Kph-remontin iso lasku, korvausvelvollisuus?

Pykälätjatulkinta

Uudelleen tehdystä kylppärirempasta tuli nyt taloyhtiöltä korvauslasku osakkaalle.
Lakitietäjät -pitääkö osakkaan se maksaa? Osakkaan suositusten perusteella aikanaan valitsema remonttimies on jo edesmennytä. Tällä oli vesieristysertikaatti.

Case: Kylpyhuoneessa oli suoritettu vuonna 2007 remontti, mikä oli sisältänyt vesieristeiden asentamisen sekä pesuhuoneen laatoituksen. Asunto Oy on tilannut kyseiseen tilaan vedeneristämisen, valvonut sen ja maksanut tätä koskevan laskun.
Osakas maksoi muun remontin.

Sittemmin pesuhuoneessa oli aiheutunut ensin vahinko, kun huoltomiehet ovat tehdessään korjauksia aiheuttaneet seinälaatoitusten irtoamista. Tarkemmissa tutkimuksissa oli taloyhtiön mukaan havaittu, että myös märkäeristeen alapuolisissa rakenteissa on kosteutta. Raportin mukaan pesuhuoneen märkäeristeen osalta oli havaittu sen olevan myös osittain liian ohut. Todettu olu myös, että laatoitus märkäeristeen päälle on tehty puutteellisesti sinne jääneiden kopolaattojen vuoksi.

Kopolaatoilla ei ole kuitenkaan mielestäni ole mitään vaikutusta märkäeristämiseen tai siinä havaittuihin ongelmiin. Raportissa on otettu kantaa myös märkäeristeen alla olevan tasoitteen laatuun, mutta sen osalta ei voitu täsmentää sitä, minkä valmistajan tasoitteesta tai minkä laatuisesta tasoitteesta on kysymys. Tasoitteen irtoamista on myös saattanut edesauttaa seinissä ollut kosteus. Lattiakaivo todettiin myös osittain puutteelliseksi.

Taloyhtiö oli tilannut ja valvonut vesieristämisen sekä sen alle tulleet rakenteet. Lattiakaivon asentaminen kuuluu kiinteästi vedeneristämiseen ja sen yhteydessä tehtäviin toimenpiteisiin.

Eikös asunto-osakeyhtiölaki ja sen 4 luku lähde näkemyksestä, että yhtiön on korjattava kylpyhuone? Jos kylpyhuonetta ei voitu korjata muutoin kuin poistamalla laatoitus, niin yhtiö on mielestäni velvollinen ennallistamaan tilan myös laatoittamalla. Joka tapauksessa korjausvelvollisuus on aina märkäeristämiseen saakka. Nyt taloyhtiö maksattaa teettämänsä korjausremontin osakkaalla, ja pesee kätensä vastuusta. Juuri vesieristyksen ja pohjatöiden kohdallahan virhe on tapahtunut- miten osakas olisi siitä vastuussa?

6

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokemus6

      Teillä taitaa olla sama isännöitsijä kuin meidän yhtiössä. Jos et kuulu hallitukseen niin kaikki yritetään maksattaa osakkailla keinoja kaihtamatta.

    • Kylterix

      Yhtiö maksaa ja hoitaa, jollei yhtiöjärjestyksessä muuta sanota (ja yleensä ei sanota). Yhtiö vastaa vesieristeistä ja niissä olevista vioista ja korjaa pinnat myös yhtiön käypään tasoon, jos ne joudutaan purkaamaan. Kopolaatoilla ei ole asiaan vaikutusta, vedeneristys toimii (oikein tehtynä) vaikkei laattoja olisi ollenkaan.

      Antamiesi tietojen perusteella en maksaisi laskua. Jos yhtiö on ammattimaisesti hoidettu, niin heillä on varmasti kertomani tiedossa. Tapauksesi on kuin isännöitsijän tai hallituksen jäsenen oppikirjasta.

