään normaalia yhtiövastikeperustetta eli asunnon pinta-alaa. Yhtiöjärjestyksessä säädetään näiden kustannusten jakoperusteesta. Yhtiökokouksessa yhtiöjärjestyksen muuttamiseen vaaditaan 2/3 määräenemmistö.


      • huudatviereiseenpöytään
        pundit kirjoitti:

        Sähkö maksatetaan kerroksissa asuvilla!
        Tuollaista en ole koskaan kuullutkaan. Onko hissille oma sähkömittarinsa? Lähtökohtaisesti kunnossapitoon ja hissien uusimiseenkin käytetään normaalia yhtiövastikeperustetta eli asunnon pinta-alaa. Yhtiöjärjestyksessä säädetään näiden kustannusten jakoperusteesta. Yhtiökokouksessa yhtiöjärjestyksen muuttamiseen vaaditaan 2/3 määräenemmistö.

        No osakeita ON enemmän saman kokoisessa asunossa 'kerroksissa' eli tarkaa eroa en tiedä mutta yhtiövastike maksetaan osakkeiden mukaan EI NELIÖILLÄ.


      • huudat_tyhmyyttäsi

        Nyt taitaa taas joku tyhjä tynnyri huudella tyhmyyttään koko kansan tietoon.

        Osakkeiden määrä ei yleensä ole tosiaan sidoksissa (pelkkään) pinta-alaan, vaan ylemmän krs asunon omistaja omistaa enemmän osakkeitakin. Eli on lähinnä verrannollinen alkup. myyntihintaan.

        Yhtiövastiketta puolestaan maksetaan, lähes aina, pinta-alan mukaan, siis €/m² eikä €/osake.


    • hohohoho

      Hei huudat_tyhmyyttäsi!
      Älä rupea koomikoksi.
      Et menesty.
      Vitsisi oli huono.

    • mitäuutta

      Tässä taloyhyiössä yhtiövastike ilmoitetaan osaketta kohden, se myös peritään osaketta kohden.
      Kerrostalossa kun on niitä neliöitä myös yhteisissä tiloissa
      {varastot, saunat, kuivaushuoneet, rappukäytävät, kylmäkellari, kerhohuoneet, pyörävarastot, vaunuvarastot, urheiluvälinen varastot, WC- saunaan, siivojien huone pannuhuone talotekniikka, varastoja taloyhtiön tarvikkeille }
      eikä nämäkään neliöt ilman kuluja hoidu.

      " huudat_tyhmyyttäsi

      19.8.2016 18:48
      Nyt taitaa taas joku tyhjä tynnyri huudella tyhmyyttään koko kansan tietoon.

      Osakkeiden määrä ei yleensä ole tosiaan sidoksissa (pelkkään) pinta-alaan, vaan ylemmän krs asunon omistaja omistaa enemmän osakkeitakin. Eli on lähinnä verrannollinen alkup. myyntihintaan.

      Yhtiövastiketta puolestaan maksetaan, lähes aina, pinta-alan mukaan, siis €/m² eikä €/osake. "

      Taas tuli todistettua kirjoittajan tyhmyys ja mölyn pitäminen asiasta josta ei tiedä mitään.

      Taloyhtiöillä on hyvin erillaisia tiloja, mikä näkyy hyvin yhtiövastikkeen määrässä.

    • Turhat_valitukset_pois

      Laitetaan tähän vielä Kiinteistölehdessä ollut päivitys:

      Tämä prosessi lähti liikkeelle siitä, että pesutuvan rahastusautomaatti ryöstettiin usein, ja ryöstön yhteydessä tehtiin ilkivaltaa. Koska pesulan lakkauttamista ei haluttu, niin hallitus ehdotti, ettei uutta rahastusautomaattia enää hankita, vaan kulut peritään yhtiövastikkeella tavanomaisena käyttökuluna. Tämä ei sopinut osakaspariskunnalle, jolla oli kaksi osakehuoneistoa, ja siitä koko oikeusprosessi lähti käyntiin.

      Pesutuvan maksu palautettiin myöhemmin, mutta se ei vaikuttanut oikeusprosessin läpivientiin. Joskus voi olla halvempaa hyväksyä enemmistön kanta, kuin todistaa olevansa oikeassa.

      • Totta. Järjenkäyttövapaus on ihmeellinen asia. Samoin se järki voi unohtua liikenneraivossa. Oikeassa olemisesta voi tulla tärkeämpää kuin elämästä. Tässä oli sentään kysymys vain rahasta.
        .
        Periaatteiden miehiä ja naisia on hautausmaat täynnä.


    • Meidän taloyhtiössä on ilmainen pesutupa, toki käyttösäännötkin löytyvät ja niitä on noudatettava (pesuaika viikon jokaisena päivänä aamuseiskan ja iltakymmenen välillä, yhden vuoron maksimipituus neljä tuntia ja viikon vuorojen yhteenlaskettu enimmäisaika 16 tuntia). Toimii kuin unelma, nekin asukkaat joilla on oma pesukone pesevät pikkupykit sillä mutta liinavaatteet ja vastaavat pesutuvassa, mikä onkin erinomainen asia talossa jossa on painovoimainen ilmanvaihto.

      • Onko taloyhtiössänne myös pyykinkuivaaja?


      • 51722

        Meidän kerrostalossa on myös maksuton pesutupa, myös pesukoneen korjaus ja huolto on yhtiövastikkeessa - varmasti myös uuden hankinta. Eihän se taloyhtiön kuluissa ole mitään, tontin vuokrakin on 70 000 euroa/vuosi. Useimmilla asukkailla on oma pesukone asunnossa, joten ruuhkaa pesutupaan ei koskaan ole eikä päiviä etukäteen tarvitse aikoja varata. Kaksi vuoroa/päivä = 5 tuntia saa yksi talous varata.

        Meillä on myös kuivaushuone, eka koneellinen kuivuu sinä aikana kun toinen pyörii. Monet, jotka pesevät omalla koneellaan pyykit, tuovat ne kuitenkin kuivaushuoneeseen. Sinne mahtuu aika paljon.


      • pundit kirjoitti:

        Onko taloyhtiössänne myös pyykinkuivaaja?

        Kuivausrumpu toki on, kuivaushuonetta ei. Näin poikamiehenä kaksi kahden tunnin vuoroa viikossa riittää mainiosti ja pyykit voi kuivausrummun aansiosta taitella suoraan kaappiin. Muutaman kuukauden välein kun pitää pestä verhot tms. niin sitten yksi kolmen tunnin vuoro.


      • Anonyymi
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Kuivausrumpu toki on, kuivaushuonetta ei. Näin poikamiehenä kaksi kahden tunnin vuoroa viikossa riittää mainiosti ja pyykit voi kuivausrummun aansiosta taitella suoraan kaappiin. Muutaman kuukauden välein kun pitää pestä verhot tms. niin sitten yksi kolmen tunnin vuoro.

        Taidat polttaa tupakkaa kotona ketjussa, muuten ei verhoja tarvitsisi pestä jatkuvasti.


    • allahallahallah

      Vituttaa hieman, kun muutama asukas pesee "sukulaistensakin" pyykit taloyhtiön koneella.
      Meilllä pesutuvan käyttö on ilmaista.
      Kone päällä lähes aina.
      Yöllä ole joutunut omani pesemään.
      Taloyhtiössä 15 taloutta.
      Kaikki eivät "alkuperäisiä", täytyyhän suvusta huolehtia.

    • taloustaito

      Älä nyt viitsi paskoja kirjoiteella,pesutuvan käyttö ilmasta, siitä
      maksat jokaisen kuun yhtiövastikkeesa.

    • Anonyymi

      Epäoikeudenukaista siksi, että joku käyttää hyvin vähän pesutupaa ja toinen paljon. Kun voi pyykätä yhteiseen laskuun, ei tulla ajatelleeksi energian ja veden säästöä.

      • Anonyymi

        "Epäoikeudenukaista siksi, että joku käyttää hyvin vähän pesutupaa ja toinen paljon. Kun voi pyykätä yhteiseen laskuun, ei tulla ajatelleeksi energian ja veden säästöä."

        Suurin yksittäinen epäoikeudenmukaisuus asunto-osakeyhtiöissä on autopaikkavuokrien hinnoittelu. Useimmissa taloyhtiöissä saa vuokrattua autokatospaikan 10-20 €/kk.

        Oikea kustannuksiin perustuva hinnoittelu olisi:

        - Pihapaikka ilman sähköä 50 €/kk
        - Pihapaikka sähköllä 100 €/kk ja sähköauton latausmahdollisuudella 200 €/kk
        - Autokatospaikka sähköllä 150 €/kk ja sähköauton latausmahdollisuudella 250 €/kk

        Eli puhutaan sitten ilmaisten pesutupavuorojen oikeanmukaisuudesta kun autoilijoiden subventointi ensin lopetetaan!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe