Pakkohoito: milloin ja miten? Lääketieteellinen A

Pakkohoito

Pakkohoito: milloin ja miten?

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim

Katsaus
Pakkohoito: milloin ja miten?

Mielenterveyslaki ja tarkkailuun lähettäminen
Lainmukainen pakkohoitoon määrääminen
Pakkohoidon toteutuminen meillä ja muualla
Eristäminen, lepositeiden käyttö ja tahdonvastainen lääkitys
Pakkohoito potilaan näkökulmasta
Tahdosta riippumattoman hoidon oikeutus
Lopuksi
Kirjallisuutta
Pakkohoitoa voidaan antaa mielenterveyslain mukaan psykiatrisissa sairaaloissa ja myös päihdehuoltolain perusteella lääninhallituksen sopivaksi katsomassa laitoksessa tai kehitysvammaisten erityishuoltolain mukaan. Mielisairauden ja nuoren henkilön vakavan mielenterveyshäiriön toteamisen varmuus kasvaa kolmiportaisessa järjestelmässä, jossa ensisijaisesti perusterveydenhuolto vastaa hoitoon lähettämisen tarpeen arvioinnista, psykiatrisen sairaalan vastaanottava lääkäri tarkkailun tarpeesta ja vastuunalainen lääkäri hoitoon määräämisestä. Ratkaisut voivat olla prosessin eri vaiheessa perustellusti varsin erilaisia. Humalatila ei ole laillinen peruste sille, ettei potilasta tutkita, tarvittaessa lähetetä hoitoon tai aseteta tarkkailuun. Pakkohoidon ja pakkotoimien käyttö on vaihdellut Suomessa alueittain huomattavasti, eikä psykiatristen sairauksien esiintyvyyden vaihtelu selitä tätä tyydyttävästi.

Psykiatrisissa sairaaloissa annettavaa tahdosta riippumatonta hoitoa säätelee Suomessa mielenterveyslain toinen luku. Pakkohoitoa voidaan antaa myös päihdehuoltolain perusteella lääninhallituksen sopivaksi katsomassa laitoksessa tai kehitysvammaisten erityishuoltolain mukaan. Pakkotoimia, kuten levottoman potilaan sitomista sänkyyn, käytetään myös muualla terveydenhuollossa, mutta laki ei säätele tällaisia toimenpiteitä. Suomessa voidaan lisäksi rikokseen syyllistynyt teon aikana ymmärrystä vailla ollut henkilö määrätä kriminaalipsykiatriseen hoitoon, jonka käsittely ei kuulu tämän kirjoituksen aihepiiriin. Tahdosta riippumatonta hoitoa ja pakkotoimia on tutkittu niiden käytön tavanomaisuuteen nähden varsin vähän.

Suomen mielenterveyslakia laadittaessa on huomioitu Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksen periaate, joka koskee tahdosta riippumattomaan hoitoon otetun henkilön oikeusturvaa. Tämän periaatteen mukaan henkilö tulee määrittää mielenterveyshäiriöstä kärsiväksi vain lääketieteellisin perustein. Pakkohoidon hyvä soveltaminen edellyttää biolääketieteen keskeisten eettisten periaatteiden - autonomian kunnioittamisen, oikeudenmukaisuuden, hyvän tekemisen ja pahan välttämisen - noudattamista siten, että eettiset hyödyt ylittävät eettiset kustannukset.

Mielenterveyslaki ja tarkkailuun lähettäminen
Laki säätää mielenterveyspalvelut kuntien ja sairaanhoitopiirien tehtäviksi siltä osin kuin niistä säädetään kansanterveyslaissa, sosiaalihuoltolaissa, erikoissairaanhoitolaissa ja mielenterveyslaissa. Laki säätää myös terveyskeskuksen vastaavan lääkärin velvollisuudeksi toimittaa potilas hoitoon edellytysten vallitessa. Poliisin on lain mukaan tehtävä ilmoitus tavatessaan kriteerit todennäköisesti täyttävän henkilön tai saatuaan tietää tällaisesta ja erittäin kiireellisissä tapauksissa toimitettava hänet terveyskeskukseen. Poliisin on annettava mielenterveyslain pykälän 31 mukaan virka-apua avustaen kuljetuksessa, jos on ennakoitavissa, että potilaan hoitoon toimittamisessa tarvitaan voimakeinoja, tai virka-apuun on muu vastaava syy.

Tarkkailulähetteen kirjoittamiseen riittää perusteltu epäily mielisairaudesta eli se, että jokin kliininen merkki tai oire viittaa merkittävää toimintakyvyn heikkenemistä aiheuttavaan mielisairauteen ja tahdosta riippumattoman hoidon kriteerit todennäköisesti täyttyvät (taulukko 1). Diagnoosin ei tässä vaiheessa tarvitse olla varma. M1-lähete merkitsee siten vasta tahdosta riippumatta toteutettavaa psykiatrista konsultaatiota. Muiden palvelujen soveltuvuutta ei tarvitse käytännössä kokeilla, vaan perusteeksi riittävät kokemusperäinen tieto ja käsitys siitä, ettei potilas hyödy muusta saatavilla olevasta hoidosta.

Tahdosta riippumattoman hoidon perusteena olevaksi mielisairaudeksi katsotaan vakava mielenterveyden häiriö, johon liittyy todellisuudentajun häiriintyminen siten, että tilaa voidaan pitää psykoosina. Tällaisia sairaustiloja ovat delirium, skitsofreniaryhmän psykoosit, psykoottinen depressio, psykoottinen kaksisuuntainen mielialahäiriö, muut psykoosit, kuten orgaaniset psykoosit ja päihteiden käytön aiheuttamat psykoottiset tilat, ja dementian vaikeat ilmenemismuodot. Jos potilas on alaikäinen, riittää perusteltu epäily vakavasta mielenterveyden häiriöstä.

Itsemurhavaara, päihteiden hallitsematon käyttö tai väkivaltaisuus ei sellaisenaan riitä mielenterveyslaissa säädetyn tahdosta riippumattoman hoidon edellytykseksi (Hallituksen esitys n:o 201, 1989). Suuren itsemurhavaaran taustalla saattaa olla hankalasti diagnosoitavissa oleva psykoottinen depressio. Viitteenä tällaisesta masennustilast

0

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

        Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
        Ikävä
        69
        1335
      2. En tiedä..

        Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
        Ikävä
        106
        1227
      3. Suhde asiaa

        Miksi et halua suhdetta kanssani?
        Ikävä
        113
        1165
      4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

        tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
        Ikävä
        73
        1080
      5. Paras olisi vain unohtaa

        Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
        Ikävä
        61
        916
      6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

        Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
        Sanaristikot
        76
        762
      7. Oliko vähä sometettu taas vai?

        Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
        Kauhava
        9
        692
      8. Voisitko laittaa

        Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
        Ikävä
        41
        691
      9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

        Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
        Idän uskonnot
        362
        679
      10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

        Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
        Ikävä
        53
        656
      Aihe