    • Tähän asiaanhan vaikuttaa myös se, että onko remontin teettänyt nykyinen osakas vai häntä edeltänyt osakas.

      Mikäli teettäjä on ollut aikaisempi osakas, niin taloyhtiön tulee hoitaa asia kuntoon (ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä) ja voi sitten periä kustannuksia remontin tehneeltä osakkaalta.

      Mikäli teettäjä on nykyinen osakas, niin hän voi joutua maksumieheksi tilanteessa, jossa yhtiö pystyy osoittamaan tuottamuksellisuutta (eli tahallisuutta).

    • Pykälätjatulkinta

      Remontin teetti nykyinen osakas (minä) kun kylpyhuoneessa oli kosteusvaurio kun sen ostin.

      Tässä casessa tuo huolimattomuus onkin hankala todentaa puolin ja toisin.

      Jos ja kun osakas varmistaa remonttireiskan vesieristyssertifikaatin ja ottaa hänet muutenkin suositusten perusteella, ja vesieristysvaiheessa tapahtuu virheitä (mm. vesieristyksen alla oleva materiaali ilmeisesti väärä, mutta mitä se oli, sitä ei ole pystytty todentamaan//lisäksi vesieriste on ollut riittämätön paksuudeltaan, tämä todettu mikrometrillä), kuka on se joka korvaa koko lattiasta kattoon tehdyn uuden remontin? Olenko toiminut huolimattomasti ja jos olen, millä perusteella? Mitä olisin voinut tehdä toisin, kun en vesieristystä ja sen pohjatöitä itse tehnyt enkä itse valvonut, eikä minulla ole ammattitaitoa tulkita, onko vesieristeen alle jäänyt työ hyvän rakennustavan mukaista?

      Taloyhtiö on ainakin näennäisessä vastuussa aina vesieristykseen saakka, ja sen palkkaama valvoja on allekirjoittamallaan raportilla hyväksynyt vesieristysvaiheen, joten eikö tuo "vastuu" sitten velvoitakaan mihinkään loppupelissä?
      Tämä on kynnyskysymys.

      Oma juristini tarttui em. kohtaan, mutta juristihan toki ajaa asiaani rahasta, joten ennenkuin menen käräjille riitelemään, haluaisin objektiivisempaakin kantaa. Nyt mietin lähinnä, että mitä tapahtuu jos en maksa laskua ensin? Maksanko ja riitelenkö sitten?

      • NäinMeillä

        "Taloyhtiö on ainakin näennäisessä vastuussa aina vesieristykseen saakka, ja sen palkkaama valvoja on allekirjoittamallaan raportilla hyväksynyt vesieristysvaiheen, joten eikö tuo "vastuu" sitten velvoitakaan mihinkään loppupelissä?
        Tämä on kynnyskysymys. "

        Jos taloyhtiö on sekä valvonut että hyväksynyt vesieristystyön aikanaan niin sen on todella vaikea kiemurrella pois vastuustaan. Taloyhtiön vastuun kiistäminen edyllyttäisi että se pystyy osoittamaan että siltä on tietoisesti pimitetty joitain vesieristyksen tekoon vaikuttavia seikkoja.


      • NäinMeillä

        "Nyt mietin lähinnä, että mitä tapahtuu jos en maksa laskua ensin? Maksanko ja riitelenkö sitten?"

        Ensin kannattaa riitauttaa lasku. Eli kerrot kirjallisesti omat perustelusi, miksi lasku on sinusta aiheeton.Kerrot myös että olet valmis menemään vaikka käräjille asian takia. Tämä voi jo saada taloyhtiön muuttamaan kantaansa.
        Perintään saakka ei tietysti kannata laskua päästää joten silloin kannattaa viimeistään maksaa jos taloyhtiö laittaa kovan kovaa vastaan. Ja riidellä sitten loppuun jos siltä tuntuu,


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9656
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2827
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      165
      2597
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1806
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1633
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      12
      1493
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1439
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe